Quantcast
Channel: Portersteken
Viewing all 1471 articles
Browse latest View live

Öl till halstrad tonfisk och avokadosalsa

$
0
0

Tonfisk är en av mina favoriter när det kommer till matfiskar och mitt go-to-sätt att servera den är halstrad tillsammans med en avokadosalsa. Enkelt, snabbt, fräscht och gott, med härlig syra, sälta och smak av koriander som sitter superfint ihop med läcker tonfisk. Till detta vill man givetvis också ha en god öl och jag har testat mig fram till en riktigt bra matchning.

Med koriander i maten känns det givet att prova en klassiskt anrättad witbier, och med tanke på att tonfisk är lite kraftigare än vit fisk ville jag ha en något kraftigare witbier och valet föll därför på St Bernardus Wit som finns som en del av ett fyrpack på Systembolaget. Jag tycker också att belgisk tripel brukar kunna passa ihop med koriander, och eftersom tidigare nämnda fyrpack även innehåller St Bernardus Tripel körde jag helt enkelt på den. Slutligen valde jag också att prova en lite kraftigare lager, här i form av Ayinger Maibock som för tillfället finns på Systembolaget.

Tripel visade sig passa smakmässigt bra men var lite för kraftigt för anrättningen, och överröstade helt enkelt fisken och salsan. Bocken funkade finfint till, lite på samma sätt som man skulle kunna tänka sig att det vore trevligt med ett gott lantbröd till den här rätten.

Stjärnan i det hela var dock witbieren som gav en fantastisk matchning. Citrustonerna mötte limen, den lätta lilla syrligheten matchade maten, koriandern i ölet mötte koriandern i salsan och dess allmänna friskhet var perfekt till den likaledes friska maten. En klockren kombination som med eftertryck anbefalles att prova. Passar särskilt bra i dessa vårvarma dagar.


Recept på maten följer nedan:

Det finns många sätt att laga sin tonfisk. Personligen gillar jag att först torrimma den, sen tillaga den sous vide och sedan halstra den. Att rimma fisken ger en i mina ögon perfekt sälta utan att man behöver fundera särskilt mycket på det. Dessutom ger det ett lite fastare kött. Att tillaga den sous vide på 43 grader innan halstring gör att firren blir lätt tillagad men fortfarande röd och får en lite annan struktur än om man bara halstrar den så att den är rå innuti. Det är så jag beskriver det nedan, men gillar du andra sätt att tillaga din tonfisk är det bara att köra på ditt sätt, det kommer inte göra någon avgörande skillnad för ölmatchningen.

Till 4 portioner:
500-600 g färsk MSC-märkt tonfisk
Salt och peppar
3-4 avokado
150-200 g goda småtomater
En kruka koriander
1-2 lime
Salt
Sesamolja
Extra smaksättning efter eget tycke och säsong, t ex gräslök, ramslök, pinjenötter etc

Torka av tonfisken och salta rikligt med bordssalt runtom. Lägg på en tallrik, plasta över och ställ in i kylen i 30 minuter. Sätt din sous vide på 43 grader. Skölj av fisken och lägg i en påse för tillagning sous vide (var försiktig om du använder vacuumpackare så inte fisken deformeras) och lägg ner i badet i 30-40 minuter. Eventuellt kan man ha lite olja i påsen för att inte fisken ska fastna.

När fisken ligger i badet förbereds salsan. Kvarta tomaterna, tärna avokadon, hacka koriandern och blanda allt försiktigt. Pressa i limesaft, salta och droppa i några droppar sesamolja. Tillsätt eventuella andra ingredienser. Se till att få god balans mellan syra och sälta, och våga ge dessa smaker plats.

När fisken är på väg att bli klar förvärmer man en stekpanna och låter den bli ordentligt varm. Ta ut fisken ur påsen, torka av och dra några generösa tag med pepparkvarnen. Ha lite neutral olja eller annat matfett som tål höga temperaturer (använd alltså inte olivolja eller smör) i pannan. Stek fisken ca 30 sekunder på vardera sida. Lägg upp på skärbräda, skiva upp med vass kniv och servera med salsan.

Snabbrecensioner av Systembolagets exklusiva nyheter 18 maj 2018

$
0
0

En av de riktigt tunga pjäserna i nästa fredags släpp är Firestone Walker XXI Anniversary Ale, vilket också är första gången någon av Firestones fatlagrade öl kommer på hyllorna. Och den är inte ensam, för Velvet Merkin dyker också upp i släppet. Dessutom ny utgåva av Boon Black Label, mer öl under Brekeriets Vild-flagga, ny öl från Dupont, en variant av Sculpin med brux trois och mycket annat gott. Snabbrecensioner på hela släppet har ni här.


[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt - Beställt antal (Stil)]
[Mitt omdöme]


Boon Black Label Edition N°3
11509, Belgien, 75 cl, 99 kr, 7 % - 5000 st (Lambic - gueuze)
Mjuk, fin geuze med citrus och ek, återhållsam funkighet och en snustorr avslutning. Elegant!

Brekeriet Vild Hallon
11562, Sverige, 37,5 cl, 69 kr, 5,3 % - 3795 st (Övrig syrlig öl)
Stor smak av färska hallon, väldigt stor syra och så en spannmålssmak som går åt vetepuffar snarare än malt.

Mikkeller Organic Cherry Berliner Weisse
11618, Belgien/Danmark, 33 cl (burk), 34,90 kr*, 4,2 % - 21000 st (Berliner weisse)
Mjuk, fin syra med ganska mild körsbärssmak. Förvänta er alltså ingen bärbomb här utan en ganska diskret bärsmak som släpper fram ölets andra nyanser.

Dupont Hirond'Ale
11776, Belgien, 33 cl, 29,90 kr, 5,7 % - 10000 st (Saison)
Den omisskännliga Dupont-karaktären i något lättare tappning med något mildare humlekaraktär, i båda fallen med betoning på "något" snarare än "lättare" och "mildare".

Brewdog Clockwork Tangerine
11463, Storbritannien, 33 cl (burk), 24,90 kr*, 4,5 % - 28000 st (Session IPA)
Väldigt mycket citrusskal, lite mjuk sockerkakig maltighet och lätt beska i avslutningen.

Dugges Fresh Fresh Fresh
11733, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 7 % - 15000 st (IPA)
Frisk, fruktig, fräsch. Namnet känns rättvisande. Riktigt god IPA där både fruktigheten och beskan får ta plats, med rena och klara grundsmaker.


Ballast Point Aloha Sculpin IPA
11230, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 7 % - 26208 st (IPA)
Sculpin jäst med stammen brux trois (och inte någon ananas och kokos, vilket mina tankar drog åt av namnet), vilket gör den lite fruktigare, kryddigare och mer nyanserad. En riktigt bra variation på ett redan bra öl.

Omnipollo Hilma Vanilla Flippin Burger Fries IPA
11548, Sverige, 33 cl, 45,90 kr, 6,5 % - 7000 st (Imperial/dubbel IPA)
Det både luktar och smakar... potatis.

Stigbergets Double Muddle
11505, Sverige, 33 cl, 39,90 kr, 8,5 % - 8000 st (Imperial/dubbel IPA)
Rejält med fruktig humle, med lite skön edge, och lite kattpiss, men också en lite "grumlig" maltsmak som också är lite kantig men där blir det på ett mindre bra vis.

O/O Ichor - Mosaic
11739, Sverige, 33 cl, 40 kr, 8 % - 9000 st (Imperial/dubbel IPA)
Fruktigt med humlesortens typiska drag åt melon och blåbär, med en mjuk och ganska klar maltighet som dock drar lite åt en grötig smak.

Arrogant Brewing Double Bastard Ale
11885, USA, 65 cl, 89 kr, 11 % - 3600 st (Strong ale)
Gamla klassiska Double Bastard. Mycket karamell, mycket beska, mycket old school amerikansk humle, allt i en potent men väl sammansatt kombo.

O/O Long Boil Barley Wine
11798, Sverige, 33 cl, 50 kr, 11,2 % - 2400 st (Barley wine)
Djupt maltig med mycket kolatoner och lite torkad frukt men också lite högre alkoholer. Ganska stor sötma. Ge den några års lagring, jag ser god utvecklingspotential här.

Firestone Walker Anniversary 21
11710, USA, 35,5 cl, 129 kr, 11,8 % - 1644 st (Strong ale)
De mjuka fatlagringstonerna som återfinns i mer eller mindre alla fatlagrade öl från Firestone Walker finns förstås även här. Det är bourbon, kola, kokos och vanilj tillsammans med choklad, knäck, sirap och lite vinösa toner. Väldigt behagligt!

Firestone Walker Velvet Merkin
11742, USA, 35,5 cl, 119 kr, 8,5 % - 2004 st (Söt porter & stout)
Len smak med mjuka toner av choklad, milt rostade drag, havre, vanilj, bourbon, torkad frukt och rostad kokos.

Clown Shoes White Tail Unidragon
11495, USA, 35,5 cl, 69,90 kr, 12,5 % - 8400 st (Imperial porter & stout)
Rostade smaker som drar åt kaffe och mörk choklad och toppas med en nästan godisliknande ton av torkad frukt, samt en lite spritig och inte särskilt nyansrik ton av bourbon.

Stone Neapolitan Dynamite
11884, USA, 65 cl, 119 kr, 8,5 % - 2640 st (Imperial porter & stout)
Stora rostade toner med mycket kaffesmak som mjukas upp av vanilj och så kommer en liten godisaktig jordgubbston som en gubben-i-lådan-nyans. Rättframma smaker utan så mycket nyans dock.

Följande öl släpps i vinkällarbutikerna men fanns inte med på skribentprovningen:
Samuel Smith Yorkshire Stingo, 11354, Storbritannien, 55 cl, 65,80 kr, 8 % - 2008 st (Strong ale)


*Exkl pant

Oppigårds firar 15 år

$
0
0

Oppigårds firar i år 15 år sedan starten och även om de inte är äldst så är de i vart fall störst bland svenska småbryggerier. De fyller också en stor plats i mitt ölhjärta.

Om man ser till hur Sveriges småbryggerier, alltså landets alla bryggerier exklusive Spendrups, Carlsberg, Åbro, Kopparbergs och Krönleins (och de varumärken som hör till dem) hamnar Oppigårds som överlägsen etta när det gäller försäljning på Systembolaget. Ifjol sålde de faktiskt ungefär tre gånger så mycket öl på Systembolaget som det näst mest säljande småbryggeriet. Tre gånger så mycket! När jag plockade fram siffrorna fick jag lov att kontrollräkna en gång till för att vara säker på att jag inte räknat fel. 

Förvisso har de, antagligen, en försäljning som är mer fokuserad på Systembolaget än många andra småbryggerier, men det säger ändå något om vilken ställning de är på väg att inta på den svenska marknaden. De har nått dit på bara 15 år, och är fortfarande långt ifrån vägs ände.

När Oppigårds gör saker så vet man att det görs ordentligt. Som nu, när de installerat en burklina och börjar förpacka en del av sin öl på burk, så kan man vara säker på att de har tänkt igenom detta länge och väl för att hitta en riktigt bra lösning. Det var flera år sedan de började prata om att skaffa en burklina och först sades det att den skulle vara på plats när det nya bryggeriet kom igång. Det tog 1,5 år till. Det kan man tycka är seghet, men jag skulle snarare säga att det handlar om att inte tumma på sina visioner.

Ute i en ny byggnad bygger de också upp ett surölslager som småningom ska hålla flera hundra fat. Även där har tankarna och planerna funnits i lång tid, men man låter det ta den tid det behöver. Man jobbar långsiktigt och genomtänkt. Som en del av surölsprojektet har man "adopterat" en jäststam från hembryggarna bakom ett öl som för mig är känt som vallonölet, för andra kort och gott som Gammalt Öl. Det är en familj som invandrade från Vallonien och tog med sig en tunna öl. Den har man tappat ur hälften ur vartannat år och varje gång fyllt på med nytt, hembryggt öl. Den blandningen av jäst och bakterier som kultiverats fram där i lite över 200 år ska alltså Oppigårds jobba vidare med. Det kan bli hur spännande som helst!

Det märks kanske att jag hyser en stor respekt för vad Oppigårds har åstadkommit. Lite av det har kanske att göra med att jag själv är från Dalarna och när jag började intressera mig för öl var Oppigårds både det närmaste och ett av de mest spännande bryggerierna. Men det har också att göra med att jag delar många av deras värderingar kring vad som är viktigt med öl. Inte minst i långsiktigheten, som visat sig några gånger i vad jag skrivit om här, men också i deras text "Början på en tradition" som står på flasketiketterna.

Min pappa påpekade det geniala i de orden den första gången jag provade Oppigårds Golden Ale, en öl som jag för övrigt just återupptäckt, för elva år sen. Den svenska bryggeriboomen hade inte dragit igång än och det allmänna ölintresset var långt ifrån vad det är idag, men där kom ett förhållandevis nytt bryggeri och sa "vi har inte varit igång så länge men vi har alla planer på att bli kvar här en lång tid framöver", fast uttryckt i bara fyra ord. Ihop med en bra produkt gav det förtroende för att det var några som visste vad de höll på med.

Nu har det gått 15 år och den där traditionen har väl kommit förbi sin början vid det här laget. Oppigårds firar det här på flera sätt, bland annat med en samarbetsbryggning med Närke Kulturbryggeri, som startade ungefär samtidigt som Oppigårds. Under den bryggningen gjorde man en hybrid av Thurbo Stout och Stormaktsporter, som så klart fick namnet Thurbo Stormaktsporter.

