Quantcast
Channel: Portersteken
Viewing all 1471 articles
Browse latest View live

Snabbrecensioner av Systembolagets exklusiva nyheter 19 augusti 2016

$
0
0

Så är det snart dags för Thomas Hardy's Ale att göra comeback på Systembolagshyllorna, men den är inte den enda häftiga ölen som kommer i nästa veckas småpartisläpp. Det släpps också stout med bourbonfatlagrat kaffe, samarbets-IPA från Brekeriet och ett samarbete mellan Lost Abbey och Dupont. Snabbrecensionerna på släppet kommer här.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt, Modul - Beställt antal]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det fanns någon läsbar på provflaskan)]

Aecht Schlenkerla Helles Lagerbier
11964, Tyskland, 50 cl, 23,90 kr, 4,3 %, T5 - 20000 st
Rökig, men utan de mer knäckiga tonerna som återfinns i de flesta av deras andra öl. Istället är det klassiskt brödigt med höiga toner. Den inledningsvis så tydliga rökigheten lugnar ner sig rejält efter en liten stund och blir mer av en accent i denna helles. Gottigt!
Bäst före: 10/2016

Brooklyn The Discreet Charm of the Framboise
11627, USA, 75 cl, 99 kr, 7,4 %, T6 - 2000 st
Mycket syrlig med lätt hallonton och väldigt lätt funkiga och ekiga toner som ger en fin smakbreddning bakom bären och syran.

Founder's Mosaic Promise
11959, USA, 35,5 cl, 26,90 kr, 5,5 %, T5 - 20000 st
Fullpackad med Mosaic är den riktigt fruktig med toner av melon och så sockerkaka bakom det. Riktigt bra pale ale!

Brekeriet/Angry Chair Swedish Chef IPA
11873, Sverige/USA, 33 cl, 39,90 kr, 6,5 %, T6 - 4752 st
Lätt syrligt, mycket funkigt och lätt humligt. Jordigt torr avslutning. Det krävs några klunkar för att vänja sig vid smakerna. Den torra funkigheten var nästan chockartad först men smälter bra in när man fått acklimatisera smaklökarna. Spännande öl!

Buxton Anglo-Belgique IPA
11960, Storbritannien, 33 cl, 35,90 kr, 6,8 %, T5 - 9360 st
Mycket estrig öl med lite jordiga och humlekryddiga toner. Lite väl söt för att få ihop en bra smakbild, samtidigt som humlen inte syns särskilt mycket.
Buteljerad: 19FEB16

Rogue 7 Hop IPA
11956, USA, 35,5 cl, 34,90 kr, 7,8 %, T5 - 15120 st
Småsöt och mycket humlig öl med citrus, lök och diesel i en spännande blandning som faktiskt går hem. Lätt karamellton bakom stör inte alls utan backar upp fint.
Bäst före: 03/2017

Lagunitas Lucky 13
11855, USA, 35,5 cl, 28,90 kr, 8,8 %, T5 - 26400 st
Sött och karamelligt med knäckiga toner och ett drag av torkad frukt. Hittar inte riktig djupet.

Thomas Hardy's Ale 2015
11430, Storbritannien, 33 cl, 69,90 kr, 11,7 %, T6 - 4800 st
Ett potent barley wine med fudge, kola och torkad frukt. Lite, lite eldig och med väldigt låg beska. Bra, men inte legendarisk nu, men frågan är väl hur den är om fyra-fem år. Jag kan se potential i vart fall.

Left Hand Fade To Black
11613, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 8,5 %, T5 - 11544 st
Knäckebröd, bränt socker och lite knäck i en enkel men härlig kombo.
Bäst före: 21/06/2017

Modern Times City of the Dead
11836, USA, 65 cl, 109 kr, 7,5 %, T6 - 2160 st
En säregen kaffeton gör det här till en smått unik öl i mitt tycke. Gott är det också med en bra grund med bitter choklad och rostat kaffe som sen toppas med denna speciella kaffesmak.

Borg Garún Nr 19.1
11660, Island, 33 cl, 45 kr, 12,5 %, T5 - 10000 st
Kraftig stout med tydlig cognacssmak, men lite opolerad och rå i kanterna. Choklad, kaffe, cognac, ek och lite torkad frukt.


Följande öl släpps i T7 men var inte med på skribentprovningen:
Dupont/Lost Abbey Deux Amis, 11657, Belgien/USA, 75 cl, 80 kr, 7 % - 1320 st
Midtfyns Barley Wine Caroni Rum, 11656, Danmark, 33 cl, 89,90 kr, 12,5 % - 720 st
Midtfyns Imperial Stout Rum Barrel Aged, 11694, Danmark, 33 cl, 89,90 kr, 13,1 % - 1080 st

Vad behöver en hembryggare?

$
0
0
Fabrikör Ekstedts artikel häromdagen om vad hembrygd öl kostar påminde mig om något jag länge funderat på att skriva om, nämligen hur lite utrustning man behöver för att brygga öl hemma. Och hur mycket utrustning man kan skaffa för att göra sitt hembryggeri bättre och/eller få det att hantera fler moment på ett bra sätt.

För den enklast möjliga hembrygden, då man använder maltextrakt och därmed inte behöver mäska in någon malt, kräver väldigt lite:

En stor kastrull
Värmekälla såsom spisplatta eller gasbrännare
Vanlig köksutrustning som visp, sil och hushållsvåg
Termometer
Jäskärl med vattenlås
Slang, eventuellt hävert
Kapsyleringsapparat

Värm vatten i en kastrull, vispa ut maltextrakt i vattnet till önskad stamvörtstyrka, värm till kokning, tillsätt önskade mängder humle vid önskade tidpunkter, kyl av i isvattenbad till önskad temperatur, överför till jäskärl, tillsätt jäst, skaka för hand för att syresätta, montera vattenlåset, låt jäsa ut, buteljera tillsammans med sockerlag, kapsylera och låt stå för kolsyrejäsning. Klart.

Så enkelt är det att göra en öl på allra enklaste vis. Det skapar ganska stora begränsningar för vad man kan göra men så länge man förstår begränsningarna och håller sig inom dem kan man göra rätt hyggliga öl.

Denna grund går att bygga på åt diverse olika håll. Personligen tycker jag att ett bra första utbyggnadssteg är en eller flera prylar som hjälper en att övervaka, kontrollera och optimera jäsningen. Andra skulle säkert säga att utrustning för helmaltsbryggning är det naturliga första steget i utrustningsexpansionen.

Ens utrustning för själva bryggningen är ett helt kapitel för sig, man kan ha allt från en enkel brew-in-a-bag-påse för 200 spänn, via hemsnickrade mäskkärl med mer eller mindre lullull, till avancerade RIMS-verk för femsiffriga belopp. Den delen tänkte jag inte gå in djupare på, utan istället försöka visa den stora flora av kringutrustning som faktiskt är bra att ha.

För att kunna räkna på bryggverkets effektivitet samt börja övervaka jäsprocessen behöver man kunna mäta vörtstyrkan. Det här gör man med en hydrometer och/eller en refraktometer. Den förra är billigare och mycket enkel att använda men skapar mer spill. Den senare kostar lite mer men skapar endast försumbara mängder spill. Tänk dock på att mätningar med refraktometer i vört som börjat jäsa inte kan användas rakt av utan behöver räknas om då alkoholen också påverkar vätskans brytningsindex. Omräkningskalkylatorer finns på nätet.

Det är viktigt för jästen hälsa och förmåga att skapa en bra öl att vörten är ordentligt syresatt. Att skaka jäskärlet för hand är tungt och ger på sin höjd ett hyfsat resultat. Att använda en vörtspridare vid överföringen till jäskärlet hjälper något, men det bästa är att pumpa in syre i vörten. En akvariepump är en enkel lösning, men för ett fullgott resultat behöver man i princip pumpa in ren syrgas och då behöver man förutom ren syrgas på tub också en diffusionssten.

Vörtens temperatur under jäsningen är också en mycket viktig faktor för slutresultatet. Att kunna påverka temperaturen under jäsningen är därför också ett viktigt steg i att optimera sina öl, och i stort sett alla fall är det nedkylning som behövs eftersom jäsprocessen alstrar värme. Eftersom mängden värme som alstras varierar med jästens aktivitet är en passiv kylning inte optimal. För att kunna styra temperaturen på bästa sätt behöver man en lösning som mäter vörtens temperatur och anpassar nedkylningen (eller uppvärmningen) efter den så att en jämn, given temperatur hålls. Det här finns det en mängd lösningar för, och man kan köpa såväl färdiga lösningar som göra hembyggen som löser detta.

Så fort man börjar brygga med malt snarare än maltextrakt behöver man också kunna få malten krossad. Det går visserligen att köpa färdigkrossad malt men det är av flera anledningar bäst om malten krossas så nära inpå bryggningen som möjligt. Därför behöver man någon typ av maltkvarn eller -kross.

Efter avslutat kok behöver vörten kylas innan jästen tillsätts. Ju snabbare, desto bättre. Isbad funkar okej för de minsta volymerna, men när man kommer upp i de volymer som de flesta hembryggare siktar på är det bättre med en spiral av kopparrör eller rentav en plattvärmeväxlare för att kyla sin vört.

