Quantcast
Channel: Portersteken
Viewing all 1471 articles
Browse latest View live

Mer spanskt till Sverige

$
0
0

De spanska hantverksölen fortsätter poppa upp här och var i Sverige och det är framförallt nya importverksamheter som vänt blicken mot den iberiska halvön. Bland annat har Eskilstuna Ölkultur avslöjat att de kommer att börja arbeta med fantombryggeriet La Quince och en av de som står bakom Uppsala Beer & Whisky Festival och krogen Churchill Arms har nu börjat importera öl från Cervezas Yria. Jag har en tagit en närmare smak på de sistnämnda.

Vad sägs om en The Nuclear Mutant Beast Vs The Giant Reptilian From Hell Black Rye Smoked Imperial IPA Cedar Amaretto Aged? Det är en av Yrias kreationer och som tur är har de också några öl som går snabbare att uttala och som inte är en mix av precis allt man kan komma. Just den här ölen var ett typexempel på att desto fler kockar, desto sämre soppa även gäller i ölvärlden. En soppa är väl just vad man kan kalla det, där resultatet av alla smaker som man försökt slå ihop bara blir en stor smak av hostmedicin. De 14 proenten var i alla fall väl dolda.

Det finns bättre exempel i deras utbud. Honey I'm Home är en honungssaison där man kommer undan den något sliskiga honungssmak som vissa honungsöl får samtidigt som den har en väldigt spännande kryddig smakprofil som ligger en bit ifrån Dupont-typen men som samtidigt är omisskännligt en saison. 


Som flera andra spanska bryggerier blandar och ger de ganska mycket. Deras Gose är trots tillsatt mjölksyra inte särskilt syrlig och varken sälta/mineraler eller kryddor är särskilt tydliga. Hela ölen faller lite platt med det. Samtidigt är deras cederlagrade DIPA Beerbol riktigt bra. Den är visserligen inte särskilt humlig, men en värmande, kraftig ale med härliga cedertoner.

Och sådär fortsätter det lite, fram och tillbaka. Och just det, det där långa ölnamnet är inte någon engångshändelse. De har också en Disciples of the Beer Ninja Clan Vs Zombie Viking Army Dark Rye Braggot Rum and Vanilla Oak Aged. Otroligt nog täcker inte ölnamnet hela etiketten utan de får också plats med några rätt sköna illustrationer.



Belgiskt finbesök hos Jackdaw

$
0
0

Ni som följt Portersteken på Facebook under dagen har redan sett att Alvinne har varit på besök hos Jackdaw i Ströby utanför Uppsala för att brygga en öl ihop. Det hela kom sig av en lycklig slump som bland annat innehöll kusiner och en kör. Själva ölet blir en saison med Chinook, Saaz och Hallertauer Blanc som släpps om någon månad. Bara att hålla utkik efter några av de ca 800 liter som har bryggts. 

Upprinningen till den här samarbetsbryggningen är kanske inte riktigt som det brukar. Det var så att en av bryggarna på Jackdaw har en kusin som sjunger i en liten kör. På en middag under en turné träffade denna kusin en annan person som också kände någon som bryggde, närmare bestämt på något belgiskt bryggeri. Så kusinen kom hem och berättade detta och att det väl vore kul att ordna någon form av samarbetsbryggning. Det tyckte ju grabbarna på Jackdaw lät kul och det var först senare det kom fram att det var Alvinne som var det belgiska bryggeriet i fråga (varpå Jackdaw-grabbarna fick lov att nypa sig i armen lite).


Som en liten jubileumsöl för den ovan nämnda kören har nu Jackdaw och Alvinne bryggt en saison, som under den sista halvtimmen av koket humlats var femte minut med Hallertauer Blanc, Chinook och Saaz. Kongero, som kören heter, var även på plats för att sjunga för vörtkoket, och oss övriga besökare, för att ge den det lilla extra.

Under dagen har bloggare, bryggare och andra lokala ölförmågor varit på plats för att bevittna bryggningen och delta i den härliga gemenskapen kring en samarbetsbrygd. Bland annat var Jens Skrubbe på plats och lurade genast till sig ett fat eller tre till Pressklubben tillsammans med ett litet uppträdande av Kongero.


Förutom samarbetsbryggningen har Jackdaw och Alvinne också utbytt lite öl. Med andra ord, en mindre mängd av Alvinnes öl har nu hittat till Sverige igen och lite av Jackdaws öl går att hitta i Belgien.
-Att få exportera vår öl till Belgien var ett av mina stora mål för 2015, så jag är väldigt nöjd, avslöjar Jackdaws bryggare Fredrik Bjarman.

Nu ska vi ut och fira den lyckade bryggningen med en liten middag med Jackdaw och Alvinne på O'Connors.

En dag på humlefälten

$
0
0

För ett tag sedan hade jag den mycket trevliga möjligheten att bevittna en skördedag på humlefälten i tjeckiska Žatec, som för ölälskaren kanske är mer känt under sitt tyska namn Saaz. Efter att ha provat att plocka kottarna för hand kan jag väl bara säga att det är tur att skörden numera sker någorlunda automatiserat. Doften i rummet där all nyskördad humle hamnade är däremot helt oslagbar. Här är en återberättelse av en härlig dag på humlefälten.

Efter att vi inmundigat en stärkande hotellfrukost klev vi på bussen som rullade ut ur Plzeň och ringlade sig norrut igenom den tjeckiska landsbygden. Molnen hängde gråa över himlen men verkade hålla tätt för stunden. Efter en dryg timme började de första humlefälten dyka upp längs vägen och man såg något längtande i blicken hos alla i bussen.

Väl framme i Žatec hade molnen inte bara hållit tätt utan också spruckit upp och släppte igenom lite sporadiskt solsken. Efter välkomstformaliteter och välkomstöl vankades det skobyte och stövlar åkte på. Trots att morgonen varit torr var det nämligen en aning lerigt ute på fälten efter tidigare dagars regnstänk. Medan traktorer åkte runt och skördade de fem-sex meter höga rankorna genom att helt enkelt slita ner dem på flaket fick vi en varsin korg och gav oss ut på fälten.

Metoden för att skörda humle för hand låter enkel. Plantorna är fästa i toppen och kan rivas ner med ett stadigt ryck. Sedan slår man sig ner på en pall i leran, plockar bort de värsta bladen så att man enklare kommer åt själva kottarna, och så är det bara att plocka i så mycket man bara kan i sin korg. Här var det också någon form av tävling om vem som kunde plocka mest, men jag var alldeles för inne i att gå lös med kameran bland alla härliga humlerankor att jag helt missade startskottet.

När jag till slut kom igång visade det sig vara en aning svårare än jag trott. Humlerankan landade i huvudet på mig när jag slet ner den och man fick vara lite försiktig för att inte skada de ömtåliga små kottarna. Efter en stund fick man ändå upp ett bra tempo och för en stund försvann omvärldens bekymmer medan man satt i en slags tankelös koncentration. En terapeutisk upplevelse på många vis! Efter att ha sänkt ett antal tokfärska Pilsner Urquell dagen innan, en öl som bryggs med humle från just dessa fält och visar upp den i all sin prakt, infann sig också en känsla av att ha kommit öl ett steg närmare.

Någon humleplockarmedalj blev det inte, men jag skyller naturligtvis på att jag var upptagen med kameran. Vad gör man inte för konsten! De som vann hade ändå inte mycket att sätta emot humleplockarmaskinerna som används nuförtiden. De plantor som traktorerna slitit ner krokades fast i en sorts kedja som gick upp i taket och in över en maskin så att de långa plantorna kunde hänga fritt. Väl inne i maskinen löpte massor av band med metallöglor på som rev av kottarna, som samlades upp och genom olika mekanismer separerades vidare från löv och annat bös. Till slut hamnade allt i ett stort kar där det väntade på uppsamlingen för vidare transport till torkningen.

Utanför de stora portarna festade svalorna på alla insekter som slogs loss från humlerankorna, men för oss var den stora festen innanför portarna. Lukten därinne, av så mycket nyskördad humle samlad under ett och samma tak, var utom denna värld. Helt magiskt! Bara synen av alla färska humlekottar var en fröjd för sinnet och man blev verkligen sugen på att dyka ner i dem. Men det hade nog inte uppskattats av de som drev stället.

Någonstans där tog det roliga slutet och vi vandrade tillbaka, sköljde bort leran från stövlarna och fick oss en riktigt läcker lunchbuffé. Till den serverades, såklart, färsk Pilsner Urquell som vi såklart slängde i några färska humlekottar i för att toppa humlearomen. En värdig avslutning på besöket, varpå vi klev på bussen och sov hela vägen tillbaka till Plzeň. Och i alla fall jag hade väldigt vackra, gröna drömmar.

Mer bilder från dagen finns här.