Och för de som likt mig bor i Uppsala får man imorgon (onsdag 16/5) chansen att hänga med Oppigårds-Anders på en Oppigårds tap take over på Taps Beer Bar och prova öl som ofiltrerad Grim Lager och Thurbo Stormaktsporter. Man får förstås komma även om man inte bor i Uppsala också.

Nya öl på Systembolaget i juni 2018

$
0
0
I juni är det bara ett småpartisläpp, men vilket släpp det är å andra sidan. Oppigårds första burköl, rauchbier, torrhumlad Saison Dupont, svensk-belgisk hjortronsuris, Beer Geek Brunch och massa annat gott. Dessutom är det ju påfyllning i fasta sortimentet i juni, med bland annat barley wine från Ängöl och DIPA från kanadensiska stjärnskottet Collective Arts. Här är listan på alla nya öl i juni.


1 JUNI FASTA SORTIMENTET
Amber Pils, 1284, Polen, 50 cl (burk), 14,90 kr*, 5 % (Pilsner - tjeckisk stil)
Barcelona Beer Company La Bella Lola, 1252, Spanien, 33 cl, 24,90 kr, 4 % (Golden/blond ale)
Big Drop Pale Ale Alcohol Free, 1951, Storbritannien, 33 cl, 19,90 kr, 0,5 % (Alkoholfritt)
Birra Italia, 1100, Italien, 66 cl, 26,90 kr, 4,8 % (Internationell lager)
Budvar Budejovicky, 1353, Tjeckien, 50 cl (burk), 13,90 kr*, 5 % (Pilsner - tjeckisk stil)
Collective Arts Radio The Mothership Imperial DIPA, 1238, Kanada, 35,5 cl (burk), 28,90 kr*, 8,5 % (Imperial/dubbel IPA)
Hop Federation Pilsner, 1219, Nya Zeeland, 33 cl (burk), 21,90 kr*, 5,5 % (Modern lager)
Kukko Helles, 1212, Finland, 33 cl (burk), 11,80 kr*, 4,7 % (Dortmunder & helles)
Remmarlöv The Lupu Organic Pilsner, 1130, Sverige, 33 cl, 17,90 kr, 5 % (Modern lager)
Råå Organic Lager, 1345, Sverige, 33 cl, 16,90 kr, 5 % (Modern lager)
Råå Organic Von Pilsen, 1101, Sverige, 33 cl, 14,90 kr, 4,5 % (Pilsner - tysk stil)
Stockholm Starkbock, 1254, Sverige, 33 cl, 11,90 kr, 6 % (Ljus bocköl)
To Øl Session Raid, 1351, Belgien/Danmark, 33 cl (burk), 16,90 kr*, 4 % (Modern lager)
Ängöl Gudars Skymning, 1276, Sverige, 33 cl, 45,90 kr, 10,5 % (Barley wine)

1 JUNI KVAL FRÅN BESTÄLLNINGSSORTIMENTET
Corona Extra, 1598, Mexiko, 35,5 cl (burk), 15,40 kr*, 4,5 %
Göteborgs Nya Bryggeri Lakrits, 31927, Sverige, 33 cl, 18,90 kr, 5,8 %
König Pilsener, 1516, Tyskland, 33 cl (burk), 11,90 kr*, 4,9 %
Beck's, 1549, Tyskland, 33 cl, 16,90 kr, 5 %

8 JUNI SMÅ PARTIER
Aecht Schlenkerla Rauchbier Kräusen, 11487, Tyskland, 50 cl, 27,90 kr, 4,5 % - 12000 st (Märzen- & wienerstil)
Alvinne/Jackdaw Cuvée Sofie Cloudberry, 11552, Belgien/Sverige, 33 cl, 79 kr, 8 % - 3024 st (Övrig syrlig öl)
Collective Arts Dry Hop Sour, 11867, Kanada, 47,3 cl (burk), 34,90 kr*, 5 % - 19000 st (Övrig syrlig öl)
De Dolle Oerbier, 11527, Belgien, 33 cl, 44 kr, 9 % - 1200 st
Firestone Walker Helldorado, 11764, USA, 35,5 cl, 119 kr, 12,8 % - 2004 st
Firestone Walker Velvet Merkin, 11742, USA, 35,5 cl, 119 kr, 8,5 % - 2004 st (Söt porter & stout)
Great Divide Heyday Modern IPA, 11560, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 5,8 % - 18000 st (IPA)
Jackie O's Dark Apparition, 11321, USA, 37,5 cl, 99,90 kr, 10,5 % - 1152 st (Imperial porter & stout)
Lagunitas Citrusinensis Pale Ale, 11204, USA, 35,5 cl, 31,90 kr, 7,5 % - 25200 st (APA)
Lervig/Oud Beersel Acid Crush, 11805, Norge/Belgien, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 6 % - 19440 st (Övrig syrlig öl)
Mikkeller Beer Geek Brunch, 11429, Belgien/Danmark, 33 cl, 64,90 kr, 10,9 % - 5760 st (Imperial porter & stout)
Mikkeller K:rlek Vår/Sommar 2018, 11325, Belgien/Danmark, 33 cl, 29,90 kr, 4,9 % - 30000 st (APA)
Omnipollo Gimbagagompa, 11453, Nederländerna/Sverige, 33 cl, 74 kr, 11 % - 8000 st (Imperial porter & stout)
Oppigårds 15 years of Independence Pale Ale, 11569, Sverige, 33 cl (burk), 21,90 kr*, 5,5 % - 40000 st (APA)
Saison Dupont Cuvée Dry Hopping 2018, 11837, Belgien, 37,5 cl, 49 kr, 6,5 % - 3672 st (Saison)
Sthlm Brewing Fläder Saison, 11654, Sverige, 33 cl, 27 kr, 6,2 % - 10000 st (Saison)
Sthlm Brewing Fläder Sour, 11544, Sverige, 33 cl, 35 kr, 4,4 % - 4000 st (Övrig syrlig öl)
To Öl Sur Citra Double Dry Hopped, 11573, Belgien/Danmark, 33 cl, 43,90 kr, 7,3 % - 4272 st (Övrig syrlig öl)
Traquair Spring Ale, 11314, Storbritannien, 50 cl, 34,90 kr, 4,2 % - 13200 st (Engelsk pale ale & bitter)


*Exkl pant

Favoriter bland Systembolagets lokala nyheter 1 juni 2018

$
0
0

Det blir något av ett rekordstort släpp i det lokala sortimentet på fredag med hela 83 nya öl. I den stora mängden var det dock bara ett fåtal som stod ut som köpvärda, men några av dessa är riktigt spännande. Bland annat ett gäng fantastiska samarbetsöl och så resultatet av några mer vilda satsningar i Sverige. Här presenterar jag mina favoriter i släppet, liksom en lista med alla de lokala nyheterna.

Uppsala Brygghus fyller på sin lineup med en ny berliner weisse, den här gången spetsad med passionsfrukt och den heter Passion For Me. Eslövska bryggeriet Pax Brygghus är också inne på smaksatt öl med sin Scala som har en fräsch smak av hibiskus. Surölsprojektet Iris Wild Ales släpper också sina första öl på Systembolaget och Christel Barrel Aged Farmhouse Ale är väldigt intressant med komplexa smaker från blandjäsning och ekfat.


På humlefronten är det som vanligt välfyllt och där hittar vi också några gamla favoriter i Närke Rainbow Warrior och Amager Bryghus Todd The Axe Man, där den senare är bryggeriets första öl i den nya satsningen på mindre flaskor (vilket gett den smeknamnet Tiny Todd). En annan gammal goding som är tillbaka är All In Brewin Unsecret Ingredient Mosaic.

Mer humlerikt från västkusten blir det i form av Stigbergets fräscha och fruktiga Amarillo Citra APA och Grebbestads fina West Coast IPA. Bland de tyngre humlebomberna finns en trio utmärkta collabs. Friends/Brewski Starman DDH DIPA, Stigbergets & O/O Imperial IPA och så Brygghus 19 International Haze, där man i den sistnämnda jobbat ihop med amerikanska hembryggarkändisen Jamil Zainasheff som sedan något år även driver kommersiellt bryggeri vid namn Heretic.


Till sist två riktigt tunga öl, med en välbrettad old ale från spännande Jämmerdalen som kort och gott går under namnet Old One, och så en vinteröl mitt i sommarvärmen i form av Mohawk Whiteout. Jag vet inte om det är en lagrad Whiteout men den smakar riktigt runt och fint nu, med oförträten kraft bakom smakerna.

Alla öl i släppet:
Nacka Mexican Lager
33061, Nacka, 330 cl, 22,90 kr, 5 % (Internationell lager)

Nacka California Lager
33025, Nacka, 330 cl, 22,90 kr, 5 % (Internationell lager)

Västra Ämterviks Fryken Lager
32990, Sunne, 330 cl, 22,90 kr, 4,5 % (Modern lager)

Gamla Hesselby Lively Lager
32919, Stockholm, 330 cl, 25,90 kr, 5 % (Modern lager)

Barlingbo Karlsö Lager
32981, Gotland, 330 cl, 19,70 kr, 5 % (Dortmunder och helles)

Göteborgs Sommar Lager
33027, Göteborg, 330 cl, 19,90 kr, 5 % (Modern lager)

Jämtlands Sommarlager
37811, Bräcke, 330 cl, 20,90 kr, 4,8 % (Modern lager)

Figeholm Ankaret Lager
32969, Oskarshamn, 330 cl, 24,90 kr, 5,3 % (Modern lager)

Burgsviks Bryggeri Pilsner
33012, Gotland, 330 cl, 21,90 kr, 4,5 % (Pilsner - tjeckisk stil)

Figeholm Figeholmspilsner
32968, Oskarshamn, 330 cl, 22,70 kr, 4,7 % (Pilsner - tysk stil)

Åre Bryggcompagni Community Beer Pilsner
32973, Åre, 330 cl, 24,90 kr, 5 % (Pilsner - tysk stil)

Brygg3an i Halmstad Källarpilsner
32996, Halmstad, 330 cl, 23,70 kr, 5,4 % (Zwickel, keller- och landbier)

Ängöl BC 1516
32988, Kalmar, 330 cl, 26,90 kr, 6,5 % (Ljus bocköl)

Kullens Revolt Lager
32995, Höganäs, 330 cl, 29,50 kr, 5 % (Märzen och wienerstil)

Örebro Brygghus My Generation
32985, Örebro, 330 cl, 24,90 kr, 5 % (Modern lager)

U&Me Lyra Lager
33018, Umeå, 330 cl, 29,40 kr, 5 % (Internationell lager)

Ängöl Jenny Nyströms Midsommaröl
32986, Kalmar, 330 cl, 21,50 kr, 5,2 % (Modern lager)

Hantverksbryggeriet Hallon
33045, Västerås, 330 cl, 26,40 kr, 4,5 % (Övrig öl)

Charlis Blåsur
32989, Kristianstad, 330 cl, 41,90 kr, 4,6 % (Berliner weisse)

Uppsala Brygghus Passion For Me
33015, Uppsala, 330 cl, 29,90 kr, 4,5 % (Berliner weisse)

Pax Scala
31053, Eslöv, 330 cl, 28,70 kr, 6 % (Saison)

Norrlandsbryggarna Northern Blonde Blond Ale med kvanne
33063, Storuman, 330 cl, 28,10 kr, 5,2 % (Golden/Blond ale)

Ängöl Sommarwit
32987, Kalmar, 330 cl, 21,90 kr, 4,5 % (Witbier)

Tappers Veteöl
33021, Hammarö, 330 cl, 24,90 kr, 5 % (Hefeweizen)

Gamla Enskede Vårflodens Veteöl
33016, Stockholm, 330 cl, 28,50 kr, 4,5 % (Hopfenweizen)

Nya Viktoria Tranan Hefeweizen
32965, Falköping, 375 cl, 24,70 kr, 4,8 % (Hefeweizen)

BarlindBeer Ö
32979, Öckerö, 330 cl, 29,90 kr, 6,6 % (Saison)

Jämmerdalen Belly of the Beast
32966, Kalix, 330 cl, 34,90 kr, 6 % (Saison)

Ljusdal Saison
33065, Ljusdal, 330 cl, 23,90 kr, 4,9 % (Saison)

Pite Saison de Piteå
33011, Piteå, 330 cl, 38 kr, 6,5 % (Saison)

Sälens Fjällbryggeri Saison
33035, Malung-Sälen, 330 cl, 24,90 kr, 5 % (Saison)

Den Bryggande Holländaren Saison des femmes
33066, Gnesta, 330 cl, 32,60 kr, 6,3 % (Saison)

Train Station Brewery Rhubarb Raspberry Zen Saison
33019, Knivsta, 275 cl, 29,90 kr, 4,5 % (Övrig öl)

Nya Carnegiebryggeriet Paper Dragon
33023, Stockholm, 990 cl, 24,90 kr, 5,6 % (Saison)

Iris Wild Ales Tord Dry Hopped Farmhouse Ale
33054, Vellinge, cl, 66 kr, 6,3 % (Övrig syrlig öl)

Iris Wild Ales Christel Barrel Aged Farmhouse Ale
33056, Vellinge, 33 cl, 65,90 kr, 6,6 % (Övrig syrlig öl)

