Quantcast
Channel: Portersteken
Viewing all 1471 articles
Browse latest View live

Snabbrecensioner av Systembolagets exklusiva nyheter 19 maj 2017

$
0
0

Nästa vecka kommer ett av årets mindre småpartisläpp med endast elva olika öl. Å andra sidan innehåller det en av vårens höjdpunkter, i form av Saison Dupont Cuvée Dry Hopping. Och även om några burkar verkar ha sålts vid förra släppet har både Brewdog Semi Skimmed Occultist och Garage Project Lack of Faith flyttats från det förra släppet i maj till detta. Här är snabbrecensionerna på ölen som släpps nästa fredag.


[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt - Beställt antal (Stil)]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det fanns någon läsbar på provflaskan)]


Pohjala Meri
11254, Estland, 33 cl, 29,60 kr, 4,4 % - 3888 st (Gose och lichtenhainer)
En gose som är kryddad med just bara koriander och salt (men i det här fallet rosa himalayasalt) är inte helt vanligt numera. Smaken är såklart lätt syrlig, med en lätt men tydlig mineralton. Citrusnyanser i syran och en liten hint av citronskal i smaken. En något jordig, karamellig ton ger lite extra fyllighet men passar smakmässigt inte riktigt in.
Bäst före: 17 11 17

Edge Sangria Sour
11297, Spanien, 33 cl, 30,40 kr, 6,3 % - 12000 st (Övrig syrlig öl)
Ganska smörig doft men smaken har en klar syrlighet med tydliga vinösa drag och toner av apelsin. Härligt frisk med lång syrlig avslutning. Bra!
Bäst före: 24 FEB 18

Dugges/Stillwater Mango Mango Mango
11431, Sverige/USA, 33 cl, 32,90 kr, 4,5 % - 20000 st (Övrig syrlig öl)
Nog för att det här ska handla om mango, men jag får tydliga vibbar av Haribos sura persikogodisar. Därtill massor av mangotoner och en bakomliggande syrlighet. Vuxenläsk?

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping 2017
11886, Belgien, 37,5 cl, 46 kr, 6,5 % - 3672 st (Saison)
Allt det härliga med Saison Dupont plus extra tryck i humlen. Det ger förstås en förskjutning i smakbalanserna som sker på både gott och ont, men precis som sitt icke-torrhumlade syskon är det världsklass.
Bäst före: 03/2020

Dugges/Cloudwater Pale Ale Pale Ale Pale Ale
11231, Sverige/Storbritannien, 33 cl, 33,90 kr, 6,5 % - 14000 st (APA)
Mycket humlig doft med härligt bett. Smaken är också rejält humlad men där blir det mer än vad ölet kan bära och istället blir ölet bittert, torrt och nästan lite jordigt.

Buxton Myrcia Session IPA
11609, Storbritannien, 33 cl, 29,90 kr, 4 % - 15552 st (Session IPA)
Mycket humlig doft även här, med en lätt smak som bara precis klarar av att undvika att falla i fällan. Så medan det är drickbart blir det alltför obalanserat för att få fram det riktigt goda ur humlen.

Amager The Bastard Princess
11449, Danmark, 50 cl, 48,90 kr, 6 % - 10080 st (IPA)
Smått humlig, ganska fruktig smak med lätta kakiga toner. Men som vanligt med Amager är det en aning gamla flaskor på skribentprovningen och helt färska flaskor som kommer på hyllan, så det lär bli mer bett i humlen.
Bäst före: 20/2018

Thornbridge Mango Halcyon Fruity Imperial IPA
11637, Storbritannien, 33 cl, 34,90 kr, 7,4 % - 2880 st (Imperial/Dubbel IPA)
Fruktigt och med en växande syrlighet som slåss med humlen om utrymmet. Vanliga Halcyon kan vara riktigt god men det här blir faktiskt lite konstigt.
Bäst före: 04-10-2017

Garage Project Lack of Faith
11733, Nya Zeeland, 33 cl (burk), 39,60 kr*, 7,5 % - 12000 st (Black IPA)
Tydligt rostade toner som krockar med humlen och ger en bränd och besk smak. För mig är nyckeln till en bra svart-IPA att undvika just den här smakkrocken, så det här är inte särskilt lyckat i mitt tycke.
Bäst före: 21/06/17

Brewdog Semi Skimmed Occultist
11571, Storbritannien, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 8 % - 20016 st (Imperial porter & stout)
Kakao, kaffe, vanilj, laktos, havre och vete. Ja, som ni förstår är det är det en väldigt rund och söt öl med väldigt tydliga smaker av särskilt choklad och vanilj. Samtidigt undviker den att bli sliskig och man skulle nog faktiskt kunna få sig en hel burk själv. Passar förstås bäst till, eller som, efterrätt men som sådan gör den det bra.
Bäst före: 11/03/18

Följande öl släpps i de tre vinkällarbutikerna men var inte med på skribentprovningen:
De Dolle Boskeon, 11096, Belgien, 33 cl, 43,30 kr, 9 % - 1200 st (Belgisk ljus ale)

Ölrecension: Timothy Taylor Landlord

$
0
0

Landlord från Timothy Taylor är en sådan där klassiker som blivit något av en arketyp för sin ölstil, bland annat tack vare otaliga medaljer i prestigefyllda brittiska tävlingar. Många tycker nog att det är en öl som gör sig bäst på cask, precis som med så många andra bitter, men inom Sverige får man hållas med ölet på flaska. Vilket inte är helt tokigt det heller.

Bryggeriet har funnits sedan mitten av 1800-talet och ligger i Keighley i West Yorkshire, några mil väster om Leeds. Själva ölet har funnits sedan 50-talet och har vunnit en enorm mängd priser. Bland annat har den i CAMRA's tävling Champion Beer of Britain, som presenteras i samband med Great British Beer Festival, vunnit två guld, ett silver och ett brons i kategorin Premium/Special Bitter, sju guld, ett silver och fem brons i kategorin Best Bitter samt fyra guld och tre silver i kategorin Supreme Champion. Därtill medaljer i diverse andra brittiska och internationella tävlingar.

Caskvarianten som är på 4,3 % har jag faktiskt skrivit om förut, men nu är det alltså flaskvarianten som är på 4,1 % som ska avhandlas. Den finns att köpa i åttapack genom Systembolagets beställningssortiment.

De klassiska brittiska stilarna hör väl till de som får allra minst uppmärksamhet i svensk ölmedia, men precis som en pilsner eller en klassisk saison har en bra bitter en riktigt fin balans i smakerna. Dessutom med riktigt mycket smak i en låg alkoholhalt.

När man häller upp Landlord och tar en första klunk förstår man direkt varför den fått sin status. En frisk smak av färskt rostat bröd med undertoner av karamell och på det kommer toner av apelsinmarmelad, örter och en hint av lite mer rostade smaker. 

Allt möter smaklökarna i harmoni och smakerna avlöser varandra i en fin succession. Fylligheten är imponerande för en öl på 4,1 %, särskilt som den inte alls upplevs som söt. När den avslutande beskan till sist börjar klinga av känner man genast för att ta en till klunk.

Ja, den må vara ännu lite bättre på en väl omhändertagen cask men även flaskan räcker väldigt, väldigt långt. 


Öl och ost: Farmhouse cheddar

$
0
0

Cheddar är en ost som det finns god bredd på, med allt från djupa och lite nötiga till smått syrliga och lite fruktiga. Jag skaffade mig en vällagrad farmhouse cheddar från Ford Farms, en ost som ligger åt det mer nötiga hållet och inte är fullt så krämig som de allra lösaste typerna. Till den testades brittiskt, belgiskt och svensk-amerikanskt vilket gav två hyfsat lyckade kombinationer.

Man brukar säga att mat och dryck från samma område brukar passa bra ihop, så det var lätt att plocka en brittisk bitter att prova till cheddarn. Sedan tidigare är jag förtjust i IPA till åtminstone de något mer syrliga och krämiga varianterna av cheddar så det fick bli en sådan även här. Jag har även gillar ljusa belgare till cheddar förut så jag ville testa om lite mer humle gjorde det hela bättre eller sämre. Därav blev Timothy Taylor Landlord, Oppigårds New Sweden IPA och De Ranke XX Bitter som provades till.

Ford Farms Cheddar Truckle, en west country farmhouse cheddar i bit om 400 g insluten i vax, är en prisbelönt ost som jag införskaffade på Fromageriet i Hötorgshallen i Stockholm. Den är givetvis gjord på komjölk och smaken är omisskännligt en cheddar som samtidigt har karaktär, med nötiga inslag och fin skärpa.

Kombinationen med Landlord var smakmässigt mycket bra. Ölets toner av rostat bröd och apelsinmarmelad var givetvis goda till osten. Tänk dig själv en skiva färskt rostat bröd med en skiva cheddar och lite fin apelsinmarmelad på. Himmelskt, och smakerna går lika bra ihop även när några av dem sitter i ölet istället. Dock blev ölet en storlek för litet för att stå upp ordentligt mot osten. Det blev bra, men samma smaker i en tyngre typ av bitter hade varit ett snäpp bättre.

XX Bitter hittade inte riktigt några kombinationer med osten och när dessa uteblev dominerade istället humlen. Ingen krock, men heller inga smakförhöjningar.

Den betydligt fruktigare humlen i New Sweden funkade lite bättre mot cheddarn och gav upphov till några lyft. Det feta och krämiga går bra mot fruktig humle. Däremot nådde det inte riktigt de höjder man kan uppnå med en syrligare cheddar. Så återigen godkänt men med förbättringspotential.

Ölrecension: Poppels West Coast IPA

$
0
0

1 juni släpps ett gäng nya öl i Systembolagets fasta sortiment. En av dem är nya West Coast IPA från Poppels, som liksom alla andra öl från det bryggeriet är ekologisk. Det här är en bra tolkning av stilen som direkt går in som ett toppval när man är ute efter något som både är ekologiskt och humligt. Och ärligt talat är det ett väldigt bra val även när man jämför med alla öl på bolaget som inte är ekologiska.

Just som de svenska bryggerierna är i full fart med att hoppa på grummeltrenden från New England har alltså Systembolaget berett plats åt en västkust-IPA i fasta sortimentet. Nog för att jag inte är helt övertygad om grumlighetens överdådighet, men det belyser hur Systembolaget kan ha lite svårt att hänga med i svängarna ibland. Nåväl, Poppels gav sig på att brygga en ekologisk västkust-IPA och har gjort det med bravur. 