Tips på nyheter inför Stockholm Beer & Whisky Festival 2015

$
0
0
Årets festivalölglas
Nästa vecka är det dags igen, då drar nämligen årets Stockholm Beer & Whisky Festival igång igen. Denna mastodont bland ölfestivaler blir återigen ölsveriges epicentrum under två helger när bryggare, importörer, krogfolk och konsumenter samlas under ett enda stort tak (eller två tak, om man ska vara noga). Jag har tagit en titt på vad som är nytt för i år bland utställare och master classes och plockat ut några presumtiva nyhetsrussin ur festivalkakan.

Till att börja med finns det en trio nya master classes som ingår i entrén och som alla ser riktigt spännande ut. Dels kommer jag själv hålla en föreläsning om IPA, med tyngdpunkten på dess historia och moderna återuppväckelse, dels kommer Timo Huttunen och Raimo Koljonen från mälteriet Viking och pratar om maltens roll i öl och dels kommer Claus Christensen från Munkebo att hålla en föreläsning om jäst. Som sagt, alla dessa är kostnadsfria så det lär bli lägligt att anmäla sig i förhand så man är säker på att få en plats.

I vanlig ordning kommer också ett gäng bryggerier hålla provningar och berätta om sina öl. Här finns några trevliga återseenden och bland de mest anmärkningsvärda nyheterna finns Oskar Blues, Founder's, svenska surölsbryggaren Tempel Brygghus och så Anchor Brewing, som leds av Mark Carpenter som jobbat på bryggeriet sedan 70-talet. Även på provningsfronten har jag nästlat in ett finger i spelet och håller en Ölskola III om IPA (och i vanlig ordning håller förstås även Janko i Ölskola III, en om brittisk och en om centraleuropeisk öl).

På mässgolvet finns en hel del nya utställare. Jag är lite osäker på om något norskt bryggeri har kört med egen monter tidigare, men i år kommer det två stycken, 7 Fjell och Amundsen. Den förstnämnda kom på tionde plats på Ratebeers lista över Best New Brewers in the World 2014 och bör med andra ord spanas in. En hel hög nya svenska bryggerier kommer också dyka upp. Några i nybryggarmontern, några hos den nya leverantören Independent Spirits som specialiserat sig på just små svenska bryggerier och några ser ut att köra med egen monter. Det är alldeles för många för att nämna alla, vilket i sig är anmärkningsvärt. Kul!

Original Brands ställer också ut för första gången och kommer med ett stort gäng spännande bryggerier från Italien, Frankrike, Spanien, Mexiko och Estland. Några av dessa öl har redan dykt upp på Systembolaget men det mesta är, åtminstone för mig, mer eller mindre nytt och mycket av det ser riktigt spännande ut.

Eskilstuna Ölkultur är förvisso inte nya som utställare, men de är nya som importörer. Förutom sina egna öl kommer de också ha med sig lite blandade belgare, där Troubadour är en av guldklimparna, samt några öl från deras nya spanska samarbeten. De har också gjort två samarbetsbrygder med La Quince som kommer finnas i montern, tillsammans med bryggarna från just La Quince. Dessutom har de just gett ut en bok om föreningen som också kommer att finnas i montern.

Till sist slår jag ett litet slag för Riktig Cider som har med sig en hel massa smaskig, ni gissar rätt, cider. Passa på att bryta av med en god fransos och få en ciderlektion från Anna och Ola. Lovar det är värt det.

Och till allra sist: Vi ses väl där?

Trubbel i tropikerna - Sneeze mot Thunder

$
0
0

Idag släpptes Tropic Thunder, Dugges samarbetsöl med Stillwater, och för bara två veckor sen kom Brewski Tropic Sneeze. Två svenska berliner weisse fulla med fruktsmaker, det bara ber ju om att få provas mot varandra. Det hela sporras lite extra av att den ena är brygd med endast riktig frukt utöver de vanliga ingredienserna, medan den andra tagit till aromextrakt utöver fruktjuicen.

Redan när jag provade dessa efter varandra under Systembolagets skribentprovningar, där man provar båda släppens öl tillsammans, tänkte jag att dessa behövde en chans att mötas igen under bättre omständigheter. Idag när Tropic Thunder dök upp var det bara att sätta den planen i verket.

Jag köpte ett gäng Tropic Sneeze när den släpptes för två veckor sen och har druckit den lite då och då. För varje gång har jag märkt hur det varit lite mindre intensitet kvar i de passionsfruktssmaker som från början var så överväldigande. Det är sådant som händer med frukt, antar jag. Det är fortfarande mycket passionsfrukt kvar, men inte sådär så att man misstar ölets doft för en faktisk passionsfrukt som det var i början.

Tropic Thunder har också använt passionsfrukt, men i juiceform snarare än Tropic Sneezes pressade frukter. Vad skillnaden blir i praktiken är jag inte kvalificerad att uttala mig om, men medan Tropic Sneeze definieras just av passionsfrukten så är den snarare en kompgitarrist i Tropic Thunder. Förutom passionsfruktsjuice innehåller den också mangojuice, men den tydligaste smaken är persika. Inte riktigt som en färsk persika utan mer som Haribos Persikor. Gelegodiset med persikosmak alltså. Förklaringen ligger kanske i att det är aromextrakt från persika snarare än persikor eller persikojuice i ölen.

Passionsfrukten och mangon hamnar långt bak och bildar snarare en sorts diffus exotisk fruktighet, lite på samma sätt som ananaspurén som använts i Tropic Sneeze har gjort där. Även om man inte läser innehållsförteckningen så är det inte helt svårt att lista ut från smaken att det är någon form av arom i Tropic Thunder. Inte för att det är en tydligt artificiell smak som i S:t Eriks Peach IPL, som närmast smakade persikoparfymerat shampoo, utan för att man på något sätt vet (eller har en fördom om) att det inte går att få till en så tydlig smak i en öl med riktiga persikor. Åtminstone inte utan att det blir snordyrt.

Kanske är det vetskapen om extraktet tillsammans med någon sorts romantisk bild om att öl helst bara ska innehålla "riktiga" råvaror som fäller avgörandet. Jag håller nämligen dessa två öl väldigt jämnt men jag föredrar Sneeze när kniven sätts mot strupen och jag tvingas välja. Hantverksölskulturen har visserligen en inbyggd drift att pressa gränserna, vilket båda dessa öl gör, men den bygger från början också på att man använder råvaror av hög kvalitet snarare än att gå till billigare substitut. Å andra sidan, en god öl är en god öl är en god öl.

Så jag försöker slå sådana tankar åt sidan, men jag kommer ändå tillbaka till att Sneeze vinner med en knapp marginal.

Happenings kring Stockholm Beer

$
0
0
Runtomkring Stockholm Beer & Whisky Festival arrangeras många andra event som man kan passa på att gå på. Här är en lista över alla sådana event som jag har fått nys om. Känner ni till något mer? Kommentera så lägger jag in det i listan.

Onsdag 23/9 
Smygläsning av c/o Hops #11 (med bl a en stor artikel om lambic) på Kåken. Alla besökare bjuds på öl och en tidning. Föranmälan krävs, maila till osa@cohops.se senast 22/9.

Beer Makers Dinner med Fourpure och Crate Brewing på Nytorget 6
Sju rätter och lika många öl från Fourpure och Crate. Bryggarna från respektive bryggeri är på plats under middagen.
Platser bokas på info@nytorget6.com och kostar 495 kr. Start kl 18.30.

Brew By Numbers Tap Take Over på Brewdog Bar Södermalm
Jeremy Cruz från bryggeriet finns på plats och följande öl kommer finnas på fat
Saison Mouteka & Lime
Golden Ale Pacifica & Wai-iti
Porter Bramling Cross
IPA Citra & Mosaic
Witbier Saaz
Sesssion IPA Simcoe
Session IPA Amarillo
Grisette Mittelfruh
White IPA Citra & Mosaic

Garage Project Tap Take Over på Brewdog Bar Kungsholmen
Jos Ruffell, en av bryggeriets tre grundare, finns på plats och följande öl kommer finnas på fat
Dirty Boots (American strong pale)
Sauvin Noveau
Death from above
Hops on pointe
Cabbages & Kings (Imperial oyster & Horopito Stout)

Premiär för Chin Chin Tjinook på Akkurat
Samarbetsbrygd mellan Nynäshamn och Brasserie de la Senne. Tjockhult Tjinook har replikerats hos de la Senne, med skillnaden att man använt deras husjäst istället för en lagerjäst. Ölen kopplas på kl 19.00. Dessutom kommer följande roligt finnas samma kväll
Tilquin Gueuze Draft Version Special Blend
3 Fomteinen Kriekenlambic
Fatpremiär på krog för Sundbybergs Köksbryggeri (Vit).
Brooklyn Black Chocolate Stout 2011
Blå Chimay på fat samt specialpriser på lite olika årgångar av Chimay Blå på flaska

Premiär för Nynäshamn/Magic Rock Viksten Vienna på Oliver Twist
Kopplas på kl 18

Torsdag 24/9 
Meet & Greet med Oskar Blues på Bishops Arms Gamla Stan

Alvinne Tap Take Over på Pressklubben
Följande elva öl från Alvinne kommer kopplas på under kvällen
Beer Geek Wedding IV Sofie & David
Undressed
Mano Negra
Cuvée Sofie
Chain Reaction Wild Ale
Ich bin ein Berliner Ryesse
Phi
Sigma
Mad Tom
Melchior
Cuvée de Mortagne

Lördag 26/9 
Party on the Island
Greatbrands och Fjäderholmarnas Bryggeri ordnar fest i två omgångar på Fjäderholmarna med färja från Nackastrand. Avgång för första session är 17.45 och är tillbaka vid Nackastrand till kl 20.45. Avgång för andra session är 21.00 och returen går då till Slussen där den beräknas vara vid midnatt. Medverkan är gratis men måste förbokas per mail till pelle@fjaderholmarnasbryggeri.se.

