Quantcast
Channel: Portersteken
Viewing all 1471 articles
Browse latest View live

Test av de alkoholfria julölen 2020

$
0
0

Julen är för många en alkoholfri högtid och bland de alkoholfria alternativen att ställa fram på julbordet finns (åtminstone) fem julöl. Jag har provat kvintetten och har hittat två klara favoriter bland dem.

Falcon Vinterbrygd
Ej SB, Sverige, 33 cl, ca 11 kr
Frisk doft och smak med brödiga och lätt rostade inslag. Mild örtig humleton. Något tunn men ändå ganska lång eftersmak med frisk avslutning utan jobbig sötma.

Mariestads Julebrygd
11935, Sverige, 33 cl, 13,90 kr
Inleder fint med medelrostad smak med nötiga toner men blir snabbt tunn och avslutar med lätt metallisk ton.

Mikkeller Drink'In The Snow
1967, Int. märke, 33 cl, 21,90 kr
Kryddig, något söt smak med fin fyllighet och mjuka toner av frukt och kola. Håller ihop väl rakt igenom.

Sigtuna Winter N.A.P.A.
1927, Sverige, 33 cl, 16,90 kr
Spretig smak med skarpa humletoner med drag av citrus med lätt rostade toner bakom, men humlen blir också stickig och den avslutande beskan är lite vass. Mer humle än vad ölet klarar att bära gör att det tar emot lite.

Nils Oscar Julöl
11942, Sverige, 33 cl, 15,90 kr
Mjuk smak med lätt fruktiga och rostade toner, lite hållet av rostat bröd med marmelad, men också med lätta drag av sirap och vört. Fin fyllighet och ganska bra friskhet. Ger ett balanserat intryck.


Jag sätter Mikkeller och Nils Oscar i klar topp av dessa, med Falcon ett par snäpp ner med Mariestad hack i häl, medan Sigtuna får finna sig på jumboplatsen.


Mina lagringsfavoriter

$
0
0


För lite mer än tio år sedan började jag testa att lagra öl, och dessutom fått möjligheten att dricka öl som andra lagrat, och genom åren har en del favoriter utkristalliserat sig. Detta är förstås inget facit, smaken är som baken när det gäller lagring, men det kan vara en god inspiration för dig som vill pyssla med öllagring.

Om jag bara fick välja en öl att lagra skulle det helt klart vara Samichlaus. På bara 4 - 5 år går den från en alltför söt och alkoholstinn öl till en balanserad öl med stor smakbredd och härligt utvecklade toner med fin nötighet. Den är också väldigt stabil och levererar alltid. Dessutom dyker den upp på hyllorna varje år, brukar inte vara några problem att lägga vantarna på och kostar inte skjortan.

De två första öl jag stoppade ner i källaren var Thomas Hardys Ale och Gouden Carolus Cuvée Van De Keizer. Båda två hör till mina favoriter att lagra, även om det är för tidigt att säga om den nya inkarnationen av Thomas Hardys Ale kommer att bli ett lika bra lagringsobjekt som den var förr i tiden. Jag tycker att den har visat potential åtminstone. Cuvée Van De Keizer, som sen några år tillbaka kallas för Imperial Dark, behöver verkligen de där åren i källaren. Liksom Samichlaus är den alltför söt när den är nysläppt, men har en mycket fin utveckling som jag tycker når toppen efter 6 - 7 år och då bjuder på en stor ölupplevelse.

Överlag är de två typerna av öl, det vill säga barley wine i brittisk stil och mörka belgiska ale, ofta säkra kort när det gäller att lagra öl. Barley wine i amerikansk stil, det vill säga mer välhumlade, ser jag inte lika stor mening att lagra. De kan absolut ha en trevlig utveckling, men jag tycker inte att de blir lika roliga som sina syskon i brittisk stil.De i brittisk stil finns det gott om goda svenska exempel på, från till exempel Fjäderholmarna, Nynäshamn, Eskilstuna och Hantverksbryggeriet. De Dolle Stille Nacht är något av en hybrid av stark belgare och barley wine, så det är kanske ingen överraskning att den också kan ge riktigt fina resultat av lagring. Historiskt har den dock varierat en hel del och jag vet inte hur den varit på senare år.

En stor del av min ölkällare består av lambic och medan många lambic är goda redan som unga så har många av dem också en intressant utveckling som kan vara väl värd att investera i. Bland de som är enklast att få tag på här är 3 Fonteinen Oude Geuze och Tilquin Oude Gueuze lagringsfavoriter som alltid levererar högt, både med och utan ålder. Lite mer oväntad är kanske plommonlambicen Tilquin Oude Quetsche som vinner väldigt mycket med bara några års vila, där fruktigheten kliver fram snarare än att sjunka undan medan syran blir mer integrerad och mindre vass.

Generellt tycker jag att starka stouts och porter är lite kluriga som mångåriga lagringsobjekt. Ibland kan de hitta en väldigt trevlig balans mellan sina rostade toner och lagringsdrivna toner men ofta utvecklar de lite otrevliga medicinala toner eller bara tappar det bra med dem. Möjligen kan en kortare lagring hjälpa lite för tuffa smaker att lugna sig. En del imperial stouts i min källare har fått gå från lagringsobjekt till öl jag använder i långkok istället för att dricka.

Jag har inte heller upplevt någon större lycka med längre lagring av icke-lambic som har under omkring 9 % alkohol. Oavsett öltyp går det ofta rätt snabbt till att smaka gammal öl med lite egen identitet kvar.

Det jag fyller på min ölkällare med nuförtiden är därför i stort sett bara lambic, barley wine i brittisk stil, stark belgisk ale och förstås Samichlaus.

Det stora julmusttestet

$
0
0

Allt fler bryggerier breddar sina portföljer med läsk och det märks extra tydligt nu till jul eftersom särskilt många tar fram en julmust. Det är ju trots allt en dryck som görs med malt- och humleextrakt så det är kanske inte så märkligt att bryggerier satsar på must. Nåväl, jag rakade ner så många olika sorter jag kunde hitta i kundkorgen och satte mig själv på att testa igenom allihop.

Det här testet är på vad jag kunde hitta för sorter i butiker i Linköping, minus butikers egna varumärken och liknande (tänk sorter som bara finns på PET-flaskor). Jag vet att det finns många fler som gör julmust än vad jag kunde hitta så testet är inte heltäckande, men det är en början. Många bryggerier har haft ett tufft år och att köpa deras julmust är ett bra extra sätt att stödja dem, och julmust är ju ett himla bra alkoholfritt alternativ till både vardag och fest i juletid.

Jag har bedömt alla på en skala 1 - 5 med halva steg och min julmustsmak kan sammanfattas som att jag gillar när den klassiska smaken nyanseras med ytterligare smaker som går väl ihop med de klassiska tonerna, samt att det inte är alltför sött.

I topp hamnar två julmustsorter som verkar vara mångas favoriter, nämligen Zeunerts och Nygårda Lagrad Julmust Bourbonfat. Toppklass på båda två! Det finns dock flera andra som också håller mycket hög klass och med en bra spridning på smakerna. Jag vill särskilt framhålla Mora Must, Roslagens Brygghus Julmust Lakrits och Bryggverket Julmusch. Betyg och smaknoteringar på alla finner ni nedan.

Apotekarnes - 3,5
Mycket klassisk smak med något maltig arom. Balanserad sötma men något kort eftersmak.

Apotekarnes Sockerfri - 2,5
Mycket klassisk smak, men med allt för hög sötma.

Apotekarnes Bryggarmust - 2
3/4 julmust och 1/4 alkoholfri julöl i en ohelig blandning. Tanken är god men resultatet blev inte bra. Smakar mest som tunn, avslagen öl med en söt eftersmak av julmust.

Apotekarnes Vintermust - 3,5
Ganska torr, något tunn smak med tydlig ton av kakao. Den utlovade kaffetonen känns inte.

Sodalicious X-must - 4
Mycket chaikryddor och vanilj med rostade undertoner och tydlig smak av råsocker. Förvisso mycket söt, men sötman är väl integrerad med smakprofilen.

Roslagens Julmust Lakrits - 4,5
Lätt enbärston följt av en mild men tydlig lakritston som hänger kvar i en lång eftersmak. Mild sötma som lirar väl med lakritsen.


Bryggverket Julmusch - 4,5
Milt pepparkakskryddig smak med lite toner av smörkola och andra bourbontoner. Låg sötma och lång eftersmak.



Barlingbo Gotlandsmust - 4,5
Toner av kaffe, mörk sirap, rostade drag och lakrits. Lik Zeunerts i smakprofilen men är inte riktigt lika nyanserad.

Krönleins - 3
Kryddig med tydliga toner av söt pomerans, nästan lite godisaktigt. Mild enbärston i doften men som knappt känns i smaken. Inte så mycket av den klassiska julmustkaraktären.

Wapnö - 3
Klassisk smakprofil, återhållen sötma, något kort eftersmak.

Herrljunga Klassisk Julmust - 3
Klassisk smak med ganska hög sötma och medellång eftersmak.

Herrljunga Klassisk Julmust Utan Socker - 3
Klassisk smak med hög sötma, men det den förlorar på den för höga sötman vinner den på den långa smaken.



Roslagens Eklagrad Bourbon - 4
Lite parfymerad med tydliga toner av vanilj och smörkola samt en lätt kryddighet. Väldigt söt.

Mora Must - 4,5
Fyllig, lite rostad smak med återhållsam sötma och lång eftersmak. Mycket bra!

Hammars - 3
Klassisk men kort smak, något mjäkig.

Hammars Kardemumma - 3,5
Mild kryddsmak som lirar bra med sötman, men även denna inkarnation är lite mjäkig i avslutningen.

Hammars Apelsin - 2,5
Mild apelsinsmak som inte riktigt går ihop med de klassiska mustsmakerna och dessutom har en lätt beska som inte passar in. Dessutom något mjäkigt avslut igen.



Grebbestad - 4
Klassisk smakprofil med stort djup och återhållen sötma.

Dufvenkrooks - 3
Helt klassisk, enkel smak.

Dufvenkrooks Enbär - 1,5
Väldigt tydlig enbärsdoft, som i gin, medan smaken är mer åt det skogiga och barriga hållet. Det tar över helt och är inte särskilt trevligt.

Zeunerts - 5
Rostade toner med kaffe, mörk sirap, nötter och vanilj. Många nyanser och väl sammanhållen. Medelsöt. Mycket snygg! Delad etta i testet.

Brunneby - 4
Helt klassisk smakprofil men med låg kolsyra och mild sötma.



Nygårda Lagrad Julmust Ekfat - 4
Klassisk grundprofil toppas med toner av ek och vanilj. Något återhållen sötma.

Nygårda Lagrad Julmust Bourbonfat - 5
Mjuk, milt kryddig smak med toner av vanilj, fudge, rostad ek som ligger över de klassiska smakerna. Nyanserat och väl integrerat. Delad etta i testet.

Nygårda Lagrad Julmust Cognacfat - 4
Fruktiga toner som drar åt äpple och päron gör att den påminner om fruktgodis. Återhållen sötma men inte så tydliga toner av ek.

Nygårda Lagrad Julmust Romfat - 3
Lite besk ton av rom som det döljer sig mycket arrakstoner i. Bakom det finns en mild ekton och lätt kryddighet. Kan säkert vara en höjdare för den som älskar arrak.



Örebro Brygghus Julmust - 3,5
Klassisk med balanserad sötma. Smakrik inledningsvis men kort eftersmak gör att den tappar.

Örebro Brygghus Wadköpings Must - 4
Mjuk smak med toner av söt citrus. De klassiska smakerna finns där bakom men är lite dämpade.

GBG Soda Tradition - 1
Låg sötma, liten beska och så river det på tungan på ett sätt som får mig att tänka på hur jag tror det vore att äta bakpulver. Mycket svaga smaker. Verkar defekt på något vis.