Ölet är vackert gyllene med ett fint skum. I doften finns toner av honung men framförallt massor av humlig fruktighet. Mosaic är den centrala spelaren här och den har bidragit med sina fruktiga kvaliteter, som drar åt blåbär och melon, utan att det blivit några större inslag åt dieselhållet. 

Bakom de tonerna finns en matta av exotisk frukt och lätta toner av tallbarr. En lätt sötma lyftar fruktigheten innan smaken rundas av i en ganska mild beska. Lättdrucket och väldigt pang på godsakerna, utan krusiduller. En IPA som är väldigt lätt att uppskatta.


Nya öl på Systembolaget i juni

$
0
0
I juni är det som vanligt bara ett släpp av exklusiva nyheter men så kommer det ju förstås också en påfyllning i fasta sortimentet, så det blir ändå två släpp att se framemot. Av de sju ölen som kvalar in till fasta sortimentet är fyra sådana som har funnits förut, en är alternativ förpackning av en öl som redan finns och två, en IPA från Dalarna och en lager från Skåne, är helt nya. Det exklusiva släppet å sin sida är nog årets mest varierade. Här är listan över alla som släpps i juni.


1 JUNI FASTA SORTIMENTET
Badger First Call, 1616, Storbritannien, 50 cl, 23,50 kr, 4 % (Engelsk pale ale & bitter)
Brew Scout The Wheat, 1452, USA, 35,5 cl, 25,90 kr, 5,2 % (Berliner weisse)
Choulette Ambrée, 1293, Frankrike, 75 cl, 56,30 kr, 8 % (Bière de garde)
Einbecker Brauherren Alkoholfrei Pils, 1901, Tyskland, 33 cl, 11,90 kr, 0,5 % (Alkoholfritt)
Eriksberg Juvel, 1576, Sverige, 33 cl (burk), 12,10 kr* (Pilsner - tysk stil)
Favorit Svijetlo Pivo, 1492, Kroatien, 33 cl, 13,60 kr, 5 % (Internationell lager)
Ichnusa Anima Sarda, 1407, Italien, 33 cl, 15,10 kr, 4,7 % (Internationell lager)
Karmeliten Hefe-Weizen, 1456, Tyskland, 33 cl, 19,90 kr, 5 % (Hefeweizen)
Kasztelan Jasne Pelne, 1402, Polen, 33 cl, 12,10 kr, 5,7 % (Internationell lager)
Kronenbourg 1664 Blanc Non-Alco, 11920, Frankrike, 25 cl, 10,90 kr, 0,5 % (Alkoholfritt)
Lycke Pilsner, 1496, Sverige, 33 cl, 20,10 kr, 5 % (Pilsner - tysk stil)
Omnipollo Noa Pecan Mudcake Stout, 1427, Sverige, 33 cl, 50,30 kr, 11 % (Imperial porter & stout)
Peroni Nastro Azzuro, 1418, Italien, 33 cl (burk), 15,10 kr*, 5,1 % (Internationell lager)
Poppels West Coast IPA, 1489, Sverige, 33 cl, 25,10 kr, 6,5 % (IPA)
Rådanäs Ekologiska Pale Ale, 1417, Sverige, 33 cl, 25,10 kr, 5,1 % (APA)

1 JUNI KVAL FRÅN BESTÄLLNINGSSORTIMENTET
Brygghuset Finn California Lager, 30533, Sverige, 33 cl, 22,50 kr, 5 %
Dalabryggeri India Pale Ale, 31440, Sverige, 33 cl, 23,80 kr, 6,2 %
Gotlands Bryggeri Great White Bulldog Wheat IPA, 88939, Sverige, 33 cl, 7,3 %
Maredsous 6 Blonde, 1511, Belgien, 33 cl, 19,90 kr, 6 %
Norrlands Guld Export, 1412, Sverige, 33 cl (PET), 11,90 kr*, 5,3 %
S:t Eriks APA, 1432, Sverige, 33 cl, 19,90 kr, 5 %
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA, 11528, USA, 35,5 cl, 25,90 kr, 7,2 %

9 JUNI SMÅ PARTIER
Brooklyn Cloaking Device, 11036, USA, 75 cl, 149 kr, 10,5 % - 1000 st (Imperial porter & stout)
Buxton/Stillwater Superluminal Sour IPA, 11963, Storbritannien, 33 cl, 32,90 kr, 7 % - 15552 st (IPA)
De Ranke Simplex, 11953, Belgien, 33 cl, 25,50 kr, 4,5 % - 12096 st (Belgisk ljus ale)
Dieu du Ciel Chemin de Croix, 10066, Kanada, 34,1 cl, 39,90 kr, 6,3 % - 3456 st (Imperial porter & stout)
Dieu du Ciel Equinoxe du Printemps, 11558, Kanada, 34,1 cl, 45,30 kr, 9,1 % - 3456 st (Skotsk ale)
Firestone Walker Luponic Distortion, 11453, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 5,9 % - 20000 st (IPA)
Founder's Rhübaeus, 99312, Storbritannien, 35,5 cl, 32,90 kr, 5,7 % - 5040 st (Annan öl)
Founder's Sumatra Mountain Brown, 99265, Storbritannien, 35,5 cl, 39,90 kr, 9 % - 13440 st (Brown ale)
Rodenbach Grand Cru Alexander, 11510, Belgien, 75 cl, 109 kr, 5,6 % - 8000 st (Flamländsk röd & brun öl)
Rulles Estivale, 11788, Belgien, 75 cl, 65 kr, 5,2 % - 9180 st (Belgisk ljus ale)
Schneider Tap X Mein Nelson Sauvin, 11878, Tyskland, 75 cl, 79 kr, 7,3 % - 2004 st (Weizenbock)
Uinta Cockeyed Cooper, 11504, USA, 65 cl, 108,90 kr, 11,1 % - 672 st (Barley Wine)
Wild Beer Zintuki, 11207, Storbritannien, 33 cl, 36 kr, 7,3 % - 8100 st (Övrig syrlig öl)

Av de exklusiva nyheterna som kommer 9:e juni är det två öl,Brooklyn Cloaking Device och Uinta Cockeyed Cooper, som endast kommer att finnas i de tre vinkällarbutikerna.

Snabbrecensioner av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment juni 2017

$
0
0

Nästa vecka är det dags för påfyllning i fasta sortimentet och jag har givetvis varit och testat ölen som kommer. I vanlig ordning en del tråkiga internationella lager, men också ett par roliga humledrivna öl. Dessutom lite brittisk bitter och så blir det återkomst för ett par gamla bekantingar. Snabbrecensionerna för nästa veckas släpp i fasta sortimentet kommer här.


[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt (Stil)]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det fanns någon läsbar på provflaskan)]


Einbecker Brauherren Alkoholfrei Pils
1901, Tyskland, 33 cl, 11,90 kr, 0,5 % (Alkoholfritt)
Lätt, brödig smak med fina, milda humletoner och bra beska. En aning lätt i smaken förstås men med bra smaker.
Bäst före: 20.06.18

Kasztelan Jasne Pelne
1402, Polen, 33 cl, 12,10 kr, 5,7 % (Internationell lager)
Estrig och lite brödig doft. Smaken går mer åt det brödiga hållet men även här finns en tydlig fruktighet och en mild smörkolaton. Mot slutet tar humlen över och visar upp klassiska humletoner och en mediumstark beska.
Bäst före: 24 NOV 17

Ichnusa Anima Sarda
1407, Italien, 33 cl, 15,10 kr, 4,7 % (Internationell lager)
Pappig doft och smak. Riktigt tråkig.
Bäst före: 05-2018

Peroni Nastro Azzuro
1418, Italien, 33 cl (burk), 15,10 kr*, 5,1 % (Internationell lager)
Lätt brödig, ganska frisk smak med svaga humletoner mot slutet. Mediumstark beska. Rent men tråkigt.
Bäst före: 04/18

Favorit Svijetlo Pivo
1492, Kroatien, 33 cl, 13,60 kr, 5 % (Internationell lager)
Något kvalmig smak med brödiga och pappiga inslag. Fina humletoner men inte särskilt frisk.

Lycke Pilsner
1496, Sverige, 33 cl, 20,10 kr, 5 % (Pilsner - tysk stil)
Brödig smak med fruktiga inslag och en humleton som är både örtig och med lite citrustoner, men det blir spretigt i smakerna.
Bäst före: 2018-04-27

Eriksberg Juvel
1576, Sverige, 33 cl (burk), 12,10 kr* (Pilsner - tysk stil)
Lite kärva, lätt rostade inslag i maltigheten gör att det genast blir lite spretigt och den örtiga humletonen lyckas inte riktigt hitta in i de andra smakerna.
Bäst före: 29 NOV 17

Karmeliten Hefe-Weizen
1456, Tyskland, 33 cl, 19,90 kr, 5 % (Hefeweizen)
En weissbier med väldigt framträdande kryddighet och där skumbanantonerna hamnar lite i skymundan. Otypisk balans av typiska smaker. Lite för kryddigt för min smak.
Bäst före: 05.04.18

Choulette Ambrée
1293, Frankrike, 75 cl, 56,30 kr, 8 % (Bière de garde)
Mycket fruktig doft med inslag av karamell. Även smaken är mycket fruktig, främst med toner av torkad frukt, och med samma inslag av karamell. Något sött och med en liten värmande alkoholton. Lite väl onyanserad dock.
Bäst före: 24/09/18

Badger First Call
1616, Storbritannien, 50 cl, 23,50 kr, 4 % (Engelsk pale ale & bitter)
Mycket smörkola i doften. Även i smaken finns en del smörkola men där finns också torr karamell, rostat bröd och lätt örtiga toner. Torr finish.
Bäst före: APR 18

Rådanäs Ekologiska Pale Ale
1417, Sverige, 33 cl, 25,10 kr, 5,1 % (APA)
Framträdande fruktig humlighet som dominerar helt i doften. Kexiga toner gör humlen sällskap i smaken. Även en något grön ton i humlesmakerna men det är troligen en fråga om en aning för färsk öl.

Omnipollo Noa Pecan Mudcake Stout
1427, Sverige, 33 cl, 50,30 kr, 11 % (Imperial porter & stout)
Doftar som karamellsås på tub och pekannötter. Smaken är rostad och söt, med dominerande inslag av karamellsås och pekannötter. Aromtillsatserna får ta för stor plats och det blir en obalanserad upplevelse.

Följande öl släpps också i fasta sortimentet men fanns inte med på skribentprovningen:
Brew Scout The Wheat, 1452, USA, 35,5 cl, 25,90 kr, 5,2 % (Berliner weisse)
Kronenbourg 1664 Blanc Non-Alco, 11920, Frankrike, 25 cl, 10,90 kr, 0,5 % (Alkoholfritt)
Poppels West Coast IPA, 1489, Sverige, 33 cl, 25,10 kr, 6,5 % (IPA)
Jag har tidigare skrivit en full recension av Poppels West Coast IPA. Länk. De andra två ölen har jag inte provat tidigare.