Onsdag 30/9 
Beer Makers Dinner med Founder’s på Bishops Arms Folkungagatan.
Femrättersmiddag med öl, representanter från bryggeriet på plats.
680 kr. Bokning krävs, bishops.folkungagatan@bishopsarms.com eller 08-641 88 90

Lilla Berlins ölfest på Katarina Ölcafé
Stigbergets bryggeri och tecknarna bakom seriestripen Lilla Berlin har tagit fram en pale ale tillsammans. Denna kväll presenteras den på Katarina Ölcafé och samtidigt kan man köpa med sig en signerad Lilla Berlin-bok.

Fredag 2/10
Meet The Brewer: Brasserie St Feuillien på Pressklubben
Huvudbryggaren Dominique Friart finns på plats kl 20 och berättar om bryggeriet och sina öl, med e en provning med fyra öl och lättare tilltugg. Gratis, men föranmälan krävs och görs på denna länk.

Söndag 4/10 
Stillwater Tap Take Over på Omnipollos Hatt
Fantombryggaren Brian Strumke finns på plats och följande öl kommer finnas på fat
Yacht
Classique
Existent
As follows
Of love and regret
Stateside Saison
Why can’t IBU?

Måndag 5/10 
Beavertown Tap Take Over på Brewdog Bar Kungsholmen
Bryggare på palts och följande öl kommer finnas på fat
Dry Hopped Mosaic Phantom
St Clements Phantom
Fruit Cup (Collab with Camden & Garage Project NZ)
Barrel Aged Papa Pils
Smog Rocket

Bakom kulisserna bland öldomarna

$
0
0

Har ni någonsin undrat hur det går till när Stockholm Beer & Whisky Festival utser vilka öl som ska få de hett eftertraktade medaljerna i domartävlingen? Efter att ha varit som en av årets öldomare på festivalen kan jag nu berätta hur det egentligen går till bakom kulisserna på en av världens största ölfestivaler.

I år är allting lite nytt, så det är lite annorlunda mot tidigare år. Den nya huvuddomaren Peter Högström har strukturerat om lite i hur bedömningen går till. För mig som inte varit med och dömt på just Stockholm Beer förut är det bara att dyka rakt in medan de gamla erfarna domarna har fått vänja om sig till dessa nymodigheter.

Det är också nytt för i år att tävlingen för fatöl är reducerad till att man bara får tävla med sådana fatöl som inte finns på flaska på festivalen. Med andra ord får inte öl som finns på både fat och flaska dubbla chanser till medalj längre, och det stora antalet öl som ska betas igenom minskar något. De olika flaskölen bedöms under veckan som leder upp till festivalen medan fatölen bedöms under festivalens första dag.

Under varje pass är det totalt 15 domare (varav en alltid är huvuddomaren Peter Högström) som delas in i tre grupper. Jämfört med tidigare år är det också en större andel (SHBF-)utbildade domare, med en och annan dryckesskribent och så kallade elitkonsumenter insprängda bland alla domare. Under mina två domarpass har det varit 3-4 stycken per pass som inte varit SHBF-utbildade. Flaskölen är inlämnade utefter vilken stil de angetts som på Ratebeer och dessa stilar har sedan buntats ihop i ett gäng mer omfattande kategorier. Exempelvis är en sådan kategori "Vardagsale i tysk, brittisk och irländsk stil", som omfattar de alkoholsvaga till medelstarka stilarna med ursprung ur nämnda länder, så som bitter, brown ale, irish ale, scottish ale och kölsch. De olika ölen delas upp på de tre grupperna som under tystnad provar ölen i flighter om 2-6 öl, beroende på hur många öl som är inlämnade i de olika klasserna.

Ölen poängsätts på en sexgradig skala, där man dömer efter stil (dock inte strikt efter några typdefinitioner). Vilka öl man provar vet man inte, utan det enda man får reda på om ölen är stil, alkoholhalt och eventuella särskilda tillsatser eller behandlingar, såsom fatlagring eller kryddningar. Det här kan dock i ett fåtal fall göra att man kanske kan räkna ut vilken öl det rör sig om ändå, men då får man vara professionell och försöka förbise den vetskapen. När alla grupper provat igenom sin tredjedel av kategorin går de tre bästa ölen från varje grupp vidare till en final, som alltså består av nio öl.

Dessa finalöl provas av alla 15 domare, där man istället för att sätta poängbetyg rangordnar de nio ölen. Av logistikskäl ges bara ett glas av varje öl till varje grupp, som man får dela på solidariskt. Inte helt optimalt, men det enda som är praktiskt genomförbart. Rangordningarna räknas sedan samman för att utse tre medaljörer i kategorin. De som dömer får aldrig veta vilka av de öl som provats som vunnit.

Precis som vanligt delas nomineringsflaggorna ut till de som tagit någon medalj till andra torsdagen, men till skillnad från tidigare år kommer inte medaljerna delas ut på stora scen. Istället kommer de att delas ut under en egen ceremoni innan mässan öppnar den andra fredagen.

Och så går det till när festivalens bästa öl utses!

Snabbrecensioner av Systembolagets exklusiva nyheter 2 oktober 2015

$
0
0


Oktobers första småpartisläpp är just smått. Det är faktiskt inte mer än tio öl som släpps, men det är å andra sidan några riktiga godingar bland dem, särskilt om man gillar att spendera mycket pengar på spontanjäst öl. Här är snabbrecensionerna på ölen i släppet.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt, Modul - Beställt antal]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det fanns någon läsbar på provflaskan)]

Det är inte alltid det är samma batcher på skribentprovningarna som släpps i butik. Därför anges datummärkningen på de provade flaskorna så att man själv kan kolla om det är samma batch på hyllan eller inte.


Poppels Projekt 006 SMÖF
11480, Sverige, 33 cl, 23,50 kr, 5,2 % - 18000 st
Passionsfrukten är relativt tydlig i doften tillsammans med fruktig humle, medan smaken snarare blir skalbeska ihopmuddlade smaker utan någon större fruktton. Mycket synd att smaken inte kan leva upp till doften. I avslutningen lever den dock upp något och levererar en viss fruktighet, framförallt en humlig sådan.

Brewski Warpdrive Farmhouse Ale
11401, Sverige, 33 cl, 35,90 kr, 6 % - 18144 st
Lätt jästiga toner med blandade frukter och kryddighet, samt en passionsfruktston som sticker ut. Friskt, lättdrucket och gott. Möjligen att beskan skulle ha varit något lättare för en ännu bättre balans.

Dugges Choose Cherry
11591, Sverige, 33 cl, 34,70 kr, 6 % - 13000 st
Som flytande surt körsbärsgodis. Precis så är nämligen körsbärssmaken, som kommer från både körsbärsjuice och extrakt från körsbär. Syrligheten är ganska stor och tar över i slutet och lämnar tungan lätt krullad.

Fuller's Vintage Ale
11655, Storbritannien, 50 cl, 59 kr, 8,5 % - 15000 st
Mjuk fruktighet i både doft och smak som känns betydligt mer påtaglig än i tidigare årgångar. Dessutom lite karamell och knäck. och en kropp som växer till sig med några klunkar. Bättre än flera av de senaste årgångarna var färska, men fortfarande inte tillräckligt kraftig för att den ska kännas som ett säkert kort för lagring.

Evil Twin Yin & Yang
11505, USA, 35,5 cl, 34,90 kr, 10 % - 6000 st
Efter en första humleviff tas doften över helt av toner av nyslungad honung. Smaken upplevs som något kluven, med vissa toner som drar åt imperial stout och vissa som drar åt DIPA, utan att det riktigt gifter sig till något bra mellanting.


Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw 2015
11530, Belgien, 75 cl, 114 kr, 11 % - 5040 st
Lika kraftig och söt som vanligt med massor av torkad frukt och karamell. Stor öl på alla sätt. I nuläget kan ett större glas än ett provglas kanske bli lite väl sött även för en gottegris, men ställ undan den något år (eller köp den två år gamla i samma släpp) så lär den lugna sig något på den fronten.


I T7 släpps även följande öl som ej var med på skribentprovningen:
Drie Fonteinen Oude Geuze Golden Blend 2015, 11303, Belgien, 37,5 cl, 149 kr, 7,5 % - 1080 st
Drie Fonteinen Oude Kriek, 11309, Belgien, 75 cl, 168 kr, 6 % - 630 st
Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw 2013, 11940, Belgien, 75 cl, 129 kr, 11 % - 816 st
Great Divide 21th Anniversary Sour, 11612, USA, 75 cl, 177,40 kr, 6,2 % - 600 st

De två ölen från Drie Fonteinen är fantastiskt bra och gillar man den typen av öl har man antagligen redan koll på dem och man tycker priserna är berättigade eller inte. Cuvée van de Keizer vinner absolut på lagring och 15 kronor extra för två års lagring känns väldigt värt. Great Divides suris har jag inte haft tillfälle att prova tidigare.

Öltips till Stockholm Beer & Whisky Festival

$
0
0

Efter en första dag på Stockholm Beer & Whisky Festival är det dags att dela med sig av lite öltips för er som ska dit i dagarna. Här är mina favoriter från gårdagens provande.

Nynäshamns monter ligger nära till om man kommer in på mässan via huvudingången och de har också en riktigt bra öl att starta besöket med, i form av sitt samarbetsöl med Magic Rock. Viksten Vienna är en lättare men ändå smakrik och riktigt välbalanserad lager med bara tyska ingredienser. 4,2 % och lysande bra start på festligheterna.

Mittemot ligger som vanligt Brills monter och som vanligt är den fylld av godsaker. Mycket här är nog redan känt av dig som läser, men jag kan särskilt tipsa om att testa lite svenska surisar från Tempel Brygghus och så Brill-Marcs bröllopsöl som gjorts av Omnipollo. En söt imperial stout med bland annat kanel och kokos som har alldeles lagom mycket kryddiga smaker. Smarrigt var ordet! 

Hos CASK är det ett helt gäng skapelser från Garage Project som sticker ut och riktigt gott är det också. Fråga vad som finns och välj det du tycker låter spännande. Allt är bra, och de humledrivna ölen är förvånansvärt pigga med tanke på att de åkt hit från Nya Zeeland. En riktigt, riktigt pigg IPA hittar man annars hos S:t Eriks som har fått med sig sin nya Capital IPA. Mycket mer humle än i deras vanliga IPA. Grymt gott!

Sugen på mer surt? Brooklyn har en kettle sour som egentligen inte ska släppas utan bara är grundölet till en bärsuris som ska släppas under 2016, men som är klart rolig. STHLM Brewing å sin sida har en gose brygd med kantareller och sjögräs, men som (tur är?) inte smakar så mycket av de extra ingredienserna utan bjuder på fin sälta och härlig syra.

Greatbrands, som i år har sin monter bredvid den stora OT/BA-montern (och en ren Oskar Blues-monter på sin vanliga plats), har fått in en trio öl från brittiska Atom. Det som är riktigt kul där är deras kamomillöl som klart kan rekommenderas om man vill ha något lite annorlunda. Lite annorlunda är också Coppersmiths nya wit som är kryddad med lime och limeolja. Jag var lite skeptisk då jag provat några öl med limeolja som inte smakat av något annat än just limeolja då det har en tendens att ta över, men här är det precis rätt mängd. Mycket snygg öl!

Och till sist slår jag ett slag för Bevogs nya Rudeen Black IPA, som man hittar hos AST Wines. Med det avslutar jag det här och ger mig ut mot en till dag på mässan.


Snabbrecensioner av Systembolagets lokala nyheter 1 oktober 2015

$
0
0

Torsdagens släpp i lokalsortimentet bjuder på över trettio öl men det är glest mellan topparna. Förvisso många öl som kommer nära toppklass eller vars provflaskor bara blivit för gamla för att kunna visa om de var riktigt bra som färska eller inte, men bara en given topp i form av Amagers vinter-IPA. Att bara ungefär var fjärde flaska var något som man inte alls vill dricka får väl ses som ett fall framåt i den lägre änden av skalan. Här är snabbrecensionerna på alla ölen i släppet.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det fanns någon läsbar på provflaskan)]

Det är inte alltid det är samma batcher på skribentprovningarna som släpps i butik. Därför anges datummärkningen på de provade flaskorna så att man själv kan kolla om det är samma batch på hyllan eller inte.

Skeppsgossen Pilimausan
30666, Karlskrona, 33 cl, 20,90 kr, 4,9 %
Lättare orenheter men inte så pass att det blir odrickbart. I övrigt en rätt enkel pilsner med brödiga toner och mycket lätt humleton.
Bäst före: 2016 05 01

Värmdö Bryggeri KnoparBir Premium Lager
30674, Värmdö, 33 cl, 24 kr, 5,2 %
Även här någon lätt liten orenhet men med tydligare spannmålston och mindre bröd samt en mer påtagligt örtig och höig humledos.
Bäst före: 2 17

Halmstad Brygghus Vallgatans Ljusa
30650, Halmstad, 33 cl, 21,90 kr, 5,5 %
Ljust fruktig humledoft med en tydlig ton av passionsfrukt. Smaken är något lite dovare än den pigga doften och inte lika fruktig, men än dock rätt så trevlig. Härlig premiär för bryggeriet!

Skeppsgossen Klaura
30665, Karlskrona, 33 cl, 23,90 kr, 5,1 %
Lätt karamellig ton men i stort en rätt vattnig öl, dock utan några tydliga fel eller orenheter. Drickbart men inte särskilt berikande smak.
Bäst före: 2016 05 01

Tyska Eken Weisse
30652, Kungsbacka, 50 cl, 32,10 kr, 5,2 %
Möjligen något lite väl försiktig i nejliketonerna men annars sitter de tyska hefeweissesmakerna där. Det den däremot inte lyckas riktigt med är att få till rätt fyllighet, med resultat att den känns något tunn mot slutet.
Bäst före: 30/09/2015

Södra Passion
30669, Haninge, 33 cl, 24,90 kr, 4,8 %
Halva flaskan skummade bort när flaskan öppnades. Smaken är lite sådär skitigt humlig med fruktiga toner men inte någon jättetydlig passionsfruktssmak.

Stigbergets Lilla Berlin Pale Ale
30657, Göteborg, 33 cl, 28,90 kr, 5 %
Härlig fruktig humlighet på en lätt kropp men där de sista delarna i smaken inte riktigt håller ihop. Om det inte vore för det hade den varit riktigt bra, nu blir det ändå gott.

Värmdö Bryggeri Grinda Golden Ale
30672, Värmdö, 33 cl, 21,80 kr, 5,2 %
En till öl som hade lite bråttom ur flaskan. Något skitig smak med karamelltoner och lättare fruktighet med småsyrlig avslutning. Hade varit trevlig om den kändes bättre städad.

STHLM Brewing Cuvée Alexandria
30632, Stockholm, 37,5 cl, 89 kr, 8 %
Fruktiga druvtoner, en väldigt okomplicerad syrlighet, toner av krusbär samt lättare brettiga toner. Ganska simpla smaker som inte integreras med varandra.
Bäst före: 2025-05-04

STHLM Brewing Oud Bruin
30633, Stockholm, 37,5 cl, 89,40 kr, 6 %
Sötsyrlig med vinägerdrag som nyper till lite lätt i kinderna. Något lätt och okomplicerad för stilen men de grundläggande smakerna sitter där.
Bäst före: 2025-05-04

Stigbergets Saison
30658, Göteborg, 33 cl, 24,90 kr, 6 %
Lättare fruktig humlighet som gifter sig fint med de typiska saisontonerna som det också bjuds på. Något för kraftig beska för att hitta rätt balans men i övrigt riktigt bra.