GBG Soda Kardemumma - 3,5
Balanserad sötma med en kryddighet som påminner om en kardemummabulle. Kryddningen är god men det faller lite på att smaken är något tunn.

Snabbrecensioner av de nya julölen 2020

$
0
0

Julölssläppet på Systembolaget är till stora delar uppbyggt av de julöl som sålde bra under fjolåret, men det finns såklart ett gäng nyheter varje år. Istället för att testa alla årets julöl har jag fokuserat på de elva som är nya jämfört med förra året. Bland dessa hittade jag flera godsaker som verkligen kan konkurrera med de återkommande favoriterna.


Vissa julöl har kommit och gått igenom åren, andra har släppts i tillfälligt sortiment eller i det lokala sortimentet. För det här testet har gjort den mycket enkla gränsdragningen att jag inkluderar de öl som finns i årets nationella julölssläpp men inte fanns i fjolårets nationella julölssläpp. Vissa öl är helt nya, andra har synts på Systembolaget förut. Nu kör vi!


Abita Christmas Ale
11816, USA, 35,5 cl, 25,90 kr, 5,8 % (Brown ale)
Mjukt rostad maltighet med toner av kakor, karamell och rostat bröd, toppat med humliga toner som drar åt grapefrukt och tallbarr. Avslutas med mjuk beska. Väl integrerade smaker rakt igenom. Välgjort med typisk amerikansk karaktär.

Ayinger Winter Bock
11824, Tyskland, 50 cl, 29,90 kr, 6,7 % (Dubbelbock)
Det här är Ayinger Celebrator med annan etikett och flaskstorlek. Smaken är len och fyllig med nötiga, nougatliknande smaker, grovt bröd, milt rostade toner och en lätt touch av torkad frukt. En mild chokladton dröjer sig kvar på tungan i flera ögonblick efter att ölet glidit ner för strupen. Djupt, fylligt och med viss sötma men också med en viss fräschör. Toppklass!

Brygghuset Finn Winter Lager
11491, Sverige, 33 cl, 19,80 kr, 4,5 % (Dunkel)
Humlig och rostad doft som ger en stark blandning av friska och dova toner. Den fylliga smaken bjuder på samma möte och lyckas göra det utan konflikt. Murriga, rostat maltiga toner av pumpernickel, bränt socker och riktigt mörk choklad dansar med en friskt örtig humleton. Till sist en markerad beska som sätter effektiv punkt på det hela. Mycket smak inklämt på ganska låg alkoholhalt.

Corsendonk Christmas Ale
10781, Belgien, 33 cl, 24,70 kr, 8,5 % (Belgisk mörk ale)
Livlig kolsyra, pigga estrar, toner av farinsocker, torkad frukt och en lätt kryddig ton. Flera smaker som associeras med sött, men i en öl med väldigt lite faktiskt sötma och med en mild men markerad beska ger ett spännande samspel. Smaskigt!

Craftwerk Holy Winter Cowl
11457, Tyskland, 33 cl, 28,90 kr, 9 % (Trippel)
Något alkoholstinn och estrig doft. Smaken är livlig och börjar fint med pigg estrig fruktighet och toner av sött vetebröd men så kommer en beska och en värmande alkoholton som var för sig är fina och här hemma, men som här inte riktigt drar jämnt med varandra och det blir lite stickigt i slutändan.

Eriksberg Vintersaga
12044, Sverige, 33 cl, 14,90 kr, 4,5 % (Dunkel)
Maltig, lätt rostad doft med inslag av nötter. Smaken går i samma spår och adderar drag av karamell och en hint av rökt kött. Avslutar friskt med en lätt beska. Ett litet spår av alkohol som stör men det här är inte alls dumt.



Goder Afton Julstout
11537, Sverige, 33 cl, 32,90 kr, 8 % (Imperial porter & stout)
Hårt rostad och helt torr smak med toner av bränt socker, choklad med riktigt hög kakaohalt, mörkrostat kaffe och en aning av rökighet som smyger fram i slutet. Bakom det hårt rostade finns en mjuk komponent också men den blir sen överkörd av en rostad beska. (Bryggt på Vega för Wineworld Sweden.)

Remmarlöv The Christmas Lager
10727, Sverige, 33 cl, 19,80 kr, 5,3 % (Mörk lager)
Torr karamell, mjukt rökiga undertoner, rostat bröd med marmelad och rostade nötter i en härlig harmoni med lätt men tydlig beska i avslutningen. Ett givet matöl som skriker efter att matchas med julskinka och köttbullar.

Remmarlöv The Winter Ale Organic
11230, Sverige, 33 cl, 24,50 kr, 5,6 % (Amber ale)
Mjukt rostad smak med toner av karamell och nötter, med skön fyllighet och rundhet i maltigheten. Mycket maltfokuserad med knappt några inslag av humlen, utöver den lätta beskan i slutet som dock hänger kvar länge.

Ridgeway Lump of Coal Dark Holiday Stout Glutenfree
11485, Storbritannien, 33 cl, 24,70 kr, 7,5 % (Torr porter & stout)
Kolsvart, såklart, men smaken är mjuk och inbjudande med toner av mjölkchoklad, lättrostat kaffe, fruktkaka och rågbröd. Mot slutet slår det över till en mer hårdrostat, nästan bränd ton. Helt torrt och med en rostad beska som avslut. Smaken passar med namnet, för utöver färgen så gör eftersmaken att tankarna går till en askig kolbit.

Ängöl Jenny Nyström Julbrygd
11490, Sverige, 33 cl, 19,80 kr, 4,5 % (Amber ale)
Milt rostad maltighet med toner av rostat bröd, höstlöv torr karamell samt en kryddig humleton. Helt torr med lång beska. Brittisk i sin karaktär. Blommar ut när dess temperatur stiger en bit.


Bland årets nya julöl fanns också en ny alkoholfri julöl, Sigtuna Winter N.A.P.A. Mer om vad jag tyckte om den finns i denna artikel där jag testar årets alla alkoholfria julöl: Länk.

Övriga julöl i årets släpp, det vill säga de som även släpptes ifjol, kan man med fördel läsa om i förra årets tester. 
Del A-L
Del M-W

Traditionell pasta carbonara

$
0
0



En härlig, krämig spaghetti carbonara drar man ihop på bara sex ingredienser - pasta, fläsk, ägg, ost, salt och peppar. Med lite omsorg är det allt som behövs för en klockren och härligt mättande pastaanrättning. En frisk öl passar utmärkt till för att lätta på allt det krämiga och feta i rätten. Här får ni både recept och ölmatchningstips.

Det här sättet att göra carbonara på ger en väldigt krämig och faktiskt ganska kraftig maträtt, med fett och ägg som gärna lägger sig som en hinna runt gommen. Här behövs en frisk och spritsig öl med gott om kolsyra för att fräscha upp och skrubba rent. Tysk weissbier och belgisk tripel ligger nära till hands och är säkra kort. Vill man gå åt ett mer oväntat håll i sin matchning kan man testa weizenbock eller rent av en dubbelbock.


Ingredienser:
260 - 280 g spaghetti
250 g guanciale alternativt orökt pancetta, i tjocka skivor
4 ägg
2,5 dl finriven pecorino romano (ca 80 - 100 g)
Salt
Nymalen svartpeppar

Gör så här:
Koka upp vatten och salta rikligt, ungefär 1 matsked salt per liter vatten. Koka pastan al dente. Tärna fläsket under tiden och stek på medelvärme så det släpper ordentligt med fett. Knäck äggen i en bunke, vispa ihop dem och rör ner den rivna osten. Mal i ordentligt med svartpeppar.

Spara 1 deciliter pastavatten innan du häller av pastavattnet. Häll tillbaka pastan i kastrullen och rör ner fläsket tillsammans med allt fett som smält och ungefär en tredjedels deciliter pastavatten. Sätt på medelvärme tills det bubblar ordentligt i botten av kastrullen. Dra av från värmen och rör ner äggblandningen. Fortsätt röra ordentligt i pastan tills det gått ihop till en jämn, krämig sås. Späd med lite mer av det sparade pastavattnet om det blir för tjockt. Smaka av, men vanligtvis behövs inget mer salt om man haft ett ordentligt saltat pastavatten.

Om val av ingredienser:
Typiskt för italiensk mat är det få ingredienser, så välj dessa med omsorg. Jag kör vanligtvis på pasta från DeCecco, som jag tycker håller hög kvalitet till ett mycket rimligt pris. Det gör stor skillnad att välja en bättre pasta än de vanliga märkena. Just DeCecco finns att beställa från t ex Delitea om man inte hittar dem i butik, men det finns såklart fler bra märken. 

Guanciale är lufttorkad griskind och är inte alltid helt lätt att få tag i, men en riktig välsorterad charkdisk eller en bra köttbutik kan ha det. Ibland kan man också se lufttorkad griskind under handelsnamnet gota. Det gör skillnad och är värt lite detektivarbete. Prismässigt brukar det vara ungefär samma som pancetta. Hittar du inte guanciale är orökt pancetta det bästa alternativet, och helst då från charkdisken snarare än något färdigpackat.

Carbonara är en rätt från Rom och där är det självklart att använda pecorino romano, snarare än parmesan som kommer från norra Italien. Kan vara svårt att hitta i manuella ostdisken, men i en välsorterad matbutik brukar den finnas färdigförpackad i samma hylla som parmesan. Ostvalet handlar inte bara om vad som är traditionellt och autentiskt. Pecorino har nämligen bättre smältegenskaper än parmesan och ger därför en betydligt slätare och krämigare sås. Vill man gärna ha parmesansmaken kan man blanda lika delar av parmesan och pecorino.

Vad gäller ägg förespråkar jag generellt ekologiska ägg och gärna från en lokal uppfödare, men hur stor skillnad det gör för slutresultatet i en carbonara vet jag faktiskt inte.

Peppar kan man förstås experimentera med olika roliga pepparsorter, men man kommer riktigt långt på en vettig svartpeppar och viktigast av allt är förstås att den är nymalen.

A tale of two triple IPAs

$
0
0

Det har inte duggat tätt med triple-IPA på senaste tiden, särskilt inte någorlunda klara sådan, men så plötsligt dök det upp både en från Stone och en från Oppigårds i Systembolagets tillfälligt sortiment. Båda lånar sitt namn från bryggeriernas respektive dubbel-IPA som båda är riktiga flaggskepp: Thurbo DIPA och Ruination.

Ruined Again är en sorts uppföljare på (snarare än comeback av) RuinTen som släpptes till 10-årsjubileet för Ruination för åtta år sen. Humlad med Magnum, Centennial och Citra och följer man linjen med Ruination, RuinTen och Ruination 2.0 ser man en hyfsat röd tråd i humlevalet.

Thurbo Triple IPA verkar inte vara en uppjackad variant av Thurbo DIPA, då varken ingredienslistan eller bryggeriets kommunikation kring ölet föreslår det. Thurbo är ju en ölserie med fler öl så man ska nog bara se det här som en ny öl i serien, här på tillfälligt besök.

Jag tycker det är intressant att prova de här två bredvid varandra. De klockar in på nästan exakt samma alkoholhalt, ingen av dem ser ut som apelsinjuice, båda blandar klassisk amerikansk C-humle med nyare sorter och båda bryggerierna har gjort sitt namn på humliga öl. Ändå visar de sig vara väldigt olika, och skillnaden bygger mycket på hur man satt beskan.

Oppigårds har satsat på en mjuk och ganska försiktig beska som låter ölets sötma titta fram och leka med de fruktiga tonerna från humlen, där det finns söt citrus, marmelad, melon och grapefrukt. Malttonerna är enkla och bottnar tidigt för att ge humlen fri lejd. Det blir dock lite mjäkigt när det varken finns djup eller riv som tar över.