Följande öl har kvalat in till fasta sortimentet genom god försäljning i fasta sortimentet:
Brygghuset Finn California Lager
30533, Sverige, 33 cl, 22,50 kr, 5 %
Väldigt grön doft och smak som tar över hela ölet. Kan vara en fråga om att ölen behöver stå till sig, men vid provningen var det närmast odrickbart

Maredsous 6 Blonde
1511, Belgien, 33 cl, 19,90 kr, 6 %
Klassisk blonde med estrig ljus fruktighet, lätta toner av sött vetebröd och milda örtiga humleinslag. Hyfsat välbalanserat.
Bäst före: 07 2018

S:t Eriks APA
1432, Sverige, 33 cl, 19,90 kr, 5 %
Humlig men något grumlad arom med gröna inslag. Smaken är fruktig med exotisk frukt och citrus samt med lätta inslag av diesel och tallbarr och med undertoner av sockerkaka. Ganska mild beska.
Bäst före: 31-01-2018

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA
11528, USA, 35,5 cl, 25,90 kr, 7,2 %
Dov fruktighet i doften. Smaken har toner av torr karamell, fruktiga toner med inslag av citrus samt övermogna bär. Avslutar med en kraftig men behaglig beska.
Buteljerad: 022817

Följande öl har också kvalat in i fasta sortimentet men fanns inte med på skribentprovningen:
Dalabryggeri India Pale Ale, 31440, Sverige, 33 cl, 23,80 kr, 6,2 %
Gotlands Bryggeri Great White Bulldog Wheat IPA, 88939, Sverige, 33 cl, 7,3 %
Norrlands Guld Export, 1412, Sverige, 33 cl (PET), 11,90 kr*, 5,3 %

Ölen från Dalabryggeri och Gotlands är kompetenta för sina stilar. Norrlands Guld är, tja, Norrlands Guld.

Mer eller mindre humle? - Del 1: Duvel

$
0
0

I en miniserie kommer jag att testa några olika öl som har begåvats med extra humle och jämföra dem med sina original för att utröna om jag tycker de har blivit bättre eller sämre av den extra humlen. Serien börjar här med Duvel och dess storebror Duvel Tripel Hop som görs med en ordentlig dos Citra.

Duvel är en belgisk klassiker på 8,5 % som blivit arketypen för den ljusa och starka belgiska alen som görs bortom klosterbryggerierna (men en gång i tiden var det faktiskt en mörk öl). Namnet är nästan som det flamländska ordet för djävul, duivel, och ölet har fått flera efterapare som döpt sina öl efter andra namn på djävulen.

Den vanliga Duvel är humlad med Saaz och Styrian Golding och sedan 2007 har bryggeriet också släppt en variant, Duvel Tripel Hop, som både humlats i koket och torrhumlats med en tredje humlesort. De första åren var det Amarillo för att sedan under åren 2012-2016 byta humlesort varje år. Man betade av Citra, Sorachi Ace, Mosaic, Equinox och HBC-291. Sedan gjorde man en omröstning för att hitta den bästa, vilket blev Citra, så från och med årets utgåva är det Citra som gäller. Av någon anledning, som jag inte riktigt fått någon klarhet i, är Tripel Hop också en procent starkare än vanliga Duvel.

När man börjar med att prova gamla vanliga Duvel finner man en, trots styrkan, ganska frisk öl med en lätt estrig fruktighet, som drar åt päron och citrus. Det följs av en touch av brödighet och en finstämd humlig kryddighet. Den höga kolsyran möter en sorts motpunkt i den något värmande i avslutningen. Mycket lättdrucket för en så stark öl.

I med en massa Citra och ytterligare en procent alkohol och så har vi fått en klart annorlunda öl. Man finner fortfarande Duvel i grunden men i Tripel Hop handlar det väldigt mycket om humlen. Citran ger ölet väldigt påtagliga smaker av citrus och exotisk frukt. Det fina är att dessa toner smälter väldigt bra in med ölet så att det upplevs som väldigt harmoniskt. 

Resultatet är en öl med fruktiga övertoner som backas upp av Duvels alla smaknyanser. Dessa nyanser blir inte lika tydliga som i vanliga Duvel, men de finns där, och i kombination med humlen skapar de en helt ny helhet.

Om Duvel är en klassisk belgare så är Duvel Tripel Hop Citra det perfekta mötet mellan det klassiska och det moderna. Humlen tillför något nytt utan att ta död på det klassiska, samtidigt som det blir en öl med något mer än bara humlen. Måste jag välja mellan dessa två väljer jag också Tripel Hop, för i just det här fallet är mer humle snäppet bättre än mindre humle. 

Favoriter bland Systembolagets lokala nyheter 1 juni 2017

$
0
0
När det är dags för lokala nyheter igen i nästa vecka är det tolv öl som rekommenderas, varav omkring hälften är helt nya. Det kommer också ett par gamla favoriter som känns igen sedan tidigare år, så som Eskilstunas Tripel, såväl som från tidigare i år, så som Beerbliotek A Moment Of Clarity Session IPA. Här är tips på alla tolv favoriter i nästa veckas släpp i lokalsortimentet.


Centralbryggeriet fortsätter sin Folkes-serie med något så spännande som en Passionfruit Sour Pale Ale, som verkligen bjuder på just syrlig passionsfrukt. Den bästa ölen jag har provt hittills från Linköpingsbryggeriet. Skånska Remmarlöv tuffar på med sina ekologiska öl och släpper nu The Haus Organic Pilsner som är mycket välsmakande. Hybridstilen california common har plockats upp av allt fler svenska bryggerier och nu släpper Dykes Brewery sin Steamer i lokalsortimentet och det är en av de bästa svenska tolkningarna på stilen.


Nu släpps också de första två ölen under Slottskällans namn sedan det köptes av Coppersmith's, och både Summer Saison Eko och Blonde IPA är riktigt trevliga. Är man sugen på bäröl till sommaren kommer Åre Bryggcompagni åter med sin Bière de Rosé, och så släpps även Brutal Brewing Raspberry Weissbock som jag recenserat för sig tidigare (länk).


Sigtuna släpper även denna sommar sin utmärkta Lazy Days Pale Ale och för er som vill minnas GBG Beer Week släpps årets ölveckoöl, Beerbliotek A Moment of Clarity Session IPA, nu också i lokalsortimentet. På den humliga sidan av släppet finner vi även Bapelsin från nya Emmaboda Bryggeri som verkligen hittat rätt i konceptet med apelsinstinn IPA.

Sist men inte minst rekommenderas också två öl från den starkare belgiska skolan. Dels Eskilstuna Tripel 2017, en återkommande öl som är lika bra i år som den varit tidigare, och så Kristianstads Sjöcrona Munk som är en mörk, stark och ganska söt belgare där bryggeriet, som vanligt, lyckats få fram något riktigt välsmakande.

Alla öl i släppet:
Centralbryggeriet Folkes Passionfruit Sour Pale Ale
34554, Linköping, 33 cl, 24,90 kr, 4,5 %

Pite Bryggeri Belgo Wit
31960, Piteå, 33 cl, 36,50 kr, 4,8 %

Gotlands Bryggeri Melon Wit
33297, Gotland, 33 cl, 24,90 kr, 5,3 %

Härjedalens Bryggeriaktiebolag Hå Ljus Fjellager
38800, Härjedalen, 33 cl, 19,90 kr, 5,2 %

The Beer Factory Leksands Lager
31741, Leksand, 33 cl, 26,20 kr, 5,2 %

Idlewild Neck Oil Lager
31672, Jönköping, 33 cl, 22,20 kr, 5 %

Skelderwikens Lager
38949, Ängelholm, 33 cl, 22,40 kr, 5,2 %

Örebro Brygghus Vips Pilsner
38159, Örebro, 33 cl, 26,90 kr, 4,8 %

Nacka Bryggeri Boo Pils
39518, Nacka, 33 cl, 20,90 kr, 4,5 %

Sahlins Pilsner!
34435, Borlänge, 33 cl, 19,90 kr, 4,9 %

Södra/Fjäderholmarna Ekologisk Pilnser
34807, Haninge, 33 cl, 19,90 kr, 4,5 %

Halmstad Brygghus Bryggmästarn's Pilsner
34179, Halmstad, 33 cl, 19,90 kr, 4,7 %

Remmarlöv The Haus Pils Organic Pilsner
36432, Eslöv, 33 cl, 19,80 kr, 4,9 %

Villovägens Falu Pilsner
36568, Falun, 33 cl, 19,30 kr, 5 %

Dykes Brewery Steamer
36078, Sundsvall, 33 cl, 29,90 kr, 4,8 %

Göteborgs Nya Bryggeri Göteborgs Sommar Lager
39132, Göteborg, 33 cl, 19,90 kr, 5 %

Marbäcks Sommaröl
39794, Ulricehamn, 33 cl, 24,20 kr, 4,9 %

West Coast Just Chillin' Organic Lager
31657, Göteborg, 33 cl, 21,90 kr, 4,3 %

Jämtlands Sommarlager
37811, Bräcke, 33 cl, 19,90 kr, 4,8 %

Spishyllan Pil & Grim Ekologisk
37017, Torsby, 33 cl, 23,50 kr, 4,7 %

Slottskällan Summer Saison Eko
37802, Uppsala, 33 cl, 21,90 kr, 5,2 %

Wapnö Winö Saison Wapnö AB
31847, Halmstad, 33 cl, 22,50 kr, 5,3 %

Den Bryggande Holländaren Just Beet It! Root Beet Ale
37911, Gnesta, 33 cl, 25,80 kr, 5,6 %

Åre Bryggcompagni Bière de Rosé
35424, Åre, 33 cl, 39,90 kr, 4,7 %

Idlewild Watermelon Wheat
31673, Jönköping, 33 cl, 29,40 kr, 6 %

Brutal Brewing Raspberry Weissbock
31504, Huddinge, 33 cl, 36,90 kr, 8,4 %

West Coast Hello Sunshine Golden Ale
31659, Göteborg, 33 cl, 22,50 kr, 4,5 %

Trädskogens Bryggeri Weeping Willows
31489, Växjö, 33 cl, 24,50 kr, 4,8 %

Waxholm Sommar Ale
35033, Vaxholm, 33 cl, 28,10 kr, 5 %

Revsunds Surf Citra
35005, Bräcke, 33 cl, 29,50 kr, 5,3 %

Sigtuna Lazy Days Pale Ale
36776, Sigtuna, 33 cl, 21,90 kr, 4,7 %

Ahlafors Pale Ale
34551, Ale, 33 cl, 24,90 kr, 4,7 %

Dalabryggeri Pale Ale
20,9, Rättvik, 33 cl, 20,90 kr, 5 %

Hopsie Daisy The Spark
32991, Gävle, 33 cl, 21,90 kr, 4,6 %

Beerbliotek A Moment of Clarity Session IPA
31715, Göteborg, 33 cl, 25,90 kr*, 4,7 %