När bryggvolymen växer behöver man också mer jäst och för att slippa köpa massor av jäst kan man propagera upp jäst själv. Det gör man lämpligtvis i en E-kolv. En magnetomrörare ökar celltillväxten 2-3 gånger jämfört med att bara låta förkulturen stå. Det är inte särskilt avancerat att bygga en egen om man vill spara in lite pengar, men tänk på att det inte är bra om den alstrar värme som går upp i förkulturen. Med den här utrustningen kan man också göra ett forcerat utjäsningstest, ett enkelt test som ger värdefull information om hur den valda jästen beter sig.

Vill man kunna tappa sin öl på fat behöver man, förutom själva fatet också en kolsyrekälla och en regulator om man inte tänker sig att kolsyrejäsa på fatet. Vidare behöver man förstås något att servera ölen med. Kompletterar man med en Beergun kan man tappa kolsyrad öl från fat till flaska och kan därmed komma undan kolsyrejäsning på flaska.

Som ni förstår finns det oändliga mängder med utrustning som en hembryggare kan investera i. Det som jag räknat upp här är väl ungefär vad en ambitiös hembryggare kan sikta på att bygga upp över tiden, utöver själva bryggutrustningen. Har man specialintressen och/eller vill gå ännu mer avancerat finns förstås massor av mer prylar att införskaffa. Vakuumpackare för att packa om humle på bästa sätt, pH-mätare för att kontrollera ölens syrautveckling samt bunsenbrännare, petriskålar, inkubator, pipetter och diverse andra labbpryttlar för att odla fram egna renkulturer av jäst, för att bara nämna några grejer.

Plus allt förbrukningsmaterial i form av olika rengöringsmedel och dylikt som behövs för att hålla god hygien, förstås.

Churchill Arms firar tre år med att öppna belgobar i Uppsala

$
0
0
Churchill Arms har nu funnits i tre år i Uppsala vilket firades med pompa och ståt igår. Ägarna passade då också på att avslöja att de är på väg att utöka sin närvaro i Uppsala genom att öppna en ny bar som helt och hållet kommer riktas in på belgisk öl. Själva treårsfesten innehöll smakprov från den uppdaterade menyn liksom en taptakeover av Stockholm Brewing.

Mer om själva treårsfesten strax, men först mer om avslöjandet om att Churchill Arms öppnar en ny krog i Uppsala. De kommer att ta över Pipes of Scotlands gamla lokaler som ligger två kvarter bort på samma gata, S:t Olofsgatan, där de kommer skapa en pub vid namn Bierhuis som blir helt inriktat på det belgiska. Drygt tjugo kranar där en handfull kommer rotera medan resten blir fasta öl. Bland flaskorna satsas det hårt på storflaskor och på menyn blir det såklart också belgiskt, såsom musslor. Öppningen blir om allt går i lås i mitten av oktober. Förhoppningsvis kan vi återkomma med mer om det närmare öppningen.

Det är mycket på gång i ölsvängen i Uppsala nu. Förutom Churchills kommande belgosatsning är Bishops Arms på väg att öppna i anslutning till det Elite Hotel som byggs vid centralstationen, Dryck byggs ut och vid gamla Pub 19 kommer det också en ny bar. För mig känns Churchills Arms fortfarande nästan nytt trots att det alltså är tre år sedan som de slog upp portarna. 

På treårsjubileet firade de med bland annat en taptakeover av Stockholm Brewing, som å sin sida firar fem år i år. Jag var skeptisk till dem i början då deras första öl hade en del brister men de har spottat upp sig ordentligt över åren och är nu verkligen ett bryggeri att räkna med. Jag var visserligen inte så imponerad av deras IPA den här gången heller, även om den var fri från felsmaker, men de har fått fram riktigt bra öl i Hophound, Euro Pale Ale och såklart Hallon Sour.


Deras kommande folköl, en svagare variant på den utmärkta Saison d'Etre med en mindre justering av maltsammansättningen för att kompensera kroppen för den lägre alkoholen, imponerar också. Stockholm Brewing har blivit ett fint exempel på hur bra det kan gå för ett bryggeri trots en svajig start.

Churchill Arms passade också på att visa upp lite fingerfoodvarianter från sin uppdaterade meny. Kvar är de grymma kycklingvingarna, och den lilla steak-sandwich-munsbiten var också riktigt god. Fortfarande bra pubkäk alltså! Ska bli spännande att se hur de klarar av det belgiska köket. Vågar man hoppas på en riktigt bra stoofvlees?

Fatlagrade monster från Midtfyns

$
0
0

Imorgon är det dags för ölsläpp igen och bland ölen som endast släpps i vinkällarbutikerna finns två riktigt tunga skapelser från danska Midtfyns. Dessa fanns inte med på ölskribentprovningen och därmed var de inte heller med i snabbrecensionerna inför morgondagens släpp men nu har jag fått tillfälle att prova dessa två romfatlagrade öl; ett barley wine och en imperial stout. 

Båda ölen är lagrade på romfat och är ett samarbete mellan Midtfyn och en dansk romimportör vid namn 1423 (för er som undrar varför dessa siffror syns på etiketterna) som ordnat fram romfaten. Barley Wine Caroni Barrel Edition är som hörs på namnet lagrat på fat från den sedan flera år tillbaka nedlagda romdestilleriet Caroni. Mer specifikt är det ett "single cask" romfat som innehöll Caroni 1993. Caroni låg på Trinidad och gjorde en särskilt typ av stark rom, på engelska kallad puncheon, på 75 %. Även om destilleriet inte längre är verksamt kan man faktiskt köpa rom från Caroni genom Systembolaget. Men var beredd på att hosta upp omkring tusingen för en flaska, plus ytterligare en femhundring för de något exklusivare sorterna.

Ölet i sig ligger på 12,5 % och efter lagring på fat som innehållit så stark sprit är det ingen överraskning att det är en aning hett och eldigt, men det är inte alls så starkt som man skulle kunna tro. Här blandar sig ölets kola- och fudgetoner vackert med den eldigt fruktiga romen. Några månaders vila, eller kanske till och med något års, skadar nog inte men det finns samtidigt en charm i dess blandning av ungdomligt öl och ålderdomlig sprit.

Russian Imperial Stout Rum Barrel Edition är lagrad på flera olika fat, bland annat ett fat från Caroni, och klockar in på rediga 13,1 %. Här skapar mixen av den smått rökiga grundölen och de runda romsmakerna en fängslande smakbild som tål en ordentlig granskning. Det är eldigt och ungt även här, men också med mogna toner och en stor blandning av smaker. Det går ihop utan att bli för spretigt, men jag tror ändå att det kan löna sig att ge smakerna några månader att hitta varandra.

Det här är två öl att köpa nu och spara till vintern. De passar bäst in när snön faller utanför fönstret och man själv värmer sig med gott sällskap som delar på dessa tungviktare. Själva ölen kommer då också få några månader på sig att samla smakerna.

Bryggeriet Ångkvarn levererar

$
0
0

Uppsalatraktens nyaste bryggeri, och stans enda bryggpub, slog upp portarna i våras och är i matväg att betrakta som en gastropub. Nu har de haft hela sommaren på sig att få in rutinerna vilket innebär att det var tid för mig att gå dit och se vad de faktiskt går för. Givet storleken och åldern på bryggeriet var ölen klart imponerande, samtidigt som maten var klart bättre än vanligt pubkäk.

Efter att på Uppsala Beer & Whisky Festival ha provat några av deras recept som bryggdes annorstädes var förväntningarna blandade då det den gången bjöds på både högt och lite halvlågt. Så mycket mer än så hade jag inte att gå på och därför var förväntningarna svåra att sätta inför besöket. Jag skulle dock inte behöva bli besviken.

Direkt när jag kommer in i lokalen blir jag välkomnad av en i personalen och på de få meter jag går till mitt bord hinner tre till ur personalen hälsa glatt. Medan jag inväntar mitt sällskap beställer jag in deras provbricka för att prova mig igenom deras sex olika egenbryggda öl. Utbudet roterar en del och för tillfället är det två ljusa lager, två bitter och två IPA som serveras. 

Ölen serveras direkt från kombitankarna, vilket är praktiskt för dem och charmigt för mig. All bryggarutrustning är inklämt i ett litet rum bakom baren där de brygger sina öl på ett 200-litersbryggverk. Trots den lilla skalan har man sett till att investera i mantlade kombitankar med individuell temperaturkontroll.


Sommarlagern är, som man säger på utrikiska, non-offensive. Inga felsmaker, men å andra sidan rätt tråkig. Något bättre variant av en stor stark och man förstår att det här är en öl som gått bra på deras uteservering under sommaren, men när augustiregnet smattrar ner utanför de stora fönstren tappar den sin rätta miljö. H W Södermans Pilsner har mer tryck i smakerna med lätt smörkolaton, nyanserad malt och finstämd humlearom men en liten eftersmak av salmiak drar ner ett annars gott betyg.

Deras Best Bitter är både felfri och intressant med den stiltypiska tonen av hårda fruktkarameller, men ännu bättre blir det med deras ESB, Sjuhelvetes Ale, som bjuder på rostade nötter och marmeladtoner i en bred smakbild. Jag är imponerad!