Stone har såklart inte sparat på beskan utan gasat på. Den är inte på något sätt jobbig, ger ingen humlebränna, men tungan krullar sig och insidan av kinderna stramar lite. Inledningsvis är det inget som hindrar humlens fruktiga toner och det är en härlig blandning av grapefrukt och söt citrus som dominerar. I början alltså. Sen kommer beskan och i takt med att den växer sig starkare tar den över stegvis. Långt efter att man har svalt krafsar den i gommen. Det levereras massor med action, utan att det blir splatter.

Man får pröjsa lite mer för lite mindre volym av Ruined Again jämfört med Thurbo, men där Oppigårds får nöja sig med att ha gjort ett bra öl har Stone tagit fram en trippel-IPA i toppklass. I skrivande stund finns dessutom Ruined Again fortfarande både på hyllor och i weblager på Systembolaget, till skillnad från Thurbo som är mer eller mindre slutsåld.

En kortfattad historik över pastry stout

$
0
0

Pastry stout har blivit vardagsmat de senaste åren, men varifrån kommer egentligen den sötsliskiga, over-the-top-stilen som så många går igång på? Jag har tittat tillbaka på vilka öl och som jag menar har lett fram till att pastry stout nu är en väletablerad ölstil samt vilka faktorer som gjort det möjligt.

Jag vet inte om det finns någon bra definition för stilen pastry stout, men i min uppfattning syftar det till en söt och ofta alkoholstark stout som smaksatts kraftigt och med inspiration av bakverk eller godis. Det är legio att använda essenser och liknande för att verkligen få fram den eftersökta smaken och smaksättningen dominerar smakprofilen. Man kan förstås använda vanliga råvaror också, men man kan nog inte brygga en pastry stout på bara malt, humle, jäst och vatten.

2002 släppte Three Floyds för första gången sin Dark Lord som sedan blev en av de första stouts som skapade en tydlig hype, så pass att bryggeriet byggde upp ett helt event kring dagen då det släpptes. Hypen bara ökade med åren och ölnördar flockades i tusental vid Dark Lord Day, flaskorna såldes vidare eller byttes mot annan öl för långt över inköpsvärdet. Dark Lord är inte riktigt något som jag skulle kalla för en pastry stout, men den är något av en föregångare med sina höga sötma och alkohol samt att den är kryddad med kaffe och vanilj. Dess enorma popularitet skapade en hype för söta, starka och smaksatta imperial stouts, vilket i sin tur satte något av ett startskott för utvecklingen mot pastry stout.

Det sägs att själva termen pastry stout först myntades av den amerikanska ölbloggen Don't Drink Beer så sent som 2017, troligen i detta inlägg: Länk. Långt innan dess hade Southern Tier tagit ett steg i utvecklingen med sin Blackwater Series där Choklat var först ut redan 2007. De var knappast först med att krydda sina stouts, men de var väldigt tidiga med att framhäva just smaksättningen så mycke och att göra det i så starka stouts. Steget mot dagens pastry stout blev särskilt tydligt i deras Creme Brulee som kom 2009. Om smaksatt stout tidigare hade smakat stout med inslag av choklad, vanilj eller något annat så var Creme Brulee troligen ett av de allra första ölen som verkligen smakade som en efterrätt. Dessutom var den namngiven som en dessert. Southern Tier använde sig också av laktos i dessa öl, något som blivit ett vanligt inslag i dagens pastry stouts för att få upp sötman. Såvitt jag vet använde Southern Tier sig dock inte av några essenser i de här ölsorterna. Ölen i Blackwater Series hade för övrigt spridning på några svenska ölkrogar under tidigt 10-tal.

Under samma tidsperiod rörde sig det då nya The Bruery åt lite samma håll med öl som Black Tuesday och Chocolate Rain som båda släpptes 2009 och var mycket starka och tydligt söta stouts, den senare även smaksatt med kakao. Tillgången var liten och hypen blev stor. Under den här tidsperioden började allt fler bryggare göra imperial stout kryddade med kaffe, vanilj, kakao, honung eller kryddor, samt att allt fler gjorde fatlagrade versioner av sina imperial stouts.

2012, tio år efter att Dark Lord släpptes för första gången, dök Evil Twin Imperial Biscotti Break upp. Den var smaksatt med essens och hade ett namn som anspelade på bakverk, och är den tidigaste öl jag kan komma ihåg med den kombinationen. Den var kanske inte så söt och extrem i sin smaksättning som många pastry stouts av idag, men den utgör ett tydligt steg i utvecklingen till dagens läge. Biscotti följdes upp med Imperial Doughnut Break året efter och de har därefter gjorts i många olika varianter.

Hoppa fram till 2014 då Omnipollo och Buxton gör en samarbetsöl som en del av The Rainbow Project, startat av Siren där sju brittiska bryggerier matchades med sju europeiska bryggare för att ta fram ett varsitt samarbetsöl utifrån en av regnbågens färger. Omnipollo och Buxton fick färgen gul och tog fram Yellow Belly, som marknadsfördes som en peanut butter biscuit stout och var smaksatt med jordnötsarom. Marknadsföringen inkluderade en flaska klädd i vit papp med två "ögonhål", vilket påminde om en KKK-huva. Det skapade en del rabalder då många inte förstod att det verkligen var tänkt att syfta på en KKK-huva men att det var en känga till rasister genom namnet Yellow Belly som är slang för en fegis. Mest uppståndelse skapade den dock för sin smak som var mycket extrem i sin samtid, och när den hade svensk premiär på Stockholm Beer & Whisky Festival blev den en av festivalens stora snackisar.

Det fanns andra som hade experimenterat med att använda aromer och essenser för smaksättning tidigare, men jag kan inte komma på något som fick lika mycket uppmärksamhet i Sverige som Yellow Belly. Häromkring i tiden började det också bli vanligare med ölnamn som direkt anspelade på bakverk, något man kan exemplifiera med Tampabaserade bryggeriet Angry Chair som släppte German Chocolate Cupcake Stout tidigare samma år.

Även om det alltså dröjde lite till innan dels intresset exploderade och dels tills att själva termen pastry stout myntades var det vid det här laget som det började bli en etablerad subgenre till stoutstilen och historiegenomgången når därmed sitt slut här.

Förutom kedjan av olika öl som stegvis har lett fram till pastry stout finns det ett par faktorer som möjliggjort händelseförloppet. Jag tror att en viktig sådan är att det under samma tidsperiod som jag går igenom ovan har tillkommit väldigt många nya ölintresserade. Medan det "gamla gardet" av ölbryggare och -drickare har i ryggmärgen att öl ska göras på naturliga råvaror och huvudsakligen smaka av malt, humle och jäst har det kommit in en ny våg av såväl konsumenter som bryggare som inte har en lika cementerad uppfattning om öl och inte har något emot att man använder essenser eller att smaker av malt knappt går att uppfatta bakom en massiv smaksättning. Det tillsammans med att människan har en inbyggd preferens för sötma och den stora hetsen efter både nytt och mer extremt har gett ett stort marknadsunderlag för pastry stout som stil.

Nya öl på Systembolaget i januari 2021

$
0
0

I januari blir det bara ett ölsläpp i Systembolagets tillfälliga sortiment, och det blir dessutom efter löning. Man hinner alltså låta plånboken återställa sig lite inför detta och det kanske är bra för det finns flera intressanta öl här. Vad sägs till exempel om Taras Boulba, Baladin Xyauyu, Samuel Smith Taddy Porter och Achel Bruin? Listan över släppet har ni här.


26 JANUARI TILLFÄLLIGT SORTIMENT
3 Sons Brewing PB Kiss, 11114, USA, 47,3 cl (burk), 79,80 kr*, 8,8 % - 960 st (Imperial porter & stout)
Achel Bruin Bier, 71318, Belgien, 33 cl, 30 kr, 8 % - 40000 st (Dubbel)
Baladin Xyauyu Barrel 2015, 11632, Italien, 50 cl, 329,60 kr, 14 % - 360 st (Öl av flera typer/stilar)
Buxton Storm Shadow Imperial Stout, 11244, Storbritannien, 44 cl (burk), 53,90 kr*, 8,5 % - 3000 st (Imperial porter & stout)
Connecticut Valley Bravo Tango, 11814, USA, 47,3 cl (burk), 42,90 kr*, 11 % - 30000 st (Imperial porter & stout)
Coppersmith's Hazy Session IPA, 11267, Sverige, 44 cl (burk), 24,90 kr*, 4,2 % (Session IPA)
De Halve Maan Straffe Hendrik Heritage 2019, 11560, Belgien, 75 cl, 199,30 kr, 11 % - 960 st (Abt & kvadrupel)
De La Senne Taras Boulba, 11266, Belgien, 33 cl, 25 kr, 4,5 % (Belgisk ljus ale)
Hausbrandt Trieste 1892 S.p.A Amleto, 11719, Italien, 50 cl, 29,90 kr, 6,5 % - 18000 st (Ljus bocköl)
Kallholmen Levande Lager, 1005, Sverige, 33 cl, 22,20 kr, 4,7 % - 22000 st (Pilsner - tjeckisk stil)
La Trappe Blond, 1494, Nederländerna, 33 cl, 27,90 kr, 6,5 % - 40000 st (Belgisk ljus ale)
La Trappe Dubbel, 1639, Nederländerna, 33 cl, 29,90 kr, 7 % - 35000 st (Dubbel)
Samuel Smith The Famous Taddy Porter, 11283, Storbritannien, 35,5 cl, 22,90 kr, 5 % - 12000 st (Torr porter & stout)
Siren Death By Caribbean Chocolate Cake, 11615, Storbritannien, 33 cl (burk), 55,90 kr*, 10,2 % - 1992 st (Imperial porter & stout)
Uppsala Brygghus Passion For Me, 11696, Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 4,5 % (Berliner weisse)
Verzet Super NoAH, 11677, Belgien, 33 cl, 25 kr, 4,9 % (Belgisk ljus ale)
Wieninger 1813 Zwickl, 11732, Tyskland, 50 cl, 28,90 kr, 4,9 % - 22000 st (Zwickel, keller- & landbier)
Örebro Brygghus Double Dry Hop IPA, 33364, Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 6 % - 32000 st (IPA)

*Exkl. pant 


Nyheter i lokalt sortiment 4 januari 2021

$
0
0

Nästa måndag kommer det nya årets första påfyllning i det lokala sortimentet. Dubbla parlanseringar från Dugges, Systembolagspremiär för några nya bryggerier och bourbonfatlagrat från Warpigs utgör några av de 44 ölen i släppet. Hela listan har ni här.