Idlewild Jönköpings Stickan Wheat IPA
31649, Jönköping, 33 cl, 34,40 kr, 5,5 %

West Coast Monohop Session Mosaic SIPA
31658, Göteborg, 33 cl, 23,50 kr, 4,5 %

Slottskällan Öregrund ÖPA
31878, Uppsala, 33 cl, 23,80 kr, 5,4 %

Spishyllan PyttIPAnna Ekologisk India Pale Ale
36140, Torsby, 33 cl, 30,50 kr, 6 %

Lilla Ölfabriken Bryggardrängens IPA
33204, Malmö, 33 cl, 29,90 kr, 6,5 %

Emmaboda Bryggeri Humleboda
38135, Emmaboda, 33 cl, 32,90 kr, 6,5 %

Barlingbo Kåisa IPA
37227, Gotland, 33 cl, 25,50 kr, 6 %

Närke Kulturbryggeri Rainbow Warrior
33125, Örebro, 50 cl, 39,90 kr, 6,8 %

Odd Island Rye Rye
32732, Kungsbacka, 33 cl, 29,90 kr, 6,8 %

Slottskällan Blonde India Pale Ale
37566, Uppsala, 33 cl, 23 kr, 7 %

Ryentorps DIPA
34340, Falun, 33 cl, 29,90 kr, 8 %

Friends Company Sunshine Double IPA
36107, Helsingborg, 33 cl, 38 kr, 8 %

Emmaboda Bryggeri Bapelsin
31714, Emmaboda, 33 cl, 32,90 kr, 6,3 %

S:t Eriks Elderflower IPA
31907, Sigtuna, 33 cl, 22,90 kr, 6,4 %

Spike Mango Fandango
35187, Göteborg, 33 cl, 28,10 kr, 5,4 %

Barlingbo Kalkstens Hawaii
39051, Gotland, 33 cl, 25,50 kr, 5,2 %

Old Cowhouse Brewery Optiker Ale
32030, Huddinge, 33 cl, 28,80 kr, 5,3 %

Southside Brewing Ray's Rye Ale
30402, Skellefteå, 33 cl, 25,30 kr, 5,4 %

Mjelga Hantverksbryggeri Forssa Röd
38683, Borlänge, 33 cl, 32,70 kr, 5,2 %

Barlingbo Medeltidsöl
37071, Gotland, 33 cl, 24,50 kr, 5,2 %

Eskilstuna Ölkultur Tripel
34096, Eskilstuna, 33 cl, 33,30 kr, 9 %

Kristianstads Bryggeri SjöCrona Munk
35995, Kristianstad, 37,5 cl, 57 kr, 10 %

Ölsnedkeren Tudsen Stout
31681, Danmark, 33 cl, 29,90 kr, 5,8 %

Jädraöl Ölprovning med Jädraöl (Trädgårdspilsner, Vetefan, Hallonchoco, Session IPA)
33787, Gävle, 132 cl, 182 kr, 5,1 %

*Exkl. pant

Porterstekens Pragtips: Ny ölbok om Prag

$
0
0

Är du på väg till Prag för att dricka lite god pilsner men vill uppleva något mer än bara tokfärsk Pilsner Urquell och Budvar? Något mer lokalt, något lite mer personligt kanske. Då kan jag glädja dig med att det har kommit en ny bok om Prags småbryggerier (de är fler än man anar). Bakom boken står bland andra Håkan Engström som länge skrivit om öl i Sydsvenskan.

Boken 25 ölbryggerier i Prag släpptes under våren och som man förstår av titeln fokuserar den på småbryggerier i och runtom Prag. Den tar bara upp de bryggerier som har utskänkning på plats, liksom de ställen som man kanske börjar med att definiera som en krog, men som också gör sitt eget öl.

Den är tryckt i ett ganska litet format vilket gör den praktisk att ta med sig på resan som en guidebok. Förutom att gå igenom de 25 Pragbryggerier som fanns vid bokens skapande (det finns nog redan ett eller två till) finns också korta genomgångar om tjeckisk ölkultur och -historia, tips på bra pubar som inte har egen öl och en parlör för mat och öl.

Själva ölbryggerierna får några sidor var där de presenteras i text såväl som med betyg på ölupplevelse och helhet, liksom info om barnvänlighet, toalettstandard, turistighet och annat smått och gott. Blandningen av lättöverskådlig info och fördjupande text är snyggt gjord. Framförallt är texterna bra skrivna med ett lagom mått humor och målande beskrivningar av öl, ställen och människor.

Jag har bara besökt en knapp handfull av ställena i boken men jag instämmer helt i bokens beskrivningar och omdömen av dessa. Exempelvis får Únětický Pivovar, som jag tipsade om för någon vecka sen, full pott på både ölupplevelse och helhet. Jag känner mig därför trygg med att följa deras rekommendationer för de ställen som jag inte besökt än.

Inte häller skräder författarna med orden. Är det på plats med en sågning så blir det en sågning. De flesta ställen har ändå något som kan föranleda ett besök, till exempel bryggeriet som ligger i en shoppinggalleria, men långtifrån alla är ett resmål sig. Och det är där som kartorna kommer in i bilden. I pärmens insidor finns en karta överkligen tunnelbanan och en vanlig karta, vilket hjälper en att hitta till de bryggerier som faktiskt är ett resmål i sig och till de bryggerier man råkar vara i närheten under andra upptåg. 

Nästa gång jag är i Prag kommer den här boken vara en essentiell del av packningen. 

Snabbrecensioner av Systembolagets exklusiva nyheter 9 juni 2017

$
0
0

Belgien är hetast när det är dags för junis enda släpp av exklusiva öl nyheter. Simplex från De Ranke är en sommaröl av rang och Rodenbach Alexander är sommarens bästa aperitif. Snabbrecensioner av de två och resten av ölen son släpps kommer här.


[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt - Beställt antal (Stil)]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det fanns någon läsbar på provflaskan)]


De Ranke Simplex
11953, Belgien, 33 cl, 25,50 kr, 4,5 % - 12096 st (Belgisk ljus ale)
Man känner direkt likheten med XX Bitter, men smaken är lättare och framförallt med mildare humletoner, även om humlen fortfarande är klart framträdande. Väldigt bra mix av fruktigt, brödigt, kryddigt och örtigt. Beskan ligger kvar riktigt länge.
Bäst före: 10/03/22

Rulles Estivale
11788, Belgien, 75 cl, 65 kr, 5,2 % - 9180 st (Belgisk ljus ale)
Finstämt och lättdrucket med mjuka fruktiga toner, inslag av rustikt bröd och höig humle. Lätta smaker, på ett bra vis.
Bäst före: Mars 18

Schneider Tap X Mein Nelson Sauvin
11878, Tyskland, 75 cl, 79 kr, 7,3 % - 2004 st (Weizenbock)
Tungt fruktigt med litet syrligt inslag. Så kommer humlen och slår sig in med en fruktighet som vävs ihop med estrarna men samtidigt fräschar upp. Kul!

Rodenbach Grand Cru Alexander
11510, Belgien, 75 cl, 109 kr, 5,6 % - 8000 st (Flamländsk röd & brun öl)
Rejält med syrliga körsbär som blandas med mandelmassa, röda bär, ek och karamell. Givetvis syrligt men också med en viss sötma. Smarrigt!

Founder's Rhübaeus
99312, Storbritannien, 35,5 cl, 32,90 kr, 5,7 % - 5040 st (Annan öl)
Sött och rött, med tydliga hallonsmaker och en mild syrlig ton. Lätta smaker av bröd och karamell bakom, som genomsyras av hallonen.

Wild Beer Zintuki
11207, Storbritannien, 33 cl, 36 kr, 7,3 % - 8100 st (Övrig syrlig öl)
Något märklig, jästig doft medan smaken är tydligt syrlig med inslag av rabarber, äpple och citron samt lite träiga toner. Lite annorlunda suris, åtminstone mot vad man brukar se i Sverige.

Buxton/Stillwater Superluminal Sour IPA
11963, Storbritannien, 33 cl, 32,90 kr, 7 % - 15552 st (IPA)
Mycket humlig doft och det är inte helt enkelt att lista ut att den är syrlig genom att bara lukta på den. Smaken är däremot tydligt och väldigt rent syrlig och förstås med stora humletoner. Sur IPA är det definitivt.
Buteljerad: 1FEB17

Firestone Walker Luponic Distortion
11453, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 5,9 % - 20000 st (IPA)
Doftar som salmiakpulver. Även i smaken finns en viss ton av salmiakpulver, tillsammans med en ganska lätt fruktighet. Salmiaktonen lugnar sig med lite luftande och kvar blir en IPA med mild fruktighet och lätt beska.
Buteljerad: 04/19/17

Dieu du Ciel Chemin de Croix
10066, Kanada, 34,1 cl, 39,90 kr, 6,3 % - 3456 st (Imperial porter & stout)
Karamelltoner ger en mjuk kärna som drageras i ett hårdare skal av rostade och lätt humliga toner. Halvvägs till svart-IPA, men den lite försiktigare humligheten tillåter mer rostade toner utan att det krockar.

Dieu du Ciel Equinoxe du Printemps
11558, Kanada, 34,1 cl, 45,30 kr, 9,1 % - 3456 st (Skotsk ale)
Mycket maltig med smaker av karamell, kola och fudge, med små nyanser av lönnsirap. En liten, liten kärvhet ger lite edge till en annars väldigt rund öl. Mjuk och lätt sötma och en fin avslutande beska.
Buteljerad: 2017-01-26

Founder's Sumatra Mountain Brown
99265, Storbritannien, 35,5 cl, 39,90 kr, 9 % - 13440 st (Brown ale)
En mjuk kaffearom dominerar hela doften, men i smaken kompletteras kaffet med nötiga toner och nyanser av rostat bröd och karamell. Behagliga smaker som går väl ihop, men mer än en flaska i taget dricker man kanske inte.
Buteljerad: 03/31/17

Brooklyn Cloaking Device
11036, USA, 75 cl, 149 kr, 10,5 % - 1000 st (Imperial porter & stout)
Doften är brettig med vinösa undertoner och inslag av kakao. Bretten är påtaglig även i smaken men rundas av mer av de vinösa inslagen och rostade tonerna är mer framträdande. Det blir en ganska lätt kropp även om det är fullt av smak. Intressant, även om jag i grund och botten inte riktigt tycker att brett och rostade toner går ihop.