Kristianstads Bryggeri SjöCrona Song
30662, Kristianstad, 37,5 cl, 45 kr, 5,9 %
Lättare estrar på brödiga bakgrundstoner med lätt örtig beska i avslutning. Enkelt men väl sammanhållet.
Bäst före: 2016-07-01

Heavy MetAle Sweet Lovin Single Hop Ale
30659, Vallentuna, 33 cl, 25,70 kr, 4,6 %
Duglig pale ale som har för lite humlearomer för att nå de högre klasserna, och en lätt orenhet hjälper inte heller.
Bäst före: 23-Jan-16

South Plains Hoptimus Erectus
30668, Malmö, 33 cl, 25,30 kr, 5 %
För en gång skull ett öl från South Plains som inte är tokinfekterat. Visserligen lite lätt orenheter, men också med en trevlig humleton och lätta kolatoner. Dugligt.
Bäst före: 16 07

Halmstad Brygghus Brogatans Ale
30640, Halmstad, 33 cl, 23,40 kr, 5,8 %
Maltig, mjuk smak med mycket knäck och lite rostat bröd samt en ännu lättare fruktighet. Lättdrucket och enkelt, och rätt så gott.

Amager Winter In Bangalore
30654, Danmark, 50 cl, 44,90 kr, 6 %
Friskt fruktig med ljus fruktighet och apelsintoner. Lätt kropp som låter humlen komma fram utan att kännas tunn. Gott!
Bäst före: 01 2016


Beer Studio Spin Back IPA
30644, Umeå, 33 cl, 28,50 kr, 7,3 %
Något trött humle som visar spår av något som nog varit mycket trevligare. Även en liten lätt orenhet i en annars maltig kropp. Har druckit denna förut då den varit betydligt piggare och mer städad. Bryggeriet har bekräftat att det är en betydligt färskare batch som kom kommer till hyllorna.
Bäst före: 2016-02-04

Nils Oscar Hop Yard DIPA
30670, Nyköping, 33 cl, 25,50 kr, 7,3 %
Trött humle som ändå visar upp en okej fruktighet tillsammans med oljiga toner. Skulle ändå säga att det är förvånansvärt piggt med tanke på datumet. Mycket fin, lagom kraftig maltighet bakom som är mjuk och nyanserad.
Bäst före: 22/10/2015

Dugges Red Raven Cherry Bock
30648, Härryda, 33 cl, 29,80 kr, 6,5 %
Ganska udda kreation med en konstig syrlighet, lätta körsbärsdrag och rostat bröd. Det hela går inte alls ihop för mig faktiskt (utan att på något vis vara defekt).

Beer Studio One 2015
30645, Umeå, 33 cl, 39,50 kr, 10,2 %
Provade denna för någon månad sen då den var mer DIPA-lik. Nu har den börjat vandra över mot en humlig barley wine med sin tunga maltkropp och en stor humleton som tappat sin inledande fräschör.
Bäst före: 2020-06-15


Följande öl kommer också i släppet men bedömdes på skribentprovningen vara alltför defekta eller på annat vis otjänliga för att beskriva närmare.

Roslags Näsby Kråkudden Ljus Lager
30638, Täby, 33 cl, 26,50 kr, 5 %

Tjers Lios Pale Ale
30607, Överkalix, 33 cl, 33 kr, 5 %

Skäggalösa Pale Ale
30621, Alvesta, 33 cl, 29,90 kr, 5,3 %

Beer Studio Red Riff Ale
30646, Umeå, 33 cl, 26,50 kr, 5,2 %
Bäst före: 2016-07-26 (bryggeriet har bekräftat att det är en annan batch som kommer till hyllorna)

Fjäderholmarnas Bryggeri Monkey Business APA
30655, Stockholm, 33 cl, 27,30 kr, 5,2 %
Bäst före: 07-07-2016

Fjäderholmarnas Bryggeri Libertas IPA
30656, Stockholm, 33 cl, 28,70 kr, 6 %
Bäst före: 22-01-2016

Skelderwikens Brygghus This Ale Is India Pale
30647, Ängelholm, 33 cl, 27,50 kr, 5,8 %
Bäst före: 2016-01-20

U&Me Umeå Twin IPA
30634, Umeå, 33 cl, 32,80 kr, 6,6 %

Tjers kå:L swåRtt Stout
30608, Överkalix, 33 cl, 34,40 kr, 5,8 %
Bäst före: 2016-03-30

South Plains Burning Witches Brew
30667, Malmö, 33 cl, 26,90 kr, 7,1 %
Bäst före: 16 01

South Plains South Mash Hysteria Stout
30651, Malmö, 33 cl, 38,90 kr, 10,5 %
Bäst före: 250413

Spännande internationella möten på ölfestival

$
0
0
Som en av världens största dryckesfestivaler och Sveriges klart viktigaste öl- och whiskyfestival drar Stockholm Beer & Whisky Festival till sig en hel del utländska digniteter. Möjligheterna att springa in i spännande internationella besökare/deltagare blir en egen lockelse med festivalen. Under första helgen av årets festival hann jag få pratstunder med såväl bryggerifolk som skribenter och exportörer. Här är ett litet urval av några sådana personer jag träffat. En av de största anledningarna till att jag ser framemot att gå alla dagar på festivalen även den kommande helgen.

Det måste vara åtminstone fjärde gången jag springer in i Alex från Thornbridge på SBWF. Jag gjorde det i alla fall 2012, vilket ledde till att jag besökte dem under 2013, och jag har träffat honom på festivalen varje år sedan dess. I år pratade vi inte lika mycket som vanligt men vanan trogen tipsade jag honom om lite öl att prova. Den här gången tipsade jag dock inte om något svenskt, utan något norskt, då 7 Fjell från Bergen imponerat med särskilt sin Red IPA.

Ron Pattinson
Ron Pattinson är en annan britt, men en utflyttad sådan. Han flyttade till USA för många år sen och som för nästan lika många år sen flyttade vidare till Amsterdam där han fortfarande bor. Förutom bloggen Shut up about Barclay Perkins har han skrivit flera böcker om historisk öl och får anses som en av de mer kända ölhistorikerna. I år var han en av de internationella öldomarna på festivalen och medan mitt eget domaruppdrag inte utfördes samma dagar som honom så sprang jag in i honom på själva festivalen istället. Efter att ha klarat av de nödvändiga trevligheterna om hur han upplevde svenska ölfestivaler och så vidare kom vi in på lite intressantare ämnen, nämligen historisk öl som Ron minst sagt är en expert på. Av någon anledning började vi prata om Courage Russian Imperial Stout, som enligt Ron buteljerades med brettanomyces (avsiktligt alltså) förr i tiden (dock inte i den remake som dök upp för några år sedan) vilket också skulle vara anledningen till deras otroligt långa hållbarhet och komplexa smak vid hög ålder. Alltid lär man sig något nytt.

Inte riktigt lika slumpartat var mötet med Wolfgang Schäss. Han stod nämligen i CASK:s monter och presenterade två av ölen från sitt Klosterbrauerei Andechs. Deras Weissbier Hell och Doppelbock Dunkel, som ligger sexa respektive tvåa i sina stilar på Ratebeer, var visserligen anledning nog att göra det till ett kul möte, men det blev så mycket roligare när vi började prata bayersk och frankisk ölkultur, traditionen med Zoigl i Oberpfalz och hur han gärna kom med massor av tips om man skulle få för sig den briljanta idén att åka på ölresa i regionen (vilket står på min önskelista sedan länge). Fantastiskt trevligt med människor som har en så genuin kärlek till sin ölkultur.

På samma plats hittade jag också Mark Carpenter, som visade mig runt bryggeriet när jag besökte Anchor Brewing i San Francisco tidigare år för en del av ett resereportage till c/o Hops. Den mannen har jobbat på Anchor sedan 1979, det vill säga längre än vad i stort sett alla moderna hantverksbryggerier i såväl Sverige som USA har funnits. 36 år i branschen är ruggigt respektingivande och karln är dessutom otroligt ödmjuk. Artikeln i c/o Hops tyckte han verkade spännande men han ville helst inte se den eftersom han inte tyckte om att se sig själv på bild, och texten kunde han ju inte läsa ändå.

Jeremy Rudolf
Och så Jeremy Rudolf, en urtypiskt utåtgående amerikansk karaktär som nog saknar motstycke i Sverige. Det är omöjligt att inte låta sig svepas med i hans entusiasm och klacksparksinställning till, ja, allt möjligt. En av många i raden av sköna möten man skapar på en världsfestival som Stockholm Beer & Whisky Festival.

Hummervecka med härlig öl på Vassa Eggen

$
0
0
Hummertacos och asian style crab cakes

Om två veckor börjar Vassa Eggens hummervecka då det är skaldjur för hela slanten på en tillfällig meny. Det fina i kråksången är att de också har lite passande öl (och några särskilt framtagna cocktails), så även ölälskaren kan komma in på lite gott hummerkrubb utan att behöva göra avkall på sin dryckespreferens. Jag var förbi idag på en smygtitt på några av rätterna som dyker upp under hummerveckan som pågår 13-17 oktober.


Hur låter det med en lagomt köttig hummertacosmed friska och kryddiga tillbehör, med en touch koriander som är pricken över i? Eller kanske lite stekt kamchatkakrabba med aioli och grillad levain?  Det är två av rätterna på Lobster Shack, det vill säga hummerveckan på Vassa Eggen.