4 JANUARI LOKALT SORTIMENT

Amager Lardy Dardy Dryhopped Hazy Session IPA, 35008, Danmark, 44 cl (burk), 44,90 kr*, 4,5 % (Session IPA)

Benchwarmers Tropic Fluff, 35399, Helsingborg, 44 cl (burk), 45,90 kr*, 4,5 % (IPA)

Billdale Sophistiqué, 35430, Göteborg, 44 cl (burk), 49,90 kr*, 6 % (IPA)

Billdale Vargavinter, 11926, Göteborg, 44 cl (burk), 42,80 kr*, 6 % (IPA)

Brewski A Little Bird Told Me IPA, 35418, Helsingborg, 33 cl (burk), 37,90 kr*, 4,7 % (IPA)

Brewski Almond Walnut Vanilla Caramel Cake, 35421, Helsingborg, 33 cl (burk), 58,90 kr*, 10 % (Imperial porter & stout)

Brewski Skans IPA, 35425, Helsingborg, 33 cl (burk), 38,90 kr*, 7 % (IPA)

Duckpond Single Quack, 35427, Göteborg, 44 cl (burk), 49,90 kr*, 6,5 % (IPA)

Dugges New School, 31314, Härryda, 33 cl, 75 kr, 13 % (Imperial porter & stout)

Dugges Old School, 35455, Härryda, 33 cl, 75 kr, 13 % (Imperial porter & stout)

Dugges The North, 35448, Härryda, 33 cl, 35 kr, 6,5 % (IPA)

Dugges The South, 31403, Härryda, 33 cl, 35 kr, 6,5 % (IPA)

Eskilstuna Ölkultur Vinter IPA, 34079, Eskilstuna, 33 cl, 29,90 kr, 6,3 % (IPA)

Fjäderholmarnas Stockholm Session, 34629, Stockholm, 33 cl (burk), 25,60 kr*, 4,5 % (Session IPA)

Fors Chateau du Fors, 35433, Motala, 33 cl, 24,90 kr, 6 % (Belgisk ljus ale)

Friends Company Raspberry Cupcake, 31103, Helsingborg, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 4,7 % (Berliner weisse)

Göteborgs Lakritsstout, 35380, Göteborg, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 10 % (Öl av flera typer/stilar)

Hantverksbryggeriet Kvipa, 35435, Västerås, 33 cl, 28 kr, 6 % (IPA)

Hawelkas Brewing Company Hoppily Groove IPA, 35415, Göteborg, 33 cl, 32 kr, 6,5 % (IPA)

Hyllie Bite the Dust India Brown Ale, 35461, Malmö, 33 cl (burk), 38,20 kr*, 6 % (IPA)

Länna Bruk Uppsala Nya Lager, 35038, Uppsala, 33 cl, 22,90 kr, 5 % (Pilsner - tjeckisk stil)

Morgondagens Tårta på Tårta, 31153, Göteborg, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 4,5 % (Berliner weisse)

Nordic Kiwi Brewers Graffiti Sthlm KAOS #6, 31801, Ekerö, 44 cl (burk), 46,90 kr*, 6,5 % (IPA)

Ocean Rio IPA, 34275, Mölndal, 33 cl, 25 kr, 5,6 % (IPA)

Ofrälse Brygghus Pomme de Bière, 35454, Eslöv, 44 cl (burk), 36,90 kr*, 6,2 % (Belgisk ljus ale)

PangPang Pineapple Problem, 35437, Stockholm, 44 cl (burk), 59 kr*, 6 % (IPA)

Prins Katts Hantverksöl Tsara Russian Imperial Chocolate Coffee Bourbon Oak Milk Stout, 31068, Motala, 33 cl, 59,90 kr, 12 % (Imperial porter & stout)

Remmarlöv Sour Raspberry Mango, 35449, Eslöv, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 4,7 % (Berliner weisse)

Rocket Brewing Company Carrot & Hops, 35410, Malmö, 33 cl, 39,90 kr, 6,5 % (IPA)

Rocket Brewing Company Lemondrop Jungle, 35412, Malmö, 33 cl, 34,90 kr, 6,2 % (IPA)

Snörsjö Hard Hitting IPA, 35401, Markaryd, 33 cl, 26,90 kr, 6,5 % (IPA)

Stigbergets Gouge Away Imperial Stout with Cacao, Coffee and Hazelnut, 35322, Göteborg, 44 cl (burk), 89,90 kr*, 14,5 % (Imperial porter & stout)

Stigbergets Iconic, 35436, Göteborg, 44 cl (burk), 32,90 kr*, 3,6 % (Session IPA)

Stigbergets Session IPA, 35479, Göteborg, 44 cl (burk), 29,90 kr*, 3,6 % (Session IPA)

Subbe New Eleanor New England IPA, 84109, Varberg, 33 cl, 35,40 kr, 5,5 % (IPA)

To Øl Garden of Eden, 35411, Danmark, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 6,4 % (IPA)

To Øl Whirl Domination, 35442, Danmark, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 6,2 % (IPA)

Tofta Pils, 35480, Stockholm, 33 cl, 26 kr, 4,8 % (Pilsner - tjeckisk stil)

WarPigs Smoldering Holes Bourbon, 35438, Danmark, 37,5 cl, 139 kr, 13 % (Imperial porter & stout)

Waxholm Kellerbier, 35409, Vaxholm, 44 cl (burk), 29,90 kr*, 5 % (Zwickel, keller- & landbier)

Vega Extra Mile, 35432, Karlstad, 33 cl, 31,30 kr, 6,5 % (IPA)

Wessinge Brygghus Skummeslövsstrand Bryggpilsner, 80135, Laholm, 33 cl, 23,80 kr, 4,6 % (Pilsner - tjeckisk stil)

zzz001 IPA, 35429, Stockholm, 25 cl (burk), 29,90 kr*, 6 % (IPA)

zzz004 Imperial Stout, 35426, Stockholm, 25 cl (burk), 49 kr*, 11 % (Imperial porter & stout)

*Exkl pant

5 mörka lager du borde prova

$
0
0

Mörk lager var under många år något man kanske främst förknippade med julöl och Falcon Bayersk. Även om det finns många trevliga julöl som är mörka lager förtjänar stilfamiljen att uppmärksammas året om och numera finns också många härliga exempel att få tag på via Systembolaget även bortom november och december. Här tipsar jag om fem mörka lager att prova. Hur många har du hunnit pricka av redan?

Traditionellt har olika stilar av mörk lager huvudsakligen sina ursprung i södra Tyskland och Tjeckien. Dunkel, schwarzbier, dunkler bock och dubbelbock samt tmavý från Tyskland respektive Tjeckien är några av de vanligare stilarna. Beroende på var man drar gränsen för "mörk" kan också kika på exempelvis märzen, wienerlager och polotmavý, men de tar vi en annan gång än denna. 

Helsinge Schwarzbier
Jag skrev om Helsinges olika lageröl för inte så längesedan och deras Schwarzbier är ett av Sveriges bästa lageröl om man frågar mig. Milda men fokuserade smaker med toner av mörkt bröd och inte alltför hårt rostade smaker. Samtidigt håller det sig frisk och sådär härligt frasigt.

Upp Düster
Lite från ingenstans dök den upp i fasta sortimentet ifjol, en schwarzbier från ett hyggligt nytt bryggeri i Uppsala. Även Düster lyckas på ett väldigt bra sätt att hålla en bra friskhet och hög drickbarhet samtidigt som man bygger upp en intressant maltprofil med knäckebrödiga toner, rostade nötter och choklad.

Bernard Dark Lager
Kombinera trevligheter som golvmältad malt, dubbeldekoktion, Saaz, jäsning på liggande tankar och ingen pastörisering med jämnheten och kontrollen från ett stort bryggeri så har man många pusselbitar till varför Bernard är så bra. Deras mörka lager är en av deras bästa öl och bjuder på mjuka karamelltoner som samsas med försiktiga drag av choklad och en mild beska som låter en frossa i all härlig maltighet. (Passa också på att läsa mer om mitt besök på Bernard här: Länk.)

Oppigårds Hedemora Dunkel
Vi var många som jublade när Oppigårds breddade portföljen med sin Heritage-serie med mer traditionella stilar. Serien innehåller bland annat denna dunkel som har en härlig karaktär med både friska och lätt rostade toner med fokus på brödighet och mindre inslag av karamell, samt en lätt blommighet. Utmärkt matöl som passar lite robustare mat.

Ayinger Celebrator
Ett öl som jag återkommer till om och om igen. Till mat, till ost och för sig självt. En fyllig, finstämd hyllning till münchnermalten. Fullständigt fantastiskt öl som man bara måste ha provat. Säljs förresten också på halvlitersflaska under namnet Ayinger Winter Bock bland årets julöl på Systembolaget.

Öl och ost: Stilton - igen

$
0
0



Stilton är en av mina favoritostar att plocka fram såhär mitt i vintern och dessutom en av de mest självklara ostarna att matcha med dryck. Jag tycker att en gammal tawny port är en fantastisk matchning till stilton och ville utmana den matchningen och se om jag kunde hitta någon öl som matchar ännu bättre. Jag har testat ölmatchningar till stilton förut och ville höja kalibern lite genom att välja några vällagrade öl, vilket också gör utmaningen med portvinet lite rättvisare.

Tawny är en typ av portvin som lagrats i flera år på stora fat innan buteljering. Om en tawny har en åldersbeteckning syftar den på den genomsnittliga tiden som de ingående komponenterna lagrats på fat. 10-årig tawny finns på Systembolaget året om men det är verkligen värt att hoppa upp till en 20-årig om chansen ges, som nyligen då Fonseca 20 Year Old Tawny Port släpptes i tillfälligt sortiment. Ibland släpps även 30- och 40-årig tawny, men då drar också priset iväg. Om man följer processen för tawny men bara har vin från en årgång kallas det istället för colheita, som betecknas med årgång istället för ålder. Nåväl, poängen med att berätta om detta är för att jag föredrar tawny, och då gärna en 20-åring, över late bottled vintage (och ruby) till stilton. Den långa fatlagringen ger en del nötiga toner till vinet som passar bra till osten. 

Något som ytterligare höjer matchningen är att slänga in lite kvittenpastej, membrillo, som är som en fast marmelad. Den söta och fruktiga pastejen går väldigt bra ihop med många ostsorter och särskilt till den nötiga, salta och krämiga stiltonosten. Den blir också som en extra brygga i matchningen med portvin, men eftersom det inte är säkert att öl hjälps på samma vis har jag provat alla ölmatchningar både med och utan membrillo.

De tre öl jag plockat upp ur källaren för att utmana portvinet är Nynäshamn Bötet Barley Wine 2013, Samichlaus 2015 och en St Bernardus Abt 12 från 2017. Tre grymma öl som alla var i riktigt fina drickfönster nu och som var och en var en upplevelse i sig.

Samichlaus får en del nötiga toner med ålder och har dessutom en hel del sötma, så jag tänkte att det skulle vara en mästermatchning men den kom på tredje plats av ölmatchningarna och jag kan nog inte säga att den slog portvinet på fingrarna här. Ingen tokig matchning dock, men så älskar jag lagrad Samichlaus och då är det ju svårt att misslyckas helt.

Bötet och St Bernardus får dela på poängen då båda var mycket bra matchningar till osten där jag inte kan säga att den ena var bättre än den andra även om de var lite olika. Båda hade fina mognadstoner, lagom kraft och nyanserade drag av torkad frukt som gjorde sig väldigt bra till osten, både med och utan membrillo. 

Testar man osten och dryckerna utan att blanda in membrillo skulle jag säga att både Bötet och St Bernardus vinner över portvinet. Att lägga till membrillon som en spelpjäs vinner portvinet mest på och det kommer då ikapp de bägge ölsorterna i matchningarna. Hemma hos mig är pepparkakorna uppätna sedan länge men skulle man ha kört klassikern med att lägga en bit stilton på pepparkaka tror jag att St Bernardus med sina lite kryddiga toner hade vunnit mest på det, men det kanske får bli ett test för en annan gång.

Alla fyra drycker har bjudit på stora upplevelser tillsammans med osten och än en gång kan jag konstatera att stilton är en fantastisk ost att matcha med dryck. Jag har lite ost kvar och insåg just att jag har Bötet Olorosa, med härliga valnötstoner i sig, i källaren. Bara att testa vidare...

Lagringsexperiment: Boon Geuze Mariage 2007 och 2013

$
0
0


Mariage Parfait är en öl som funnits med Boon i stort sett sedan starten i slutet på 70-talet då Frank Boon köpte De Vits. Det är en lite annorlunda variant av geuze som består av 95 % 3-årig lambic och 5 % ung lambic. Jag har Mariage Parfait från 2007 och 2013 i källaren och även om det är långt kvar till det bäst före som Boon har satt kändes det som att det var dags att titta till utvecklingen på dessa.