Blacksta Brygghus Sörmlands IPA
33036, Flen, 33 cl, 33 kr, 4,5 % (Session IPA)

Fors Galaxy Session IPA
33040, Motala, 33 cl, 27,90 kr, 4,5 % (Session IPA)

RÅÅ Organic Summer Session IPA
33038, Helsingborg, 33 cl, 24,90 kr, 4,5 % (Session IPA)

Halmstad Brygghus Nissastrand Session IPA
33003, Halmstad, 33 cl, 22,90 kr, 4,2 % (Session IPA)

Frequency Beer is the Weakness Session Pale Ale
33031, Upplands-Bro, 33 cl, 24,50 kr, 4,7 % (Amerikansk pale ale (APA))

Ett Bördigt Bryggeri hOpfull IPA
32982, Göteborg, 33 cl, 27,50 kr, 6,6 % (India pale ale (IPA))

Brygghuset Finn Improved APA
32977, Landskrona, 33 cl, 23,50 kr, 5 % (Amerikansk pale ale (APA))

Hönöbryggeriet New England IPA
33059, Öckerö, 33 cl, 32,90 kr, 6,5 % (India pale ale (IPA))

Kornheddinge Bryggerikompani Gripen Skånsk Pale Ale
33028, Staffanstorp, 33 cl, 29,60 kr, 5,2 % (Engelsk pale ale och bitter)

Närke Kulturbryggeri Rainbow Warrior
33058, Örebro, 33 cl, 39,90 kr, 6,8 % (India pale ale (IPA))

Gamla Hesselby Whoppin'IPA 
32972, Stockholm, 33 cl, 26,90 kr, 4,7 % (India pale ale (IPA))

Emmaboda Sommarboda
33048, Emmaboda, 33 cl, 19,90 kr, 4,6 % (Session IPA)

Idlewild Supernormal IPA
33033, Jönköping, 33 cl, 27,80 kr, 7 % (India pale ale (IPA))

Lockeby Högsommardag Pale Ale 
33043, Härnösand, 33 cl, 30 kr, 5,2 % (Amerikansk pale ale (APA))

Ett Bördigt Bryggeri mAril lou APA
32974, Göteborg, 33 cl, 25,50 kr, 5,6 % (Amerikansk pale ale (APA))

Stigbergets Amarillo Citra American Pale Ale
33032, Göteborg, 33 cl, 32,90 kr, 5,2 % (Amerikansk pale ale (APA))

Grebbestad West Coast IPA
32896, Tanum, 33 cl, 24,90 kr, 6,5 % (India pale ale (IPA))

Good Guys Hayley India Pale Ale
33024, Karlstad, 33 cl, 33,90 kr, 6,5 % (India pale ale (IPA))

NKB Endless Summer NEIPA
33067, Ekerö, 33 cl, 34,90 kr, 6,3 % (India pale ale (IPA))

Gårdsbryggeriet 65°N Göjvut
33005, Storuman, 33 cl, 30,90 kr, 5,5 % (Amerikansk pale ale (APA))

All in Brewing Unsecret Ingredient 
33046, Göteborg, 33 cl, 33,30 kr, 5,2 % (Amerikansk pale ale (APA))

Benchwarmers What Does A Gay Horse Eat?
32975, Helsingborg, 33 cl, 24,90 kr, 5,6 % (India pale ale (IPA))

Lockeby Midnattssol India Pale Ale
33041, Härnösand, 33 cl, 31,50 kr, 6,6 % (India pale ale (IPA))

Amager Bryghus Todd The Axe Man IPA 
32964, Danmark, 33 cl, 36 kr, 6,5 % (India pale ale (IPA))

Sahlins Brygghus Manges IPA
31094, Borlänge, 33 cl, 27,90 kr, 6,5 % (Trippel)

RÅÅ Organic Eye for an IPA
33014, Helsingborg, 33 cl, 29,90 kr, 6,6 % (India pale ale (IPA))

Varberg Beerworks Papa Keno IPA
33013, Varberg, 33 cl, 31,80 kr, 7 % (India pale ale (IPA))

Pine Ridge The Lions Roar IPA
33051, Falkenberg, 33 cl, 30,80 kr, 7 % (India pale ale (IPA))

Bryggeri Skeppsgossen Chapman IPA 
33055, Karlskrona, 33 cl, 27,40 kr, 7,5 % (India pale ale (IPA))

Friends Company/Brewski Starman DDH DIPA
33004, Helsingborg, 33 cl, 39,90 kr, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)

Stigbergets & O/O Imperial IPA
33053, Göteborg, 33 cl, 44 kr, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)

Kullens Humlebomb Citra Trippel IPA
32992, Höganäs, 33 cl, 39,50 kr, 9 % (Imperial/Dubbel IPA)

Pine Ridge The Feisty Foxes Orange Ale
33047, Falkenberg, 37,5 cl, 23,70 kr, 5 % (Amber ale)

Beersmiths Mangolicious
32994, Åre, 37,5 cl, 29 kr, 7,1 % (India pale ale (IPA))

Brygghus 19 International Haze
33022, Karlshamn, 33 cl, 36,90 kr, 7 % (India pale ale (IPA))

Brekeriet Uncle Brett IPA
33006, Malmö, 33 cl, 36,90 kr, 6,5 % (Öl av flera typer/stilar)

Kullens Svart IPA
32978, Höganäs, 33 cl, 32,40 kr, 6,5 % (Black IPA)

Tjers Ladre:n
33050, Överkalix, 33 cl, 38,50 kr, 4,4 % (Brown ale)

Hantverksbryggeriet Better Bitter
33044, Västerås, 33 cl, 19,40 kr, 5,1 % (Engelsk pale ale och bitter)

Tjers Offensive Ground Red Ale
33029, Överkalix, 33 cl, 44,10 kr, 6 % (Öl av flera typer/stilar)

Prins Katts Muscles From Brussels Belgian Golden Strong Ale
33037, Motala, 33 cl, 37,90 kr, 8 % (Belgisk ljus ale)

S:t Eriks Verbena Lemondrop
33052, Sigtuna, 33 cl, 27,90 kr, 8,5 % (Trippel)

Jämmerdalen Old One
32984, Kalix, 33 cl, 79,40 kr, 9,6 % (Old ale)

Lundabryggeriet Svarte Petter Special
33060, Lund, 50 cl, 59,50 kr, 8,3 % (Dubbelbock)

Mohawk Whiteout
32998, Täby, 33 cl, 29,90 kr, 9,7 % (Imperial porter och stout)

Råå Organic Cocoanut Porter
89329, Helsingborg, 33 cl, 32,90 kr, 7 % (Imperial porter och stout)

Den Bryggande Holländaren Drop It – Liquorice Stout
33062, Gnesta, 33 cl, 32,80 kr, 6,8 % (Torr porter och stout)


Snabbrecensioner av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment juni 2018

$
0
0

Det blir många burköl när Systembolaget fyller på i sitt fasta sortiment på fredag, och flera av de roligaste nyheterna finns bland dem som blivit förpackade i aluminium. Flera sjysta lageröl i diverse olika stilar och dessutom en kanadensisk burk-DIPA. Och så en svensk barley wine i glas. Snabbrecensionerna på alla nyheter i fasta sortiment kommer här.


[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt (Stil)]
[Mitt omdöme]


Big Drop Pale Ale Alcohol Free
1951, Storbritannien, 33 cl, 19,90 kr, 0,5 % (Alkoholfritt)
Något vörtig, för att inte säga grötig, och lätt humlefruktig smak,  Den var betydligt bättre än så här när jag provade den i vintras.

Kukko Helles
1212, Finland, 33 cl (burk), 11,80 kr*, 4,7 % (Dortmunder & helles)
Ren, enkel och fin smak med rak brödighet, som en helles bör ha. Härlig beska dessutom. Med beröm godkänd.

Budvar Budejovicky
1353, Tjeckien, 50 cl (burk), 13,90 kr*, 5 % (Pilsner - tjeckisk stil)
Brödig med avrundade toner, lätt örtighet och lång beska. En klassiker.

Råå Organic Lager
1345, Sverige, 33 cl, 16,90 kr, 5 % (Modern lager)
Brödig, lätt oren smak utan något som höjer den. Rätt så mediokert faktiskt.

Råå Organic Von Pilsen
1101, Sverige, 33 cl, 14,90 kr, 4,5 % (Pilsner - tysk stil)
Piggare och friskare än sin lagerbroder ovan, med stramare profil och högre beska, men även här med en något diffus, oren smak.

Stockholm Starkbock
1254, Sverige, 33 cl, 11,90 kr, 6 % (Ljus bocköl)
Söt, brödig smak med lätt drag åt majs, och avslutningsvis en lätt beska.

Birra Italia
1100, Italien, 66 cl, 26,90 kr, 4,8 % (Internationell lager)
Mycket typisk internationell lager och därmed också ganska tråkig.

Amber Pils
1284, Polen, 50 cl (burk), 14,90 kr*, 5 % (Pilsner - tjeckisk stil)
Lite ovanliga humletoner här, de har en fruktig profil men drar nästan åt smultron. Lite spretiga smaker dock, men spännande öl ändå.

To Øl Session Raid
1351, Belgien/Danmark, 33 cl (burk), 16,90 kr*, 4 % (Modern lager)
Ljust fruktig smak med friska tropiska drag. Mycket lätt kropp men inte tunn. Lite gröna toner i slutet tyvärr, men annars bra.

Hop Federation Pilsner
1219, Nya Zeeland, 33 cl (burk), 21,90 kr*, 5,5 % (Modern lager)
Fin, stram smak med lätt fruktighet och örtiga toner. Välgjord pilsnertolkning med lite moderna drag som vävs in i lagom mängd.

Remmarlöv The Lupu Organic Pilsner
1130, Sverige, 33 cl, 17,90 kr, 5 % (Modern lager)
Brödig, nyanserad smak med lite spretiga, gröna toner som stör mig.

Barcelona Beer Company La Bella Lola
1252, Spanien, 33 cl, 24,90 kr, 4 % (Golden/blond ale)
Lätt smak med stram fruktighet och lätt kryddig avslutning.

Collective Arts Radio The Mothership Imperial DIPA
1238, Kanada, 35,5 cl (burk), 28,90 kr*, 8,5 % (Imperial/dubbel IPA)
Fyllig smak med lätta drag åt karamell och en hel del sockerkaka, samt en massa fruktig humle. Bra beska!

Ängöl Gudars Skymning
1276, Sverige, 33 cl, 45,90 kr, 10,5 % (Barley wine)
Karamellig och knäckig med ganska stora, barriga humletoner. Mjuk malt möter råbarkad humle här och det är ett intressant möte som kräver ganska mycket av drickaren.


Följande öl har kvalat in genom god försäljning i beställningssortimentet:
König Pilsener
1516, Tyskland, 33 cl (burk), 11,90 kr*, 4,9 %
Typisk tysk pils av enklare snitt. Lätt brödig smak utan särskilt mycket nyanser i maltighet och en stram beska med lätta humletoner. Rent och väldigt enkelt.

Beck's
1549, Tyskland, 33 cl, 16,90 kr, 5 %
Lätt smak med brödiga toner och viss beska, samt en lätt skunkad ton.

Följande öl har också kvalat in genom god försäljning i beställningssortimentet men presenterades inte under skribentprovningen då de nyligen presenterats:
Corona Extra, 1598, Mexiko, 35,5 cl (burk), 15,40 kr*, 4,5 %
Göteborgs Nya Bryggeri Lakrits, 31927, Sverige, 33 cl, 18,90 kr, 5,8 %


*Inkl pant

Snabbrecensioner av Systembolagets exklusiva nyheter 8 juni 2018

$
0
0

På fredag dunkar Systembolaget in nästan tjugo nya öl i det enda småpartisläppet i juni. Vad sägs om årets Saison Dupont Cuvée Dry Hopping, Oppigårds första burköl, somrig rauchbier och tunga stouten Dark Apparition från Jackie O's? Bland nyheterna finns också en handfull öl som var tänkta för tidigare släpp men blivit uppskjutna till detta, bland annat Collective Arts Dry Hop Sour. Här är snabbrecensioner på ölen i släppet.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt - Beställt antal (Stil)]
[Mitt omdöme]


Saison Dupont Cuvée Dry Hopping 2018
11837, Belgien, 37,5 cl, 49 kr, 6,5 % - 3672 st (Saison)
Saison enligt ritningen toppad med fantastiskt fin torrhumling för lite extra kryddiga och örtiga drag. Väldigt behaglig sommardricka.

To Öl Sur Citra Double Dry Hopped
11573, Belgien/Danmark, 33 cl, 43,90 kr, 7,3 % - 4272 st (Övrig syrlig öl)
Syrlig och väldigt humlefruktig öl, med den typiska tonen som torrhumlad suris brukar få. Drar dock in väldigt gröna toner mot slutet som är rätt så störande, och som är väldigt synd på en annars väldigt bra öl.

Lervig/Oud Beersel Acid Crush
11805, Norge/Belgien, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 6 % - 19440 st (Övrig syrlig öl)
Här blir det väldigt spännande, när IPA och lambic möts. Säkert ett helgerån enligt vissa, men jag tycker det är både kul och gott. Lättare syrlighet med fina brettiga toner samt en del fruktiga humletoner.