Kamchatkakrabba med vitlök och timjan, aioli, citron samt grillad levain
-De flesta har nog en traditionell bild av hummer som dyr mat, som serveras tillsammans med champagne. När vi tänker på maträtter som innehåller havets läckerheter, som hummer och andra skaldjur, vill vi ändra på den traditionella bilden. Det blir något helt annat än skumpa och skaldjursplatå. På Vassa Eggen betyder Lobster Shack fest, och vi kommer att servera skaldjuren tillsammans med amerikansk öl till schysta priser, säger Vassa Eggens krögare Christian Olsson.

Just under den här smygtitten på menyn blev det inte amerikansk öl utan en dansk belgare till maten. To Öl Cloud 9 Wit visade sig inte helt oväntat fungera riktigt bra till skaldjuren, särskilt till de asiatiska crab cakes som serverades i ett blad isbergssallad. Med både krisp och tuggmotstånd var det passande med en kraftigare wit till.

Hummerspaghetti med tomat, schalottenlök och dragon
Till den rätt kryddiga hummerpastan hade det däremot kanske behövts något lite kraftigare från ölmenyn, men det kommer det också att finnas. Eller så kanske man vill köra lite amerikanskt och ta någon av de cocktails som tagits fram för Lobster Shack, bland annat lite spännande varianter på Old Fashioned och Jack & Cola. På tal om USA så är också hummern därifrån, närmare bestämt från Maine i New England som är välkänt för sina skaldjur. Humrarna kommer till Sverige och Vassa Eggen levande och tillagas på plats i restaurangen. Att valet föll just på dessa snarare än svenska humrar handlar om att hålla ner priset till kund.

Så är du sugen på lite skaldjur med bra öl till under vecka 42 är det bara att leta sig till Vassa Eggen och sätta klorna i något gott.

Alla medaljörer på Stockholm Beer

$
0
0

Alldeles nyss har prisutdelningen för domartävlingen på Stockholm Beer & Whisky Festival avslutats. Portersteken har hela listan på vinnarna i kategorierna för öl, cider och mjöd, tillsammans med lite härliga bilder på medaljörerna. Kanske något att titta efter för er som ska besöka mässan idag och imorgon?

Ett litet bakom-kulisserna-reportage om hur domartävlingen går till hittar du på följande länk.


Traditionell lager i centraleuropeisk stil
Guld: Flensburger Winterbock
Silver: Ayinger Celebrator
Brons: König Ludwig Dunkel

Övrig lager
Guld: Anchor Steam
Silver: Åbro Bryggmästarens Premium Gold
Brons: Nynäshamn Landsort Lager

Vardagsale i brittisk, irländsk och tysk stil
Guld: Früh Kölsch
Silver: Designbrew Betty's Bitter
Brons: Designbrew Alter Valter

Vardagsale i modern stil
Guld: Helsingborgs Funky Monkey
Silver: Stone Go To IPA
Brons: Lagunitas Daytime IPA

Ale i belgisk stil
Guld: La Trappe Dubbel
Silver: Mikkeller Monk's Elixir
Brons: Westmalle Tripel

Speciell ale
Guld: Fuller's London Pride
Silver: St Peters Winter Ale
Brons: Oskar Blues Old Chub


IPA
Guld: Epic Armageddon IPA
Silver: Lagunitas IPA
Brons: Beavertown Holy Cowbell

Dubbel-IPA
Guld: DC Brau On The Wings of Armageddon
Silver: Brewdog Hardcore IPA
Brons: Omnipollo Nebuchadnezzar


Svag porter/stout
Guld: Nynäshamn Sotholmen Extra Stout Svensk Ek
Silver: Siren Broken Dream
Brons: Carnegie Porter

Stark porter/stout
Guld: FiftyFifty Eclipse High West Rye
Silver: Oppigårds Thurbo Stout
Brons: Thornbridge Oak Aged Imperial Oatmeal Stout


Veteöl
Guld: Schneider Aventinus
Silver: Ayinger Ur-Weisse
Brons: Helsingborgs Witbier

Alkoholsvag öl (upp till 3,5 %)
Guld: William Bros Ginger
Silver: Krusovice Imperial
Brons: Weihenstephaner Hefe Non-Alco

Övrig öl
Guld: Boon Kriek Mariage Parfait
Silver: Oud Beersel Oude Geuze
Brons: Aecht Schlenkerla Rauchbier


Traditionell cider/perry
Guld: Fejø Cider Demi-Sec
Silver: Ecusson Brut
Brons: Mayador

Aromatiserad cider
Guld: Cidraie Pear
Silver: Rekorderlig Strawberry-Lime
Brons: Somersby Double Press


Mjöd
Guld: Grunwaldzki Mazurski Miody
Silver: Njemen
Brons: Mjödhamnen Dalafröjd

Speciell öl i belgisk stil, fat
Guld: Oude Beersel Lambik
Silver: Braunstein Organic Wheat
Brons: Brooklyn Quadraceratops

Speciell öl i klassisk brittisk/tysk/svensk stil, fat
Guld: Weihenstephaner Comet Weisse
Silver: Monk's Fegefeuer Kaiser Stout
Brons: Sthlm Brewing Södermalm HallonSour


Speciell öl i modern stil, fat
Guld: Södra Maltfabriken Passion
Silver: S:t Eriks X2 Var Da IPA
Brons: Nya Carnegiebryggeriet 100 W

Cider, perry och mjöd, fat
Guld: Café Provian Skärgårdscider
Silver: Arton56 Apple-Lemongrass
Brons: -


Bästa svenska öl, fat
Guld: Sthlm Brewing Södermalm HallonSour
Silver: S:t Eriks X2 Var Da IPA
Brons: Monk's Fegefeuer Kaiser Stout

Bästa svenska öl, flaska
Guld: Carnegie Porter
Silver: Nynäshamn Sotholmen Extra Stout Svensk Ek
Brons: Oppigårds Thurbo Stout

Beer trophy (högst poäng i grundomgången)
Anchor Steam & La Trappe Dubbel


Vågade kombinationer på BMD med Founder's

$
0
0


När Bishops Arms Folkungagatan ordnade Beer Makers Dinner med amerikanska Founder’s märktes det verkligen att köket hade haft kul. Den ena kombinationen djärvare än den andra, och då pratar jag inte bara om vad som kombinerades på tallriken. Av fem rätter bjöd åtminstone tre av dem på ölkombinationer som låg långt utanför de säkra korten. Följ med på en middag full av överraskningar.

Dave Engbers, en av Founder’s två grundare, fanns på plats för kvällen för att presentera ölen och hålla lite låda. Först ut var deras storsäljare All Day IPA som om jag inte minns fel sades utgöra 35 % av deras produktion när de höll en provning på samma ställe kring fjolårets SBWF. Nu är den 50 % av deras produktion. Det är förstås inte så att de andra ölen minskar i volym, utan bara att Founder's totala volym ökar och att det är All Day som i största grad driver den ökningen.


Till All Day kom det en bit lax och en lätthalstrad pilgrimsmussla, båda placerade på en skopa yoghurtsorbet. Dessutom sojatapioka, avokadokräm och någon typ av sjögräs. Medan den lätta kroppen och de friska humletonerna passade överraskande bra till fisken så dog hela rätten (och kombinationen) av yoghurtsorbeten. Inte för att smakerna krockade, utan för att den var så pass kall att kylan bedövade tungan för de övriga smakerna. Utan sorbeten blev det hela mycket bättre, men då var det inte mycket kvar att äta.


Vidare serverades en taco med pulled pork och friterad majs där man använt öl i frityrsmeten. Riktigt gott men kombon med Founder's Imperial Stout blev inte helt lyckad. Medan smakerna fungerade ihop var en stout med tvåsiffrig alkoholhalt alltför tung och körde resolut över matens smaker utan att ens flytta foten till bromspedalen.


Efter att fått en imperial stout till andra rätten blev man lite oroad att nästa öl skulle få svårt att få fotfäste hos smaklökarna. Det blev det emellertid inga problem med, då nästa öl var Dark Penance, bryggeriets imperial black IPA. Då blev man istället lite oroad att historien skulle upprepa sig direkt och att den skulle bli för tung för maten, men så blev det inte heller. Den tillhörande maten var en bit lätt ugnsbakad lax med lakrits- och salviagelé, grapefruktmarinerad fänkål och hallonhollandaise. För mycket smaker på en gång tänker du kanske, men inte då. Lakritssmakerna var det som behövdes för att få en fin följd av smaker från både mat och öl. De länkade ihop ölens mörka smaker och vidare in i hallonen i såsen som i sin tur gick in i laxen.