Namnet Mariage Parfait kommer av att René De Vits, som ägde bryggeriet De Vits innan Frank Boon köpte det och skapade Boon av det, gjorde sin finaste blandning av lambic till systern Jeanettes café. Han lär ha sagt till Frank att det i den blandningen var en mariage parfait, ett perfekt äktenskap, av smaker. Med inspiration av denna öl skapade sedan Frank sin Geuze Mariage Parfait och valde också namnet utifrån sin inspirationskälla.
Etiketten på flaskhalsen indikerar när den 3-åriga lambicen som utgör den stora delen av Mariage Parfait bryggdes, inte buteljeringsåret som man istället kan räkna ut genom att ta bort 20 år från året för bäst före. Mina flaskor märkta 2007 och 2013 är alltså buteljerade tre år senare och har fått elva respektive fem års lagring på flaska vid det här laget.

Tyvärr visade det sig att 2007 hade tappat all kolsyra och var helt platt. Om det här är ett generellt problem eller om det var otur med flaskan kan jag inte säga. Just lambic tycker jag funkar rätt bra även utan kolsyra så det är inget stort problem. Den har en fin, mjuk syrlighet som gör att ölet känns friskt även utan kolsyran. De brettiga tonerna har vuxit sig ganska starka och utan kolsyra tror jag de märks ännu mer. De inleder spännande men ger en lite väl jordig avslutning. Fullt drickbart men når inga höjder. Det är svårt att veta hur det skulle vara om kolsyran var kvar dock.

2013 var däremot full av kolsyra och korken släppte med ett pop. Även här är syran mjuk och fin, medan tonerna från bretten är mildare och betydligt mer integrerade i övriga smaker. Smakbilden är både mer finstämd och mer komplex. Här finns försiktiga toner av friskt äpple, mjuka toner av ek som också ger ett litet tannindrag i munhålan, drag av vetedeg och vanilj med en torr men mjuk avslutning. Överlag en mild och finstämd smakbild som också har ett stort djup. Mycket gott och dessutom klart igenkänningsbar som Boons geuze fortfarande.

En väldigt trevlig utveckling för den yngre flaskan. Eftersom den äldre flaskan saknade kolsyra är det svårt att avgöra hur fortsatt utveckling kan se ut, men mitt intryck av den yngre är att den ligger kring en ganska långvarig topp. Det vill säga, jag tror inte den blir så mycket bättre med fortsatt lagring, men man behöver inte heller ha så bråttom med att öppna flaskor av denna årgång.

Lite rekommenderad fortsatt läsning för er som gillar Boon är min artikel från ett besök på bryggeriet för några år sedan: Länk.

Entrecote, portvinssås, glaserade morötter, persiljerotspuré och svartrot

$
0
0


Sugen på att göra något roligare och riktigt gott med rotfrukterna som är i säsong nu på vintern? Komplettera med en fin köttbit, en god sås och en passande öl till så har du en riktig festmåltid. Här har jag lagat glaserade morötter, persiljerotspuré och smörstekta svartrötter som fått sällskap av entrecote och portvinssås, och förstås testat några olika öltyper till för att se vad som passar till.

Det här är en rätt med djupa smaker, stekyta, några feta inslag och med sötma från morötter, puré och sås. Här behövs en lite tyngre öl som matchar rättens smakintensitet men när man väl spikat in sig på den tyngre banan är rätten förlåtande och tillåter många inriktningar på matchningen.

Jag testade dubbelbocken Riegele Speziator Dunkel, dubbel-IPAn Oppigårds Thurbo DIPA och quadrupeln Vreta Kloster Abbedissan 12 till och alla tre funkar väldigt fint till maten, på lite olika vis. Dubbelbocken kommer med sötma och maltiga smaker som knyter an till rotfrukternas djupa smaker och harmoniserar med köttets stekyta samt lirar med matens övergripande sötma. 

Dubbelipan har kraften och sötman för att stå pall maten, medan beskan och den friska humlen skär igenom de feta inslagen och ger uppfriskande kontraster. Quadrupeln har en härlig mörk fruktighet som harmoniserar med såsen och ett smakdjup som omfamnar rätten utan att överrumpla den.

Utgå från vilken öltyp du är sugen på och vilken effekt du vill ha från matchningen. Väljer du dubbelipa bör du gå åt det mer klassiska hållet med en öl där maltsmakerna och beskan släpps fram. En DIPA i NE-stil kommer inte fungera. Vill du köra på det belgiska spåret men tycker att det blir lite mycket med en quadrupel kan du välja en bra dubbel istället. Man kan också gå på något brittiskt till detta, kika då efter en strong ale eller liknande. 



För 2 personer:
300 g välmarmorerad entrecote, gärna i en enda, tjockare skiva
Salt och peppar
Talg (eller annat fett) att steka i

6 små morötter (ca 300 g)
0,5 tsk salt
0,5 tsk strösocker
En klick smör

250 g persiljerot
Grädde och mjölk, ca 1,5-2 dl av vardera
En nypa salt

2 svartrötter
Smör att steka i

2 dl portvin
2 dl kalv- eller oxfond, gärna hemmagjord
1 schalottenlök
Timjan, ett par färska kvistar eller en nypa torkad
Några klickar smör
Ev ca 0,5 tsk balsamvinäger
Ev maizena



Gör så här:
Sätt igång en balja vatten med cirkulator för sous vide-tillagning på 85 grader. Om du inte har en cirkulator för sous vide kan du ta en stor kastrull med vatten och försöka hålla det kring 85-90 grader.

Medan vattnet kommer upp i temperatur lägger du morötter, salt, strösocker och en klick smör i en zip- eller fryspåse som tål minst 90 grader, t ex Toppits, och förslut påsen. Alternativt använd vacuumpackare och därtill avsedd påse. Ta fram och packa upp köttbiten. Salta och låt ligga framme.

När vattnet i baljan kommit upp i temperatur lägger du i påsen med morötter. Du kommer antagligen behöva tynga ner den med något. Låt ligga i cirka en timme. Under den timmen hinner man med resten som ska göras utan att stressa, men om man vill kan såsen och purén förberedas ännu tidigare.

Grovhacka schalottenlöken och fräs i smör tillsammans med timjan. Häll på portvinet, koka upp och låt reducera ner till ungefär en halv deciliter är kvar. Häll i fond och reducera ner till ungefär hälften. Sila av, smaka av med salt och låt stå till strax innan servering. Såsen bör bara tjock nog att inte behöva redas men vill du ha den tjockare, förbered en maizenaredning.

Skala persiljerot och skär i centimetertjocka slantar. Lägg i en kastrull och häll på lika delar grädde och mjölk så det täcker. Koka upp och låt puttra tills persiljeroten är mjuk, ca 10-15 minuter. Sila av men behåll gräddmjölken. Lägg tillbaka persiljeroten i kastrullen tillsammans med en liten skvätt av den bevarade gräddmjölken och mixa till en slät puré. Späd med mer av gräddmjölken vid behov. Smaka av med salt. Låt stå till strax innan servering.

Värm på en stekpanna att laga köttet i och en liten stekpanna för svartrötterna. Skala svartrötterna och dela vardera i två-tre bitar. Stek i smör på medelvärme tills de får fin yta. Stek köttet i talg eller annat matfett till önskad stekgrad. Om du har en tjock bit och vill ha en högre stekgrad kan du eventuellt behöva avsluta i ugn. Låt sedan köttet vila minst fem minuter. Tajma tillagningen av köttet så att morötterna är klara att ta upp när du lägger köttet att vila. Eftersom du inte behöver vara särskilt exakt med tiden på morötterna finns det gott om spelrum här, men när du väl lagt köttet att vila vill du få klart kvarvarande moment ganska fort.

Värm på en stekpanna som du får plats med morötterna i. Häll i morötterna tillsammans med all vätska och smält smör i påsen. Stek på hög värme i ca 2 minuter och skaka pannan flera gånger under tiden. Vätskan ska gå ihop till en glaze. Om glazen spricker kan du ha i lite vatten och skaka pannan medan du fortsätter steka på hög värme, så bör glazen gå ihop igen.

Värm på purén och såsen igen. Om du vill reda såsen gör du det nu. Ta sedan av såsen från värmen och vispa ner ett par klickar smör.

Tranchera köttet och salta och peppra det. Lägg upp allt på tallrikar, gärna värmda, och servera.


Om val av ingredienser:
Svartrot är i säsong under hösten och vintern. I Sverige börjar den skördas kring september men kan vara kvar i jorden hela vintern. Fram till omkring april kan man få tag på svenskodlad svartrot. Under sena våren och försommaren kan man ersätta svartrot med vit sparris som är i säsong då.

Persiljerot är roten till rotpersilja, en variant av vanlig bladpersilja, och är förvillande lik palsternacka till utseendet. Smaken påminner mer om rotselleri men är lite mildare. Säsongen är ungefär samma som för svartroten, det vill säga september till april. Hittar man inte persiljerot kan man ersätta med rotselleri, palsternacka eller med fördel en blandning av de två.

Jag förordar svenskt kött och är man beredd att lägga 400-500 kr/kg på sin entrecote kan man få en väldigt bra bit som är en extra upplevelse. Tänk på att man inte behöver så mycket kött per person, i den här rätten är det många komponenter och 150 gram per person räcker mer än väl. Vill man gå ner lite i kilopris på köttet föreslår jag flankstek eller njurtapp om man vill prioritera att det är smakrikt, alternativt rostas om man vill ha mört kött.

Bor man i Linköping kan jag också tipsa om butiken Bondens Skafferi Öst, en liten matbutik som drivs av en restauranggrossist för lokala producenter. Där kunde jag köpa rotfrukterna, löken och köttet, allt producerat inom 10 mil och av väldigt bra kvalitet till rimliga priser.

Ölrecension: Oppigårds Saison Naturelle

$
0
0


I början av veckan släppte Oppigårds sin första saison som dessutom kommer på deras första storflaska. Som väntat från Oppigårds är det en saison i traditionell stil, där man valt att inte jobba med brettanomyces eller använda frukt eller kryddor för att sätta smak. En saison för de som gillar saison, så att säga. Och de har gjort det fint, men den saknar det där lilla extra för att nå riktigt högt.

Saison Naturelle är klassisk rakt igenom, vilket ju också indikeras av namnet. Alkoholstyrkan på 6 %, smakbilden, ingredienserna - ja, allt faller inom de klassiska ramarna. Om något är det den totala bristen på bottensats som avviker, ölet är helt klart ner till sista droppen. I typisk Oppigårds-anda är det också ett bra pris på 53,90 kr för en storflaska, vilket ger ett literpris som skulle ge en liten flaska för 23,72 kr.

Smaken är alltså full av typiska saisontoner och det finns inget som inte hör hemma, men det är också ganska snällt och lättdrucket. Beskan är låg till medelstor, ölet är torrt men inte snustorrt och pepprigheten hålls i schack. Med brödiga och fruktiga toner samt en frisk pepprighet känner man direkt att det är en saison men relativt stilen blir det nästan lite slätstruket. Något så enkelt som lite mer humlearom och lite vassare beska, ännu mer toner från jäsningen eller kanske bara att den hade fått kolsyrejäsning på flaska hade nog kunnat lyfta den från bra till mycket bra.
Den funkar säkert bra som en introduktion för de som vill börja ta sig an stilen, men det är lite för snällt för att vara riktigt bra. Jag tror att den kan vara rätt enkel att passa ihop med mat dock, kanske en tomatsoppa eller varför inte en sjyst pizza.

Nya öl på Systembolaget i februari 2021

$
0
0
Bocköl från Nynäshamn och Nils Oscar, kriek från Drie Fonteinen, Boon och Mikkeller och trappister från Chimay, Rochefort och La Trappe är några av alla spännande nyheter som dyker upp på Systembolagets hyllor i februari. Här är hela listan. Vilka februarinyheter är du mest spänd på?