Uinta Cockeyed Cooper
11504, USA, 65 cl, 108,90 kr, 11,1 % - 672 st (Barley Wine)
Kraftig smak med djupa inslag av kola med många nyanser, men också en lätt ton av torkad frukt. En liten kärvhet från humlen men beskan är ändå ganska mild.
Buteljerad: 12/16/17

Öl på Korsika

$
0
0

Veckan som gick spenderade jag på Korsika. Det var en semesterresa och därmed var ölutforskandet lågprioriterat, men mellan vingårdsbesök, strandhäng och bilutflykter hann jag ändå med en liten inblick i den korsikanska ölkulturen. 

Korsika må vara franskt, men det finns en stark lokalpatriotism och självständighetskänsla. Kanske är det därför man knappt ser varken öl eller vin från fastlandet i menyerna eller i butikerna. Istället är det korsikanskt som gäller, med utmärkta viner från något av ett flertal områden med skyddad ursprungsbeteckning eller öl från något av öns bryggerier.

Öns största bryggeri heter Pietra och har två huvudprodukter - en wienerlager med samma namn och en witbier vid namn Colomba. Det roliga med dessa är att man har tagit till vara på ingredienser som är typiska för ön. Pietra smaksätts med kastanj, en ingrediens som används i flera korsikanska maträtter och bakverk. Runtom på Korsika växer vilda örter så tätt att en örtig doft ligger som en aromatisk matta över stora delar av ön. Denna typ av vegetation kallas för macchia eller maquis, och man har använt dessa örter för att krydda Colomba.

Båda dessa öl är något alldagliga till smaken, men förstås med något mer karaktär än den typiska internationella lagern. Det finns också söta fruktvarianter av de respektive ölen men dessa hoppade jag bestämt över.

Ett par mindre bryggerier finns det också, bland annat Brasserie Artisenale Lutina som ligger några mil söder om Bastia på öns ostkust. Även de har tagit vara på råvaror som är typiska för ön. Två av deras fem öl fanns att köpa på lokala mataffären i Saint-Florent där jag höll hus. Dels Ambria som har kryddats med zest av suckatcitron och dels Viuletta som har kryddats med myrten.

Ambria, som är en biere de garde i grunden, har en fin och frisk smak med milt inslag av citrusskal. En smakfullt konstruerad öl som har flera bra element i sin smak men som skulle behöva några fler nyanser för att bli riktigt bra. Myrten är en av de mer säregna örterna som växer i macchian och är ett vanligt inslag i såväl likörer som efterrätter. Karaktären påminner lite om klassiska svenska brännvinskryddor. Smaken är tydligt framträdande i Viuletta och för egen del blir det en för stark medicinal ton.

Letar man runt lite hittar man fler småbryggerier på ön. Bland annat såg vi ett bryggeri som såg riktigt litet ut i byn Frecciasca i Patrimoniområdet, men det verkade inte vara öppet för besök just när vi åkte förbi. 

Korsika är knappast någon öldestination i sig, men det är en trevlig semesterdestination där den nyfikne öldrickaren ändå kan hitta lite att utforska. Det underlättar dock om man kan franska...

Taps Beer Bar - ny ölfokuserad bar i Uppsala

$
0
0

Taps Beer Bar - så kommer en ny ölbar som till sensommaren öppnar på Drottninggatan i Uppsala att heta. Ägarna är välkända i Uppsalas ölliv och hoppas på att Taps kommer att höja nivån för öl i Uppsalas krogvärld. Som namnet antyder blir fokus på fatöl, i ett koncept som inte alls har funnits i Uppsala tidigare.

Taps Beer Bar kommer att ligga i Nubbens gamla lokaler på Drottninggatan 8. Lokalen bytte formellt ägare tidigare idag. De nya ägarna är Hans Nilsson tillsammans med paret Gabriel Källberg och Lisa Ledung som många av Uppsalas ölentusiaster nog känner igen. Gabriel är en av delägarna i Jackdaw Brewery och Hans är en entreprenör som beskriver sig själv som öldåre och som är med och grundar Uppsala Brygghus som är på väg att öppna.

Lokalens nuvarande tre kranar kommer att utökas till tretton, som blir helt egenfinansierade och därmed kommer baren ha full frihet kring vilka öl som ska serveras.

-Vi har siktet inställt på att göra något i lite samma stil som Mikkeller Bar, Omnipollos Hatt och Brewers Beer Bar, vilket är en nisch som har saknats i Uppsala, säger Hans.

Förhoppningen är att hinna göra lätta ombyggnationer och dekorera om under sommaren för att kunna öppna i augusti. Förutom fler tappkranar ska det bli en ny bardisk, ett ordentligt kylrum i källaren och lite ny färg.

I matväg satsar man på enkel, vällagad mat på en ganska låg prisnivå. Det är inte maten som ska stå i centrum.

-Man ska lockas hit av ölen snarare än maten, men man ska inte behöva gå härifrån när man blir hungrig, förklarar Hans.

Jag känner både Hans och Gabriel sedan innan och vet att det är herrar som kan sin öl. De har rätt koll på ölvärlden och rätt entusiasm kring bra öl för att kunna få den här sortens koncept att fungera. Räkna med att hitta mig bland besökarna på Taps i augusti.

Angående Ratebeers försäljning av minoritetsinnehav till AB-InBev

$
0
0
Häromveckan blev det offentligt att ZX Ventures, ett dotterbolag till öljätten AB-InBev, har köpt en minoritetsandel av ratingsidan Ratebeer.com. Affären ägde rum under hösten 2016 men har inte blivit offentlig förrän nu, i samband med att den avslöjats av amerikanska ölskribenter. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och såväl svenska som amerikanska bryggerier har försökt ta avstånd från sidan.

Det finns många sidor att ta i beaktning kring denna affär. För det första ska man komma ihåg att det är en minoritetsandel av företaget som de har köpt. Joseph Tucker som driver Ratebeer är fortfarande majoritetsägare. Å andra sidan ska man komma ihåg att ZX Ventures är de som sitter på kapitalet och därigenom kan de få en hel del att säga till om ändå.

Vad själva anledningen till investeringen är förblir oklart, men det finns flera saker man kan resonera sig till. För det första är inte ZX Ventures någon välgörenhetsrörelse som ger pengar till Ratebeer bara för att de tycker det är en bra sida, utan de har givetvis ett mål med denna investering. Moderbolaget AB-InBev har bara ett slutgiltigt mål och det är att tjäna så mycket pengar som möjligt. De har tidigare gjort det svårt för småbryggerier på diverse olika vis, bland annat genom att använda lobbyister som jobbar för eller emot olika lagförslag som påverkar bryggeriernas verksamhet. I ölvärlden är AB-InBev något mer än bara ett stort ölbolag som huvudsakligen gör blaskig öl, de är The Big Evil.

Det betyder dock inte per automatik att investeringen i Ratebeer görs för att försvåra för småbryggerierna, i vart fall inte i en direkt mening. Det har spekulerats i att de vill komma åt data för att kunna göra trendanalyser och få bättre förståelse för ölmarknaden. Ratebeer har dock öppen tillgång till sin data och ZX Ventures kommer inte komma åt någon data som inte vem som helst kommer åt. Däremot kan det tänkas att de kommer vilja förändra vilken data man samlar in för att få fram för dem mer intressant data.

Att de skulle manipulera siffrorna för att exempelvis få sina egna märken att framstå bättre är inte troligt, eftersom det snabbt skulle bli väldigt uppenbart. En sådan händelse skulle direkt sänka Ratebeer och hela värdet i deras investering.

Affären har väckt viss ilska bland såväl användare som bryggerier, vilket till stor del grundar sig i ovan nämnda etiskt tveksamma affärsmetoder från AB-InBev. Än värre blev det av att affären ägde rum i höstas och att man hållit tyst om den i åtta månader och att man bara gick ut med något nu på grund av att Good Beer Hunting skrev om affären. Joseph Tucker försvarar detta beslut genom att att hävda att det är industripraxis att inte gå ut offentligt med olika minoritetsinvesteringar som görs.

Genom att vara tyst om affären har man exempelvis genomfört festivalen Ratebeer Best utan att de utställande bryggerierna varit medvetna om att Ratebeer vid festivalens genomförande var delägt av ZX Ventures. Man har också låtit sidans många admins, som alla jobbar ideellt med att upprätthålla databasen och forumen, fortsätta jobba utan att veta att om affären. Även om det skulle vara praxis att inte offentliggöra sådana affärer är det svårt att komma ifrån att inblandningen av ett dotterbolag till AB-InBev är något som spelar stor roll för många av rent ideologiska skäl. Kritiken av hur kommunikationen kring affären gått till anser jag därför vara berättigad.

Det har också framkommit protester från ett flertal bryggerier, med Dogfish Head i spetsen, som har bett om att bli bortplockade från siten. De har hävdat att den här affären bryter mot pressetiska regler, men den kritiken är obefogad då Ratebeer inte bedriver någon journalism utan tillhandahåller en plattform för självständiga användare att skriva omdömen om öl. Materialet på sidan är användargenererad och därmed spelar det inte så stor roll ur ett datavaliditetsperspektiv vem som äger sidan. Att be att få bli bortplockad ur databasen är dessutom både kontraproduktivt och rent ut sagt befängt. Just i det här fallet börjar man nästan undra om Dogfish Head helt enkelt såg en chans till gratis publicitet.

Med allt detta sagt är det ändå svårt att veta vad som är en rimlig reaktion på denna händelse. Ratebeer har gjort sig förtjänta av ett visst förtroende och att man därför åtminstone skulle låta det gå en tid och försöka se vilken betydelse det här får vore rimligt. Om det inte vore för att det är AB-InBev, som har gjort sig förtjänta av en total brist på förtroende från oss som vill se en ölmarknad där man konkurrerar på ett sjyst sätt, som är den andra parten i affären.