Kvällens bästa rätt var såklart en porterstek! Inte på vilket kött som helst heller, utan en porterstek gjord på älghjärta, vilket gav en extra mustig och djup smak till rätten. Till detta kom också kvällens bästa kombination, när Founder's Porter som jag håller som en av de bästa i sin stil, dracks till. Porter till porterstek var väl något av en no-brainer och långt ifrån lika vågat som de andra kombinationerna men det var å andra sidan helt perfekt. Man behöver inte uppfinna ett nytt hjul varje gång.


Avslutningsvis serverades Founder's Centennial IPA med en enorm ostbricka med tre hårda och en mjuk ost. Det blev också den enda rätten utan några mer eller mindre excentriska inslag. En öl som amerikanska BJCP håller som ett riktvärde för vad en IPA ska vara passade förstås alldeles förträffligt till de smakrika hårdostarna.

Sen var det bara att glida ner i baren och fortsätta med lite mer toppöl, då det fanns bland annat den nya ReDANKulous och den gamla favoriten KBS på fat. I USA släpper ölnördarna vad de håller på med för tillfället och vallfärdar till en bar som kopplat på KBS, så Dave var påtagligt förvånad över att det inte stod hundratals människor i kö för att prova den när den nu fanns på fat i Sverige. Vi kanske är lite bortskämda här...

Dave Engbers

Bokrecension: Berättelsen om Eskilstuna Ölkultur

$
0
0

Eskilstuna Ölkultur börjar så smått komma till åren och Anna Jerdén, en av föreningens grundare, tyckte det var dags att sätta föreningens och bryggeriets historia på pränt. I Berättelsen om Eskilstuna Ölkultur redogör hon för hur hon tillsammans med maken Anders och fyra andra par startade föreningen för 12 år sen och hur de några år senare startade bryggeri.

Min sambo undrade vad det var för rött häfte jag hade fått med mig hem från ölfestivalen. Först förstod jag inte vad hon menade, men sen insåg jag att häftet hon pratade om var Berättelsen om Eskilstuna Ölkultur. På 70 sidor som inte är mycket större än ett A5 blir det nästan lite väl magert för en bok. När man börjar bläddra i boken lägger man direkt märke till dess otroligt enkla formgivning. Bara bilder och stycke efter stycke med löpande text. Inga faktarutor, utlyfta citat eller annat som bryter av. Det cementerar känslan av häfte snarare än bok.

Boken har en underrubrik som lyder "ett bryggeri med kropp och själ". Tyvärr känns det inte som att man får komma bryggeriet nära och lära känna den i titeln nämnda själen. Den går inte på djupet med vilka känslor de upplevt, hur de resonerat inför olika avgörande beslut eller hur deras personligheter avspeglas i föreningen och bryggeriet. Allt för ofta känns det som att jag läser en verksamhetsberättelse för aktieägarna än en bok där jag ska få lära känna bryggeriet och personerna bakom. Det blir en redogörelse för ett händelseförlopp snarare än ett tanke- och känsloförlopp.

Med det sagt har ju boken förstås ändå ett värde om man redan har ett intresse i Eskilstuna Ölkultur, och kanske är det också mest för dem som boken är skriven. Även om jag kan se flera punkter som boken skulle gjort annorlunda för att bli mer allmängiltig så tycker jag det är bra att den har skrivits. Det är ett bevarande av vår ölkultur att teckna ner hur den vuxit fram och jag hoppas att fler bryggerier följer efter och berättar sin historia.

Svenska Ölfrämjandet rycker upp sig

$
0
0
Svenska Ölfrämjandets nya logotyp, publiceras med tillstånd
De senaste åren har det Svenska Ölfrämjandet drivit alltmer ut i skuggorna. Det kändes som de inte hängde med i de nya vågorna av ölälskare och många verkar ha ansett dem som förlegade, som en förening som spelat ut det mesta av sin roll i det större planet. För en tid sedan började de ett arbete för att uppdatera sig och hitta sin roll igen och nu kan de skörda frukten av sitt förnyelsearbete när de lanserar en ny kampanj för att sänka alkoholskatten för mindre bryggerier. Tillsammans med några andra uppryckningar verkar därmed Ölfrämjandet vara tillbaka på banan igen.

En differentierad ölskatt med lägre skattesatser för små bryggerier är något som de flesta andra EU-länder infört. Jag skrev för knappt två år sedan att det var något man borde införa även i Sverige och fler har argumenterat för det både före och efter det. Nu tar alltså Svenska Ölfrämjandet tag i frågan ordentligt med en ordentlig kampanj för ett införande av en sådan skattedifferentiering, vilket det presenterade vid presskonferensen vid öppnandet av årets Stockholm Beer & Whisky Festival. Jag föreslår såklart att ni tittar in på deras hemsida och läser om varför Sverige borde införa lägre alkoholskatt för små bryggerier. Glöm inte att skriva upp er på deras namninsamling!

Lite tidigare i år(?) fick också medlemstidningen Maltesen en ny chefredaktör och en ordentlig makeover till en betydligt mer modern formgivning. Även där har man kommit ikapp igen alltså. Därutöver har man just tagit fram en ny logotyp som är riktigt snygg och som återigen känns betydligt mer i fas med nutiden så att säga. Jag har redan glömt hur deras förra logotyp såg ut. Om jag någonsin ens lagt det på minnet.

Den förändring som Johan Kronquist så klokt efterfrågade i en krönika på sin blogg Beer & Beyond för ett drygt år sedan har nu kommit, åtminstone från det ena hållet. Ölfrämjandet har föryngrat och uppdaterat sig för att bättre passa in i det nyare ölklimatet. Nu är det dags att vi som bryr oss om god öl men aldrig gick med i Ölfrämjandet (eller har gått ur) med ursäkten att det kändes för mossigt eller passivt visar att det inte bara var en tom ursäkt för att spara 250 kr om året. Nu är det dags att bli medlem, stärka upp medlemsantalet och göra Ölfrämjandet till den starka organisation som den kan bli, och borde vara, med det enorma ölintresse som finns idag.

Jag går med nu. När går du med?

Plommon som plommon?

$
0
0


Tilquin började göra sin plommonlambic Oude Quetsche med plommon av den belgiska sorten Prunes de Namur. Efter första årets testbatch gick de över till den franska sorten Quetsches véritable d'Alsace som varit lättare att få tag på de senaste åren. I år har de för första gången gjort två varianter, en med vardera plommonsort. Klart då att nörden i en hugger till när det blev tillfälle att prova dem mot varandra.

I en kommentar på Facebook under förra hösten beskrev Pierre Tilquin skillnaden mellan själva frukterna som mycket liten, med lite mer sötma i de franska plommonen och lite mer syra i de belgiska plommonen. Hur skillnaderna i slutprodukterna skulle bli kunde inte éns han sia i då. Så när chansen dök upp att testa småflaskorna med lambic med respektive plommonsort var det en nördig självklarhet att prova.

De två varianterna buteljerades i månadsskiftet januari-februari i år och släpptes på marknaden några månader senare. När jag provade dem hade det gått ungefär nio månader sedan buteljering, vilket för en fruktlambic ändå får anses vara relativt färskt.

När det väl kom till själva jämförelseprovningen var skillnaderna mellan ölen kort och gott så oerhört små att jag inte kan säga annat än att de två ölen är identiska i allt väsentligt. Visst, några små nyansskillnader, men hade jag haft ett glas av den ena och någon bytte ut det mot ett glas av den andra utan att jag såg det hade jag aldrig reagerat på att det plötsligt smakade annorlunda.

Med det sagt är det två riktigt bra fruktlambic. Finstämda frukttoner och mjuk smak, fast möjligen med ett uns för hög syra för min smak. I slutändan får man kanske ändå säga: plommon som plommon.

Skänka till välgörenhet och prova rariteter

$
0
0

Under diverse resor och genom andra möjligheter har jag samlat på mig lite ölrariteter. Till bloggens femårsjubileum i våras tänkte jag fira det med en välgörenhetsprovning. Det blev aldrig av men nu plockar jag upp min egen stafettpinne igen. Vill du bli inbjuden till en kul provning och kan tänka dig att skänka lite pengar till välgörenhet ska du alltså läsa vidare.

3 Fonteinen Framboos
Tilquin Oude Mûre
Cantillon FouFoune
Firestone Walker Sucaba
Three Floyds BA Alpha Klaus
Sierra Nevada BA Narwhal 
Gouden Carolus Cuvee Van Der Keizer Bleuw 2005
Gouden Carolus Cuvee Van Der Keizer Bleuw 2010

Dessa öl (75 cl av vardera) plus en och annan väl vald överraskning kommer jag att plocka fram vid en privat provning som jag ska bjuda medlemmarna i klubben Öl För Välgörenhet på. Än så länge har den lilla klubben inga andra medlemmar än mig men du har nu chansen att gå med.