2 FEBRUARI TILLFÄLLIGT SORTIMENT
Burnt Mill Lands Apart, 11414, Storbritannien, 44 cl (burk), 49,90 kr*, 6,2 % - 8000 st (IPA)
De Ranke HopHarvest, 11466, Belgien, 75 cl, 95 kr, 6 % - 672 st (Belgisk ljus ale)
Dieu du Ciel Solstice d'hiver, 11620, Kanada, 34,1 cl, 45,90 kr, 10,2 % - 3456 st (Barley wine)
Dundulis Kurko Keptinis, 11847, Litauen, 50 cl, 29,90 kr, 5,2 % - 2640 st (Öl av flera typer/stilar)
Emelisse Barrel Finished #3, 11833, Nederländerna, 33 cl, 64,90 kr, 11 % - 2150 st (Imperial porter & stout)
Emelisse White Label Barley Wine Bowmore No. 5 BA 2019, 11543, Nederländerna, 33 cl, 75,40 kr, 12,6 % - 2150 st (Barley wine)
Lervig Bad Haircut, 11305, Norge, 33 cl (burk), 38,90 kr*, 7,5 % - 20000 st (Imperial/Dubbel IPA)
Nynäshamn Bruksviken Bocköl, 11658, Sverige, 50 cl, 36 kr, 6,7 % - 10000 st (Dubbelbock)
Tanker Nihuru Rye Wine, 11282, Estland, 33 cl (burk), 64,90 kr*, 10,5 % - 1512 st (Barley wine)
Wicked Weed Milk & Cookies, 11643, USA, 35,5 cl (burk), 39,90 kr*, 8,5 % - 5000 st (Imperial porter & stout)

9 FEBRUARI TILLFÄLLIGT SORTIMENT
3 Fonteinen Oude Kriek 2019, 93435, Belgien, 75 cl, 199 kr, 7 % - 1170 st (Frukt- & bärlambic)
Baladin Xyauyu Fumé, 11657, Italien, 50 cl, 329,90 kr, 14 % - 400 st (Öl av flera typer/stilar)
Chimay Grande Rèserve 2018, 92680, Belgien, 75 cl, 119 kr, 9 % - 2000 st (Belgisk mörk ale)
Chimay Grande Rèserve 2020, 92547, Belgien, 75 cl, 119 kr, 9 % - 2000 st (Belgisk mörk ale)
De Ranke Simplex, 11375, Belgien, 33 cl, 25 kr, 4,5 % (Belgisk ljus ale)
Jämtlands Dry Hop Helles, 31208, Sverige, 33 cl, 21,90 kr, 5,2 % - 25000 st (Modern lager/India Pale Lager)
La Trappe Isid'or, 11648, Nederländerna, 33 cl, 29,90 kr, 7,5 % - 40000 st (Belgisk ljus ale)
Mikkeller Kriek, 11368, Belgien, 37,5 cl, 64,90 kr, 7,7 % - 1200 st (Frukt- & bärlambic)
O/O Narangi IPA, 32868, Sverige, 33 cl (burk), 31,80 kr*, 6,8 % - 55000 st (New England IPA/Hazy IPA)
Rochefort 10, 1627, Belgien, 33 cl, 39,90 kr, 11,3 % - 30000 st (Abt och kvadrupel)
Wild Beer Fruitbooter, 93436, Storbritannien, 33 cl, 49,90 kr, 5,1 % - 2500 st (Övrig syrlig öl)

16 FEBRUARI TILLFÄLLIGT SORTIMENT
Amundsen Dessert in a Can Peanutbutter Caramel Crisp Jam Doughnut, 11521, Norge, 33 cl (burk), 49,90 kr*, 10,5 % - 12552 st (Imperial porter & stout)
Boon Schaarbeekse Kriek, 11554, Belgien, 37,5 cl, 69 kr, 6 % - 4500 st (Frukt- & bärlambic)
Deya Written In The Dust, 11501, Storbritannien, 50 cl (burk), 68,90 kr*, 8 % - 5000 st (Imperial/Dubbel IPA)
Founders KBS Maple Mackinac Fudge, 11496, USA, 35,5 cl, 67,90 kr, 11 % - 15000 st (Imperial porter & stout)
Nils Oscar Bock to Basics, 11318, Sverige, 33 cl, 28,90 kr, 7,5 % - 15000 st (Dubbelbock)
Stigbergets Syndafloden Kveik IPA, 11601, Sverige, 44 cl (burk), 47,90 kr*, 6 % - 24000 st (IPA)
Stockholm Brewing Eternal Rye, 11460, Sverige, 37,5 cl, 89 kr, 6,3 % - 1400 st (Övrig syrlig öl)
Stockholm Brewing Vennskap, 11599, Sverige, 37,5 cl, 89,10 kr, 5,4 % - 2400 st (Övrig syrlig öl)

23 FEBRUARI TILLFÄLLIGT SORTIMENT
Arriaca IPA, 11776, Spanien, 33 cl (burk), 25,20 kr*, 6,9 % - 29000 st (IPA)
La Pirata Tremenda DIPA, 11750, Spanien, 33 cl, 29,90 kr, 8 % - 17000 st (Imperial/Dubbel IPA)
La Trappe Bockbier, 11523, Nederländerna, 33 cl, 28,90 kr, 7 % - 20000 st (Belgisk mörk ale)
Monkey Brewing x Lervig Save The Turtles, 11567, Norge, 44 cl, 73,90 kr, 10 % - 2500 st (Imperial/Dubbel IPA)
Odd Island Brewing Västkustpilsner, 33368, Sverige, 33 cl (burk), 22,90 kr*, 5,1 % - 25000 st (Pilsner - tysk stil)
Spike Black is Beautiful, 35037, Sverige, 44 cl (burk), 36,90 kr*, 6,7 % - 45000 st (Black IPA)
Stigbergets Mistlur, 34873, Sverige, 44 cl (burk), 38,90 kr*, 7,5 % - 48000 st (IPA)
The Wall German Kiss, 11738, Italien, 33 cl, 29,40 kr, 6,2 % - 18000 st (Ljus bocköl)
Third Barrel Spectre, 11520, Irland, 44 cl (burk), 27,90 kr*, 5,5 % - 12000 st (Torr porter & stout)
Thornbridge Necessary Evil, 11423, Storbritannien, 37,5 cl, 129,90 kr, 13 % - 1002 st (Imperial porter & stout)
Örebro Brygghus Raspberry Sour Beer, 35340, Sverige, 33 cl, 32,90 kr, 5 % (Övrig syrlig öl)
Östersunds Nya Ångbryggeri APA, 11586, Sverige, 33 cl, 26,90 kr, 5,4 % - 55000 st (APA)


*Exkl. pant 


Som vanligt kommer de lokala nyheterna att listas i en separat artikel.

Veckans tips - Taras Boulba

$
0
0


Med start idag tänkte jag försöka tipsa om lite noga utvalda öl från Systembolagssläppen. Först ut är en av höjdarna från den här veckans släpp i det tillfälliga sortimentet, nämligen Taras Boulba från De La Senne. Det är något av en modern kultöl som förtjänar all kärlek den får. 

Det Brysselbaserade bryggeriet De La Senne har vi länge haft hyggligt goda möjligheter att avnjuta här i Sverige tack vare importören BelgoDeli. Taras Boulba är ett av mina favoriter från dem, ett öl som de själva beskriver som en ädelhumlad sessionöl.
Taras Boulba passar inte riktigt in i något utav de traditionella stilfacken, utan kan möjligen beskrivas som en lättare belgisk blond som möter modern humleanvändning men med traditionell ädelhumle. Den klockar in på lätta 4,5 % och är mycket frisk, men också med en bestämd, nästan påstridig beska. Torrhumlingen med ädelhumle har packat den full med örtiga och höiga toner som spelar med de lätta fruktiga och kryddiga tonerna från den belgiska jästen. 

Man skulle nog med förbundna ögon kunna lista ut att den är ganska disig till utseendet, för den har det speciella bettet i beskan som gärna kommer med en del ofiltrerade öl, och som är ganska charmigt när det som här passar in i profilen.

Dess profil må vara lite ovanlig men den passar som handen i handsken i törstsläckarkategorin. Om man tänker efter är det egentligen inte helt olikt några av de rivigaste tyska pilsnerna, typ Knoblach. Bortsett från jästsmakerna förstås, men de är ju inte heller så framträdande. Eller så kanske man kan se den som en tolkning av De Rankes XX Bitter fast i sessionstyrka. Lite som De Ranke Simplex alltså (som också släpps på Systembolaget snart), men Taras Boulba kom först.

Det är egentligen inte en öl som jag associerar med den nuvarande årstiden, men det är meningen att Taras Boulba ska finnas på hyllorna i tre månader framöver. Man kan alltså ha den som husöl från nu och fram till att vintern börjar bli till vår. Innan den sen försvinner från hyllorna får man väl köpa på sig ett litet lager och se hur långt det räcker. För 25 pix flarran behöver man ju inte pantsätta ölkällaren heller.



Nyheter i lokalt sortiment 1 februari 2021

$
0
0
I februari släpps återigen över hundra nya öl i det lokala sortimentet. I vanlig ordning är det massor av syrligt och humligt men i släppet finns också gott om öl i belgiska stilar, några schwarzbier, en mild och lite annat mindre vanligt. Hela listan över släppet har ni här.