Förrätterna anländer och jag fortsätter imponeras. Kantarellmackan med friterad svål är riktig mumsig. Åtminstone när man får med kantarell och svål i samma tugga, på egen hand behöver svampen nämligen lite mer salt men det är förstås där den salta svålen kommer in i bilden. Det här bräcks dock av den gravade hjorten som är helt fantastiskt god i all sin enkelhet. Det kostar visserligen som en enklare varmrätt men man får mycket kvalitet för pengarna. 


Jag provar vidare bland ölen i väntan på varmrätten. Först en Simcoe & Galaxy IPA med skönt fruktig humlighet men även här en störande liten touch av salmiak i eftersmaken. Det glöms snabbt bort när jag provar deras samarbetsöl med Stewart Brewing, en råg-IPA vid namn Rye Aye PA. Andra bryggeriers råg-IPA tenderar att vara mycket råg och lite mindre humle än en vanlig IPA men här har man fläskat på med humlen. Riktigt bra kombination av kryddig råg och fruktig humle.


Det slutar med att jag beställer in en Sjuhelvetes Ale till min fläsksida medan min sambo tar en Rye Aye PA. Min nötiga ale är som gjord för fläsket. Anrättningen är betydligt mindre elegant än förrätterna, istället är den mer rejäl och rustik och inte desto mindre god. Vi rundar av med efterrätter, en Söt och en Salt, vilket översätts till tre varianter på jordgubbar med vit chokladmousse samt brynt-smör-emulsion med vaniljglass, havredravssmul och bacon(!). Här är elegansen tillbaka, kanske till priset att det är något små portioner men som alla ölnördar säkert håller med om går kvalitet före kvantitet.


Efter middagen får vi en "rundtur" i bryggeriet. Fnuttarna sätter jag dit eftersom bryggeriet är i ett rum på uppskattningsvis 10 kvadratmeter och att man därför inte går runt på någon tur, utan ställer sig mitt i rummet och kikar på grejerna. Vi får prova lite öl som nästan är färdiga, där en svart-IPA, eller Cascadian Dark Ale som de väljer att kalla det för, står ut som det mest imponerande med ett riktigt bra möte mellan humle och mörkare malttoner.


När vi sen cyklar hem har det slutat regna, så kvällen slipper bli alltför blöt.

Omnipollos fruktade folkisar

$
0
0

Omnipollo har sen en tid tillbaka satsat på den exklusivare sektionen på folkölshyllorna med en samling syrliga fruktöl i de övre prisklasserna samt en något mer folkligt prissatt humlebomb. Sent omsider har jag fått tillfälle att testa fyra av deras fem folköl och lustigt nog är det de två billigare som jag gillar bäst. 

Jag gillar starkt ordet fruktade, det passar utmärkt in bland all hittepåsvenska som används för att beskriva olika företeelser i ölvärlden samtidigt som det ju egentligen också betyder något annat. Underbart. I det här fallet är det bara frukttillsatsen jag syftar på, de här ölen är inget att vara rädd för. Fast frågar du plånboken så fruktar den nog att du ska gilla dem alltför mycket.

Omnipollo har (åtminstone) fyra olika folköl med frukt i varav jag fick tag på tre. Bianca Blueberry Lassi Gose fanns nämligen inte på det ICA där jag köpte Bianca Mango Lassi Gose, Bianca Raspberry Lassi Gose och så Magic #3.5 Pineapple Gose. Allihopa är alltså olika varianter på stilen gose, som traditionellt egentligen inte innehåller någon frukt utan kryddas med koriander och bryggs på vatten med högre salthalt än vad som annars är brukligt. Den som vill läsa mer om traditionell gose kan göra det här, och sedan prova Ritterguts Gose som släpps på Systembolaget under hösten.

Min favorit av de tre provade folkfruktgosevarianterna från Omnipollo är utan tvekan Magic #3.5. Den lätta sältan sitter som ett smäck och lyfter fram den milda fruktigheten med tydliga drag av ananas utan att för den sakens skull vara dominerad av densamma. Riktigt bra, och något jag förstås borde ha tipsat om innan sommarvärmen försvann. Nåja, kommer det en indiansommar har ni här ett bra tips på törstsläckare med låg alkoholhalt.

Även de två ölen i Bianca-serien är mycket lättdruckna och fräscha. Dessa är gjorda med bl a laktos för att efterlikna just lassi, en yoghurtbaserad indisk dryck. Mangovarianten är den bättre av de två i mitt tycke, medan den med hallon inte riktigt funkade. Fräschören i hallonen kom liksom inte fram och smakbilden är grumlig. Mangon kommerdäremot  fram bättre och ger en pigg fruktsmak.

Bianca-ölen är också betydligt dyrare, på 34,90 kr vardera medan ananasgosen bara kostade 26,90 kr på ICA Kvantum här i Uppsala. Det senare tycker jag är fullt rimligt med tanke på kvaliteten, men trettiofem spänn för en fruktfolkis som inte når upp i det smakmässiga toppskikten är lite väl mycket för min del.

Omnipollos enda folköl utan frukt, Arzachel, är ytterligare två kronor billigare och är också att rekommendera. Denna folköl är nämligen humlad gjord för att smaka som en DIPA och lyckas riktigt bra med det. Tunnare i kroppen förstås, men med ruskigt fin humleprofil. Toppklass!

Ölrecension: Tempel/Tired Hands Fell Voices

$
0
0

Under CBC träffades bryggarna från svenska Tempel och amerikanska Tired Hands, Arvid och Jean, vilket resulterade i att de kort därefter bryggde en öl ihop vid Jeans besök i Sverige för ett event på Omnipollos Hatt. Nu är den ölen klar och väntas släppas på Systembolaget under hösten. Den har redan serverats på en ölfestival och kommer säkert dyka upp på fler där Tempel medverkar. Här är en recension av deras skapelse.

Ölet är bryggt med vete som växt på åkrarna runt om Tempel Brygghus nuvarande lokal och med maskrosor som Arvid och Jean plockade vid husknuten. Det var också tänkt att ölet skulle innehålla honung från lokala biodlare men man beslöt sig för att skippa honungen då ölet jäste ut så bra. Den är jäst med en mix av de två bryggeriernas huskulturer, den ena tillsatt i början och den andra mot slutet av jäsningen.

Det här är en öl med riktigt intressant smak, där maskrosorna ger en trevlig touch men det händer mycket mer i smaken än så. Det är syrligt, med vetens lätthet och en komplex sammansättning av smakämnen från jäsningen där man hittar en del typiska saisonsmaker men som tillsammans med det syrliga blir något helt annat. Det erbjuder lite mer utmaning för smaklökarna än moderna standardsuringar och närmar sig de höjder som exempelvis Side Project når. Det här är ett praktexempel på hur intressant en öl kan bli när den får jäsa med en bra blandkultur.

Framåt avslutningen blir syran lite för stark för min smak och det hade varit bättre drickbarhet med ett uns mindre syrlighet samt en lätt mjuk beska istället för den mycket låga beskan den har. Det här är små invändningar, och för en öl som bara bryggts en gång är det imponerande hur bra de har lyckats.

Närmaste chansen att testa Fell Voices lär bli på Brewskival i Helsingborg nästa helg, dit Tempel knep en av de sista utställarplatserna.


Nya öl på Systembolaget i september

$
0
0

September bjuder på påfyllning i fasta sortimentet med bland annat Brekeriet samt återkomst för Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, släpp av oktoberfestölen och två småpartisläpp med en hel del godis. Eller vad sägs om öl som Bell's Expedition Stout, Stone RuinTen, Amager Lubricated Labrador och Cuvée van de Keizer? Här är listorna på alla fyra ölsläpp på Systembolaget i september.


1 SEPTEMBER FASTA SORTIMENTET
Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, 1437, Tyskland, 50 cl, 26,90 kr, 5,1 %
Brekeriet Saison, 1448, Sverige, 33 cl, 29,70 kr, 6,5 %
Clown Shoes Crunkle Sam, 1621, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 11 %
Frejgatan Khartoum Stout, 1629, Sverige, 33 cl, 24,90 kr, 5,7 %
Karmeliten Bio-Bier, 1487, Tyskland, 33 cl, 14,90 kr, 5 %
Mikkeller Ambler, 11996, Int. märke, 33 cl, 16,90 kr, 0,3 %
Mountain Brews Hazy Lager, 1626, Österrike, 33 cl, 15,90 kr, 5,1 %
Nya Carnegiebryggeriet Fridens Ale, 1301, Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 7,1 %
Pabst Blue Ribbon, 1641, USA, 35,5 cl (burk), 13,90 kr*, 4,5 %
Sigtuna Black Soil IPA, 1694, Sverige, 33 cl, 24,90 kr, 7,5 %
Skellefteå Backens Bästa Bitter, 1648, Sverige, 33 cl, 14,40 kr, 4,3 %
Skellefteå Backens Mild Ale, 1422, Sverige, 33 cl, 14,40 kr, 3,8 %
Störtebeker Roggen-Weizen, 1543, Tyskland, 33 cl, 17,90 kr, 5,4 %
Williams Caesar Augustus, 1521, Storbritannien, 33 cl (burk), 16,90 kr*, 4 %