Nya öl på Systembolaget i juli

$
0
0
Hade det varit en vanlig månad hade det varit småpartisläpp på Systembolaget imorgon, men under juni är det ju bara ett småpartisläpp (plus den lilla detaljen att bolaget håller stängt imorgon pga midsommar). Så ser det ut även i juli så när det är dags att lista de nya ölen som kommer i juli är det bara ett enda släpp som dyker upp. Det finns en del godsaker att se framemot bland de 15 öl som släpps, bland annat Hallon Sour från Sthlm Brewing, Tilquin Oude Gueuze på storflaska och så 20-årsjubilumsölet från Nynäshamn som är en wit med passionsfrukt. Här är hela listan på ölen som släpps i juli.

7 JULI SMÅ PARTIER
Anchor Liberty IPA, 11109, USA, 35,5 cl, 24,90 kr, 6,3 % - 30000 st (IPA)
Avery The Real Peel IPA, 11212, USA, 35,5 cl (burk), 29,90 kr*, 6,3 % - 19920 st (IPA)
De La Senne Schieven IPA, 11487, Belgien, 33 cl, 35 kr, 6,8 % - 2592 st (IPA)
Electric Nurse/Dugges We R Family, 19799, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 6,5 % - 12000 st (IPA)
Evil Twin/Omnipollo Old Fashioned Lemonade IPA, 11470, USA/Sverige, 35,5 cl (burk), 49,90 kr*, 7 % - 16800 st (IPA)
Hornbeer Summer IPA, 10098, Danmark, 50 cl, 49,90 kr, 6,3 % - 4680 st (IPA)
Mad Hatter Tzatziki Sour, 16682, Storbritannien, 33 cl, 32,90 kr, 4,2 % - 5184 st (Berliner weisse)
Malduguns Pazem, 19216, Lettland, 33 cl, 35 kr, 7 % - 2592 st (Torr porter & stout)
Malduguns Sena Eksistencialis Tukums, 11710, Lettland, 33 cl, 34,10 kr, 5,9 % - 3888 st (APA)
Nynäshamn 20 år Jubileumsöl, 11201, Sverige, 50 cl, 33,10 kr, 4,8 % - 18000 st (Witbier)
Sthlm Brewing Hallon Sour, 11882, Sverige, 33 cl, 36,50 kr, 4,1 % - 10000 st (Övrig syrlig öl)
Stigberget/Lervig Zipper, 11426, Sverige/Norge, 50 cl (burk), 38,90 kr*, 5,6 % - 20000 st (APA)
Tilquin Oude Gueuze, 11980, Belgien, 75 cl, 112 kr, 6,4 % - 1176 st (Lambic - gueuze)
To Öl Djuicy India Pale Ale, 99721, Danmark/Belgien, 33 cl, 38,90 kr, 8,5 % - 14000 st (IPA)
Toppling Goliath Pseudo Sue Pale Ale, 10710, USA, 47,3 cl (burk), 59 kr*, 5,8 % - 3600 st (APA)


Av dessa är det bara Tilquin Oude Gueuze som bara släpps i de tre vinkällarbutikerna.

Favoriter bland Systembolagets lokala nyheter 3 juli 2017

$
0
0

Släppen i lokalsortimentet fortgår som vanligt under sommaren även om det är något mindre släpp än det brukar vara under våren och hösten. På måndag dyker 35 nya öl upp och bland dem har jag hittat åtta öl att rekommendera, bland annat från Brekeriet, Nacka Bryggeri och Närke Kulturbryggeri.

På den syrliga fronten kommer Brekeriets Purple Rain, en berliner weisse med svarta vinbär och passionsfrukt som förutom en god smak också har en grymt snygg etikett (men eftersom provflaskan var utan etikett kom den inte med på bild). Blanda de ljusa lager som kommer är det Sälens Fjällbryggeri med Gustav's Lager som sticker ut positivt.

Det kommer också en smarrig saison såväl som supersaison, båda från Stockholmstrakten. Den första är Nacka Bryggeri Erstavik Saison och den andra Adelsö Wild Child Super Saison. De maltiga godsakerna kommer istället från Örebros bryggerier, där vi dels har dubbelbocken 2x Bock Grandios Manipulator från Närke Kulturbryggeri och så den tunga Russian Imperial Stout från Örebro Brygghus.


Till sist har vi två IPA. Four Stroke från Höganäs är en finfin IPA i New England-stil och brygd med fyra sädesslag, medan Portrait Hazy Face IPA från Bergslagens Brygghus är mer åt det "vanliga" hållet vad gäller IPA. 


Alla öl i släppet:
Värmdö Bryggeri Skärgårdsprojekt 004 Hefeweizen Lemon Twist
31750, Värmdö, 33 cl, 25 kr, 4 %

Brekeriet Purple Rain
31740, Landskrona, 33 cl, 36,90 kr, 4,7 %

Västra Ämterviks Fryken Äppelöl
31765, Sunne, 33 cl, 31,10 kr, 4,5 %

HMB Lager Edition
31724, Ånge, 33 cl, 25,20 kr, 5 %

Southside Good Times Supreme Lager
31751, Skellefteå, 33 cl, 19,30 kr, 5 %

Allsta Pilsner
31738, Sundsvall, 33 cl, 26,60 kr, 5 %

Värmdö Bryggeri Sandhamn Ljus Lager
31752, Värmdö, 33 cl, 21,60 kr, 4,2 %

Limhamns Pilsner
31755, Malmö, 33 cl, 23,80 kr, 4,4 %

Slottskällan Modern Ekologisk Lager
31747, Uppsala, 33 cl, 21 kr, 5,2 %

Sibbetorps Gård Svensk Lager
31731, Hallsberg, 33 cl, 29,50 kr, 5,5 %

Sälens Fjällbryggeri Gustav's Lager
31733, Malung-Sälen, 33 cl, 19,90 kr, 4,6 %

Härjedalens Bryggeriaktiebolag 1797 Helags Amber Lager
31763, Härnösand, 33 cl, 24,90 kr, 5,2 %

Närke Kulturbryggeri 2x Bock Grandios Manipulator
31748, Örebro, 50 cl, 49,60 kr, 9 %

Södermännens Hantverksbryggeri Dbish Tysk Ale
31754, Gnesta, 33 cl, 24,90 kr, 4,9 %

Nacka Bryggeri Erstavik Saison
31746, Nacka, 33 cl, 32,90 kr, 6,3 %

Pax Dexter
31732, Eslöv, 33 cl, 29,90 kr, 7,5 %

Strömsholms Brygghus Herman Hedning Blonde Bastard
31764, Köping, 33 cl, 34,70 kr, 7,8 %

Möllys Goes Tropicana Tropiska Frukter Saison
31726, Eskilstuna, 33 cl, 39,50 kr, 7,2 %

Nordic Kiwi Brewers Gone Native En Skogs Pale Ale
37149, Ekerö, 33 cl, 24,90 kr, 5,2 %

The Uncharted Brewing Company Thirsty Hippo Coriander Amber Ale
31735, Eslöv, 33 cl, 26,90 kr, 5,5 %

Limhamns Pale Ale
31757, Malmö, 33 cl, 25 kr, 5 %

Revsunds Brewery Hobo With A Beergun
31730, Bräcke, 33 cl, 30,90 kr, 5,8 %

Sundbybergs Köksbryggeri Lemongrale
31749, Sundbyberg, 33 cl, 29 kr, 5,6 %

HMB Custom Pale Ale
31723, Ånge, 33 cl, 25,20 kr, 5 %

Home Studio Gran 
31725, Bräcke, 33 cl, 36,90 kr, 5,5 %

Höganäs Bryggeri Four Stroke IPA
31753, Höganäs, 33 cl, 35,30 kr, 6,2 %

HMB Custom IPA
31722, Ånge, 33 cl, 27,10 kr, 6,6 %

Slottskällan Juicy IPA
31745, Uppsala, 33 cl, 23 kr, 6,5 %

Bröderna Bommen Syster VERA
31719, Sundsvall, 33 cl, 30 kr, 5,9 %

Bergslagens Brygghus Portrait Hazy Face IPA
31743, Smedjebacken, 33 cl, 29,90 kr, 6 %

Allsta IPA
31736, Sundsvall, 33 cl, 27,90 kr, 6,5 %

Burgsvik Bryggeri IPA
31637, Gotland, 33 cl, 23,60 kr, 6 %

Adelsö Wild Child Super Saison
31734, Ekerö, 33 cl, 49 kr, 12 %

MJ's Bryggeri Värmlänska Smaker
31767, Karlstad, 33 cl, 27,90 kr, 6,7 %

Örebro Brygghus Russian Imperial Stout
31756, Örebro, 33 cl, 44,90 kr, 9,7 %


Snabbrecensioner av Systembolagets exklusiva nyheter 7 juli 2017

$
0
0

Enda småpartisläppet i juli kommer om en vecka och bjuder på jubileumsöl från Nynäshamns Ångbryggeri, geuze i världsklass från Tilquin och en APA från hajpade Toppling Goliath, för att bara nämna några. För att hitta rätt bland allting kommer här snabbrecensioner av ölen som släpps.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt - Beställt antal (Stil)]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det fanns någon läsbar på provflaskan)]


Nynäshamn 20 år Jubileumsöl
11201, Sverige, 50 cl, 33,10 kr, 4,8 % - 18000 st (Witbier)
Frisk och fräsch wit med lätta fenoliska inslag i doften, men som i smaken är betydligt fruktigare. Lätt touch av passionsfrukt och med en kropp som håller sig genom hela smaken på ett föredömligt, och för stilen något ovanligt, vis.