AKiA Opaque Imperial Oat Stout, 31820, Kungsbacka, 44 cl (burk), 45,10 kr*, 8,5 % (Imperial porter & stout)
All in 8th year Stout, 35545, Göteborg, 33 cl (burk), 63,10 kr*, 13 % (Imperial porter & stout)
All In Gbg Haze Mosaic IPA, 35515, Göteborg, 33 cl (burk), 34,90 kr*, 6,5 % (IPA)
Almby Brewery Örebro Sparkling Ale, 31023, Örebro, 33 cl, 37,90 kr, 8,1 % (Belgisk ljus ale)
Amager Lardy Dardy Dryhopped Hazy Session IPA, 35008, Danmark, 44 cl (burk), 44,90 kr*, 4,5 % (Session IPA)
Apex Power Posing DIPA, 35491, Nora, 44 cl (burk), 54,90 kr*, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)
Basuun Onna Da Island Inna Da Sun, 34890, Malmö, 33 cl, 34,90 kr, 5,6 % (Berliner weisse)
Bearded Rabbit Brewery Floda Pilsner, 35547, Göteborg, 33 cl (burk), 25 kr*, 5 % (Pilsner - tysk stil)
Beerbliotek I never agreed to date you without a beard, 35517, Göteborg, 33 cl (burk), 32 kr*, 6,9 % (IPA)
Beerbliotek Mild Mannered, 35546, Göteborg, 33 cl (burk), 19,90 kr*, 4 % (Mild)
Beersmiths Göteborg Classic Lager, 35503, Göteborg, 33 cl, 20,90 kr, 4,7 % (Pilsner - tysk stil)
Beersmiths New England IPA, 31181, Göteborg, 33 cl, 27,50 kr, 5,8 % (IPA)
Brewski Pineapple Smoothie Swirl, 35413, Helsingborg, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 6 % (IPA)
Brewski Raspberry Licorice Vanilla Sorbet, 35549, Helsingborg, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 6 % (Berliner weisse)
Brewski x Friends Starman Returns QDH IPA, 35556, Helsingborg, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 4,7 % (New England IPA/Hazy IPA)
Bryggeri 1766 Hörby Brun, 35543, Hörby, 33 cl, 35,40 kr, 4 % (Brown ale)
Brygghus 19 Cloudy Sunrise, 31218, Karlshamn, 44 cl (burk), 42,90 kr*, 6,8 % (New England IPA/Hazy IPA)
Brygghuset Finn Wild Side APA, 31493, Landskrona, 33 cl (burk), 27,90 kr*, 5,6 % (APA)
Carlsson & Rai Scarlet Macaw, 35358, Värmdö, 33 cl, 31,90 kr, 4,7 % (Irländsk ale)
Centralbryggeriet Folkes Imperial Stout, 35447, Linköping, 33 cl, 49,90 kr, 9,2 % (Imperial porter & stout)
Coppersmith's Westerås Dark Lager, 31242, Västerås, 33 cl, 22 kr, 5 % (Schwarzbier)
Duckpond Blooper, 35481, Göteborg, 44 cl (burk), 49,90 kr*, 6 % (Gose & lichtenhainer)
Duckpond Humblebrag DIPA, 35483, Göteborg, 44 cl (burk), 54,90 kr*, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)
Dugges C-1000, 35484, Härryda, 33 cl, 35 kr, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)
Dugges Orange, 35488, Härryda, 33 cl, 32 kr, 4,8 % (Övrig syrlig öl)
Ekerö Brygghus DIPA, 35487, Ekerö, 33 cl (burk), 31,90 kr*, 7,5 % (Imperial/Dubbel IPA)
Elmeleven Stars Are Other Suns, 35537, Malmö, 33 cl, 39,90 kr, 5 % (Övrig syrlig öl)
En Aleigen Verkligen Stout, 35552, Kungälv, 33 cl, 31 kr, 5,6 % (Torr porter & stout)
En Aleigen XXX Belgian Tripel, 35553, Kungälv, 33 cl, 33,60 kr, 8 % (Trippel)
Eskilstuna Ölkultur Horse Blonde, 35423, Eskilstuna, 33 cl, 28,60 kr, 6,5 % (Belgisk ljus ale)
Eskilstuna Ölkultur Södvik Säsong 2020, 35516, Eskilstuna, 33 cl, 33,30 kr, 6,7 % (Saison)
Eskilstuna Ölkultur XIV, 35527, Eskilstuna, 33 cl, 78,20 kr, 14,2 % (Barley wine)
Fermenterarna Dressed for Swedish Summer, 35523, Strömstad, 44 cl (burk), 49,90 kr*, 6,5 % (New England IPA/Hazy IPA)
Fireside Brewery Flamethrower Hazy DIPA, 31528, Borgholm, 33 cl, 38 kr, 7 % (Imperial/Dubbel IPA)
Flying Guru Brewery Orange That!, 35533, Landskrona, 33 cl, 38,20 kr, 5,5 % (Övrig syrlig öl)
Friends Chocolate Vanilla Cupcake Imperial Stout, 35544, Helsingborg, 33 cl (burk), 58,90 kr*, 10 % (Imperial porter & stout)
Friends Kärleksfika Sour, 35554, Helsingborg, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 6 % (Berliner weisse)
Gamla Enskede Havrecadabra, 35434, Stockholm, 75 cl, 69,90 kr, 6,5 % (Saison)
Good Guys Brew Hybris IPA, 35085, Karlstad, 33 cl (burk), 35,90 kr*, 7,7 % (Imperial/Dubbel IPA)
Hantverksbryggeriet BIPA, 31707, Västerå, 33 cl, 28 kr, 6 % (IPA)
Hyllie Bryggeri Serendipity DIPA, 31270, Malmö, 33 cl (burk), 41 kr*, 8,2 % (Imperial/Dubbel IPA)
Illbatting En Stark Bitter, 35525, Gävle, 33 cl, 29,90 kr, 6 % (Extra special bitter)
Illbatting Impaled, 35452, Gävle, 33 cl, 49,90 kr, 10 % (Imperial porter & stout)
Illbatting Traitor's Porter Oak Aged, 35450, Gävle, 33 cl, 39,90 kr, 6 % (Torr porter & stout)
Inlands Valentin Jordgubbs Vete, 35521, Kungälv, 33 cl, 33,20 kr, 5 % (Övrig veteöl)
Jädraås Praktikanten Rököl, 31587, Gävle, 33 cl, 28,90 kr, 5 % (Märzen & wienerlager)
Klackabacken/Benchwarmers Unity Unicorn, 35539, Kristianstad, 33 cl (burk), 35,90 kr*, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)
Lilla Edet Bryggeri StorLaxen, 35550, Lilla Edet, 33 cl, 24,90 kr, 5,6 % (APA)
Limhamns Mörk Lager, 11613, Malmö, 33 cl, 24,90 kr, 5 % (Dunkel)
Mora Zorn-öl, 31683, Mora, 33 cl, 24,90 kr, 5 % (Altbier)
Morgondagens Bappelsin, 35555, Göteborg, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 5,5 % (Berliner weisse)
Mälardalen Quarantined In A Belgian Abbey, 31397, Strängnäs, 33 cl, 34,50 kr, 8,2 % (Trippel)
Nerdbrewing Infix Vanilla Macchiato Imperial Milk Stout, 35536, Malmö, 33 cl, 79,90 kr, 10,5 % (Imperial porter & stout)
Nordic Kiwi Brewers Gratisthlm KLIVE #6 - IPA, 35493, Ekerö, 44 cl (burk), 46,90 kr*, 6,5 % (IPA)
Northern Brewers Northern IPA, 31570, Storuman, 33 cl, 28,10 kr, 5,2 % (IPA)
Northern Exposure Oceania - DDH Pale Ale, 35492, Ekerö, 44 cl (burk), 39,90 kr*, 5,6 % (APA)
Northern Exposure Sthlm Pils, 35482, Ekerö, 44 cl (burk), 28,90 kr*, 4,7 % (Modern lager/India Pale Lager)
Nya Carnegiebryggeriet Dubbel Volt, 35506, Stockholm, 33 cl (burk), 33,90 kr*, 8,5 % (Imperial/Dubbel IPA)
Nyköping Brewing Nyköping Lager, 35497, Nyköping, 33 cl (burk), 19,90 kr*, 5,2 % (Dortmunder & helles)
Närke Kulturbryggeri Dubh Linn Stout, 35532, Örebro, 33 cl, 26 kr, 4,4 % (Torr porter & stout)
Närke Kulturbryggeri Slättöl, 35535, Örebro, 33 cl, 27,50 kr, 4,9 % (APA)
Närke Kulturbryggeri Örebro Bitter, 35530, Örebro, 33 cl, 28,90 kr, 5,9 % (Extra special bitter)
O/O 50/50 Citra/Simcoe IPA, 31364, Göteborg, 44 cl (burk), 44,90 kr*, 6,5 % (New England IPA/Hazy IPA)
O/O Muscles IIPA, 35513, Göteborg, 33 cl (burk), 34,90 kr*, 8,2 % (Imperial/Dubbel IPA)
Ocean Svart Lager, 31876, Mölndal, 33 cl, 24,80 kr, 4,6 % (Schwarzbier)
Odd Island Bullit Ryed, 35511, Mölndal, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 6,2 % (Black IPA)
Omaka Afrodite, 35531, Stockholm, 33 cl (burk), 27,90 kr*, 6 % (Öl av flera typer/stilar)
PangPang Pink Grapefruit Preacher, 35494, Stockholm, 33 cl (burk), 49,90 kr*, 5 % (Övrig syrlig öl)
Prins Katts Blondie Belgian Blonde Ale, 31313, Motala, 33 cl, 29,90 kr, 5,6 % (Belgisk ljus ale)
Prins Katts Sur Olle Imperial Blueberry Custard Milkshake Sour Ale, 35540, Motala, 33 cl, 39,30 kr, 7 % (Övrig syrlig öl)
Qvarnens Jubileumsöl, 35466, Nacka, 75 cl, 219 kr, 8 % (Söt porter & stout)
Remmarlöv Black Light Black IPA, 31491, Eslöv, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 6,6 % (Black IPA)
Remmarlöv Crankshaft DIPA, 35507, Eslöv, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 7,5 % (Imperial/Dubbel IPA)
Remmarlöv Sour Black Currant Vanilla, 35528, Eslöv, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 4 % (Berliner weisse)
Roslags Näsby Bryggeri Pentavägen #5, 31383, Täby, 33 cl, 35,30 kr, 6 % (Ljus bocköl)
S:t Erik Belgo Ale, 31774, Sigtuna, 33 cl, 26,90 kr, 8,5 % (Belgisk mörk ale)
Spike Barleygal, 31229, Göteborg, 44 cl (burk), 66,60 kr*, 10 % (Barley wine)
Spike Old Iron Bastard, 31768, Göteborg, 44 cl (burk), 38 kr*, 7 % (Strong ale)
Spike Who Dat? Galaxy, 31558, Göteborg, 44 cl (burk), 42,50 kr*, 6,5 % (IPA)
Stamsjö Chili Stout, 35563, Lerum, 33 cl, 39,20 kr, 9,5 % (Imperial porter & stout)
Stamsjö Repslagar IPA, 35562, Lerum, 33 cl, 29,50 kr, 5,9 % (IPA)
Stigbergets Existens essens transcendens, 35522, Göteborg, 44 cl (burk), 39,90 kr*, 5,9 % (IPA)
Stigbergets Hot, blue and righteous, 35520, Göteborg, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 4,9 % (Berliner weisse)
Stigbergets Ringöbräu Rauchbier, 35524, Göteborg, 44 cl (burk), 29,90 kr*, 5 % (Öl av flera typer/stilar)
Stigbergets Tropikos, 31703, Göteborg, 44 cl (burk), 44,90 kr*, 6,2 % (IPA)
Stockholm Brewing Licks Licks Licks, 31362, Stockholm, 33 cl (burk), 32,90 kr*, 6 % (Övrig syrlig öl)
Stockholm Brewing Rice Lager, 35510, Stockholm, 33 cl (burk), 26 kr*, 5 % (Internationell lager)
Subbe Bryggeri Bärry Me, 35499, Varberg, 33 cl, 36,80 kr, 6 % (Berliner weisse)
Subbe Bryggeri Kaleidoscope, 35498, Varberg, 33 cl, 34,50 kr, 6,5 % (IPA)
Subbe Bryggeri Salty Caramel, 35500, Varberg, 33 cl, 43,50 kr, 10 % (Imperial porter & stout)
Södra Apple Crumble Pie DIPA, 31281, Haninge, 44 cl (burk), 43,90 kr*, 7,9 % (Imperial/Dubbel IPA)
Ten Hands Daydream. 35490, Kristinehamn, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 6 % (Berliner weisse)
Ten Hands Double Dry Hopped Caterpillar, 35489, Kristinehamn, 33 cl (burk), 44,90 kr*, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)
The Beer Factory My Knd of Neipa, 35460, Leksand, 33 cl, 39,90 kr, 6,5 % (New England IPA/Hazy IPA)
The Odd House Dawnbreaker Double Milkshake IPA, 35519, Hässleholm, 33 cl, 34,90 kr, 7,3 % (New England IPA/Hazy IPA)
The Odd House Häxkitteln Nornorna Urd, 35518, Hässleholm, 33 cl, 49,90 kr, 7,5 % (Imperial porter & stout)
This is HOW Brewery How To Start A Fire, 31418, Piteå, 33 cl (burk), 27,90 kr*, 5,3 % (APA)
To Øl Kokomo, 35495, Danmark, 44 cl (burk), 39,90 kr*, 5 % (Berliner weisse)
To Øl Stereo Mono El Dorado, 35504, Danmark, 44 cl (burk), 47,90 kr*, 6,8 % (IPA)
Train Station Brewery Shipfaced IPA, 89817, Knivsta, 33 cl, 27,90 kr, 7 % (IPA)
Uppsala Brygghus Svartskägg, 33415, Uppsala, 33 cl, 21,90 kr, 5 % (Schwarzbier)
Vega IPA, 31303, Göteborg, 33 cl, 29,90 kr, 6,3 % (IPA)
Wessingekälla Bonafide Fill Your Head, 31092, Laholm, 33 cl, 23,20 kr, 5 % (Pilsner - tjeckisk stil)
Westervik Craft Beer Skipper’s Dog Wipa, 35558, Västervik, 33 cl, 32 kr, 5,9 % (APA)
Wisby Ölverk Dundar Gotlandsdricka, 35570, Gotland, 33 cl, 38,10 kr, 7 % (Öl av flera typer/stilar)
Vismarlövs Brygghus IPA, 35559, Lund, 33 cl, 25 kr, 6 % (IPA)
Vismarlövs Brygghus New England IPA, 35557, Lund, 33 cl, 29,50 kr, 5,7 % (New England IPA/Hazy IPA)
Värmdö Ljus Lager, 35431, Värmdö, 33 cl (burk), 22,80 kr*, 4,2 % (Internationell lager)
zzz002 IPA, 35512, Stockholm, 25 cl (burk), 29,90 kr*, 6 % (New England IPA/Hazy IPA)
Åhus O'Honey Honungsale, 35029, 33 cl, 55 kr, 6,5 % (Brown ale)
Åre Bryggcompagni After the Goldrush, 35439, Åre, 33 cl, 37,90 kr, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)
Ängöl Halv IPA, 31282, Kalmar, 33 cl, 26,90 kr, 4,5 % (Session IPA)

*Exkl pant

Veckans tips - Bruksviken Bocköl

$
0
0

Svensk doppelbock hör inte till vanligheterna i det tillfälliga sortimentet, men i morgondagens släpp kommer det just en sådan. Det är Nynäshamn som står bakom Bruksviken Bocköl, som också är veckans tips från mig. Det är nämligen en fantastisk doppelbock som får fram allt det bästa ur en traditionell tolkning av stilen samtidigt som den har sin egen personlighet och inte känns som en kopia av någon av de klassiska tyskarna. 