1 SEPTEMBER OKTOBERFESTÖL
Grebbestad Oktoberfest, 11384, Sverige, 50 cl, 24,80 kr*, 5,7 %
Hofbräu München Oktoberfest, 11298, Tyskland, 50 cl, 20,90 kr, 6,3 %
Karmeliten Festbier, 11265, Tyskland, 50 cl, 21,90 kr, 5,5 %
Lakefront Oktoberfest Lager, 11308, USA, 35,5 cl, 20,90 kr, 5,8 %
Löwenbräu Oktoberfestbier, 11210, Tyskland, 50 cl, 21,90 kr, 6,1 %
Mariestads Oktoberfest, 11408, Sverige, 50 cl, 18,90 kr*, 5,8 %
Paulaner Hefe-Weissbier Non Alcoholic, 1965, Tyskland, 50 cl, 22,50 kr, 0,5 %
S:t Eriks Oktoberfest Helles Organic, 11233, Sverige, 33 cl, 20,90 kr, 5,6 %
Saimaan Juomatehdas Brewers Special Oktoberfest, 11843, Finland, 33 cl, 19,70 kr, 6,8 %
Samuel Adams Octoberfest, 11261, USA, 35,5 cl, 20,90 kr, 5,5 %
Spaten Oktoberfestbier, 11281, Tyskland, 50 cl, 21,90 kr, 5,9 %
Zoller-Hof Festbier, 11346, Tyskland, 50 cl, 22,50 kr, 5,3 %

2 SEPTEMBER SMÅ PARTIER
T5
Bell's Expedition Stout, 11810, USA, 35,5 cl, 59,90 kr, 10,5 % - 11520 st
Brewski/18th Street Nightmare On 18th Street, 11602, Sverige/USA, 33 cl, 37 kr, 6 % - 12960 st
Brewski Mango DIPA, 11614, Sverige, 33 cl, 49,90 kr, 8 % - 9072 st
Fuller's Past Master 1926 Oatmeal Porter, 11280, Storbritannien, 50 cl, 39,90 kr, 7,8 % - 15000 st
Gouden Carolus Cuvée Van De Keizer, 14005, Belgien, 75 cl, 115 kr, 11 % - 7380 st
Lagunitas Aunt Sally, 11821, USA, 35,5 cl, 26,90 kr, 5,7 % - 24192 st

T6
Brekeriet/B Nektar Be My Honey, 11817, Sverige/USA, 33 cl, 42,90 kr, 9 % - 4752 st
Eskilstuna Södvik Säsong, 11291, Sverige, 33 cl, 33,30 kr, 6,5 % - 3500 st
Ritterguts Gose, 11943, Tyskland, 50 cl, 38,60 kr, 4,7 % - 4400 st
Toccalmatto Dr Caligari, 11426, Italien, 33 cl, 34,90 kr, 6,3 % - 3024 st

T7
Boulevard Smokestack Seris Imperial Stout X Coconut, 11325, USA, 75 cl, 169 kr, 11 % - 576 st

16 SEPTEMBER SMÅ PARTIER
T5
Amager Lubricated Labrador DIPA, 11678, Danmark, 50 cl, 55,90 kr, 8,5 % - 8400 st
Birra Del Borgo Stelle & Strisce, 11965, Italien, 33 cl, 29,90 kr, 5,7 % - 13512 st
Kinn Skodehav, 11798, Norge, 75 cl, 59,90 kr, 6,5 % - 7800 st
Lagunitas Wilco Tango Foxtrot, 11887, USA, 65 cl, 69 kr, 7,9 % - 10200 st
Nils Oscar Vinjak Barrel Old Ale, 11701, Sverige, 33 cl, 49,90 kr, 8,2 % - 9000 st
North Coast Old Stock 2016, 11638, USA, 35,5 cl, 41,90 kr, 11,8 % - 11000 st
S:t Eriks Kocklandslager, 11708, Sverige, 33 cl, 21,90 kr, 5,2 % - 16000 st
Stigbergets Business As Usual IPA, 11473, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 7 % - 15000 st

T6
Brekeriet Hallon, 11899, Sverige, 33 cl, 44,90 kr, 6 % - 4752 st
Brussels Beer Project Babylone, 11283, Belgien, 33 cl, 29,80 kr, 7 % - 3456 st
Buxton Extra Porter, 11349, Storbritannien, 33 cl, 39,90 kr, 7,4 % - 3888 st
De La Senne Saison De Meyboom, 11478, Belgien, 33 cl, 33 kr, 5,5 % - 3456 st
Dupont Moinette Biologique, 11466, Belgien, 75 cl, 73 kr, 7,5 % - 1980 st
West Coast/Ghost Brewing Midnight Oil, 11288, Sverige/Danmark, 33 cl, 39,90 kr, 12,7 % - 3240 st

T7
Avery Uncle Jacob's Stout, 11643, USA, 35,5 cl, 123,20 kr, 17,1 % - 1728 st
Schneider Aventinus Vintage, 11706, Tyskland, 50 cl, 59,90 kr, 8,2 % - 1600 st
Stone Imperial Russian Stout, 11418, USA, 65 cl, 99,90 kr, 10,8 % - 864 st
Stone Mocha IPA, 11826, USA, 35,5 cl, 39,90 kr, 9 % - 1680 st
Stone RuinTen Triple IPA, 11609, USA, 65 cl, 99,90 kr, 10,8 % - 1740 st

Favoriter bland Systembolagets lokala nyheter 1 september 2016

$
0
0

Bland septembers 31 nyheter i det lokala sortimentet är det mer än var tredje som håller hög kvalitet, vilket är en ovanligt hög andel. Jag har hittat tre maltiga, fyra humliga, fyra rostade och så en spännande liten suring som är klart värda att testa. Låt mig presentera mina favoriter ur det lokala septembersläppet.

Värmdö Bryggeri fortsätter sin serie Skärgårdsprojekt med en öl som är syrad med en bakteriekultur som är odlar från filmjölk och som sedan har fått jäsa med lingon. Det här funkar faktiskt riktigt bra, med fin balans mellan syran och bärens strävhet och lätta beska.

De tre maltiga skapelserna kommer från Nils Oscar och Eskilstuna Ölkultur, och ingen av dem är egentligen några nyheter utan är öl som funnits ett tag. Nils Oscar Celebration Ale är en riktigt bra barley wine, Eskilstuna Torshälla Dubbelbock prickar in den lite tyngre typen av dubbelbock mycket snyggt och Nils Oscar Pandemonium är en snygg, ren och maltig scotch ale. Alla rekommenderas när man behöver sig en dos av maltigt matig öl.


Stigbergets fortsätter övertyga med sina humliga öl och släpper nu Bygg Bärs, en IPL med Kohatu och Mosaic som är riktig smaskig och hör hemma i den lite lättare änden av spektrumet. South Side har klämt ur sig en white IPA där jag är lite oklar över om de har använt mandariner eller om det kan vara humlesorten Bavaria Mandarina som föranleder dess namn, Mmmm....Mandarin, men klart är i vart fall att det är en välgjord vit-IPA med fin blandning av citrusdriven fruktighet och fruktiga estrar. West Coast fortsätter sin serie med singelhumlad DIPA och turen har kommit till Mosaic, som liksom de tidigare ölen i serien är mycket bra och låter humlen visa upp sig ordentligt. Mosaic har blivit mer dieslig och mindre melonig på senare skördar och det märks här, på både gott och ont. Den fjärde av de humledrivna ölen behöver kanske ingen större presentation, det är nämligen Omnipollo Fatamorgana som nu bryggts hos Dugges och därmed får komma med i lokala sortimentet.


Bearded Rabbit fortsätter imponera, här med en skönt rostad imperial stout med mjuka chokladtoner. Stigbergets visar att de även hanterar porterstilen med sin Promenadporter som utsågs till bästa öl alla kategorier på En Öl & Whisky Mässa i Göteborg i våras. Till sist har vi två nya öl i Dugges serie Six Ways där samma grundstout har fått olika behandlingar, och här är det Cherry Wood som fått en tillsats av både körsbärsträ och körsbär, samt Rasberry Liqorice (sic) som förstås är en hallon-lakrits-variant. Cherry Wood har en fin träkaraktär med en lätt körsbärston, medan Rasberry Liqorice har massor av syrliga hallon och en touch av lakrits.