Alvinne/Jackdaw Cuvée Sofie Cloudberry
11552, Belgien/Sverige, 33 cl, 79 kr, 8 % - 3024 st (Övrig syrlig öl)
Trevlig hjortronton men väldigt, väldigt surt. Det inte bara drar i kinderna, det är så man ofrivilligt börjar blinka med ögonen. Gott i övrigt, men man ska verkligen uppskatta det riktigt syrliga för att gilla detta. Gör man det är det här å andra sidan väldigt trevligt.

Traquair Spring Ale
11314, Storbritannien, 50 cl, 34,90 kr, 4,2 % - 13200 st (Engelsk pale ale & bitter)
Ren, lätt bitter med milda smaker med lite lättrostade och jordiga drag. Avslutar med en tydlig beska. Enkelt och gott.

Mikkeller K:rlek Vår/Sommar 2018
11325, Belgien/Danmark, 33 cl, 29,90 kr, 4,9 % - 30000 st (APA)
Fruktig doft och smak med frisk, exotisk profil, rätt så klara smaker och en låg beska. Lite som en session-NEIPA.

Oppigårds 15 years of Independence Pale Ale
11569, Sverige, 33 cl (burk), 21,90 kr*, 5,5 % - 40000 st (APA)
Ren och snygg fruktighet med citrus och lite mogen exotisk frukt, väl balanserat mot maltigheten. Nyanserat men lättdrucket. Riktigt bra APA som man nog gärna tar flera av.

Great Divide Heyday Modern IPA
11560, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 5,8 % - 18000 st (IPA)
Fruktigt med lite citrusdrag men inte helt pigg och med lite grumlig beska. Mja, den känns inte som den är på topp.

Lagunitas Citrusinensis Pale Ale
11204, USA, 35,5 cl, 31,90 kr, 7,5 % - 25200 st (APA)
Frisk, lätt fruktig med mild smak av blodapelsin. Citrusbeskan sitter där också. Lite tunn men annars välgjord öl, om man nu gillar tanken på blodapelsinbärs.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Kräusen
11487, Tyskland, 50 cl, 27,90 kr, 4,5 % - 12000 st (Märzen- & wienerstil)
Lättare kropp och mildare karamelltoner samt mer brödighet än i t ex deras märzen, men med stor, korvig rökighet även här. Med tanke på röken känns det svårt att kalla den frisk, men om man tänker bort röken finns en viss friskhet där bakom.

Jackie O's Dark Apparition
11321, USA, 37,5 cl, 99,90 kr, 10,5 % - 1152 st (Imperial porter & stout)
Kola och choklad i en lyxig mix med lätt sötma och en liten rökig eller kanske rentav bränd ton. Mycket nyanser som känns väl balanserade mot varandra och som går ihop i en bra helhet.

Mikkeller Beer Geek Brunch
11429, Belgien/Danmark, 33 cl, 64,90 kr, 10,9 % - 5760 st (Imperial porter & stout)
Massor av kaffe till att börja, som följs av lite kakaotoner och rostade toner. Väldigt fyllig smak med en viss skärpa i kaffetonerna men i övrigt väldigt len munkänsla.

Omnipollo Gimbagagompa
11453, Nederländerna/Sverige, 33 cl, 74 kr, 11 % - 8000 st (Imperial porter & stout)
Mycket intensiv doft av typ kakor, vilket dominerar hela aromen. Smaken har mer av samma, men är inte söt utan snarare ganska besk. Jag märker inte riktigt av vare sig kaffe eller vanilj dock.


Sthlm Brewing Fläder Sour
11544, Sverige, 33 cl, 35 kr, 4,4 % - 4000 st (Övrig syrlig öl)
[Provad inför aprilsläppen] Ah, fläder passar ju så bra i en syrlig tappning och här görs det väldigt bra med tydliga flädertoner, tydlig syra och bra balans däremellan. Något tunn avslutning, men ändå väldigt bra.

Sthlm Brewing Fläder Saison
11654, Sverige, 33 cl, 27 kr, 6,2 % - 10000 st (Saison)
[Provad inför aprilsläppen] Fruktigt, pepprigt och brödigt med flädern som en extra krydda. Inte riktigt lika framstående fläder som i flädersurisen som de släpper samtidigt.

Collective Arts Dry Hop Sour
11867, Kanada, 47,3 cl (burk), 34,90 kr*, 5 % - 19000 st (Övrig syrlig öl)
[Provad inför majsläppen] Torrhumlade suröl får ofta en lite annan humlekaraktär än i icke-syrliga öl men här är det nästan som att dofta på en NEIPA. Även smaken är rejält humlig, tillsammans med en tydlig men ganska lätt syra. Man lyckas också få med en beska i avslutningen utan att det krockar med syran.

Firestone Walker Velvet Merkin
11742, USA, 35,5 cl, 119 kr, 8,5 % - 2004 st (Söt porter & stout)
[Provad inför majsläppen] Len smak med mjuka toner av choklad, milt rostade drag, havre, vanilj, bourbon, torkad frukt och rostad kokos.


Följande öl släpps också men fanns inte med på skribentprovningen:
De Dolle Oerbier, 11527, Belgien, 33 cl, 44 kr, 9 % - 1200 st
Firestone Walker Helldorado, 11764, USA, 35,5 cl, 119 kr, 12,8 % - 2004 st

Guinness Nitro IPA

$
0
0

Under våren lanserade Guinness sin Nitro IPA i Sverige i en insats för att bredda sin närvaro på den svenska marknaden. Med kvävgas skapas den där krämiga skumkronan som Guinness Stout, och alla andra öl med nitro, har och nu har de alltså valt att göra en IPA med denna egenskap. Det är ju kanske inte så konstigt att man väljer att spela på en nisch som man gjort sig ett namn på, men blev det bra i det här fallet?

Den klassiska stouten från Guinness är inte någon personlig favorit riktigt. Inget fel på hur den smakar, bara hur mycket den smakar. Eller snarare hur tunn smaken är. Men där gör sig ändå nitron på något vis. Med deras Nitro IPA blev det snarare tvärtom, för det är en i grunden rätt så bra öl men den hade varit bättre utan nitro.

Jag tror inte Guinness var först med att sätta en IPA på nitro, men det är inte ett särskilt vanligt koncept, åtminstone inte på den svenska marknaden. Häromdagen pratade jag med en mycket kunnig och erfaren kille i den svenska ölbranschen som menade på att nitro dödar väldigt mycket humlearom.

Kanske är det därför som Guinness valt att gå på en mer balanserad smakprofil där både malt och humle kommer fram. Jag gillar maltigheten som bjuder på fylliga men ändå stramt hållna karamelltoner och drag av rostat bröd. Det är välnyanserat och intressant, vilket bygger en bra grund för att gå vidare med humlen. Det är visserligen en del hyfsat moderna sorter, bl a Cascade, i blandningen med fem humlesorter, men det är på många sätt en typiskt brittisk (eller typiskt irländsk, tro?) humleprofil med lätt fruktiga toner, en viss kryddighet och drag åt hö.

So far, so good, om man har vett att inte bara uppskatta IPA om det är tokhumligt. Men så var det ju det där med nitron. Jag tycker inte riktigt att det tillför något här. Visst ger det en lite speciell munkänsla, men det passar inte riktigt in med smakerna. Med de här smakerna hade man viljat ha en lätt kolsyra för att avsluta klunken med den fräschör det faktiskt ger.

I ärlighetens namn hade jag nog trott att det skulle vara lite kul med nitro i en IPA men att de inte skulle leverera på smaken. Det visade sig bli precis tvärtom.

Öl till ankbröst med björnbärssås

$
0
0

Rosa ankbröst med krispigt skinn, len palsternackspuré och syrlig björnbärssås - en riktigt härlig maträtt som varken är svår att tillaga eller som behöver bli särskilt dyr. Upplagt för att lyxa till det utan att behöva göra en alltför stor insats, och upplevelsen förhöjs förstås med något gott att dricka till. Här får ni både recept på maten och test av vilken öl som passar bäst till den.

En syrlig björnbärssås är ett klassiskt tillbehör till ankbröst och för egen del tycker jag att det är mycket gott med en palsternackspuré till som bidrar med en fin sötma till rätten. Lite smörslungade sockerärtor till det också så har man fått ihop en fin tallrik.

Ett gott pinot noir är en klassisk och väl fungerande dryckeskombination, men jag ville förstås prova det här med öl och plockade fram fyra olika öl av varierad stil. En wienerlager i form av Brooklyn Lager, en dubbelbock i form av Grebbestad Lunator, en dubbel i form av La Trappe Dubbel och en kriek i form av Boon Oude Kriek.

De två lagerölen föll lite platt här, då wienerlager var allt för lätt och medan dubbelbockens tyngd och sötma passade fint var den klassiska karaktären från münchnermalten inte något som passade till ankan. En dubbel i belgisk stil funkade däremot fint, med rätt tyngd och en bra karaktär av torkad frukt som passade fint med ankan, men den syrliga såsen var den inte en klockren matchning mot.

Kriek visade sig vara en överlägsen vinnare, som med sin stora bärighet och fylligt syrliga smak speglade såsen och knöt an till rätten på ett väldigt fint vis. Kanske inte så konstigt då det finns vissa likheter med smakprofilen i en typisk pinot noir.


När man tillagar ankbröst på klassiskt vis skårar man ofta skinnsidan först, för att undvika att den drar ihop sig av värmechocken vid stekningen och för att lättare smälta ut fettet. Om man istället tillagar sina ankbröst sous vide innan man steker skinnsidan behöver man inte skåra skinnsidan. Den försiktiga tillagningen gör nämligen att skinnet inte drar ihop sig, och samtidigt bryter det ner de proteiner som orsakar ihopdragningen, vilket gör att man sedan kan steka på skinnet utan ihopdragning. Därmed kan man hoppa över att skåra skinnsidan, och den intakta skinnsidan ger då en bättre värmeisolering mot köttet. Efter att ha tillagat ankbröstet med sous vide är det ju trots allt bara yta man vill åt efteråt medan man inte vill få in mer värme in i köttet. Bättre värmeisolering är alltså en fördel. Tillagningen ger också fettet en behaglig konsistens och man behöver inte bekymra sig för att smälta ut allt fett under stekningen. Det går förstås även fint att tillaga på gammalt hederligt vis om man inte har tillgång till sous vide. Hittar du färska ankbröst är det värt den extra pengen jämfört med att köpa frysta, men det funkar fint även med frysta ankbröst. Sous vide eller klassisk tillagning, liksom fryst eller färskt, är dock inget som påverkar dryckesmatchningen.

Till 3-4 portioner behöver du:
2 ankbröst
500 g palsternacka
2 st medelstora potatisar
7-8 dl mjölk
Smör
1 paket frysta björnbär eller ca 3 dl färska björnbär
1 dl balsamvinäger
2 msk muscovadosocker
2 tsk vatten
1 msk kycklingfond


Använder man sous vide, börja med att sätta cirkulatorn på 57 grader. Salta och peppra ankbrösten och lägg dem i påse. Låt dem ligga i plurret i 2-4 h. Ta upp ur badet och ta ur ankbrösten ur påsen och torka av dem. Spara vätskan som samlats i påsen om du vill använda den i såsen. Sätt en stor stekpanna på medelhög värme och lägg i ankbrösten med skinnsidan neråt. Stek tills du fått fin färg på skinnet, vänd sedan och låta stek en halv till en minut på andra sidan. Lägg upp på skärbräda och låta vila några minuter, tranchera sedan i ca 1,5 cm tjocka skivor.

Använder man inte sous vide funkar den klassiska metoden också fint. Sätt ugnen på 150 grader. Skåra skinnsidan på ankbrösten och salta. Lägg i köttet med skinnsidan nedåt i en kall stekpanna och slå på värmen. När skinnet fått fin färg och önskad mängd av fettet smält ut vänder du köttet och låter steka en halv till en minut på andra sidan. Lägg över i en ugnsfast form, peppra och sätt in i ugnen, låt stå tills de når en innertemperatur på 55-57 grader. Ta ut ur ugnen, låt vila 10 minuter och tranchera sedan i ca 1,5 cm tjocka skivor.

Under tiden som ankbrösten ligger i plurret eller ugnen ordnar du tillbehören. Skala palsternacka och potatis och skär i 1-2 cm stora bitar. Lägg i en kastrull och häll på mjölk så att det täcker. Koka upp och låt sedan koka på medelvärme i ca 15 minuter, tills bitarna är mjuka men inte mosiga. Sila av potatis och palsternacka men spara mjölken. Mixa potatis och palsternacka med lite av mjölken samt en stor klick smör. Det går också att ersätta smöret helt eller delvis med ankfett från stekpannan. Justera konsistensen vid behov med mer mjölk och smör/ankfett. Smaka av med salt och peppar.

Medan potatisen och palsternackan kokar hinner du förbereda såsen. Mät upp vinäger, socker, fond och vatten i en kastrull. Rör ihop under tiden det kokar upp. Tillsätt hälften av björnbären och låt det puttra i 5-10 minuter, rör om emellanåt. Tillsätt sedan resten av björnbären, och vätskan från sous-vide-påsarna om du sparade den till såsen, och låt stå på värmen något minut till.

Blanchera sockerärtorna i en minut i en liten kastrull med kokande, lättsaltat vatten. Häll av vattnet, lägg tillbaka sockerärtorna i kastrullen, läck i en klick smör, håll fast locket och skaka allt ordentligt tills smöret har smält.

Servera!