Mad Hatter Tzatziki Sour
16682, Storbritannien, 33 cl, 32,90 kr, 4,2 % - 5184 st (Berliner weisse)
Smakar definitivt gurka och med en touch av yoghurt (men inte mer än vad det brukar vara i en berliner weisse). Och så lite lagom surt förstås. Tankarna går mer mot inlagd gurka än mot tzatziki.
Bäst före: 15/11/2017

Sthlm Brewing Hallon Sour
11882, Sverige, 33 cl, 36,50 kr, 4,1 % - 10000 st (Övrig syrlig öl)
Rejält med hallon och en syra som direkt nyper till i hela munhålan. Lite väl surt för att det ska bli behagligt att få i sig en hel flaska tror jag.
Bäst före: 20180425

Tilquin Oude Gueuze
11980, Belgien, 75 cl, 112 kr, 6,4 % - 1176 st (Lambic - gueuze)
Den sjunde årgången från Tilquin om jag inte räknar fel och på den tiden har en hussmak redan etablerats som man känner väl igen även denna gång. Behagligt syrlig med lätt funk, citron, äpple och ek. Smarrigt!
Bäst före: 26/11/2025

Stigberget/Lervig Zipper
11426, Sverige/Norge, 50 cl (burk), 38,90 kr*, 5,6 % - 20000 st (APA)
Grumligt och inledningsvis humlejuicigt men tappar kraft mot slutet och fruktigheten slår över i en lätt salmiakton. Mycket låg beska.
Bäst före: 10/10/2017

Toppling Goliath Pseudo Sue Pale Ale
10710, USA, 47,3 cl (burk), 59 kr*, 5,8 % - 3600 st (APA)
Något trött med medelstarka humletoner som ger mild fruktighet. Maltkroppen bakom smälter in fint och den avslutande beskan lägger sig på en bra nivå, men det hela överskuggas av den trötta humlen. Man förstår att det här kan vara riktigt bra när det är färskt men i dess nuvarande tillstånd är det lite menlöst.
Tappad: JAN/05/17

Malduguns Sena Eksistencialis Tukums
11710, Lettland, 33 cl, 34,10 kr, 5,9 % - 3888 st (APA)
Fenoliskt kryddig doft med en mer örtkryddig smak, men fortfarande med fenoliska toner bakom. Den här typen av kryddighet kan funka fint som komplement till andra smaker men här blir det mer av ett huvudnummer, vilket inte riktigt ger ett bra slutresultat.
Bäst före: 28.09.2017

Hornbeer Summer IPA
10098, Danmark, 50 cl, 49,90 kr, 6,3 % - 4680 st (IPA)
Ganska trötta humletoner som ger en kryddig och lätt fruktig touch, och så finns det en sliskig karamellig ton bakom. Det här är en sorts IPA som känns väldigt omodern, men gillar man sin IPA i lite retrostil går det nog hem.

Electric Nurse/Dugges We R Family
19799, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 6,5 % - 12000 st (IPA)
Ganska lätt men gott humlad med mjuka fruktiga toner och en kakig maltkropp bakom. Lättsam och lite somrig IPA. Smarrigt!

De La Senne Schieven IPA
11487, Belgien, 33 cl, 35 kr, 6,8 % - 2592 st (IPA)
Humlearomatisk med en fruktighet som går mer åt citrus och grape. Smaken är torr med lätt fruktighet och en framträdande kryddighet, som gör att den slår över lite åt saisonhållet. Spännande öl.
Bäst före: 07OCT17

Anchor Liberty IPA
11109, USA, 35,5 cl, 24,90 kr, 6,3 % - 30000 st (IPA)
Framträdande och mycket fina malttoner med drag kex och lättrostat bröd. Ovanpå kommer en släng av citrus och lite, lite kåda. Fin balans mellan malt och humle, och ett fint möte mellan gammalt och nytt.

Avery The Real Peel IPA
11212, USA, 35,5 cl (burk), 29,90 kr*, 6,3 % - 19920 st (IPA)
Ni vet hur det doftar om man vrider till en bit citrusskal så att de aromatiska oljorna pressas ut? Så doftar, och smakar, den här ölen. Det backas upp av citrusosande humle och en lättare maltkropp, men citrusskalet är väldigt dominerande. Kul till en början men obalansen håller inte i längden.
Tappad: 05/12/17

Evil Twin/Omnipollo Old Fashioned Lemonade IPA
11470, USA/Sverige, 35,5 cl (burk), 49,90 kr*, 7 % - 16800 st (IPA)
Smakar som lemonad, med lite maltsötma och en touch humle med väldigt lätt beska. Inte säker på varför man kallar det för IPA, men som alkoholhaltig lemonad är det rätt gott.

To Öl Djuicy India Pale Ale
99721, Danmark/Belgien, 33 cl, 38,90 kr, 8,5 % - 14000 st (IPA)
Lite old-school-västkust-DIPA över denna, med kraftig humle som drar åt citrus, grape och lite tallbarr samt en fet, nästan oljig kropp. Även bra drag i beskan. Smaskens!

Malduguns Pazem
19216, Lettland, 33 cl, 35 kr, 7 % - 2592 st (Torr porter & stout)
Medelrostad smak med lätt rökiga inslag. Inledningsvis känns den torr i de rostiga smakerna men med rökigheten kommer också en lätt sötma. Inte alls dumt!
Bäst före: 02.02.2018

Nynäshamns Ångbryggeris 20-årsjubileum

$
0
0

Häromveckan firade ett av Sveriges bästa bryggerier, Nynäshamns Ångbryggeri, att de varit igång i 20 år. En bedrift i sig, men de slängde också ihop en fantastiskt trevlig fest som besöktes av entusiaster, fans och öldignitärer från när och fjärran. 

Det var under helgen vid månadsskiftet juni-juli som Nynäshamn levde rullan när bryggeriet firade sina 20 år, och vad passar inte bättre än att skriva om ett jubileum på mitt eget 29-årsjubileum. Det utsålda fredagspasset hade omkring 400 gäster och jag misstänker att lika många kom på både lördagspassen. Förutom de egna ölen bjöds på gästöl från de flesta av bryggerierna som Nynäshamns Ångbryggeri gjort samarbetsöl med genom åren, bland annat SKA, Ocean och De La Senne.

Nynäs-Therese och Nynäs-Marcus
Det ordnades också guidade rundturer och det fanns möjlighet att prova chokladpraliner tillsammans med årgångsportrar och ostar med olika årgångar av Bötet Barley Wine. Eller med någon av alla andra öl som serverades, om man ville det. Under kvällen gick ett litet akustiskt band runt och spelade låtar lite här och var på festen som anordnades i bryggeriet, på bakgården, i bryggeriets pub och på bryggeriets altan. Trots ett något kylslaget väder var stämningen på topp!

För egen del fanns två klara ölmässiga höjdpunkter. Ofiltrerad och självrunnen Pickla Pils och så deras rauchbier Sjörök som för första gången serverades ur självrunnet (och på vanligt fat). Delikata grejer! 

Nynäs-Thomas
20 år som svenskt småbryggeri är bra jobbat, särskilt som de första åren utspelade sig i 90-talets svensk ölöken. Jag har stor respekt för bryggerier som Nynäshamns Ångbryggeri och även exempelvis Nils Oscar som började på 90-talet och fortfarande håller igång, gör bättre öl än någonsin och kanske framförallt, att de vågar stå fast vid att göra sin grej och utveckla sig själva i linje med sin identitet istället för att haka på alla öltrender.

Härmed vill jag passa på att utbringa ett fyrfaldigt leve för Nynäshamns Ångbryggeri. Hipp hipp, hurra hurra hurra hurraaaa!

I början av kvällen

I slutet av kvällen

Mer eller mindre humle? - Del 2: Saison Dupont

$
0
0

Saison Dupont är en alldeles utmärkt öl, en av mina favoriter faktiskt, och det är dessutom en kul öl för att testa hur det blir med extra humle. Dess syskon, Saison Dupont Cuvée Dry Hopping, är nämligen precis samma öl i grunden men som fått en torrhumlegiva. Varje år byts humlesorten för torrhumlingen ut, så man kan testa dessa två parallellt varje år med lite nya resultat. I år var det Styrian Eureka som gällde, och så här blev det när jag testade dem mot varandra.

Låt oss tala klarspråk från början. Saison Dupont är en av världens bästa öl. En öl som på goda grunder kommit att bli ett rättesnöre mot vilket man mäter andra saison, eller åtminstone de som aspirerar på att vara inom den något mer klassiska skolan av saison.

Förr i tiden var den faktiskt också torrhumlad, men det förfarandet slutade man med för några decennier sedan. Med start 2010 har man dock börjat släppa en separat öl som torrhumlas, Saison Dupont Cuvée Dry Hopping. Det här är precis samma öl som Saison Dupont, förutom att den torrhumlas. I likhet med hur Duvel Tripel Hop gjorde under några år så byts humlesorten för torrhumlingen av Dupont ut på årlig basis.

Grundreceptet för Saison Dupont är däremot detsamma nu som när man började brygga den för snart 100 år sen. Pilsnermalt från Dingemanns, två givor av East Kent Goldings och Styrian Goldings samt egna jäststammar förs samman genom en process där Dupont har flera olika små knorrar. Slutprodukten är en saison med utsökt balans och många läckra nyanser.

Just den där balansen som låter alla små och stora smakinslag komma fram, och det finns många av dem, är i mitt tycke nyckeln till Saison Duponts storhet. De brödiga grundtonerna, de fruktiga inslagen och de kryddiga inslagen från såväl humlen som jäsningen - allt i harmoni. 

När torrhumlingen tillkommer förskjuts den balansen mot humlen. Nu råkar ju humle ge rätt goda smaker, så det som händer är helt enkelt att nya, goda smaker kommer in samtidigt som allt annat får kliva tillbaka ett par steg.

Måste jag välja en av dessa två skulle jag utan tvekan sätta vanliga Saison Dupont som den bästa, men Cuvée Dry Hopping erbjuder en mycket trevlig variation. Omväxling förnöjer ju som sagt, och det är också vad den extra humlen erbjuder här. Omväxling.

Mariestads vs Norrlands Guld - känner man skillnad?

$
0
0

Det finns sedan länge en idé bland svenska ölentusiaster att Mariestads Export och Norrlands Guld, som båda bryggs av Spendrups Bryggeri, skulle smaka så pass lika att de inte går att skilja åt i ett blindtest. Jag såg ganska nyligen den här idén florera igen i en Facebooktråd och bestämde mig för att testa själv, se om jag skulle kunna sära på dessa öl.

Jag såg det här för första gången i ett inlägg från en sedan länge nedlagd ölblogg kallad Bröderna Lindströms Ölkällare. De hade i sin tur fått idén av Double Bastard Beer Blog, som i ett inlägg med rubriken Myten om Mariestads hintade åt att dessa två öl kanske hade lite mer gemensamt än bara att de bryggdes på samma bryggeri. Bröderna Lindström gjorde hursomhelst ett test där tre personer provade dessa två öl mot varandra, först i en omgång där de visste vilken som var vilken och sedan två gånger till där de provades blint. Under blindprovningarna lyckades de inte peka ut vilket öl som var vilket, trots att de just hade provat dem bägge mot varandra. De testade också de båda ölens FG och kom fram till att de hade i princip samma FG.

Deras test gjordes för över åtta år sedan och jag vet faktiskt inte om Spendrups och deras bryggmästare Richard Bengtsson (som var deras bryggmästare även på den tiden) har ändrat i recepten sedan dess. Däremot har jag gjort en längre intervju med Richard, som publicerades i c/o Hops #17, där jag frågade just vad som skiljer Norrlands Guld och Mariestads (och Spendrups Premium Gold) åt. Av Richards svar framgår att humlesorterna skiljer sig åt mellan de tre, att Mariestads mäskas för att bli något torrare (Bröderna Lindström kom för övrigt fram till att Mariestads hade en punkt lägre FG än Norrlands Guld) samt att Mariestads bryggs med ungefär 15 % münchnermalt för att öka fylligheten något. Det är även en liten aning mörkare med 13 EBC jämfört med Norrlands Gulds 9 EBC. För övrigt en intervju som jag rekommenderar att man läser i sin helhet.