Här är alla öl som släpps i lokalsortimentet 1 september:
Värmdö Bryggeri Skärgårdsprojekt 003 - Fil the Lingonberry
31216, Värmdö, 33 cl, 29 kr, 3,6%

Helsingborgs Jubileumsöl
31168, Helsingborg, 33 cl, 22,40 kr, 4,5%

South Plains Golden Pilsner
31213, Malmö, 33 cl, 17,90 kr, 5%

Stigbergets Byggbärs India Pale Lager
31170, Göteborg, 33 cl, 29 kr, 4,7%

Åsalid Påverås A Pale Ale
31209, Falköping, 33 cl, 31,30 kr, 4,5%

Fors Baltzar Motala Irish Ale
31191, Motala, 33 cl, 22,50 kr, 5,5%

Alingsås Bryggeri Mjörns Guld
31178, Alingsås, 50 cl, 32,40 kr, 5%

Bergslagens Brygghus Portrait Mosaic Ale
31184, Smedjebacken, 33 cl, 24,90 kr, 5,2%

Möllys Mosaic Pale Ale
31193, Eskilstuna, 33 cl, 29,90 kr, 5,8%

Brewing Költur Parlez-Vous Francais? Farmhouse Ale
31185, Södertälje, 33 cl, 24,90 kr, 4,5%

Helsingborgs Bryggeri Evil Red
31166, Helsingborg, 33 cl, 22,20 kr, 5,5%

Fors Ekenäs Motala Brown Ale
31190, Motala, 33 cl, 22,50 kr, 5,5%

Åsalid Bestorp Brown Ale
31206, Falköping, 33 cl, 33,50 kr, 6%

PKLK Popular Demand IPA
31215, Tyresö, 33 cl, 31,90 kr, 6,3%

West Coast Monohop Series Mosaic Dipa
31207, Göteborg, 33 cl, 32 kr, 8,5%

Fors Borenshult Motala IPA
31192, Motala, 33 cl, 22,50 kr, 5%

Skeppsgossen The Bones IPA
31194, Karlskrona, 33 cl, 25,30 kr, 6,6%

Omnipollo Fatamorgana
31186, Härryda, 33 cl, 36,90 kr, 8%

Southside Brewing Mmm... Mandarin White IPA
31210, Skellefteå, 33 cl, 29,60 kr, 6,2%

Sälens Fjällbryggeri Black Rye IPA
31204, Malung-Sälen, 33 cl, 31,30 kr, 6,5%

Eskilstuna Ölkultur Torshälla Dubbelbock
31188, Eskilstuna, 33 cl, 27,50 kr, 7%

Nils Oscar Celebration Barley Wine
31212, Nyköping, 33 cl, 35,90 kr, 9,9%

Nils Oscar Pandemonium
31211, Nyköping, 33 cl, 23,90 kr, 7,4%

Stigbergets Promenadporter
31171, Göteborg, 33 cl, 24,90 kr, 5,5%

Fjäderholmarnas Östersjö Porter
31189, Stockholm, 33 cl, 32,80 kr, 6,5%

Chad Beer Dark Days Porter
31157, Svedala, 33 cl, 29,70 kr, 5,2%

Helsingborgs Bryggeri What if? Secret Stout
31167, Helsingborg, 33 cl, 36,80 kr, 9,5%

Bearded Rabbit Stubble Stout Imperial Stout
31183, Göteborg, 33 cl, 37,90 kr, 9,5%

Dugges Cherry Wood
31187, Härryda, cl, 33 cl, 49,70 kr, 9,5%

Dugges Rasberry Liqorice
31181, Härryda, 33 cl, 49,90 kr, 9,6%

Sundbybergs Köksbryggeri Lasse i gatan
31195, Sundbyberg, 37,5 cl, 65 kr, 9,2%

Ölrecension: Tilquin Oude Mûre

$
0
0

Imorgon är det webblansering på Systembolaget där det släpps två öl från Tilquin, nämligen Oude Quetsche och Oude Mûre. Därav recenseras den senare, en lambic med björnbär som gjorts blott två gånger och är en av de allra senaste tillskotten i Tilquin-familjen. 

Oude Mûre är gjord med tyska björnbär och innehåller 350 gram bär per liter öl. Till denna andra batch av ölet skalade man upp produktionen trefalt och drygt 8500 liter av Oude Mûre 2015/2016 har producerats. Några hundra liter av dessa har letat sig till Sverige, och 294 flaskor om 75 cl kommer att säljas genom Systembolagets webblansering imorgon till ett pris om 165 kr styck. Samtidigt släpps alltså även Oude Quetsche på samma storlek och i samma antal men tio kronor billigare.

Ölet är vackert rödorange med ett lätt dis, ett utseende som är minst lika inbjudande som den fantastiska aromen. Där finns nämligen en mustig mix av citron, björnbär, stall, röda äpplen och den där skogiga touchen som blåbär ofta ger till ett öl, fast inte lika starkt här.

Den skogiga touchen är begränsad till aromen och finns inte alls i smaken, och citrustonerna är mer dämpade. Istället är smaken mycket mer syltig och bärig, men förstås inte söt utan med en fräsch syrlighet som är alldeles lagom i mitt tycke. Och så den lilla strama touchen av ek som är så subtil men gör så mycket för avslutningen.

Även om man bara får köpa en flaska per person misstänker jag att den här (och antagligen även Oude Quetsche) kommer gå åt fort så vill man vara säker på att få sig en flaska ska man nog hänga på beställningsknappen klockan 10.00 imorgon. Det kommer det vara värt!


Favoriter bland Systembolagets lokala oktoberfestöl september 2016

$
0
0

Förutom de oktoberfestöl som släpps nationellt kommer det också sex stycken till i ett lokalt släpp, och av dessa är det tre som är klart köpvärda. Alla dessa tre är också beställningsbara till hela landet och utgör ett bra komplement till det större släppet då de stilmässigt sticker ut från de andra ölen i det nationella oktoberfestsläppet. Här är mina favoriter bland de lokala oktoberfestölen.

Det är Ängö, Nils Oscar och Göteborgs Nya Bryggeri som står för dessa tre favoriter i detta släpp. Nils Oscars Oktoberfest bjuder på en torr knäckighet med inslag av rostade nötter som toppas av friska humletoner. 

Ängö gör som vanligt en riktigt bra lager i sin Oktoberfestlig Ängöl med mjuka toner av rostat bröd och lätta, friska humletoner i en otroligt fin balans. Göteborgs Nya Bryggeri har också återupprepat sin lyckade Oktoberfest 1810 som bjuder på lätt rökiga toner, en bränd touch och fina karamelltoner, där allt spelar tillsammans riktigt fint.


Här är alla oktoberfestöl som släpps i lokalsortimentet 1 september:
Tyska Eken Oktoberfest
31201, Kungsbacka, 50 cl, 34,90 kr, 5,9%

Nils Oscar Oktoberfest
31199, Nyköping, 50 cl, 25,90 kr, 5,5%

Jädraöl Oktoberfest
31196, Gävle, 33 cl, 29,10 kr, 5,8%

Göteborgs Nya Bryggeri Oktoberfest 1810
31200, Göteborg, 50 cl, 27,90 kr, 5,9%

Halmstad Brygghus Skördefest
31198, Halmstad, 33 cl, 22,80 kr, 5,6%

Ängö Oktoberfestlig Ängöl
31197, Kalmar, 50 cl, 29,90 kr, 5,8%

Snabbrecensioner av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment september 2016

$
0
0

Sigtuna is on a roll! Sedan deras bryggare fick friare händer har de först spottat ur sig en riktigt bra DIPA och nu kommer också en finfin svart-IPA in i fasta sortimentet. Vi kan också se framemot comeback för den grymma klassikern Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, Brekeriet i fasta sortimentet och så en svensk mild ale. Här är snabbrecensionerna för nyheterna i fasta sortimentet.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det fanns någon läsbar på provflaskan)]


Mikkeller Ambler
11996, Int. märke, 33 cl, 16,90 kr, 0,3 %
Ny nollkommatreprocentare från Mikkeller, den här gången en red ale till stilen. Smaken är grötig och vörtig med lätt knäckighet och lite fruktig humle. Alltför mycket vörtsmak för att det ska vara gott.

Brekeriet Saison
1448, Sverige, 33 cl, 29,70 kr, 6,5 %
Den som följt Brekeriet ett tag kommer känna igen i deras Saison, en av de första ölen de släppte. Det här är inte en saison som är helt lik öl som Saison Dupont, utan hör till den moderna skolan med något dovare och bredare smak med en hel palett av smaker från jäsningen.
Bäst före: 2021-01-18

Pabst Blue Ribbon
1641, USA, 35,5 cl (burk), 13,90 kr*, 4,5 %
Vattnigt, smaklöst. Inte ett spår av felsmaker, men knappt några spår av smak alls å andra sidan.
Bäst före: 06262017

Mountain Brews Hazy Lager
1626, Österrike, 33 cl, 15,90 kr, 5,1 %
Något tunn men någorlunda välnyanserad smak med fina brödiga nyanser men med ett något jolmigt avslut på grund av bristen på humlesmaker och den låga beskan. Mountain Brews verkar vara ett fantommärke, troligen ägt av svenska importören Heba, och själva ölet är bryggt på Egger.
Bäst före: 20.04.17

Karmeliten Bio-Bier
1487, Tyskland, 33 cl, 14,90 kr, 5 %
Något mjäkig öl med låg beska och lite för mycket sötma för att få någon bra friskhet. Dessutom ganska onyanserat. Tråkig.
Bäst före: 19.07.17

Störtebeker Roggen-Weizen
1543, Tyskland, 33 cl, 17,90 kr, 5,4 %
Skumbanan och tuggummi inleder, följt av att rågen kommer smygande med sina lite kryddiga smaker. Inslagen av nejlika dyker upp i slutet men är mycket milda. Överlag en öl som saknar friskheten en bra weissbier har, utan att den erbjuder tillräckligt mycket annat.
Bäst före: 11.07.17

Williams Caesar Augustus
1521, Storbritannien, 33 cl (burk), 16,90 kr*, 4 %
Lätt maltighet och enklare humleton med fruktiga och kryddiga inslag. Lätt beska. Ganska tråkig.
Bäst före: 31/JUL/17