Ölrecension: Oppigårds 15 Years of Independence

$
0
0

Ölet är bryggt för att fira Oppigårds 15-årsjubileum, men det är också en öl som markerar ett nytt steg för bryggeriet. För äntligen är den här, Oppigårds första burköl! Givetvis blev det en pale ale som fick markera denna dubbla milstolpe, för pale ale är ju trots allt en stil som Oppigårds haft mycket framgång med och en stil som gör sig extra bra på burk.

Det är ju ingen engångsgrej att Oppigårds släpper öl på burk, utan de har skaffat en egen maskin för att tappa öl på burk och framöver lär vi ser fler och fler burköl från dem. Tyvärr tillåter inte Systembolaget att man byter förpackningstyp på en och samma öl som redan finns i sortimentet, så det är inte bara för Oppigårds att börja köra New Sweden, Amarillo och Everyday på burk. Dessutom räknas samma öl på flaska och på burk som två olika artiklar, så om man skulle få in t ex New Sweden på burk i Systembolagets sortiment så skulle den konkurrera med sig själv och riskera att tappa butikstäckning. Där finns kanske lite att fundera på för Oppigårds.

De problemen finns förstås inte när man som nu släpper öl i det tillfälliga sortimentet. 15 Years of Independence släpptes för två veckor sen i det tillfälliga sortimentet, i en upplaga om 40 000 burkar. Trots det stora antalet är den redan slut i webblagret och många butiker börjar få det skralt, eller helt slut, på hyllorna. Men än finns chansen att få tag på några burkar, och har man inte redan gjort det är den chansen väl värd att ta.

Vi snackar fruktig amerikansk pale ale med klara drag åt New England men med bättre drickbarhet och intressantare profil, tack vare en välkomponerad maltighet och fin beska som fyller ut smaken vid sidan om humlearomerna.

I humleväg innehåller ölet bland annat de nya sorterna Cashmere och Vic's Secret. Smakmässigt hittar man en ton som får mig att tänka på den asiatiska frukten longan, eller något som drar åt melon och grapefrukt. Malttonerna erbjuder nyansering med toner av bröd, sockerkaka och ytterst lätt kolatouch. Det hela mynnar ut i en citrusskalsbeska som sitter riktigt bra.

Under tiden som jag har suttit i hemmakontoret och knåpat på den här artikeln har min sambo kommit in till mig tre gånger för att sno åt sig en klunk från mitt glas. Även om hon gillar öl är det ett bra betyg från henne, och att vi båda gillar samma öl så mycket är ganska ovanligt.

Tar man in i beräkningen att ölet kommer på burk, att det håller måttliga 5,5 %, att det bara kostar 21,90 kr och förstås att det smakar riktigt bra, så känns det som en given sommaröl.


Nya öl på Systembolaget i juli 2018

$
0
0
I juli är det återigen bara ett småpartisläpp, som man får klara sig med över den släppfria semestertiden som följer i slutet av juli. Det är ett stort släpp dock, med mycket fokus på surisar och IPA/DIPA. Dessutom lite trippel, kellerbier, barley wine och några stouts. Med sex öl med ett pris över hundringen kan det också bli lite dyrt om man vill prova många eller rent av alla ölen från släppet.


6 JULI SMÅ PARTIER
Beersmiths/H2ÖL Basil Is The New Orange, 11510, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 7,1 % - 4500 st (Imperial/dubbel IPA)
Brekeriet Mon Chéri, 11567, Sverige, 33 cl, 39,90 kr, 5,2 % - 10368 st (Berliner weisse)
Cascade Blackcap Raspberry, 11213, USA, 75 cl, 179,90 kr, 7,7 % - 840 st (Övrig syrlig öl)
Dugges Flower Power Sour, 11564, Sverige, 33 cl, 30 kr, 4,5 % - 17000 st (Övrig syrlig öl)
Electric Nurse/Weird Beard Bearded Nurse Barley Wine, 11571, Storbritannien/Sverige, 33 cl, 49,90 kr, 10,2 % - 1512 st (Barley wine)
Firestone Walker Velvet Merkin, 11742, USA, 35,5 cl, 119 kr, 8,5 % - 2004 st (Söt porter & stout)
Founder's Dankwood, 11330, USA, 35,5 cl, 56,90 kr, 12,2 % - 3360 st (Imperial/dubbel IPA)
Innis & Gunn Mangoes on the Run Mango IPA, 11231, Storbritannien, 33 cl (burk), 19,90 kr*, 5,6 % - 35000 st (IPA)
Lagunitas Born Again Yesterday, 11122, USA, 35,5 cl, 32,90 kr, 7,2 % - 25200 st (APA)
Mahrs Ungespundet Kellerbier, 11508, Tyskland, 50 cl, 29,90 kr, 5,2 % - 14400 st (Zwickel, keller- & landbier)
North Coast Old Rasputin XX 20th Anniversary Edition, 11578, USA, 50 cl, 169 kr, 11,1 % - 666 st (Imperial porter & stout)
Omnipollo Shoutau Peach, 11570, Belgien/Sverige, 33 cl (burk), 33,90 kr*, 7 % - 21600 st (IPA) - framflyttad, nytt datum okänt
Oud Beersel Beersalis Sour Blend Granad Cru, 11490, Belgien, 33 cl, 39 kr, 8 % - 4008 st (Flamländsk röd & brun öl)
Oud Beersel Oude Pijpen Barrel Selection, 11220, Belgien, 37,5 cl, 77 kr, 6,5 % - 4008 st (Lambic - gueuze)
Remmarlöv Skånsk Tripel, 12768, Sverige, 75 cl, 79 kr, 8,7 % - 4000 st (Trippel)
Rodenbach Caracter Rouge, 11289, Belgien, 75 cl, 119 kr, 7 % - 10000 st (Flamländsk röd & brun ale)
Rooster's/Beavertown By 'Eck Clementine IPA, 11518, Storbritannien, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 6,8 % - 18000 st (IPA)
Sierra Nevada Hoptimum, 11263, USA, 35,5 cl, 39,90 kr, 9,6 % - 20000 st (Imperial/dubbel IPA)
Struise Pannepot Reserva Maker's Mark Barrel Matured, 11843, Belgien, 75 cl, 169 kr, 10 % - 1200 st (Belgisk mörk ale)
Värmdö Bryggeri Aquavit Barrel Fortified Ale, 11551, Sverige, 50 cl, 159 kr, 10,8 % - 1650 st (Annan öl)

*Exkl pant

Av dessa släpps Cascade Blackcap Raspberry, Electric Nurse/Weird Beard Bearded Nurse Barley Wine, North Coast Old Rasputin XX 20th Anniversary Edition och Struise Pannepot Reserva Maker's Mark Barrel Matured på hylla endast i de tre vinkällarbutiker men kommer givetvis gå att beställa till övriga butiker.

Ölen som släpps i lokala sortimentet listas som vanligt i ett separat inlägg.

Favoriter bland Systembolagets lokala nyheter 2 juli 2018

$
0
0

När det är dags för påfyllning i lokala sortimentet nu på måndag är det väldigt många fruktöl i olika varianter som återfinns bland de bättre ölen. Ingen av dem är riktigt den andra lik heller så här kan man ha riktigt kul om man gillar öl med frukt i. Och så finns det förstås några fina öl utan frukt också. Här är mina favoriter tillsammans med alla öl i det här lokala släppet.

Till att börja med har vi några öl utan frukt. Den gamla klassikern Grebbestad Granit är tillbaka, en bra lageröl som fanns i fasta sortimentet redan när jag började dricka öl men som varit borta därifrån ett tag nu. Även Brygghuset Finn Wheat Blanc har synts på Systembolaget tidigare, fast då i ett småpartisläpp och inte heller så längesen. Den har även gjort en sväng i TSLS redan, men nu släpps den alltså där igen och det är ju fortfarande en bra veteöl. Remmarlöv har blivit riktigt stabila och släpper ofta bra öl i klassisk stil och så även här med Lomond Belgian Style Blond Ale.


Så var det då alla fruktade öl. Spike fortsätter pumpa ut olika varianter på frukt-IPA och kommer här med Mangorange som har en frisk, härlig apelsinsmak. Brutal Brewing fortsätter i sin tur i sin serie Raw Law med olika öl med frukter och kryddor och släpper här Mango Sour som har en väldigt ren mangosmak tillsammans med en fin syrlighet. Åre Bryggcompagni har släppt Bière de Rosé ett par gånger förut men det här är nog bästa inkarnationen hittills för deras bäriga bira.

Brygghuset Finn har skapat serien Derailed för öl där de tar ut svängarna lite mer än i sin grundportfölj och i den serien släpper de nu Raspy Wheat som bjuder på en väldigt rund och fin hallonsmak, som spännande nog kommer utan någon nämnvärd syra. Den Bryggande Holländaren släpper en riktigt trevlig fläderöl i sin Don't Fläder Yourself. Och för att avsluta de fruktiga ölen storstilat har vi Iris Wild Ales som fortsätter imponera i och med släppet av Kristina.


Två till icke-fruktiga öl hittade jag också. Dels Jämmerdalen som släpper fler av sina roliga surisar, den här gången Astronauts Golden Sour Ale och dels Lycke Green Flash NEIPA som är släppets enda riktigt bra IPA.

Alla öl i släppet:
Östersunds Nya Ångbryggeri Klassisk Pilsner
31345, Östersund, 330 cl, 19,90 kr, 4,5 % (Pilsner - tjeckisk stil)

Nya Carnegiebryggeriet Purest
33088, Stockholm, 330 cl, 21,90 kr, 4,8 % (Pilsner - tysk stil)

Hönsinge Hantwerksbryggeri Gruvpigans Guldiga
33117, Trelleborg, 330 cl, 29,60 kr, 5 % (Pilsner - tysk stil)

Gammelbacka Pilsner
85506, Karlskoga, 330 cl, 22,80 kr, 4,9 % (Pilsner - tjeckisk stil)

Bergslagens Kohatu Lager
83036, Smedjebacken, 330 cl, 19,90 kr, 5,2 % (Ljus lager)

Revsund OxN Lager
33119, Bräcke, 330 cl, 24,90 kr, 5,2 % (Modern lager)

Roslagen Rospigg Lager
33099, Norrtälje, 330 cl, 22,90 kr, 5,2 % (Pilsner - tysk stil)

Marbäcks Sommaröl
33135, Ulricehamn, 330 cl, 25,40 kr, 4,3 % (Dortmunder och helles)

Grebbestad Lager
1434, Tanum, 330 cl, 17,90 kr, 5 % (Pilsner - tysk stil)

Tornio Panimo North Arctic Lager
33081, Finland, 330 cl, 29,90 kr, 5,5 % (Modern lager)

Bryggeriet Stenhuggaren Sundsvall Lager
33075, Sundsvall, 330 cl, 28,10 kr, 5 % (Internationell lager)

Nyckelbryggerier Key Beer
33087, Älvsbyn, 330 cl, 19,90 kr, 5,4 % (Dortmunder och helles)

Grebbestad Granit
33069, Tanum, 500 cl, 21,80 kr, 4,8 % (Pilsner - tysk stil)

Närke Kulturbryggeri Jante Lager
33124, Örebro, 330 cl, 32,10 kr, 5,2 % (Zwickel, keller- och landbier)

Skellefteå Bryggeri Bryggarbackens Lager
33090, Skellefteå, 330 cl, 19,70 kr, 5,3 % (Dortmunder och helles)

Waxholm Lovart Lager
31309, Vaxholm, 330 cl, 22,80 kr, 5,4 % (Modern lager)

Remmarlöv Lomond Belgian Style Blond Ale
31330, Eslöv, cl, 23,90 kr, 5,5 % (Belgisk ljus ale)

Inlands Bryggeri Anno 1621 Ljus Ale
33110, Kungälv, 33 cl, 25,10 kr, 4,8 % (Kölsch)

Örebro Brygghus Kaffe Berliner
11501, Örebro, 33 cl, 29,90 kr, 3,8 % (Berliner weisse)

Ölbryggeriet Suröl
33071, Jönköping, 33 cl, 28,60 kr, 6 % (Övrig syrlig öl)

Spike Mangorange
33122, Göteborg, 33 cl, 80,90 kr, 4,7 % (Berliner weisse)

Åre Bryggcompagni Bière de Rosé
32971, Åre, 33 cl, 39,90 kr, 4,5 % (Berliner weisse)

Brutal Brewing Raw Law Mango Sour
33129, Huddinge, 33 cl, 36,90 kr, 6 % (Övrig syrlig öl)

Jämmerdalen Astronauts Golden Sour Ale
33126, Kalix, 33 cl, 54,90 kr, 6,5 % (Övrig syrlig öl)

Brygghuset Finn Raspy Wheat
33094, Landskrona, 33 cl, 34,90 kr, 5,7 % (Öl av flera typer/stilar)

Jädraöl Saison
33120, Gävle, 33 cl, 29,90 kr, 6 % (Saison)

Modernist Herbarium Raspberry & Rhubarb Saison
33074, Stockholm, 33 cl, 27 kr, 4,6 % (Saison)

Modernist Herbarium: Mango & Passion Saison
33115, Stockholm, 33 cl, 27 kr, 5,6 % (Saison)

Den Bryggande Holländaren Don't Fläder Yourself
33092, Gnesta, 33 cl, 29,50 kr, 5,5 % (Witbier)

137 Telge Brygghus Raspberry Wheat
33076, Södertälje, 50 cl, 39,70 kr, 5,9 % (Veteöl)

Iris Wild Ales Kristina Barrel Aged Farmhouse Ale
33112, Vellinge, 50 cl, 67,40 kr, 6,6 % (Övrig syrlig öl)