Jag hade alltså en liten aning om vilka skillnader jag skulle kunna leta efter i mitt eget test. Däremot testade jag inte ölen innan jag blindtestade dem. Det ska också sägas att jag visserligen dricker någon Mariestads emellanåt då det är relativt vanligt att man får den i näven när man är bortbjuden och jag har också varit på några middagar som anordnats av Mariestads i samband med deras Den Stora Smakresan, men jag kan inte ens minnas när jag senast drack Norrlands Guld.

Jag la upp det som ett blint triangeltest, det vill säga två glas med en av ölen och ett glas med den andra ölen där jag inte vet vilket glas som innehåller vilken öl, och inte heller vilken öl som finns i två glas. Jag skulle sedan försöka att, i första hand, skilja ut ölen genom att peka ut vilka två glas som innehöll samma öl samt, i andra hand, säga vilka glas som innehöll vilken öl.

Men du sa ju att det var skillnad på färgen, tänker ni nu. Jo, jag oroade mig lite för att jag med blotta ögat skulle se skillnad på ölen men det visade sig vara omöjligt. Som tur var. Inte ens när jag avslutat testet och fått facit, och därmed visste vilket glas som borde vara mörkare eller ljusare än de andra kunde jag se någon skillnad.

Med lite hjälp av min sambo hade jag i alla fall fått in öl i tre märkta ISO-glas. Jag började sniffa och insåg rätt fort att det var omöjligt att känna någon avgörande skillnad på doften. Så jag smakade på alla, först från vänster till höger och sen igen åt omvända hållet. Sen tog jag mittenglas och jämförde det i tur och ordning med glaset till höger och glaset till vänster. Jag fick en idé om att glaset till vänster var Mariestads och att glaset till höger var Norrlands Guld men kunde inte alls komma fram till vad mittenglaset var. Och jag var egentligen inte alls säker på att glaset till vänster och glaset till höger faktiskt var olika öl.

Så jag ställde glasen åt sidan i en kvart eller så, och provade sedan de nu något varmare ölen igen, med resultatet att jag blev ännu mer osäker på vad som var vad.

Eftersom jag i mitt triangeltest inte ens var nära att komma fram till en någorlunda säker idé om vilket glas som skiljde sig från de andra två får jag dra slutsatsen att inte heller jag kan skilja på Mariestads Export och Norrlands Guld.

Innan jag fick facit drog jag till med en total chansning på att mittenglaset skulle vara Mariestads. Facit var att glasen från vänster till höger var Mariestads, Norrlands och Norrlands, men att jag prickade två av tre spelar ingen roll när uppgiften var att peka ut vilka två glas som innehöll samma öl. Och det var som sagt en chansning, hade jag haft rätt hade det bara varit tur (med dessa premisser är det med helt slumpmässiga gissningar en på sex att gissa helt rätt och en på tre att pricka vilka två glas som är samma). Jag kunde helt enkelt inte skilja dessa två öl åt.

Då ska jag ändå erkänna att jag hade utgångspunkten att jag skulle ha en ganska bra chans att skilja dem åt, men där fick jag en knäpp på näsan.

Jag går däremot inte så långt som att påstå att Mariestads och Norrlands är precis samma öl med olika etiketter. Jag tror på Richard när han säger att det är skillnad recepten. Det är bara att dessa skillnaders effekt på slutprodukterna är så små att de inte skapar någon för mig märkbar skillnad i smak.

Snabbrecensioner av Systembolagets exklusiva nyheter 4 augusti 2017

$
0
0

På fredag är det en mindre julafton för de som gillar ofiltrerade kvalitetsöl, för då släpps det ofiltrerade varianter av både pilsner och IPA i mycket hög klass. Dessutom kommer ett av de roligaste helsvenska samarbetsölen på länge i form av Oppigårds och Brewskis gemensamma öl Thurbo Mango DIPA. Och så en tung fatlagrad rackare från Firestone Walker igen. Alla snabbrecensioner på släppet har ni här.


(Inlägget om lokala favoriter kommer pga semestertider först på torsdag.)

[Namn][Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt - Beställt antal (Stil)]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det fanns någon läsbar på provflaskan)]


Brekeriet Fruit Salad
11291, Sverige, 75 cl, 84 kr, 5,3 % - 4620 st (Berliner weisse)
Det påminner onekligen om fruktsallad med ett sammelsurium av fruktiga smaker. En fruktsallad är givetvis sötare än denna syrliga skapelse, men alla frukttoner och syran går finfint ihop.

Ska Pink Vapor Stew Sour Ale
11904, USA, 35,5 cl (burk), 29,90 kr*, 5,1 % - 15000 st (Övrig syrlig öl)
Så surt att det sticker på tungan och man nästan får tårar i ögonen. Brygd med äpple, ingefära, morot och betor. Tydligaste är ingefäran, men även äpple och rotfrukt känns av, dock överskuggas de av syran.

Kees Raspberry Cream Ale
11732, Nederländerna, 33 cl, 39,90 kr, 6,5 % - 3600 st
Hallontonen är tydlig men inte på något vis dominerande utan ligger helt i balans med resten av ölets smakspektra. Resultat är en ale med lätt sötma, milda drag av karamell och så en touch färska hallon. Kul öl.

Omnipollo/Mikkeller Prince & Pauper
11594, Belgien/Sverige/Danmark, 50 cl (burk), 34,90 kr*, 3,9 % - 20000 st
Mycket lätt, närmast tunn, smak som dock inte blir vattnig, med kryddiga inslag och fruktighet från humlen. Välbalanserat och välsmakande, och med en gassande sol över sig tror jag att lättheten kan komma till sin rätt lite bättre.

Nynäshamn Ofiltrerad Pickla Pils
99726, Sverige, 33 cl, 23,70 kr, 4,8 % - 15000 st (Pilsner - tjeckisk stil)
Oh my! Pickla är en grym pils som den är och när man som jag gillar den lilla extra breddningen av smaken som kommer när ett öl serveras ofiltrerat är det här himmelriket.

Ballast Point Unfiltered Sculpin 10th Anniversary
11469, USA, 35,5 cl, 34,90 kr, 7 % - 22176 st (IPA)
Även här ett öl som är gott som det är men som i sin ofiltrerade version visar upp lite extra bredd. Åtminstone när jag provar det i slutet av juni upplever jag humlen som färsk och fin, och en Sculpin som verkligen är på topp.

Oskar Blues Yuzu & Ugli IPA
11586, USA, 35,5 cl (burk), 26,90 kr*, 5,8 % - 18000 st (Session IPA)
Något dämpad ton av yuzu och grape. För den som undrar är ugli en tangeloliknande citrusfrukt som främst odlas på Jamaica. Jag gillar visserligen att man dämpat yuzutonen genom att använda en till citrusfrukt, vilket ger en mer balanserad helhet, men humlen kommer lite i skymundan ändå.

Brewdog Pump Action Poet
11112, Storbritannien, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 7,5 % - 24000 st (IPA)
Doften har en mjuk alkoholton medan smaken är söt och fruktig med ganska låg beska. Medan den är balanserad är den också lite småtråkig, det är någonting som saknas. Något så enkelt som lite mer beska hade kunnat väcka den till liv.

Oppigårds/Brewski Thurbo Mango DIPA
11563, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 8,5 % - 26000 st (Imperial/Dubbel IPA)
Kraftig kropp som bjuder på en fruktig sötma med tydlig men inte dominant ton av mango, och som toppas med fruktig humle. Nästan lite fet i kroppen, vilket passar fint in här. Det blir en liten skarp ton i avslutningen, men bortsett från den petitessen är det ett mästerverk.

Innis & Gunn Raspberry Saison Barrel Aged Beer
11262, Storbritannien, 50 cl, 49 kr, 6 % - 26016 st (Saison)
Klar och extremt blek öl, bland de ljusaste jag någonsin sett faktiskt. Smaken är äpplig snarare än hallonbetonad, som en blandning av en cider och en öl. Det här är så pass långt ifrån hallon, fatlagrat och saison och så nära cider att jag undrar om det var rätt öl i flaskan.

Firestone Walker Bravo
10713, USA, 35,5 cl, 109 kr, 13,2 % - 1320 st (Brown ale)
En mjuk, lätt chokladig ton inleder och flyter över i nyanser av kola och karamell som toppas av en välbalanserad dos bourbon, vanilj och ek. Det som slår en gång på gång är just hur mjuk och behaglig den är, vilket är imponerande för en öl på över tretton procent. Det känns dock att den är stark, genom en klart värmande känsla i gommen.

Founders Hand of Doom
11751, USA, 35,5 cl, 57,90 kr, 12,4 % - 3360 st (Imperial/Dubbel IPA)
Tungt, humligt och gott. Här möts kraftigt brödiga toner, massor av humle och bourbontoner på ett fint sätt där allting får komma fram. Trots allt är ölet också sådär lagomt lätt att dricka.

Kees Da Hong Pao
11277, Nederländerna, 33 cl, 49,90 kr, 12 % - 3600 st (Barley wine)
Ett barley wine med djupa, fina kolatoner och så en pepprig chilismak men utan någon direkt kryddhetta. Tillsammans med sötman skapar det en häftig smakkombination som också är riktigt god.

Följande öl släpps i de tre vinkällarbutikerna men var inte med på skribentprovningen:
Alvinne Cuvée Sofie, 11704, Belgien, 33 cl, 59 kr, 8 % - 1200 st (Övrig syrlig öl)
Brewdog Abstrakt 22, 90213, Storbritannien, 37,5 cl, 129,90 kr, 12,5 % - 900 st
Hof Ten Dormal Kriek, 10712, Belgien, 33 cl, 49 kr, 6,5 % - 1728 st (Lambic - frukt & bär)
Tilquin Oude Quetsche à l'Ancienne, 11724, Belgien, 75 cl, 156 kr, 6,4 % - 588 st (Lambic - frukt & bär)

Cuvée Sofie är ett riktigt sjyst suröl i en lite egen skola. Har man inte provat det är det väl värt att prova och har man provat vet man ju redan vad det är. Oude Quetsche är en mycket bra lambic med plommon som man lär gilla om man uppskattar lambic. De två andra ölen har jag inte provat tidigare.
Viewing all 1471 articles
Browse latest View live