Skellefteå Backens Mild Ale
1422, Sverige, 33 cl, 14,40 kr, 3,8 %
Fina rostade toner, med inslag av nötter, rostat grovbröd och choklad. Mjuk och fin smak, med lätt beska. Bra drickbarhet! Kul med en mild och kul att man lyckats bra med den.
Bäst före: 2017-03-16


Skellefteå Backens Bästa Bitter
1648, Sverige, 33 cl, 14,40 kr, 4,3 %
Rostat bröd med lätta inslag av knäck bygger grunden som toppas med en försiktig humleton av lång avslutande beska. Även här bra drickbarhet när man lyckats få mjuka smaker utan att det är jolmigt.
Bäst före: 2017-03-03

Nya Carnegiebryggeriet Fridens Ale
1301, Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 7,1 %
Rostad smak med toner av kraftigt rostat bröd, bränt socker och lite knäck. Ovanpå hamnar sedan en dos fruktig humle som kompletterar smakbilden på ett bra sätt.
Bäst före: 22022017

Sigtuna Black Soil IPA
1694, Sverige, 33 cl, 24,90 kr, 7,5 %
Dieseldoftande svart-IPA med lätt rostade toner med inslag av choklad, men inga kärva smaker. Förutom dieseltoner bjuder humlen även på fruktiga inslag och en lätt touch av kåda. Väldigt välgjord svart-IPA med bra balans.
Bäst före: 24-04-2017

Clown Shoes Crunkle Sam
1621, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 11 %
Malttung smak med karamell, kola och lite likörtoner. Ganska låg beska för ett barley wine, men med en del humliga frukttoner. Ett trevligt barley wine som känns klart för att dricka snarare än att behöva lagras.
Bäst före: 10/06/2018

Frejgatan Khartoum Stout
1629, Sverige, 33 cl, 24,90 kr, 5,7 %
Torr, rostad smak med brända knäckebrödstoner och så en lätt estrig fruktighet. Här har man nämligen använt belgisk jäst, vilket sätter en liten twist på ölet. En twist som funkar bra dessutom.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen
1437, Tyskland, 50 cl, 26,90 kr, 5,1 %
Har man inte smakat denna klassiker innan är det dags nu när den gör comeback i fasta sortimentet. Kombinationen av rökiga smaker som drar åt charkuterihållet och de knäckiga smakerna är fantastisk.
Bäst före: 05/2017

*Exkl. pant

Ölrecension: Frejgatan Khartoum Stout

$
0
0

Numera finns det, åtminstone (det är lite svårt att hålla koll på alla), omkring 50 fantombryggerier i Sverige. Ett av de senaste in i leken är Frejgatan som drivs av produktchefen på Åkesson Vin och som får in sin första öl, Khartoum Stout, i Systembolagets fasta sortiment nu i september. Jag har tagit en närmare titt på denna skapelse.

Khartoum är en stout som landar på 5,7 % och har bryggts på Sundbybergs Köksbryggeri, där den har fått jäsa med en belgisk jäststam för att ge en fruktig twist till stilen. Det här ett koncept som inte är helt ovanligt med lite starkare stout, ett bra exempel är den mycket trevligt Hercule Stout från Ellezelloise, men jag kan på rak arm inte komma ihåg att jag provat något liknande i den Khartoums styrka.

Om det krävs lite mer kropp för att få det här att funka låter jag vara osagt eller om den här ölen helt enkelt har jäst lite för varmt låter jag vara osagt, men här uppstår en del problem. Direkt känns nämligen tydliga fenoler som ger kryddiga och lite medicinala smaker. Sådant kan fungera i lite mindre mängder men här blir det alltför dominant.

Efter fenolerna kommer även estrar som ger en trevlig fruktighet, som går väl ihop med de rostade tonerna. Mellan de medelstarkt rostade tonerna och fruktigheten finns en bra balans, men det hjälper inte så mycket när fenolerna ligger och stör. 

Det här är inte odrickbart, men det finns en del att jobba med här. De bör komma ganska långt om de bara slipar på hur de jäser den här ölen. Att den tog sig igenom den förmodat hårda konkurrensen om den här lanseringen är däremot något av en gåta.


Brewskival - årets överlägset bästa ölevent

$
0
0

Varning! Om du inte var på Brewskival i helgen läser du vidare på egen risk för förhöjda ångestnivåer över att ha missat årets svenska ölevent. Brewskival skapade en ny bild av vad en ölfestival kan vara, en bild som alla dessutom enades om vara ett mästerverk. Svenskar kallade det för amerikanskt, amerikanerna kallade det för något ännu bättre.

När regnet föll över Skåne på söndagsförmiddagen var det nog Gud som grät över att Brewskival var över. Under själva festivalen var det däremot bara strålande sol, hela tiden, efter att precis ha prickat in minivärmeböljan i södra Sverige. Det ska väl sägas att just det fantastiskt härliga vädret var en stark faktor i att det blev den folkfest som det blev, men en svala gör ingen sommar. Det var så mycket mer än vädret som gjorde Brewskival till ett ölevenemang utan tidigare motsvarighet. Det var en plats där man kunde dricka grymt bra öl i en mycket avslappnad och glad atmosfär med mycket gott umgänge.

Att en öl som Cigar City Hunahpu serveras på fat utan att det är en tillstymmelse till kö är talande. Det är talande på så vis att det säger något om hur avslappnad stämningen var. Det är talande på så vis att det säger något om hur stor nyfikenhet det fanns från besökarna att prova nya saker utan att vara influerade av vad som är hajpat till något man måste prova. Det är talande på så vis att det belyser den fantastiska kombinationen av att det fanns öl i världsklass och att de flesta besökare var där i första hand för att en ölfestival utomhus verkade vara en skön grej snarare än för att hetsprova dessa öl.

Det hela ordnades på det inhägnade industriområdet där Brewski har sina bryggerilokaler. Drygt fyrtio utställare serverade två öl vardera i taget och nivån var, kort och gott, skyhög. Det fanns många öl i ren världsklass, men det var faktiskt ännu mer imponerande hur hög lägstanivån var. Hade det funnits mer välgjorda öl i klassisk stil hade ölutbudet varit totalt ultimat (ur min synvinkel), men det var å andra sidan inte något jag hade förväntat mig att hitta heller.

Alla nya festivaler göra missar första gången, för det är så otroligt mycket jobb som ligger bakom ett sådant här arrangemang att det inte går att få alla rätt första gången när man inte har någon tidigare erfarenhet att gå på. Ändå var missarna på Brewskival väldigt få. Att det inte fanns någon vegetariskt mat var en av dem, något de löste till lördagen. Att det inte fanns någon möjlighet att tvätta händerna vid bajamajorna var en annan. Sen kommer inte jag på något mer och jag har inte hört någon annan påpeka något heller. 

Det finns mycket man kan säga om festivalen, och jag ska återkomma med mer om ölen som serverades, men var man inte där ska man nog ta sig en funderare på varför man inte kom.

Snabbrecensioner av Systembolagets oktoberfestöl september 2016

$
0
0

Årets oktoberfestöl innehåller några få nyheter jämfört med fjolårets uppställning och bland dem finns det några få som i sin tur sticker ut positivt. Dels den från amerikanska Lakefront och så den finska Brewer's Special Oktoberfest. I övrigt är det mycket samma gamla vanliga för att vara ärlig, men för säkerhetsskull kommer här snabbrecensionerna på allesammans.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det fanns någon läsbar på provflaskan)]


Paulaner Hefe-Weissbier Non Alcoholic
1965, Tyskland, 50 cl, 22,50 kr, 0,5 %
Grötig lukt med väldigt lite smaker som gör att man kan identifiera den som en weissbier. Inte alls gott...

Löwenbräu Oktoberfestbier
11210, Tyskland, 50 cl, 21,90 kr, 6,1 %
Lite kraftigare maltiga smaker med brödiga toner och tydliga toner från tysk humle. Kroppen växer mot slutet fram tills att alkoholen känns av lätt i smaken.

Spaten Oktoberfestbier
11281, Tyskland, 50 cl, 21,90 kr, 5,9 %
Lättsam maltsmak med stor brödighet och lätt syrlighet. Lättare toner av tysk humle med bra avslutande beska.