Doppelbock är inte en helt lätt stil att ge sig på. Det blir fantastiskt när man får till det, men det är många som fastnar i ett sött karamellträsk. Nynäshamn har inte gått i den fällan utan har med dubbeldekoktion och massa münchnermalt lockat fram allt det härliga man hoppas på från en doppelbock.

Med den traditionella approachen och det faktum att Bruksviken ligger på exakt samma alkoholhalt som klassikern Ayinger Celebrator, alltså 6,7 %, ligger det nära till hands att jämföra dem så smått. Jag har inte provat dem sida vid sida, men det finns såväl klara likheter som egna personlighetsdrag. Bruksviken har friskare smakprofil än Celebrator och har också mer nyanser i det friskare spannet, medans Celebrators många nyanseringar ligger mer samlat på djupet.

Att det finns en friskhet som spelar mot de nötiga och rostade tonerna är en av Bruksvikens stora styrkor. Det håller smaken vid liv genom hela glaset och gör att man aldrig tröttnar på de där härliga, djupa maltsmakerna som är själva grunden i ölet. Maltigheten ger den stora njutningen men det hade lätt kunnat bli för mycket av det goda om inte friskheten också funnits där.

Bruksviken har också något som jag kan sällan kan sätta ord på men som liksom pockar på något mer basalt smakstimuli i hjärnan, något långt in och liksom instinktivt. Jag tänker mig att de urtida människor som började laga mat över eld upplevde samma sak. Något som säger att det här är bra och något jag ska fortsätta med. Kanske är det så enkelt som att det är smaker från en Maillard-reaktion eller liknande? Jag kan tänka mig att det har sitt ursprung i dekoktionsmäskningen för jag har bara upplevt den här sensationen i lageröl i traditionella stilar. För att komma tillbaka från den tangenten så är i vart fall den där upplevelsen liksom pricket över i på denna härliga öl.

Bruksviken Bocköl släpps imorgon (2/2) i 10 000 halvlitersflaskor och kostar 36 kr styck.

2000 artiklar på Portersteken

$
0
0

Med den här artikeln har jag publicerat 2000 artiklar på Portersteken. Det är mycket! Tillsammans utgör de sannolikt över en miljon ord. Bland dem finns några som jag själv minns med lite extra glädje eller tycker blev lite extra bra, så jag har tagit jubileet i akt och tittat tillbaka på några av mina personliga guldkorn. Häng med på en nostalgitripp.

För det första är det kul att se tillbaka på de första åren med bloggen. Där finns kanske inte några stora guldkorn sett till enskilda artiklar, det kom mer senare när jag började lägga mer tid och resurser på artiklarna och lät såväl stil som innehåll bli lite mindre "bloggigt" och lite mer "ordnat". Däremot vittnar de artiklarna om en helt annan tid i ölsverige. Det var stort när Oppigårds Amarillo kvalade in till fast sortiment på Systembolaget, det blev storm i ett ölglas när Systembolaget tog in ölet Cheap Thrills, det testades noga när Punk IPA bytte recept, ölbloggarträffar anordnades och det sprangs på ölfestivaler stup i kvarten.

Det var en tid som präglades av mycket upptäckarglädje både för mig personligen men också i stort. Det hände mycket men inte mer än att man kunde hänga med i allt. IPA var en grej men var inte helt dominerande och ingen hade hört talas om New England IPA än (även om de första små stegen hade tagits i USA). Ett nostalgiskt guldkorn var när jag provade Cigar City/Hill Farmstead/Grassroots Or (länk) i februari 2011 som jag då utsåg till den godaste av de drygt 700 öl jag hade provat (för på den tiden höll jag faktiskt koll). Nästan exakt 10 år och gissningvis ett femsiffrigt antal provade öl senare och jag håller det fortfarande som en av de absolut bästa öl jag provat, särskilt bland de i den moderna falangen. Men den påminner också mig om en härlig tid i livet då man gled ner på krogen en tisdag, kvällen innan en tenta och provade massa roliga öl med goda vänner.

Efter hand som jag dök djupare och djupare i intresset blev innehållet på Portersteken allt mer seriöst. Med Systembolaget som enda återförsäljare av starköl i Sverige kändes det viktigt att försöka förstå deras processer och att dessutom sprida den förståelsen. Ett guldkorn kring detta var när jag under 2012 som första "utomstående" var med på en offertprovning och kunde ge en ögonvittnesrapport på hur de går till (länk).

En annan typ av grävande blev det när jag med lite hjälp av en kemistkompis avslöjade att ölen Brewmeister Armageddon, som gjorde anspråk på att vara världens starkaste öl på 65 %, inte var i närheten av att vara så stark (länk). Det testet följde jag lite senare upp med en annan typ av test som bekräftade de första resultaten (länk). Och när samma bryggeri kort senare släppte en ny öl som de påstod var ännu starkare förstod jag genast att de tillsatt sprit i den, något de senare själva erkände i samma svep som de till slut erkände att Armageddon inte var 65 %.

Många provade öl har det blivit och många artiklar om dem på olika sätt, men det absoluta guldkornet bland dem är helt självklart. Provningen av Bass King's Ale från 1902. Det var något rejält utanför det vanliga, ett minne för livet som delas med goda vänner, och till slut blev det också en bra artikel om det hela (länk).
Jag har också besökt fler än 50 bryggerier genom åren och bland de många artiklarna de besöken har resulterat i tycker jag själv att artikeln om ett Brewski i sin linda (länk) är ett guldkorn. Det var ett besök som inte var som alla andra, bland annat eftersom det började kring midnatt och fortsatte under småtimmarna, men en sådan liten grej säger så mycket om småbryggarnas vardag. Därmed blev inte heller artikeln om besöket som alla andra, utan något lite extra.

Ett annat bryggeribesöksguldkorn är artikeln om besöket på Heller, mer kända som Aecht Schlenkerla (länk), som berättade en fantastisk historia om bevarande av tradition och mötet med det moderna. Hela den resan till Bamberg var en av höjdpunkterna bland de många ölresor jag gjort.

Till slut ett litet guldkorn från nu i höstas, när jag besökte maltproducenten Warbro Kvarn (länk). Det var oerhört kul att lyfta fram en riktigt hantverksinriktad del av leverantörsledet i ölrörelsen, som annars inte får så mycket uppmärksamhet.

För att sätta ihop det här lilla medleyt har jag på rubriknivå gått igenom alla 1999 artiklar som publicerats innan denna och det var en fantastisk nostalgitripp. Jag minns nästan varje artikel bara genom att läsa rubriken ihop med publiceringsdatumet, och bakom många av dem ligger det roliga upplevelser och härliga minnen. Självklart har också interaktion med er läsare varit en fantastisk del av allt detta. Vilken resa det varit! Nu blir jag också nyfiken på om du som läser minns någon särskild artikel? Kommentera gärna här eller på Facebook i sådana fall. 

453 svenska bryggerier

$
0
0
Vid årsskiftet räknade vi in till 453 svenska bryggerier, en ökning med mer än 1000 % på 10 år. Antalet nya bryggerier som startade under 2020 var lite lägre än året innan, vilket är en trend som pågått under några år nu, men ändå startade över 40 bryggerier under fjolåret.

Det är inte helt lätt att hålla koll på alla bryggerier som startar och framförallt inte att hålla koll på om alla fortfarande är aktiva, så det är klart att det finns en osäkerhet i totala antalet. Det som jag räknar är helt enkelt ölproducenter med sitt eget bryggeri, eller i några enstaka fall som delar lokal och en del utrustning med en eller flera andra men också har delvis sin egen utrustning, samt att man säljer sin öl.

Många bryggerier i Sverige heltidsförsörjer varken ägare eller någon anställd och kan ses som hobbyprojekt eller bisysslor för de som driver det. Någon sådan distinktion görs inte här. Har man ett bryggeri och säljer öl räknas man in. Min känsla är att dessa antagligen utgör mer än hälften av bryggerierna, även om en del kanske säger att de har som förhoppning eller ambition att kunna leva på bryggeriet så småningom medan det för andra är mer av en avancerad hobby.

De allra flesta är självständiga, men inte alla. Ett fåtal ägs helt eller delvis av börsnoterade bolag, t ex Kopparbergs som själva är börsnoterade och Carlsberg Sverige som är dotterbolag till danska Carlsberg som är börsnoterat. Andra ägs av större koncerner, exempelvis Sigtuna och S:t Eriks som helägs av Martin & Servera genom dotterbolaget Galatea. Ytterligare några delägs av investmentbolag, exempelvis Oppigårds som majoritetsägs av Röko och Omnipollo där Orkila äger en minoritetsdel. Oavsett om det är självständigt eller inte har ett bryggeri räknats med om det säljer öl. Det blir kluriga gränsdragningar ibland, till exempel Gotlands Bryggeri som är ett bolag i Spendrupskoncernen och som dessutom fått mycket av sin öl brygd av Spendrups stora bryggeri i Grängesberg samtidig som det ju faktiskt också är ett eget bryggeri på Gotland.

Kontraktsbryggerier, fantombryggare eller vad man nu vill kalla det räknas däremot inte in i den här siffran, inte heller rena varumärken oavsett om de bokförs under ett eget bolag eller inte. Till exempel räknas inte Slottskällan in efter att det såldes till Coppersmith, liksom Hopsie Daisy och Jädraås som efter att ha varit egna bryggerier nu bara lever kvar som varumärken ägda av Geflebockens Bryggeri.

Beroende på hur man väljer att göra sina gränsdragningar kan man alltså få lite olika slutsiffra. Man behöver inte hålla med om den slutsiffra som jag kommit fram till, men det rör sig om ganska få fall som ligger i någon form av gråzon om man har utgångspunkten "alla som har ett fysiskt bryggeri och säljer öl".

Sen är det förstås inte helt lätt att ta reda på hur vissa producenter bedriver sin verksamhet eftersom inte alla lämnar helt tydliga spår efter sig. Med över 400 att hålla koll på finns inte tiden att gå till botten med varje fall. Några som jag trott har egna bryggerier kanske i själva verket lejer ut bryggandet och vice versa.

Hursomhelst, det jag kom fram till var att det vid utgången av 2020 fanns 453 aktiva bryggerier i Sverige. Det är alltså ungefär ett bryggeri per 23 000 invånare. Så nog känns det som att varenda håla har sitt eget bryggeri snart.

Den här räkningen utför jag bland annat åt Sveriges Bryggerier och på deras sida kan man kika mer på utveckling, karta och lite annat: Länk.
Viewing all 1471 articles
Browse latest View live