Härmed startas nämligen en välgörenhetsauktion där de sex budgivare med högst bud kommer att beviljas medlemskap i Öl För Välgörenhet. De vinnande buden skänks direkt av respektive budgivare till en eller flera valfria seriösa välgörenhetsorganisationer*. Inga pengar kommer alltså att passera mig. Tillsammans med klubbens sex nya medlemmar kommer jag sedan att bestämma ett datum för provningen som passar alla sju. Ett första förslag är sista helgen i oktober. Det finns också möjlighet att diskutera platsen för provningen men utgångspunkten är Uppsala så man bör vara beredd på att åka dit.

Man kan buda på två vis, antingen som individ eller som grupp om sex personer. Ett gruppbud behöver vara högre än summan av de sex högsta individuella buden för att vinna. Vid lika bud vinner den som skickade sitt bud först. För att trumfa ett lagt bud behöver det nya budet vara minst 5 % högre. 

Bud och eventuella frågor skickas till portersteken@gmail.com, ange summa och vilken eller vilka organisationer du vill skänka till. Ange "Öl För Välgörenhet" i ämnesraden. Utgångsbudet är 250 kr för individuella bud och 1500 kr för gruppbud. Budgivningsnivån kommer uppdateras så ofta jag kan här nedan:
Individuella bud: 1000 kr 
Gruppbud: 7150 kr
Budnivåerna senast uppdaterade: 10/10 kl 22:41
Kom ihåg att det handlar om välgörenhet, så buda gärna mer än vad som minst krävs för att få ett vinnande bud. Självklart kommer jag hålla budgivarna uppdaterade på om de har en plats eller inte och man är självklart välkommen att lägga ett nytt bud om man blir överbudad.

Budgivningen avslutas söndag den 11 oktober kl 20.00. Vid bud som kommer in med mindre än 30 minuter kvar förlängs tiden med 30 minuter från budet. Vinnande budgivare ska donera i enlighet med sitt bud senast fredag den 16 oktober. Medlemskapet beviljas när bekräftelse/kvitto för donationen skickas in.

Jag hoppas du vill vara med!
/Johan Lenner, Porterstekens grundare, skribent och fotograf

*Med seriös välgörenhetsorganisation avses alla organisationer med 90-konto. Man kan stämma av på insamlingskontroll.se om organisationen man vill skänka till har 90-konto.

Snabbrecensioner av Systembolagets exklusiva nyheter 16 oktober 2015

$
0
0

Nästa vecka är det släppdags igen då vi bland annat får en skånsk saison som enligt uppgift från bryggeriet kom tvåa bakom Saison Dupont Biologique vid provningen inför den lanseringen till fasta sortimentet, senaste hembryggar-SM-vinnarens Åbrobrygda öl, en grymt bra amerikansk fatlagrad stout och en god belgisk suring. Här är snabbrecensionerna på ölen i släppet.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt, Modul - Beställt antal]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det fanns någon läsbar på provflaskan)]

Det är inte alltid det är samma batcher på skribentprovningarna som släpps i butik. Därför anges datummärkningen på de provade flaskorna så att man själv kan kolla om det är samma batch på hyllan eller inte.



Remmarlöv The Farmer Organic Saison
11213, Sverige, 75 cl, 58 kr, 5,7 %, T5 - 4000 st
Riktigt fin mysfruktig och kryddig doft i klassisk saisonanda. Smaken levererar också, med tonvikten på kryddigheten som toppas av peppartoner. Snyggt och stilsäkert! Dessutom till ett bra pris. Kan bli spännande att jämföra med den på papperet snarlika Saison Dupont Biologique.
Bäst före: 12-17

Smuttynose Pumpkin Ale
11664, USA, 35,5 cl, 28,90 kr, 5,8 %, T6 - 2880 st
Julkryddig (tillika pumpapajkryddig) öl med nejlika, kardemumma och torkad ingefära. Pumpa? En lätt touch, möjligen. I övrigt mediumfyllig med lätt karamelltouch. Kan man inte vänta på julen kan man tjuvstarta här.
Bäst före: 15/APR/16

BFM Abbaye de Saint Bon-Chien
11764, Schweiz, 37,5 cl, 139 kr, 11 %, T7 - 1000 st
Rejält med rödvinsvinäger i doften, med lätta toner av körsbärskärnor och karamell bakom. Smaken drar också lite åt vinägerhållet, dock utan att bli allt för ättikssur. Faktiskt en behaglig syrlighet, vilket är något överraskande med tanke på doften. Även här med lätta toner av körsbärskärnor och karamell. Smarrigt!

Coronado/S:t Eriks International Collaboration Pomegranate IPA
11473, USA/Sverige, 35,5 cl, 28,90 kr, 6 %, T5 - 18000 st
Säregen rosaorange färg. Doften bjuder på lite väl gräsig humle och en udda fruktton. I doften är det svårt att identifiera granatäpplet men i smaken dyker det upp en lätt touch av frukten i slutet. Även här blir humletonerna lite väl gräsiga dock och det hela är obalanserat. Slutresultatet blir därför inte särskilt bra.

Brewdog Bourbon Baby
11557, Storbritannien, 33 cl, 34,90 kr, 5,9 %, T5 - 5520 st
Bourbontoner och karamell som funkar bra tillsammans men det blir lite för lätt för att bourbonsmaken ska komma till sin rätt. Inte på något sätt spritigt dock, men kanske lite väl torrt för att lyfta ordentligt.
Bäst före: 31/03/16

Åbro Bryggmästaren Skotten Ale
11656, Sverige, 33 cl, 23,90 kr, 7,5 %, T5 - 15000 st
Skönt maltig med nyanser av karamell, fudge och knäck samt en lätt fruktighet. Den är inte tunn, men saknar lite av den tyngd i kroppen jag önskar i den här typen av öl. I det stora hela gott.

Omnipollo #90000 Bilberry/Pecan/Almond/Vanilla Smoothie IPA
11827, Sverige/Belgien, 33 cl, 37,90 kr, 7 %, T5 - 16000 st
Mjukt bärig doft medan smaken är krämig med en fin blandning av bär och humlig fruktighet. Väldigt mjuk och behaglig munkänsla inledningsvis, som avslutas med ett piggt uppstick av beskan. Mycket smakupplevelse i en öl.

New Holland Dragons Milk Bourbon Barrel Stout
11666, USA, 35,5 cl, 53,60 kr, 11 %, T6 - 2400 st
Riktigt härlig fatlagrad stout! Gillar man den här typen av öl älskar man säkerligen den här. Tydliga bourbontoner med smörkola, vanilj och kokos, men som också släpper fram stoutens egna toner av choklad och rost. Lagom kraftig, lagom söt.


I T7 släpps även följande öl som ej var med på skribentprovningen:
Cuvée De Ranke, 11796, Belgien, 75 cl, 87 kr, 7 % - 672 st
De Ranke XXX Bitter, 11788, Belgien, 75 cl, 89 kr, 6 % - 672 st
Founder's Redankulous, 11830, USA, 75 cl, 129 kr, 9,5 % - 600 st
Trois Dames/Jester King/Crooked Stave Cerveza Sin Frontera, 11289, Schweiz/USA, 75 cl, 139 kr, 5,7 % - 600 st

Cuvée De Ranke är en blandning av lambic från Girardin och De Rankes egen suröl som blir en riktigt bra slutprodukt. Även XXX Bitter, en storebror till XX Bitter, är mycket bra. Founder's Redankulous är en imperial red ale med rejält tryck i humlearomen. Är den lika bra som när den provades på fat under SBWF-helgen är det bara att säga grattis till alla som får tag på en flaska.

Train Station crowdfundar eget bryggeri

$
0
0
Det Knivstabaserade fantombryggeriet Train Station Brewery har rönt framgångar med sina öl som hittills bryggts på Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Nu har tiden kommit för Colin och Simon att bygga sitt eget bryggeri och man ska göra det med hjälp av crowdfunding.

Train Station startade 2012 med folkölet The Hoppy One, något som vissa ansåg som djärv medan andra såg det som ett uppenbart sätt att börja bygga sin marknad. Det blev framgång direkt och sedan dess har de även hunnit göra ett gäng starköl. 

Nu är produktionen så stor och framtidsutsikterna så ljusa att de vågar ta steget att överge kontraktsbryggningen och bygger ett eget bryggeri istället. Planen är att bygga ett bryggeri som inledningsvis har en kapacitet på en halv miljon liter om året och man ska göra det med hjälp av kapital från privata investerare.

På crowdfundingsajten Funded By Me kan man nu läsa mer om deras planer och investera i bryggeriet. Investerarperioden öppnade häromdagen och är öppen i sex veckor till. Mer info hittar ni här.
Viewing all 1471 articles
Browse latest View live