Karmeliten Festbier
11265, Tyskland, 50 cl, 21,90 kr, 5,5 %
Något rund i kroppen med endast lätta inslag av humlearomer och låg beska. De brödiga tonerna är riktigt ljusa och kommer tillsammans med ett uns av syrlighet.
Bäst före: 20.07.17

Zoller-Hof Festbier
11346, Tyskland, 50 cl, 22,50 kr, 5,3 %
Mjuk och rund brödighet med inslag av vetebulle, samt en lättare humleton. Avslutar med en mild men lång beska.
Bäst före: 25/07/2017

Hofbräu München Oktoberfest
11298, Tyskland, 50 cl, 20,90 kr, 6,3 %
Kraftigare kropp med viss alkoholton. Lite tryck i smakerna men inte helt i balans.
Bäst före: 26.07.2017

Grebbestad Oktoberfest
11384, Sverige, 50 cl, 24,80 kr*, 5,7 %
Dov, något jolmig smak med lätta toner av rostat bröd och ett uns av smörkola. I avslutningen tar beskan över, vilket också är det bästa med den här ölen.
Bäst före: 5 17

Mariestads Oktoberfest
11408, Sverige, 50 cl, 18,90 kr*, 5,8 %
Lätta fruktiga humletoner följs av rostat bröd och en lätt nötighet. Den lätta sötman passar in i smaken, som avslutas med en mild beska.
Bäst före: 14.08.17

Lakefront Oktoberfest Lager
11308, USA, 35,5 cl, 20,90 kr, 5,8 %
Mycket knäckig och något söt smak med brödiga undertoner som dock inte blir jolmig, utan piggas upp av en lättare dos humle. Intressant nykomling!
Bäst före: 27 JUN 2017

S:t Eriks Oktoberfest Helles Organic
11233, Sverige, 33 cl, 20,90 kr, 5,6 %
Tydlig ton av gurkskal i både doft och smak. I övrigt piggt brödig med lättare inslag av humle.
Bäst före: 26-04-2017

Samuel Adams Octoberfest
11261, USA, 35,5 cl, 20,90 kr, 5,5 %
Samuel Adams gör som vanligt sin knäckiga och något jolmiga oktoberfestöl, med lätt sötma och mycket mild beska.
Bäst före: JUN 17

Saimaan Juomatehdas Brewers Special Oktoberfest
11843, Finland, 33 cl, 19,70 kr, 6,8 %
Detta finska bryggeri gör det som några av tyskarna inte klarar, nämligen att dra upp alkoholhalten och smakintensiteten ett extra snäpp utan att det blir någon alltför påtaglig alkoholsmak. I övrigt liknar det de tyska exemplaren, med lätt nyanserat brödiga smaker och en mild smak av kontinental humle. Det är bara lite mer av allt.
Bäst före: 251017

Brewskival i bilder

$
0
0

Khristopher från Green Bench hade några av festivalens bästa öl

Fredrik var en av många som passade på att gadda sig


Joe och Metal-Steve från Pipeworks

Nynäs-pojkarna fick sig en pratstund med Sean från Edge



Cycle-Eric passade på att få Brewskis logga förevigad på armen

Nils från Rådanäs och GBG Soda strålade ikapp med solen

Mikkel himself var på plats och spanade bland annat in tatueringarna

Ryan från Cigar City fick sig också en Brewski-logga tatuerad

Helberg i full fart med att fota

Örebro Brygghus var ett stort utropstecken på festivalen

Festivalgeneralen Marcus (t.h.) och hans tvillingbror Jonas

Bourbon BA Big Sound och Hunahpu Imperial Stout påkopplade samtidigt hos Cigar City - och ingen kö





Brekeriet-André tatuerade det egna bryggeriets logga


Även fyrbenta vänner var välkomna


All In-Pelle fick tydligen något märkligt att dricka

Snabbrecensioner av Systembolagets exklusiva nyheter 2 september 2016

$
0
0

Släppen duggar tätt de här dagarna och direkt efter morgondagens släppe av oktoberfestöl och fasta nyheter kommer det småpartinyheter, med bland annat Bell's Expedition Stout som på Ratebeer är världens 14:e bästa öl samt den allra bästa stouten som varken är fatlagrad eller kryddad. Det finns också flera andra godbitar i släppet, bland annat torrhumlad suring från Lagunitas, senaste årgången av Cuvée Van Der Keizer, två skånsk-amerikanska samarbeten och en riktigt bra hallonberliner från Italien. Här är snabbrecensioner på ölen i släppet.


[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt, Modul - Beställt antal]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det fanns någon läsbar på provflaskan)]



Eskilstuna Södvik Säsong
11291, Sverige, 33 cl, 33,30 kr, 6,5 %, T6 - 3500 st
Estrigt fruktig med lätt syrlighet och markerad kryddighet. Enkel och uppfriskande.
Bäst före: 2017-05-31

Toccalmatto Dr Caligari
11426, Italien, 33 cl, 34,90 kr, 6,3 %, T6 - 3024 st
Mycket bärig doft med kraftiga hallontoner. Smaken är lätt syrlig och domineras av hallonen men har också toner av citron och vete. Smarrigt!


Ritterguts Gose
11943, Tyskland, 50 cl, 38,60 kr, 4,7 %, T6 - 4400 st
Lätt syrligt med liten brödig ton tillsammans med smaker av krusbär, citrus och mineraler. Bra öl, och har man inte provat en tidigare bör man göra det av utbildningsskäl om man är intresserad av suröl.
Bäst före: 10/16

Brekeriet/B Nektar Be My Honey
11817, Sverige/USA, 33 cl, 42,90 kr, 9 %, T6 - 4752 st
Ganska platt smak, utan vare sig några tydliga honungstoner eller typiskt brettiga inslag. Lätt fruktig med lite jordig avslutning.
Bäst före: 2021-06-20

Lagunitas Aunt Sally
11821, USA, 35,5 cl, 26,90 kr, 5,7 %, T5 - 24192 st
Syrlig med toner av citron samt en hel del humle. Torrhumlad suröl får en särskild, mer kryddig smak som också är vad som dominerar här. Mycket gott!

Brewski Mango DIPA
11614, Sverige, 33 cl, 49,90 kr, 8 %, T5 - 9072 st
En enda stor fruktmix av mango och humle. Jämfört med Mangofeber är balansen skjuten betydligt mer mot mangon vilket gör att humlen får en mjukar framtoning. Smarrigt.


Brewski/18th Street Nightmare On 18th Street
11602, Sverige/USA, 33 cl, 37 kr, 6 %, T5 - 12960 st
Humlefruktigt, oh så humlefruktigt. Det är ingen smack-in-your-face-humle utan mer mjuk och söt humlefrukt, men ändå väldigt markerad. Mycket bra!

Gouden Carolus Cuvée Van De Keizer
14005, Belgien, 75 cl, 115 kr, 11 %, T5 - 7380 st
Som vanligt sträcker man sig instinktivt efter en imaginär tandborste när man tar första klunken av en färsk Cuvée Van De Keizer. Så stor är sötman, men det finns också mycket fruktsmaker som smälter in i den sötman, och med några års lagring blir den här kombinationen helt fantastisk.
Bäst före: 10/11/2025

Fuller's Past Master 1926 Oatmeal Porter
11280, Storbritannien, 50 cl, 39,90 kr, 7,8 %, T5 - 15000 st
Chokladig, mjuk och något söt, med lätt inslag av knäckebröd och bränt socker. Mycket bra starkporter!
Bäst före: End 2019

Bell's Expedition Stout
11810, USA, 35,5 cl, 59,90 kr, 10,5 %, T5 - 11520 st
En av världens bästa okryddade och icke-fatlagrade imperial stouts. En av de bästa även när man räknar in de som kryddats och/eller fatlagrats också i och för sig. Kraftfullt men mjukt, och så välbalanserat och välintegrerat. Här finns mycket att upptäcka, bland annat lyxiga toner av choklad, lätt rostade smaker, knäck och torkad frukt. Köp flera, njut några nu och spara några till senare tillfällen.
Buteljerad: 1/06/15

Följande öl släpps i T7 men var inte med på skribentprovningen:
Boulevard Smokestack Seris Imperial Stout X Coconut, 11325, USA, 75 cl, 169 kr, 11 % - 576 st

Bästa ölen på Brewskival

$
0
0

På Brewskival serverades i runda slängar 240 öl från 40 olika bryggerier. Jag gör inga anspråk på att ha provat allihopa. Jag tror knappt det var någon som gjorde ett seriöst försök på det, det var liksom inte den typen av ölfestival. Men bland de öl jag väl provade, vilket ändå blev ganska många, har jag plockat ut åtta favoriter.

Nynäshamn Ofiltrerad Pickla Pils - Bland alla varianter på suröl och humledominerade öl var det riktigt gott med en lager emellanåt. Det var glest mellan dem och Nynäshamn stod nog för hälften av dem med sina tre olika. Det var dock inte vilka som helst, utan tre riktigt bra där den ofiltrerade Pickla Pils visade precis hur bra det kan bli med kontinental humle i balans med pilsnermalt. Tokbra, alltså.

Green Bench Mango Sour Dryhopped Amarillo Citra - Jag älskar de örtiga och kryddiga tonerna som uppstår när man torrhumlar ett syrligt öl. Green Bench hade ett perfekt exempel på den här typen av öl med sin torrhumlade mangosuring som levererade frukt och kryddor i en fantastiskt bra kombination.

Cigar City Bourbon BA Big Sound Scotch Ale - Hunahpu i all ära, men den bästa ölen som Cigar City hade med sig var utan tvekan deras fatlagrade scotch ale. En mjuk, maltig dröm med vanilj och karamell i allsköns nyanser.

Tempel/Tired Hands Fell Voices - Den här ölen har jag redan recenserat här men på fat var den ännu lite bättre. Ruskigt intressant och bra jästkultur som använts och som tillsammans med Tempels surkultur och de tillsatta maskroskronbladen skapat en lättdrucken öl som samtidigt har extremt mycket nyanser att utforska.