Iris Wild Ales Anna Barrel Aged Farmhouse Ale
33113, Vellinge, 33 cl, 67,40 kr, 6,6 % (Övrig syrlig öl)

Ölbryggeriet High Five
33068, Jönköping, 33 cl, 28,90 kr, 4,2 % (Witbier)

137 Telge Brygghus Wheat IPA
33079, Södertälje, 33 cl, 29,50 kr, 5,9 % (India pale ale (IPA))

Brygghuset Finn Wheat Blanc
31652, Landskrona, 33 cl, 24,90 kr, 5,7 % (Veteöl)

Revsund Meet Old Man Witty And Snowman Witti
33121, Bräcke, 33 cl, 23,80 kr, 5,3 % (Witbier)

Beerbliotek Göteborgswits
33080, Göteborg, 33 cl, 27,90 kr, 5,2 % (Witbier)

Lycke Bomb Bay Session IPA
33093, Härryda, 44 cl, 24,90 kr, 5,5 % (Session IPA)

Hantverksbryggeriet Leisure
33106, Västerås, 33 cl, 21,40 kr, 4,5 % (Session IPA)

Bottenvikens Nattljus NEIPA
33083, Luleå, 33 cl, 36,90 kr, 6,6 % (India pale ale (IPA))

Lycke Green Flash NEIPA
33134, Härryda, 37,5 cl, 29,90 kr, 6,8 % (India pale ale (IPA))

Reinklou Bryggeri No. 2 
33131, Krokom, 33 cl, 29,80 kr, 6,5 % (India pale ale (IPA))

Bryggeriet Stenhuggaren Förkämpen Pale Ale
33091, Sundsvall, 33 cl, 28,10 kr, 5 % (Engelsk pale ale och bitter)

Ryssby Bryggeri American Pale Ale 
33132, Ljungby, 33 cl, 28,80 kr, 5,5 % (Amerikansk pale ale (APA))

Alskute IPA
33098, Gotland, 33 cl, 29,50 kr, 5,5 % (India pale ale (IPA))

Möllys Milk it
33118, Eskilstuna, 33 cl, 30 kr, 6 % (India pale ale (IPA))

Roslagens IPA
33097, Norrtälje, 33 cl, 24,90 kr, 5,5 % (India pale ale (IPA))

Hops N' Leon Esplanad Tropisk
33107, Mariestad, 37,5 cl, 41 kr, 5 % (Amerikansk pale ale (APA))

Skellefteå Bryggeri Backens Summer Ale
33095, Skellefteå, 37,5 cl, 22,50 kr, 5 % (Golden/Blond ale)

Skellefteå Bryggeri Backens Summer Ale
33095, Skellefteå, 33 cl, 23,80 kr, 5 % (Golden/Blond ale)

Beersmiths Retard Beer
33133, Åre, 33 cl, 23,90 kr, 6,1 % (India pale ale (IPA))

Bottenvikens Midnattssol IPA
33084, Luleå, 33 cl, 36,90 kr, 6,6 % (India pale ale (IPA))

Adelsö Chicken Race Pale Ale
33086, Ekerö, 33 cl, 23 kr, 4,8 % (Engelsk pale ale och bitter)

Organic Smash Revolver Harry
33128, Bollnäs, 33 cl, 31,60 kr, 8,8 % (Imperial/Dubbel IPA)

Trädskogens bryggeri Jubileumsöl 
33136, Växjö, 33 cl, 34,40 kr, 7 % (Saison)

U&Me Umeå Summer Ale
33089, Umeå, 33 cl, 29,60 kr, 5 % (Amerikansk pale ale (APA))

Billdale Jordskalv
33100, Göteborg, 33 cl, 33,80 kr, 5,8 % (India pale ale (IPA))

Electric Nurse IPA #2
33085, Härryda, 33 cl, 35,90 kr, 7,2 % (India pale ale (IPA))

Electric Nurse DIPA Next Generation
33073, Härryda, 33 cl, 37,90 kr, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)

Mohawk FemAle Go Fresh
33078, Göteborg, 33 cl, 29,90 kr, 5 % (Öl av flera typer/stilar)

Spike Triple Mango IPA
33123, Göteborg, 33 cl, 50,90 kr, 6,5 % (India pale ale (IPA))

Jädraöl Yummie Black IPA
33116, Sandviken, 33 cl, 26,90 kr, 6 % (Black IPA)

137 Telge Brygghus Ginger IPA
33077, Södertälje, 33 cl, 35,10 kr, 7,4 % (India pale ale (IPA))

Gammelbacka Red Ale
33105, Karlskoga, 33 cl, 25,40 kr, 4,4 % (Amber ale)

Ryssby bryggeri Red Ale 
33101, Ljungby, 50 cl, 28,80 kr, 5,5 % (Amber ale)

Idlewild Red Zeppelin Red Ale
33082, Jönköping, 33 cl, 27,20 kr, 6 % (Amber ale)

Wessinge Brygghus Stout at the Devil
33137, Laholm, 33 cl, 59 kr, 10,1 % (Imperial porter och stout)

Inlands Bryggeri Porto Franco Porter
33111, Kungälv, 33 cl, 30 kr, 5 % (Söt porter och stout)

Angående Heinekens köp av minoritetsandel i Beavertown

$
0
0
Jag har följt Beavertown ganska länge och är faktiskt lite förvånad att de nu har valt att sälja en del av bolaget till Heineken. Även om det är en minoritetsandel som har sålts lämnar det en del frågetecken åt oss konsumenter. 

Jag hörde ett löst rykte redan för flera år sedan, jag tror att det var 2015, om att Beavertown var på väg att säljas (jag minns dock inte vilken köpare det ryktet gällde). Det blev ingenting då och det ryktet avfärdade jag som löst snack, men så här några år senare när Beavertown har valt att sälja en minoritetsandel funderar man på om det inte fanns något korn av sanning i det ryktet. Trots det gamla ryktet blev jag ganska förvånad när det nu blev klart att Beavertown sålt en del av bolaget till Heineken. Man har liksom aldrig fått den känslan från Beavertown. 

En av de första konkreta reaktionerna på nyheten är att flera bryggerier har valt att hoppa av Beavertowns festival Extravaganza. Brittiska Cloudwater och Brew By Numbers liksom svenska Stigbergets och Brewski samt amerikanska The Veil och, nu senast, Jester King hör till de som har meddelat sina avhopp, och det handlar förstås om värderingar. Man vill helt enkelt inte jobba tillsammans med de stora jättarna och väljer att värna om en ölkultur som bereder plats för små, oberoende bryggerier utan att låta de riktigt stora företagen åka snålskjuts på de smås goda rykte.

För även om man kanske kan se en fördel i att Beavertown nu får en bredare distribution, är det också att se som en björntjänst för ölkulturen. Visst, det kan på kort sikt leda till att barer som innan bara hade Heineken och liknande nu också får Beavertown i sortimentet. Men det Heineken (och flera andra storbryggerier) försöker skapa är en illusion av att det finns en stor valfrihet som ölkonsument. För vad hade hänt om inte Heineken hade köpt in sig i Beavertown? Jo, de där barerna hade köpt in öl från andra distributörer, vilket hade skapat större valfrihet på riktigt. Och det är såklart just det som Heineken vill undvika genom att bredda sitt eget sortiment. Beavertown och Heineken vinner på det, medan alla småbryggerier som annars hade haft en chans att sälja sina öl där, liksom konsumenterna som uppskattar variation i sitt ölutbud, förlorar på det.

I det stora hela gör kanske inte den här affären i sig självt en stor skillnad, men den är ju inte en isolerad händelse. Alla dessa uppköp leder tillsammans mot ett mindre varierat ölutbud. Än så länge är kraften hos de små bryggerierna och konsumenternas törst efter dem ännu större, men det är nog inget man ska ta för givet. Det som kan göra stor skillnad även i det enskilda fallet är hur konsumenter och kollegor reagerar på detta. Ju större reaktioner, ju mindre troligt blir det att nästa affär sker. 

Samtidigt kan jag ur ett entreprenörsperspektiv förstå Beavertowns grundare Logan Plant och det beslut han har tagit. Han har visioner för sitt företag som han vill förverkliga och behöver ett stort inflöde av kapital för att göra det. Drömmen om fortsatt expansion, Beaverworld och allt vad det nu är har han pratat om i några år och om det är det bästa sättet för honom att realisera de visionerna så har jag inget emot det beslutet. Att expanderande företag säljer en del av bolaget för att få in kapital för fortsatt expansion är inget konstigt i sig.

Det är Heinekens intentioner med en sådan här affär som man kanske ska fundera lite djupare på, snarare än Beavertowns intentioner. Och så får man fråga sig själv om det är viktigt att det finns en variation på ölmarknaden med många små, oberoende bryggerier eller om det är viktigt att just Beavertowns öl får stor spridning. Kanske handlar det om huruvida man ser på saken som generell ölälskare eller som ett fan av Beavertown. 

Tänker man att det inte spelar någon roll vem som står bakom ölen, bara den är god, kan man ju ta sig en stund och fundera över allt Heineken har gjort, eller åtminstone är anklagade för att ha gjort, de senaste åren.  Ställ det sen i relation till den anda av att vara en samhällsbyggande kraft som är vanlig bland små bryggerier. Fundera sedan igen på om det spelar någon roll vem som står bakom ölen du dricker, vem som får intäkter av ditt ölköp. 

Jag säger inte att det ena eller andra är rätt eller fel, utan jag vill bara väcka lite tankar. För ju mer ölintresset växer, ju mer pengar finns det i oss ölintresserade konsumenter och därmed större möjligheter att tjäna pengar på oss. Med det följer att det blir mer att tänka på och mer att ta ställning till som ölkonsument. 

Snabbrecensioner av Systembolagets exklusiva nyheter 6 juli 2018

$
0
0

Nu är semestertiderna här och även Systembolagets småpartisläpp tar snart lite semester, men först kommer det ett släpp med 19 öl att frossa i. Bland dem finns en hel del bra surisar, tysk kellerbier och ett gäng roliga fatlagrade öl, där en öl från Värmdö Bryggeri är en riktigt positiv överraskning. Snabbrecensioner på hela släppet har ni här.


[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt - Beställt antal (Stil)]
[Mitt omdöme]


Oud Beersel Oude Pijpen Barrel Selection
11220, Belgien, 37,5 cl, 77 kr, 6,5 % - 4008 st (Lambic - gueuze)
Mjuk, syrlig smak med tydliga men balanserade drag av ek och brett. En liten vinägerton i inledningen rullar över i en rundare syra mot slutet. Torrt avslut där brettens jordiga ton blir som mest framträdande.

Rodenbach Caracter Rouge
11289, Belgien, 75 cl, 119 kr, 7 % - 10000 st (Flamländsk röd & brun ale)
Bärig, lätt vinös smak inledningsvis som sedan går över i smaker från fat och malt, såsom karamell och ek. Lättare syra än vad jag minns från tidigare år, och med mer bärsötma.

Dugges Flower Power Sour
11564, Sverige, 33 cl, 30 kr, 4,5 % - 17000 st (Övrig syrlig öl)
Friskt syrlig med fina toner av fläder och lätta inslag av rosenvatten. Försomrig och fräsch. Flower power indeed.

Brekeriet Mon Chéri
11567, Sverige, 33 cl, 39,90 kr, 5,2 % - 10368 st (Berliner weisse)
Den klarröda färgen skvallrar om att ölet är gjort med röda bär, men smaken avslöjar direkt att det också är en god portion lime. Jag tycker att lime får alldeles för dominant ställning i smaken, nästan så att det blir en parfymerad känsla. Ingen hit för mig.

Oud Beersel Beersalis Sour Blend Grand Cru
11490, Belgien, 33 cl, 39 kr, 8 % - 4008 st (Flamländsk röd & brun öl)
En blend av trippel och lambic, och åtminstone i det här skedet är trippeln totalt dominerande. Lambicen sätter dock en väldigt intressant twist på det med lätt brettiga toner och en liiiten syrlighet som möter alkoholens sötma. Kul, men framförallt bra!

Remmarlöv Skånsk Tripel
12768, Sverige, 75 cl, 79 kr, 8,7 % - 4000 st (Trippel)
Väldigt trevlig jästprofil med finfin fruktighet. Därpå följer en fin örtighet, som kulminerar i en något skarp och väldigt lång beska som skiljer ut den från sina belgiska förlagor. En intressant twist även om jag personligen föredrar en något mjukare beska i en trippel.

Mahrs Ungespundet Kellerbier
11508, Tyskland, 50 cl, 29,90 kr, 5,2 % - 14400 st (Zwickel, keller- & landbier)
Mjuk, rund och nyanserat brödig smak med lätta örttoner och ganska mild beska. Bland de bästa icke-rökiga frankiska ölen som tar sig till Sverige på flaska.

Lagunitas Born Again Yesterday
11122, USA, 35,5 cl, 32,90 kr, 7,2 % - 25200 st (APA)
Välhumlad men inte obalanserad smak med stor fruktighet som spelar väl tillsammans med en lätt maltighet och fin avslutande beska. Mycket frisk för sin styrka!

Rooster's/Beavertown By 'Eck Clementine IPA
11518, Storbritannien, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 6,8 % - 18000 st (IPA)
Börjar med en utpräglat brittisk stil på maltigheten och endast en lätt fruktig humleton, för att i slutet tas över helt av citrusskal. Det krävs ett par klunkar för att vänja in sig med tonen av citrusskal men därefter sätter sig en hygglig balans, och ölet går från att kännas spretigt till rätt så väl sammanhållet.

Omnipollo Shoutau Peach - flyttad till annat släpp
11570, Belgien/Sverige, 33 cl (burk), 33,90 kr*, 7 % - 21600 st (IPA)
Stor fruktighet som tyvärr har en väldigt övermogen klang som jag har väldigt svårt att bli vän med. Utöver det känns ölet välgjort och med en fräschare ton på fruktigheten hade det varit väldigt gott.

Innis & Gunn Mangoes on the Run Mango IPA
11231, Storbritannien, 33 cl (burk), 19,90 kr*, 5,6 % - 35000 st (IPA)
Godisaktig fruktton som, trots att den inte är superkraftig, nästan är den enda smak som kommer fram tydligt, tillsammans med en lätt sötma och lätt beska.

Beersmiths/H2ÖL Basil Is The New Orange
11510, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 7,1 % - 4500 st (Imperial/dubbel IPA)
Doften blir mer åt myntahållet än basilika, medan det i smaken är en tydligare basilikasmak. Apelsinerna går in i humletonerna och går inte riktigt att urskilja, men det är fin citrusbetonad fruktighet. Jag tycker dock att basilikan blir för framträdande för att det ska bli ett gott öl av det hela.

Sierra Nevada Hoptimum
11263, USA, 35,5 cl, 39,90 kr, 9,6 % - 20000 st (Imperial/dubbel IPA)
Hoptimum kommer ju varje år sedan en tid tillbaka och bjuder inte på några överraskningar, utan bara en väldigt bra och tung DIPA med stor maltighet och gott om fruktig humle.

Electric Nurse/Weird Beard Bearded Nurse Barley Wine
11571, Storbritannien/Sverige, 33 cl, 49,90 kr, 10,2 % - 1512 st (Barley wine)
En lätt smak av snedjäsning har satt hela barley wine-smaken ur balans och skapat en ganska konstig öl med udda fenoliska toner. Stilens typiska smaker finns där men är utslagna och nere för räkning.

Founder's Dankwood
11330, USA, 35,5 cl, 56,90 kr, 12,2 % - 3360 st (Imperial/dubbel IPA)
Stora och många smaker med karamellig malttoner, fruktiga humlesmaker, pigga tallbarrsdrag, bourbonfatens inslag och en värmande alkohol. Trots att det verkar som ett sammelsurium av smaker håller det ihop med fina övergångar mellan de olika komponenterna.


Värmdö Bryggeri Aquavit Barrel Fortified Ale
11551, Sverige, 50 cl, 159 kr, 10,8 % - 1650 st (Annan öl)
Jag hade nog av namnet förväntat mig något konstigare än vad som levereras här. Det här är en öl med fokus på karamell och kola, samt en ganska stor sötma och närmast fet munkänsla. Samtidigt finns en lätt kryddighet och en mild ekton som agerar motvikt till allt det där. Intressant, annorlunda och bra.

Firestone Walker Velvet Merkin
11742, USA, 35,5 cl, 119 kr, 8,5 % - 2004 st (Söt porter & stout)
[Provad inför majsläppen] Len smak med mjuka toner av choklad, milt rostade drag, havre, vanilj, bourbon, torkad frukt och rostad kokos.


Följande öl släpps i de tre vinkällarbutikerna och för beställning till övriga butiker men fanns inte med på skribentprovningen:
Cascade Blackcap Raspberry, 11213, USA, 75 cl, 179,90 kr, 7,7 % - 840 st (Övrig syrlig öl)
North Coast Old Rasputin XX 20th Anniversary Edition, 11578, USA, 50 cl, 169 kr, 11,1 % - 666 st (Imperial porter & stout)
Struise Pannepot Reserva Maker's Mark Barrel Matured, 11843, Belgien, 75 cl, 169 kr, 10 % - 1200 st (Belgisk mörk ale)


*Exkl pant

San Sebastian

$
0
0

San Sebastián i norra Spanien är något av ett mecka för matentusiaster. Michelinstjärnorna duggar tätt och staden är centrum för pintxoskulturen, men den som reser hit för matens skull behöver inte ge upp öl helt under resan för det finns också god öl att hitta.


Nyss hemkommen från en vecka i San Sebastián, eller Donostia som staden kallas på baskiska, är jag smått lyrisk över denna härliga stad där man kan hitta så väldigt mycket gott i både fast och flytande form.

Vad jag märkte av fanns det egentligen bara en bar som uttalat satsade på modern öl, men eftersom det var en semesterresa letade jag inte heller så mycket. Den baren heter i vart fall Auñamendi, där man på sju kranar erbjöd en hygglig blandning av spansk och internationell öl. Priserna var något höga jämfört med andra ställen i stan men å andra sidan fullt överkomliga för den som är van vid svenska priser. Eftersom det ligger i gamla stan, där man som besökare i stan högst troligen spenderar väldigt mycket av sin tid ändå, är det bara att slinka in och kolla om de har något spännande påkopplat.

Köttbit på Bar Nestor
Passa också på att smita in på sidrerian Beharri intill och beställ ett glas baskisk sider, som tappas upp från en stråle som får gå tvär över baren innan det möter glaset. Baskisk sider har ofta en väldigt trevligt torr karaktär och i stort sett ingen kolsyra (därav den speciella upptappningen), med lätta funkiga inslag. Väl värt att prova här som en introduktion.

Områdets mest kända hantverksbryggeri lär vara Basqueland Brewing från Hernani, en dryg mil utanför San Sebastián, och deras öl har synts på såväl internationella festivaler som på svenska ölbarer. Deras öl finns på flertalet ställen runtom i San Sebastián och är väl värda att dricka. Deras IPA, Imparable, är den man oftast ser och det är en riktigt bra och frisk IPA i västkuststil som är tillräckligt lätt för att passa bra i värmen.

Old Town Coffee, som trots namnet inte ligger i gamla stan utan ett kvarter söder om katedralen, är väl värt ett besök för sitt goda kaffe och där finns även en fast kran med Basqueland Brewing. De har även ett gäng av deras flasköl. A Fuego Negro i gamla stan är ett givet stopp för någon av de många pintxosrundarna man lär göra i gamla stan, och även där finns Basqueland Brewing på en fast kran. Oxsvansbrownie, kobe-slider och vattenmelon med fetaostmousse och myntakräm är några av många spännande pintxos att prova här.

Pintxos på A Fuego Negro
Vill man gå stjärnrestaurang får man nog räkna med att hoppa över ölen och dricka vin istället, men även det kan ju vara en upplevelse. På Mugaritz innehåller även det enklaste vinpaketet (som visserligen gick loss på 176 euro bara i sig) flertalet viner från 80- och 90-tal.

San Sebastián är ingen öldestination i sig, men det är å andra sidan en enormt bra matdestination och dessutom finns en av Europas finaste stadsbelägna stränder i La Concha. Det finns med andra ord gott om saker som lockar och den som är öltörstig behöver alltså inte göra avkall på bra öl under en resa hit.

Ölrecension: Gulden Draak Calvados Barrel Aged

$
0
0

Den belgiska klassikern Gulden Draak har de senaste åren släppts i lite olika varianter och nu senast i en variant som lagrats på fat som tidigare använts till att lagra calvados. Jag passade på att ta med en flaska till lite häng i stugan, där den passade riktigt bra att plocka fram när sommarkvällen började skymma och temperaturen svalnade av något.

I min mening är det här den mest intressanta fatlagringen de har gett sig på hittills, då den har gett subtila men ändå avgörande effekter. Ölet känns moget redan nu, vilket ung Gulden Draak inte riktigt brukar göra, och inte heller finns det någon spritig smak vilket en del av de tidigare fatlagringarna dragits med vid ung ålder.

Här finns däremot en väldigt fin fruktighet med lite vuxen karaktär. Visst får man väl karaktärisera den som söt, men återigen på ett lite vuxet sätt där sötman inte står i centrum. Det är förfinat och nyanserat, bland annat tack vare den franska ekens finstämda toner och att restsmakerna av calvados väver väldigt fint in i ölets ursprungliga smaker.

Belgisk bira med fransk finess, kort och gott. Redan nu är alltså det här ölet väldigt moget och drickfärdigt. Man behöver förstås inte ha någon brådska med att knäcka sin flaska men jag tror inte heller att det är ett öl som har så mycket att vinna på ytterligare lagring.


Nya öl på Systembolaget i augusti 2018

$
0
0
Har ni en skön semester? Jag med, men nu drar det snart igång med nyhetssläpp på Systembolaget igen så det är bara att börja ladda. Nästa vecka kan vi bland annat se framemot björnbärslambic, kellerbier från Nynäshamn och Wylams första öl i ett småpartisläpp och senare i augusti kommer det bland annat burk-DIPA från Remmarlövs, Kriek De Ranke och Thomas Hardys Golden Edition. Hela listan på släppen i augusti har ni här.


3 AUGUSTI SMÅ PARTIER
Baladin Nazionale, 11662, Italien, 75 cl, 85 kr, 6,5 % - 2400 st (Belgisk ljus ale)
Brewdog/Fierce Beer Very Big Moose, 11140, Storbritannien, 33 cl, 36,90 kr, 12 % - 4320 st (Imperial porter & stout)
DC Brau Turbo Boost Multiball IPA, 11608, USA, 47,3 cl (burk), 34,90 kr*, 6,7 % - 18000 st (IPA)
Dugges Queens Sour, 11724, Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 6,6 % - 15000 st (Övrig syrlig öl)
Firestone Walker Agrestic, 11201, USA, 37,5 cl, 189,30 kr, 6,6 % - 1500 st (Flamländsk röd & brun ale)
Firestone Walker Krieky Bones, 11262, USA, 37,5 cl, 129 kr, 6,3 % - 1500 st (Övrig syrlig öl)
Garage Beer/Stigbergets Woozy, 11211, Spanien/Sverige, 44 cl (burk), 59,90 kr*, 8,5 % - 5376 st (Imperial/dubbel IPA)
Naparbier/Beerbliotek Stop Me If You Think You Heard This One Beforebier Back In Black, 11623, Spanien/Sverige, 33 cl, 36,30 kr, 7 % - 5000 st (IPA)
Nynäshamn Kalkskär Källaröl, 11386, Sverige, 50 cl, 29,70 kr, 4,6 % - 20000 st (Zwickel, keller- & landbier)
Stone Tangerine Express IPA, 11834, Tyskland, 50 cl (burk), 29,90 kr, 6,7 % - 25000 st (IPA)
Tilquin Oude Mûre à l'Ancienne, 11494, Belgien, 37,5 cl, 107 kr, 6 % - 2040 st (Lambic - frukt & bär)
To Öl Tropical Rumble, 11282, Belgien/Danmark, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 4,3 % - 15120 st (Session IPA)
Wylam Attracting Humans, 11449, Storbritannien, 44 cl (burk), 39,90 kr*, 5,5 % - 18000 st (APA)

17 AUGUSTI SMÅ PARTIER
Brewdog Electric India, 13003, Storbritannien, 33 cl (burk), 24,90 kr*, 5,2 % - 24000 st (IPA)
Captain Lawrence/Sigtuna Hops N' Sap NEIPA, 11583, USA/Sverige, 47,3 cl (burk), 40,50 kr, 8 % - 12000 st (Imperial/dubbel IPA)
De Ranke Kriek De Ranke, 11155, Belgien, 75 cl, 99 kr, 7 % - 1344 st (Lambic - frukt & bär)
Evil Twin/Omnipollo Rainbownade, 11403, USA/Sverige, 33 cl (burk), 49,90 kr*, 7 % - 17000 st (IPA)
Firestone Walker Feral One, 11584, USA, 37,5 cl, 129 kr, 6,1 % - 2004 st (Övrig syrlig öl)
Firestone Walker SLOambic, 11565, USA, 37,5 cl, 129 kr, 6 % - 2004 st (Övrig syrlig öl)
Firestone Walker Velvet Merkin, 11742, USA, 35,5 cl, 119 kr, 8,5 % - 2004 st (Söt porter & stout)
Garage Beer/Brewski Apricots, 11442, Spanien/Sverige, 44 cl (burk), 59,90 kr*, 7,5 % - 5376 st (Imperial/dubbel IPA)
Poppels Projekt 013 Triple New England IPA, 11328, Sverige, 33 cl, 32,80 kr, 10,5 % - 12000 st (Imperial/dubbel IPA)
Remmarlöv Hyped Shiny Can Hazy DIPA, 11587, Sverige, 44 cl (burk), 39,90 kr*, 8 % - 12000 st (Imperial/dubbel IPA)
Sierra Nevada Tropical Torpedo, 12352, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 6,7 % - 20000 st (IPA)
Thomas Hardy's Ale Golden Edition 50th Anniversary, 90453, Storbritannien, 33 cl, 75,90 kr, 13 % - 4200 st (Barley wine)
Tilquin Oude Gueuze à l'Ancienne, 11591, Belgien, 75 cl, 127 kr, 7 % - 2352 st (Lambic - gueuze)
Victory Limey Gose, 11589, USA, 35,5 cl (burk), 26,90 kr*, 4,7 % - 5760 st (Gose & lichtenhainer)


Av dessa kommer Firestone Walker Agrestic, Firestone Walker Krieky Bones och Tilquin Oude Mûre från det första släppet samt Firestone Walker Feral One, Firestone Walker SLOambic och Kriek De Ranke från det andra släppet att endast finnas på hylla i vinkällarbutikerna, men de går förstås att beställa till andra butiker.