Cycle/Brewski Electric Penis - Någon sorts vidareutveckling av Pen!s Colada både i namn och smak. Det finns en fruktyoghurt med just ananas och kokos, och det här smakade precis som den, fast kanske lite surare och mindre söt förstås. Jag råkar älska den kombinationen och jag älskade också den här ölen.

Pipeworks Ninja vs Unicorn DIPA - Pipeworks hade med sig åtminstone tre olika trippel-IPA på 10 % som alla var riktigt bra men de fick alla se sig besegrade av deras flaggskepps-DIPA Ninja vs Unicorn. Massor av ljust fruktig humle och alldeles lagom mycket maltighet bakom. Wunderbar!

Örebro Brygghus Passion Für Berliner Weisse - Nybakade Örebro Brygghus tog många med storm och visste man inte om det hade man aldrig trott att de serverade sina första öl för mindre än tre månader sen. Allra bäst var deras passionsberliner med en ren, syrlig passionssmak. Varken nyanserad eller komplicerad, men underbar ändå.

Brekeriet Sur Kaskad - Ja, det var ju det här med torrhumlad surisar. Brekeriet har också varit inne och nosat på det spåret. I Sur Kaskad har de använt lagrad humle och lustigt nog var det också många som sa att den påminde mycket om ung lambic. Torrt, syrligt, kryddigt och fantastiskt gott.

Öl och ost: Sainte-Maure de Touraine

$
0
0

När jag skrev den, om jag får säga det själv, mycket läsvärda artikeln om öl och ost till c/o Hops #14 som kom i våras fick jag ett tips av An på BelgoDeli om att matcha getosten Sainte-Maure de Touraine med geuze. Med det sagt kan ni säkert gissa vilken ost som testas när det nu är dags att testa ost med öl igen.

Sainte-Maure de Touraine är en ost som görs på fet getmjölk i den franska provinsen Touraine i Loire. Man känner igen den på formen, en ca 1,5 dm lång rulle, samt på att den är genomborrat på längden med ett halmtrå. Den är dessutom rullad i aska. Det är en ursprungsskyddad ost, så vill man vara säker på att få äkta vara kollar man efter AOC-märkningen som ska finnas på halmtrået. Det är också den näst mest producerad AOC-skyddade franska getosten efter Crottin du Chavignol. Observera att det finns en enklare, storskaligt producerad ost som bara heter Sainte-Maure.

Det är en ost som görs utan vassle och som bara lagras i 10 dagar innan den kan säljas. De unga ostarna är fasta i konsistensen och mer syrliga i smaken. Med tiden blir den mjukare, rinnigare och får mer karaktär av vitmöglet. En välsorterad osthandlare har ostar i olika lagringsfaser så att du kan välja själv om du vill ha en färsk eller mer utvecklad ost. I det här fallet valde jag en av de färskare ostarna de hade.

An tipsade förstås om att matcha osten med Tilquin Gueuze. Hon importerar nämligen Tilquin till Sverige. Jag tycker ändå inte det var någon mening att välja någon annan geuze till mitt eget test, så en Tilquin Gueuze från fjolåret fick det bli. Eftersom weissbier brukar komma på tal så fort man pratar om getost och öl så känns det självklart att inkludera en Weihenstephaner Hefe-Weissbier. Den tredje ölen fick bli ett wildcard i form av en humlad suring, ingen mindre än Monstrosity från Tempel Brygghus. 

När man smakar weissbier med osten påminns man om varför stilen så ofta nämns i getostsammanhang. De lätta och fruktiga smakerna går mycket bra ihop med den färska ostens milda syrlighet och ganska krämiga smak. Däremot händer inget med de där typiska "getiga" smakerna, vilket är lite synd. En enkel matchning som inte når höjderna.

Tilquin Gueuze har däremot i sina funkiga, stalliga toner något som spelar väldigt bra med det getiga, samtidigt som syran skär genom ostens fett och funkar bra mot ostens egen syrlighet. En mycket bra kombination, och gillar man lambic tycker jag verkligen att man ska testa det med den här osten någongång. 

Monstrosity funkade faktiskt också bra, med både beska och syrlighet som gjorde sig väl med osten men på samma sätt som med weissbieren så lyfte det inte till de där extra dimensionerna som geuzen lyckades med.

An tipsade också om att kombinationen mellan geuze och Sainte-Maure de Touraine (eller annan god färsk getost för den delen) funkar bra även när man använder osten i matlagning, t ex i en omelette och det har jag ingen anledning att tvivla på.

Intervju: Beerbliotek-Adam

$
0
0

På Brewskival passade jag också på att göra en liten intervju med Adam från Beerbliotek som berättade om vad som var på gång på bryggeriet. Det innefattar bland annat mer burköl, suröl och folköl - och allt det i ett.

Berätta - vad händer på Beerbliotek?
Eeeeeh.... Inte vet jag, jag har varit pappaledig i fem veckor... men, hehe, jag har ändå hyfsad koll. Vi jobbar på som vanligt, utvecklar och testar nya saker.

Hur går det med nya bryggeriet? 
Det är igång sedan 9 månader, so yes, det går bra. Batchmässigt är det 3000 liter. Produktionsmässigt under ett år är det kanske 400 000 liter, än så länge.

Men ni har kvar det gamla bryggeriet fortfarande och brygger suröl där?
Ja, bara surt. Blandkulturer, och allt från ren brett till pedio och lacto.

Hur går det med burkarna?
Ja, vi har några i vårt standardsortiment nu men vi kommer även börja med etiketterade burkar [dvs en blank burk med etikett vilket ekonomiskt sett tillåter engångsöl på burk] så småmåingom, vi ska bara försöka få klartecken från återvinningen. För att vi tror på burkar! Vi har Hip Hops, Mosaic Single Hop IPA, Session IPA och Bobek Citra på burk nu. Så det är humligt, det är bästa behållaren för humlig öl som man kan ta med sig hem också. Man kanske kan säga att growler är bättre, men dess användning är begränsad i Sverige.

Så svensk suröl på burk kanske kommer inom en snar framtid?
Ja, berliner weisse på burk kommer på burk snart i varje fall. Om surölen från gamla bryggeriet hamnar på burk är jag inte så säker på. Att flytta över ölen mellan bryggerierna och att ta upp ölen som är infekterad med allt gott möjligt är kanske inte aktuellt, och inte heller att köra det i en burklinje som ändå innehåller lite plastdelar. Däremot kan vi ha berliner weissen, som vi har mer kontroll på eftersom den syras innan kok, på burk.

Vad händer för dig?
Första dagen tillbaka på jobbet. Jobbar och sliter fucking hårt på Brewskival. Det ser du väl?!? Fan, 27 grader, sol och delar bord med Portersteken. Det är acceptabelt tycker jag. Dricker bra öl också.

Har du provat något bra öl idag?
Det mesta är jävligt bra. Det som är lägsta kvaliteten här är ändå överlag högre än vad man brukar hitta på en vanlig svensk ölfestival. Och inte är det här en vanlig svensk ölfestival inte. Så, ja, det är grymt!

Göteborg har varit och är väldigt het som ölstad. Hur stor del har ni på Beerbliotek haft i det?
Ja, nej, jag vet inte. Det är klart, vi har en annan filosofi när det gäller bryggning och så, och jag tror att det har öppnat dörrar för andra bryggerier, inte bara i Göteborg men i Sverige överlag, för att kunna satsa på nytt och bara släppa ett öl istället för att göra ett nytt öl och gå ut med provflaskor till varannan krog som finns som vill köpa dem. Så där har vi haft en liten påverkan. Att vi har tekniskt bra bryggerier i Göteborg har vi inte haft någon sorts influens på. Jo, möjligtvis kanske med diskussioner som vi alla har haft tillsammans, men då är det minst lika många andra som påverkar oss. Vilket jag är tacksam för!

Kan ni fortfarande hålla fast vid er idé som ni hade när ni startade om att bygga upp ett ölbibliotek?
Ajemän! I tre år och fem månader har vi bryggt öl nu och 168 öl har vi gjort. Så det blir ju inte mindre nya öl. Vi har ju ett fast sortiment också, absolut, men tanken var aldrig att vi bara skulle ha engångsbatcher, tanken var att vi skulle ha frihet att göra dem om vi behövde, eller kände själv, inte behövde kanske, men kände att om vi ville, å möjligheten finns att brygga med någon annan, å möjligheten finns att brygga med någon ny humlesort, å möjligheten finns att brygga med nån kaffe eller frukt. Man ska inte begränsa sig till just de här sorterna för att det här är det som säljs. Allting säljs om man håller hyfsad nivå på sin öl. (Skratt) Jaja, det kan man lätta säga nu...

Kommer ni köra några fler folköl?
Yes! Vi har några olika på gång, men vi kommer ha lite mer fokus på det. Vi kommer göra många berliner weisse under 3,5-gränsen som vi kommer sälja i princip bara från bryggeriet, på etiketterade burkar även där. Våra favoritölstilar, eller favorit och favorit, men ölsorter som man kanske inte kan köpa hem med sig typ DIPA, barley wine, imperial stout, där ska vi försöka matcha smakprofilerna på trefemmenivå.

Coolt!
Kanske.... (Skratt)

Då säger vi tack där Adam.
Tack själv!
Viewing all 1471 articles
Browse latest View live


Latest Images