Listan över ölen som släpps i lokalsortimentet (TSLS) kommer som vanligt i en separat artikel tillsammans med mina rekommendationer.

*Exkl pant

Lagringsexperiment: De Molen Bommen & Granaten

$
0
0

Bommen & Granaten från De Molen är något av ett givet kort för lagring för mig. Även om den är god redan i ung ålder så är den som upplagd för att lagra, med bra utvecklingspotential vid i stort sett alla dess aspekter. I den här hettan kan den kanske verka lite väl tung, men att avsluta kvällen med att dela en sådan här pjäs med några vänner var faktiskt helt perfekt.

Det här var kanske mer av ett säkert kort än ett experiment vad gällde lagringen. De Molen skriver bäst före om 25 år på många av sina öl och även om jag tycker det känns gravt överdrivet i många fall så är just Bommen & Granaten en sådan öl som verkligen är upplagd för lång lagring. Femton komma två stadiga procent, barley wine och stadig beska lägger upp för en lång, stadig utveckling uppåt.

Min flaska är från 2013, då den kom i ett släpp på Systembolaget. Samma år testade jag en då tre år gammal flaska och konstaterade då att lagring gjorde den bättre. Nu har den alltså fått lagrats lite till och smakmässigt fortsätter framåt.

Någon större mängd kolsyra är det inte och det gör sig väldigt bra med de lite alkoholstinna, varma smakerna av karamell, fudge och torkad frukt med många intressanta undertoner av portvin, kaffe, lakrits och mörkt bröd. Det finns fortfarande en ganska tydlig beska, men i en så stor maltkropp och med den mjuka sötma som finns kvar så får den ändå agera motvikt mer än något annat.

Det är redan riktigt, riktigt bra men det är tydligt att det finns utrymme för fortsatt utveckling. Med den höga alkoholhalten går det, för att vara en öl, ganska långsamt framåt och under bra lagringsförhållanden har den stor potential bli mycket intressant med ytterligare ett gäng år.

Har man många flaskor kvar från detta släpp skulle jag definitivt överväga att öppna någon nu så att man kan följa med på resan, men man behöver verkligen inte ha bråttom med att tömma lagret.

Favoriter bland Systembolagets lokala nyheter 1 augusti 2018

$
0
0

Så här mitt i högsommaren är påfyllningen i det lokala sortimentet rätt så försiktig med drygt trettio nya öl men å andra sidan är det ganska tätt mellan de små guldkornen. Som vanligt är det några gamla godingar som dyker upp igen, i vissa fall i lite ny skepnad, men också flera nya alster som imponerar. Mina rekommendationer, tillsammans med hela listan över släppet, kommer här.

Låt oss som vanligt börja med den syrliga delen där vi har två gamla favoriter som kommer tillbaka. Dels Stockholm Brewings somriga HallonSour och dels den friska Gehenna från Tempel. Den senare blir bryggeriets första egna öl på burk (bilden nedan är alltså lite missvisande, spana in deras Facebooksida om du är nyfiken på hur de burkarna ser ut).

Stockholm Brewing släpper också en fin lager som kort och gott heter Stockholm Lager som är frisk och fin. Är man sugen på lite murrigare och sötare, halvmörk lager kan man istället kika på Stallhagen Delikat. 


För en modern men lätt humleupplevelse rekommenderas danska Gamma Zig Zag, eller kanske norska Amundsen Hobliminal Messages NEIPA, som båda levererar mycket fruktig humle inklämt i 4,5 respektive 5,5 %. Vill man ha lite mer tryck finns svensk västkustöl istället, dels Poppels New England IPA och dels Mikrofonbryggeriet Banana Split IPA, som båda bygger på med både kraft och humle.

Bland de tyngsta alstren hittar vi Eskilstuna Quadrupel som visar fin lagringspotential även om den smakar bra redan nu. Beerbliotek Eternal Darkness har säkert en del provat förut och nu kommer chansen igen att prova denna fina imperial stout som nu kommer på burk. Till sist kommer Brygghus 19 med sin Bossman Imperial Stout som även den är mycket trevlig.

Alla öl i släppet:
Sthlm Brewing HallonSour
33154, Stockholm, 33 cl, 34,40 kr, 4,1 % (Övrig syrlig öl)

Tempel Gehenna
33142, Uppsala, 33 cl, 30,90 kr, 5,2 % (Övrig syrlig öl)

Qvänum Humle & Dumle
31894, Vara, 33 cl, 34 kr, 5,3 % (Saison)

Brekeriet Saison Noble
33149, Malmö, 33 cl, 29,90 kr, 5,7 % (Saison)

Lost Island Brewery Wild Ginger 
32326, Gotland, 33 cl, 26,80 kr, 4,2 % (Amerikansk pale ale (APA))

Sthlm Brewing Stockholm lager
33164, Stockholm, 33 cl, 24,90 kr, 5 % (Pilsner - tysk stil)

Slottskällan Kellerpils
33102, Västerås, 33 cl, 16,90 kr, 4,8 % (Zwickel, keller- och landbier)

Fors Bryggeri Pilsky 
32317, Motala, 33 cl, 29,90 kr, 6 % (Öl av flera typer/stilar)

Mjelga S.t Tuna Lager
33155, Borlänge, 44 cl, 32,80 kr, 4,9 % (Märzen och wienerstil)

NKB Garage Pils
81471, Ekerö, 33 cl, 21,90 kr, 4,7 % (Modern lager)

Hop shed Hell yeah Lager
82981, Gotland, 33 cl, 27,90 kr, 5,6 % (Dortmunder och helles)

Lundabryggeriet Lund Comedy Festival Starköl
33143, Lund, 33 cl, 21,90 kr, 4,8 % (Pilsner - tysk stil)

Roslagens Brygghus Golden Ale
33103, Norrtälje, 33 cl, 24,90 kr, 5 % (Golden/Blond ale)

Stallhagen Delikat
33146, Åland, 33 cl, 26,90 kr, 4,7 % (Märzen och wienerstil)

Gamma Zig Zag
33166, Danmark, 33 cl, 32,90 kr, 4,5 % (Session IPA)

Gamma Epicycloid
33162, Danmark, 33 cl, 34,90 kr, 5,5 % (Amerikansk pale ale (APA))

Nyckelbryggerier Älvsby Pale Ale 
32310, Älvsbyn, 33 cl, 22,90 kr, 5,6 % (Amerikansk pale ale (APA))

Wet Whistle Fresh & Hazy Single Hop IPA
33159, Härryda, 33 cl, 29,90 kr, 7 % (India pale ale (IPA))

Jädraöl Wipa
32318, Gävle, 33 cl, 29,90 kr, 6 % (India pale ale (IPA))

Wet Whistle Light & Delicious American Pale Ale
33156, Härryda, 132 cl, 26 kr, 5,3 % (Amerikansk pale ale (APA))

Eskilstuna IPA
33153, Eskilstuna, cl, 24,90 kr, 6 % (Abt och kvadrupel)

Stallhagen India Pale Ale
33141, Åland, cl, 29,90 kr, 5,5 % (India pale ale (IPA))

Amundsen Hobliminal Messages NEIPA
33165, Norge, cl, 25,90 kr, 5,5 % (India pale ale (IPA))

Poppels New England IPA
31434, Partille, cl, 28,70 kr, 7 % (India pale ale (IPA))

Mikrofonbryggeriet Banana Split IPA 
31393, Göteborg, cl, 49,90 kr, 6 % (India pale ale (IPA))

Brewski Dolph DDH IPA
31395, Helsingborg, cl, 42,90 kr, 6 % (India pale ale (IPA))

Stallhagen Pale Ale
33151, Åland, cl, 29,90 kr, 5,5 % (Amerikansk pale ale (APA))

Nya Viktoria Fyren IPA
33145, Falköping, cl, 27,50 kr, 6,4 % (India pale ale (IPA))

Den Bryggande Holländaren Pink Wednesday
31435, Gnesta, cl, 36,90 kr, 7,5 % (Imperial/Dubbel IPA)

Prins Katt Citradon Dubbel-IPA
32304, Motala, cl, 34,90 kr, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)

Södermännens Hantverksbryggeri Gustatory Rebel 
32325, Gnesta, cl, 25,90 kr, 5,6 % (Extra special bitter)

Eskilstuna Quadrupel
33152, Eskilstuna, cl, 39 kr, 11 % (Abt och kvadrupel)

Beerbliotek Eternal Darkness
31436, Göteborg, cl, 41,90 kr, 11 % (Imperial porter och stout)

Brygghus 19 Bossman Imperial Stout
33144, Karlshamn, cl, 78,60 kr, 11,5 % (Imperial porter och stout)

Barlingbo Medeltidsöl
33140, Gotland, cl, 24,90 kr, 5 % (Dortmunder och helles)

Barlingbo Medeltidsöl Mixpack
33139, Gotland, cl, 129 kr, 5,5 % (Öl av flera typer/stilar)

Snabbrecensioner av Systembolagets exklusiva nyheter 3 augusti 2018

$
0
0

Efter en lugnare period med släpp under sommaren är Systembolaget nu tillbaka på full hastighet med sina släpp och på fredag är det dags igen. Det blir något av en mjukstart med ett lite mindre släpp med, för att vara små partier, ganska billiga öl. Det är nämligen bara tretton öl i släppet och bara fem av dem kostar över 40 kr. Snabbrecensioner på ölen i släppet, oavsett pris, har ni här.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt - Beställt antal (Stil)]
[Mitt omdöme]


Dugges Queens Sour
11724, Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 6,6 % - 15000 st (Övrig syrlig öl)
Bärig och något smörig doft och en smak som har fullt fokus på hallon och blåbär, med en frisk avslutande syra. Rent och snyggt.

Nynäshamn Kalkskär Källaröl
11386, Sverige, 50 cl, 29,70 kr, 4,6 % - 20000 st (Zwickel, keller- & landbier)
Brödig smak med pigg beska och lätta humletoner. Fina nyanseringar i brödigheten samtidigt som den behåller skärpan och inte blir för rund.

Baladin Nazionale
11662, Italien, 75 cl, 85 kr, 6,5 % - 2400 st (Belgisk ljus ale)
Ljust fruktig, något estrig smak med brödiga undertoner och väldigt lätta humletoner. Något enkel.

To Öl Tropical Rumble
11282, Belgien/Danmark, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 4,3 % - 15120 st (Session IPA)
Väldigt tropiskt må jag säga, med diverse tropiska frukter som kommer rakt på. De drar också med sig en syrlighet som sen krockar lite med humlen.

Wylam Attracting Humans
11449, Storbritannien, 44 cl (burk), 39,90 kr*, 5,5 % - 18000 st (APA)
Väldigt mycket torrhumlade toner och en väldigt lätt kropp. Stort fokus på fruktigheten i humlesmaken. När kroppen är så lätt blir det dock lite platt.

Naparbier/Beerbliotek Stop Me If You Think You Heard This One Beforebier Back In Black
11623, Spanien/Sverige, 33 cl, 36,30 kr, 7 % - 5000 st (IPA)
Fruktigt humlig med sockerkaksaktiga malttoner bakom. Låg beska.

Garage Beer/Stigbergets Woozy
11211, Spanien/Sverige, 44 cl (burk), 59,90 kr*, 8,5 % - 5376 st (Imperial/dubbel IPA)
Ganska fyllig med exotiskt fruktiga toner. Väldigt trevlig fruktighet, helt utan att det smakar som att man öst i för mycket humle för att nå dit. Bra maltkropp bakom med kakiga drag.

Stone Tangerine Express IPA
11834, Tyskland, 50 cl (burk), 29,90 kr, 6,7 % - 25000 st (IPA)
Fin fruktighet och goda malttoner men beskan är så väldigt skarp att det är svårt att dricka ölet.

DC Brau Turbo Boost Multiball IPA
11608, USA, 47,3 cl (burk), 34,90 kr*, 6,7 % - 18000 st (IPA)
Humlig med fruktiga inslag och en lätt fruktig syra. Låg beska och något tunn kropp. Det står "experimental IPA" på burken och någon helt slipad produkt känns det inte heller som.

Brewdog/Fierce Beer Very Big Moose
11140, Storbritannien, 33 cl, 36,90 kr, 12 % - 4320 st (Imperial porter & stout)
Stor, chokladig smak med ganska mycket sötma och inslag av vanilj. Tydligt värmande ton i slutet. Här råder en balans mellan smakerna och ingenting går riktigt till överdrift. Trevlig efterrättsstout.


Följande öl släpps också men fanns inte med vid skribentprovningen:
Firestone Walker Agrestic, 11201, USA, 37,5 cl, 189,30 kr, 6,6 % - 1500 st (Flamländsk röd & brun ale)
Firestone Walker Krieky Bones, 11262, USA, 37,5 cl, 129 kr, 6,3 % - 1500 st (Övrig syrlig öl)
Tilquin Oude Mûre à l'Ancienne, 11494, Belgien, 37,5 cl, 107 kr, 6 % - 2040 st (Lambic - frukt & bär)

Jag har provat tidigare årgångar av alla dessa förut och alla har imponerat. 
Viewing all 1471 articles
Browse latest View live